Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varování před kolapsy včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
(23.12.2018 12:36)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Matky sú vždy lotéria, ale chcem ich len vymeniť. Nedokážem vyhodnotiť selekciu za pár rokov, je to na desťročia s prísnouu evidenciou a systematickou diagnostikou. Neváhal by som na chov použiť akékoľvek odolnejšie krížence: ..... skúšala sa tu aj včela kaukazká a vlaška, takže nie je čo pokaziť

Je co pokazit. Ty kavkazské a vlašké se tady časem postupně hodně vyřadily z chovu . Používaš dezinformaci , ne informaci.
Paul Jungels , známé jméno v oboru , zmiňuje tyto různé křížence , se kterými pracuje , že ne vždy způsobují zimní plodování .Pěkně kulatě řečeno .

Prošel jsem včera včely a pár úhynů se nakonec našlo , úhyn hladem na pozdní plodování , listopad prosinec. Měly nakladeny krásné plochy vajíček , larvičky všeho stáří i zavíčkovaný pod . Plodovaly do konce zásob, které v chladu v prosinci dosáhly .
Byly to cizí matky, dost do kraňky , nikoliv mé. Prošly prý selekcí a postupným výběrem , byl tam na včelnici postupem let světový výběr všeho . Měly být hodně hodně dobré na varrou , ale od téměř začátku jsem věděl , že celkově nejsou dobré .

Mám i křížence , hybrida,odolnější kříženec , takový jaké zmíňuješ . Vyhledal jsem si , že v Německu je uveden 100% VSH a hlasovalo se o něm jako o chovném .
Část z něho je varroatolerant natvrdo příbuzensky zakotvený a potom zpátky přez BF . Trubci místní kraňka . Tak že heterozní efekt jako kráva - a stejně mu to tady nesvědčí , zvápenatěním naprosto vede . Ale papírově odolný kříženec , prý jeden z nejlepších .
Varoazy má asi 1/4 než je běžné, ve skutečnosti to není tak podstatné , u slabšího včelstva , jenom že ale to samé mám i u místní linie dohledatelné do 50tých let a ta je zdravější a úplně bez zvápenatění.
Jenom si to skrytou reklamou zpraste ty místní včelstva .
Zkoušel jsem najít , kde bych našel a získal od tohoto křížence jeho příbuzného, abych si to mohl zakotvit a zvýraznit VSH a odolnost a ejhle, zjistil jsem , že byla vypuštěná jen jedna vlaštovka , aby si to nemohl nikdo takhle snadno u sebe udělat .Aby zákazník musel přijít znovu .
Do F2 a dál už ne . Pokud to člověk potlačí dál, tak už smůla . A to může být někdy zákeřné . A drahé.
Jen si to užijte ty křížence . Prý je snad u nás teď údajně do 500 000,- na dovezenou matku . Hodně štěstí .

Jedna linie užitkového křížence Primorská´ krát Buckfast běžně chrlený ve velkém ,oplodněný u mě, ten by měl mít heterozu a koule , ale ve skutečnosti byl zpočátku úplně chcíplý . Naštěstí měly tyto cizí matky hodně nosemy , tak že brakováno velmi rychle . Pozdní plodování .

Dále vím o člověku co má křížence s Apis mellifera scutellata , tedy afrikanizovaná , kterou tady zmiňujete, ale nijak ho neupřednostňuje . Má ho v nabidce , ale v žádném případě není to , co má na dobré na varrou , nebo dokonce na nosemu a nemoci . Ale něco na videu zmínil o silných povahách .Smile
Dále mi uvedl , a ten člověk má opravdu všechno na co si jen vzpomenete , že co má matky ty hybridy o kterých se zmiňuješ
a jejich prodej ho živí ,
tak mi uvedl , že nejsou u něj odolní jako syrová Primorská přímo z Ruska , kterou má taky .
Vynechali ste z textu odkaz http://old.agroporadenstvo.sk/zv/vcely/vcely_02.htm
Ja som na včelnici mal doteraz iba kranku, ale píšem, že moje matky a kranky chované v okolí majú dva žlté tigriti. Vy máte chov krížencov zrejme zvládnutý, tak sa môžeme poučiť z Vašich omylov. Odkiaľ tie plemená dovážate ?
Jestli mám něco zvládnuté ,to nevím .
Ale návod na dovoz afrikanizované, který by z této informace automaticky vyplynul, ten opravdu dávat nebudu .
Jsem vlastníkem několika set včelstev. I mě se týká problém v podstatě záhadného mizení včelstev, jak se uvádí v jednom příspěvku. Ty, které neuhynuly doposud, tak se dožijí jara. Mě zmizely čtyři včelstva a když se dívám do záznamu, po celý rok byly ve všem pozadu. Výměnu matek jsem nechal na jaro oddělky, to se již vyřešilo. Problematiku jsem široce diskutoval s panem Klímou Milanem, Havelkou, s doktorem přírodních věd Šimíčkem a došlo ke shodě, že mizení včelstev je fenomén, jehož spouštěčem je celá řada příčin jež všechny odezněly v předcházejícich příspěvcích a které sotva až na varroázu můžeme nějak ovlivnit ale jednu můžeme a tou je brakování. Včelstvo je tvořeno mnoha tisíci jednotlivých včel, které vytvářejí vysoce organizovaný organismus, který se dokáže skoro se vším vyrovnat, kromě nepříznivých přírodních podmínek a zásahům včelaře. Proč jedno včelstvo zmizí a okolní včelstva jsou v pořádku, když vyloučíme varroázu, tak jde patrně o vyšší vnímavost na patogeny a neschopnost se s nimi vyrovnat v době snůšky. Většina létavek mění úly a všude jsou ochotně příjmány, tak i létavky z nemocněho včelstva při předávání sladiny zároven předávájí různé viry, ale včelstvo je nadále zdravé a prosperuje. Proč časem také nezmizí dle Milana Havelky včelstvo, které nemá na jaře jiskru, tak se musí vyloučit z chovu. Vysířit do podzimu, stejně odchází a nepřinese žádný užitek. Jaká je situace, v Madarsku údajně uhynulo 750000 včelstev a na závěr varroáza není pro pokročilé včelaře již problém
No to je právě ono, neustále se řeší pouze a jen roztoč. A když někdo trochu odbočí, zase se řeší jen a jen roztoč. Přitom jak ho omezit na to máme stále se zvyšující seznam přípravků, takže by to neměl být problém. Ale je a je stále hůř a hůř. A to je dáno hlavně tím že válkou proti VD jsme tak zblbli, že většina z nás ani nezná jak to ve včelstvech funguje, a už vůbec netuší proč chemická ochrana má v účinnosti sestupnou tendenci, tak čemu se kdo diví. Ono začít znovu a jinak, do toho se nikomu moc nechce! Zdraví R. S.
Dal jsem si chvilku práce a vygůglil jsem přes translatory co se děje právě teď v Maďarsku:

Za 15 let mělo dojít ke zvýšení počtu včelstev z 800 tis. na 1,2 milionu. Mají obrovské problémy se zemědělci, nyní se tam do toho vložilo i Greenpeace. Část včelařů utíká do lesů.

Další článek. V letošním roce úhyny někde i 40%, přirovnávají to k úhynovému roku 2016/2017 a to zima není ještě u konce. Kolapsy jsou z varoázy následně z virů. Zaznamenali velké problémy s účinností nekvalitních kyselin (šťavelka a ky.mléčná). Kritizují organizovanost léčení na národní úrovni.

Výstup z překladače
Mnohí z nás ešte úhyny nemali a tak moc nechápu, prečo to niekomu padá. Príčinu vidia v neschopnosti včelára. Ten je však bezmocný a môže aj sedieť v úli a chytať klieštiky holými rukami. Pokiaľ sa to nestane aj im, neuveria.
Mnohí vedú s klieštikom svoju partizánsku vojnu, občas sa dopracujú k nejakému poznatku, ale stratí sa to na včelnici. Nikto nedokáže logicky spojiť súvislosti. Ak teda niekto preloží Randy Olivera, tak sa budem tešiť na jeho vysvetlenia a postupy. Každý poznatok by sa mal dôveryhodne overiť a zaradiť.
V Madarsku je veľa profivčelárov a preto robia všetko pre to, aby im včely nepadali. Každý sa tiež len "domnieva", ale je to stále len fantom CCD. Klieštik je stále efektívnejší a o 10 rokov ich bude stačiť na kolaps len pár. Aspoň im môžeme dať mená, aby sme si ich nemýlili Smile A my budeme stále efektívnejšie bojovať proti klieštikovi - do posledného včelstva.Idea
Nelze řešit viry a další patogeny selekcí, když nevíte čím se nakazí vytypovaná včelstva v zamořeném okolí neznámými patogeny.
Jediným řešením je přece jen snížení IMIGRACE roztočů. Pak může být výběr úspěšnější. Když chcete bude to znamenat velký nárůst pokusů - omylů, který posune genetiku populace k odolnějšímu chovu. Neříkám, že to bude snadné - říkám, že je to nutné, ale to neudělá včelař s pár včelstvy. Ten by měl bránit přemnožení populace roztoče do okolí a to by mělo zatím být pro něj prioritou než se objeví světlo v tunelu. Mám zkušenost, že vychovaná matka od včelstva, o kterém jsem si vedl statistiku populace VD tuto vlastnost v dostatečné míře nepředává, ale oddělek s dcerou z takového včelstva byl lepší.
Je tu ještě mnoho otazníků a jen trpělivost nás může posunout ne nákupy kdoví čeho vychváleného.
Přestaňte spoléhat na měl a v květnu a červnu kontrolujte foretické roztoče, udělejte opatření a bude úhynů míň.
Výborně pozorujete tohle opravdu funguje a pro sebe si odchovavejze tyhle oddelky. Vcely se učí a nějak si to co umí i předávají
Citace:Přestaňte spoléhat na měl a v květnu a červnu kontrolujte foretické roztoče, udělejte opatření a bude úhynů míň.
Mel sbiram protoze musim. Kazdopadne pri prohlidkach vcelstev se koukam po poskozenych kridlech atd. Spad VD po gabonu (28 dni max) byl nula s akceptaci ovlivneni mravenci. Vse OK. V rijnu mi vsak jedno vcelstvo nekoho naslo a vysledek byl spad po prvnim varidolu 250 za den. Nicmene bylo mi poukazano na urcite veci a dale jsem se VD povenoval kyselinou mravenci 60% na houbickovym odparovaci. Teplo bylo, slo to. Pres listopad jsem pocital spadly brouky a tem co neco padalo jednotkach za tyden, dostaly jeste pokap stavelkou. Pred Vanocema jeste jsem se diky spadu rozhodl pokapat nejake, ktere nedostaly a kterym padalo.
Pred Vanocema jsme se i koukli do vcel (bez rozebrani samozrejme). Kdyz se podivam na mel, je to nebe a dudy proti lonsku. Vicemene oddelky a jsou na 7-8 ulickach. Lonsky uhyn (vicemene letos v unoru jsem vysypaval vcelstva) me ustedrilo extra skolu zivota, z ktery jsem si vzal pouceni a urcil chyby a myslim, ze i eliminoval. A chyba VD to nebyla. Z 11/12 to byla moje chyba. Chyb bylo vice, secetly se, jestli to nekoho zajima, muzu je napsat. Jen jedno vcelstvo nepreslo za zasobama nad sebou, nejspis z duvodu neopusteni plod ve spodnim VN z celkem 3.
Chose
Všem vzhůru oponuji, hledáte něco, co není. Vyšlechtili jsme si roztoče. Dříve (podle 30 let starých vědeckých prací) byl horizontální přenos roztoče realizován převážně trubci. Tato forma asi vyhynula, a převládla progresívněší, ta, co uniká včelaři pod rukama. Jeho snaha je, namnožit se až na hranu schopností hostitele, a pak migrovat. Evoluce našla včelařovu děravou punčochu. Zaslepený včelař je pak překvapen, když najde pár včel, matku, zásoby a roztoči nikde. Těžko vám to tu mohu pár větami vysvětlit a vyargumentovat. Tímto nevylučuji vlivy virů, ale ty potřebují ke své expanzi právě ty roztoče. Mám tyto stavy zdokumentované, kdo bude mít zájem, v březnu v Nepomuku.
Jj, ono viry a roztoci jsou spolu ruku v ruce, v jakesi zvracene "symbioze". Na druhou stranu v padani vcelstev muze sehrat svou negativni roli i jen vcelar bez zasahu one dvojice.
Chose.
A čo ak nie je "klieštik ako klieštik" /zdravý a infikovaný/ a prečo len vírusy a klieštik, čo ak na tomto javisku hrá dôležitú úlohu baktéria? Učite sú rôzne štúdie, ktoré majú menšiu či väčšiu validitu, dôveryhodnosť, natrafil som napríklad na túto: Ak tu už niekde odkaz je, tak sa ospravedlňujem...
To len zdôrazňuje urgenciu presunu diagnostiky úhynov od "pseudopokusov" zo včelníc a konšpiračných teórií praktických včelárov alebo povoedeckých teoretických úvah menších či väčších odborníkov do poriadne vybavených laboratórií- virologických, bakteriologických, výskumných ústavov..... V prvom rade treba zobrať na "pretras" klieštika a vytvoriť celoplošnú mapu ohnísk klieštika infikovaného a zdravého. Ak by také niečo vzniklo, tak na ohniská infikovaného klieštika by mala platiť prísnejšia karanténa, ako na mor. Taktiež komerční chovatelia by mali mať vyšetrené svoje chovy- na čo všetko?? Hádam ja to nebudem upresňovaťExclamationWink
Jasne,
tedy trojice, nikoliv dvojice Smile.
O ty novy nemoci jsem cetl, je pravda ze jsem dle fotek v te studii videl velikou podobu uhynulych vcelstev u sebe, fotil jsem si je, tak sjem to mohl porovnat.
Chose
Až zažijete uhyny na vlastní kuži a budete mít možnost sledovat pruběh, ,tak vás to plácání o virech přejde. Furt jen viry, viry, viry, dukaz žádnej.
Pane Holub nic nešlechtím pouze umožňuji včelstvům obranu danou od přírody. Omezil chov trubců,upravil dna netrhám plod a přizpůsobuji prostor.Ještě plošně léčím pomocí důvěrníka čehož se v okolí účastním.Od léčení k léčení letos spad padesát až nula.
(29.12.2018 21:00)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Všem vzhůru oponuji, hledáte něco, co není. Vyšlechtili jsme si roztoče. Dříve (podle 30 let starých vědeckých prací) byl horizontální přenos roztoče realizován převážně trubci. Tato forma asi vyhynula, a převládla progresívněší, ta, co uniká včelaři pod rukama. Jeho snaha je, namnožit se až na hranu schopností hostitele, a pak migrovat. Evoluce našla včelařovu děravou punčochu. Zaslepený včelař je pak překvapen, když najde pár včel, matku, zásoby a roztoči nikde. Těžko vám to tu mohu pár větami vysvětlit a vyargumentovat. Tímto nevylučuji vlivy virů, ale ty potřebují ke své expanzi právě ty roztoče. Mám tyto stavy zdokumentované, kdo bude mít zájem, v březnu v Nepomuku.
Za 30 rokov VD nemôže takto postatne zmeniť stratégiu. Pri takejto rýchlosti vývoja by podľa Darwina už boli na svete vyselektované len niektoré naj.... druhy živočíchov. Myslím si, že klieštik je stále ten istý. Všely zalietavajú rovnako a včely z hynúceho včelstva odlietajú do lesa ako staré Indiánky. Ak by sa mali presťahovať do susedných úľov, tak by sa počet včiel v prežívajúcich včelstvách musel očividne zvýšiť. Niekdy sú úhyny aj nad 50 %.
Tiež si myslím, že koncentrácia patogenov sa vo včelstve stále viac koncentruje /zásluhou VD/ a včelstvo následne skolabuje aj bez prítomnosti VD. Vytvorí sa perpentum mobile Huh
Myslím,že L. Dvorský to trafil úplne presne-najme čo sa týka delenia typu varoázy A,B,C- len nájsť hranicu medzi A bez vírusov a B,C s vírusmi a Nosema apis a Ceran..je aj pre mňa veľké umenie..dá sa povedať nemožné.. Možno len ozaj postačuje to dlhodobé ošetrenie KM v júni/červen/a v dobe rojov,keď klieštik nie je ešte v deštrukčnej sile,dbať na dobrú obnovu plástov,dobré zásobenie ,aby včely nehladoveli... Len sa pýtam ,aké máte skúsenosti..
Teplota jak se zdá má větší vliv na reprodukci Varroa D. než si většina lidí myslela. I když je 35 °C normální teplota plodiště, tato teplota kolísá s klimatickými podmínkami. Pečlivým řízením teploty bylo zjištěno, že Varroa se nejlépe reprodukuje při teplotě 33.9 °C. Výkon byl trochu nižší při teplotách 31-33 °C a 35 °C. Při nižší teplotě se doba zavíčkování buňky prodlužuje o 1 den na 1 °C.
Avšak při vyšších teplotách reprodukce roztoče klesá. Ve stejné studii bylo prokázáno, že 53% roztočů na plodu se reprodukuje normálně v 59-68% RH (relativní vlhkost), ale ve vlhkosti 79-85% se reprodukuje pouze 2% roztočů. Horká a vlhká plodová hnízda jsou pro roztoče nepříjemná.
Studie plodových hnízd včel Apis Cerana ukázaly, že trubčí plod se chová při teplotě 33.3 °C (ideální pro Varroa) a dělničí plod se inkubuje při 35,5 °C (příliš teplo pro Varroa). Záměrně ochlazené plodiště u Apis mellifera pomocí tenkého víka a otevřeného dna, krmené aby plodovalo, a rozdělené hnízdo rámky s mezistěnami, zdvojnásobilo počty roztočů na včelách.
K tomu mi napsal Pavel Holub, mě nejznámější zkušený experimentátor s roztoči Varroa, že to odpovídá jeho poznatkům. Na Svatou Annu (25.7.) "chladna zrána", jsou trubci vyhnání, včel ubyde a zaklade se zimní generace - včely se krmí a tím se připraví optimální teplotní podmínky pro reprodukci roztoče. Z toho důvodu je zřejmě výhodný menší a zateplený úlový prostor, omezené větrání a dostatek vody.

Zpdroj informace: href HYPERLINK "http://fcelar.blogspot.cz/2010_06_01_archive.html" HYPERLINK "http://fcelar.blogspot.cz/2010_06_01_archive.ht
(30.12.2018 9:32)Albert Gross napsal(a): [ -> ]
(29.12.2018 21:00)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Všem vzhůru oponuji, hledáte něco, co není. Vyšlechtili jsme si roztoče. Dříve (podle 30 let starých vědeckých prací) byl horizontální přenos roztoče realizován převážně trubci. Tato forma asi vyhynula, a převládla progresívněší, ta, co uniká včelaři pod rukama. Jeho snaha je, namnožit se až na hranu schopností hostitele, a pak migrovat. Evoluce našla včelařovu děravou punčochu. Zaslepený včelař je pak překvapen, když najde pár včel, matku, zásoby a roztoči nikde. Těžko vám to tu mohu pár větami vysvětlit a vyargumentovat. Tímto nevylučuji vlivy virů, ale ty potřebují ke své expanzi právě ty roztoče. Mám tyto stavy zdokumentované, kdo bude mít zájem, v březnu v Nepomuku.
Za 30 rokov VD nemôže takto postatne zmeniť stratégiu. Pri takejto rýchlosti vývoja by podľa Darwina už boli na svete vyselektované len niektoré naj.... druhy živočíchov. Myslím si, že klieštik je stále ten istý. Všely zalietavajú rovnako a včely z hynúceho včelstva odlietajú do lesa ako staré Indiánky. Ak by sa mali presťahovať do susedných úľov, tak by sa počet včiel v prežívajúcich včelstvách musel očividne zvýšiť. Niekdy sú úhyny aj nad 50 %.
Tiež si myslím, že koncentrácia patogenov sa vo včelstve stále viac koncentruje /zásluhou VD/ a včelstvo následne skolabuje aj bez prítomnosti VD. Vytvorí sa perpentum mobile Huh
Každý organizmus disponuje nějakou různě širokou variabilitou. To je dědictvím jeho dlouhého a dramatického evolučního vývoje (ode zdi ke zdi). Ty krajní až extrémní varianty se stále objevují, ale za normálních podmínek mají významně nižší šance pro přežití. V našem případě jme si (to je moje doměnka) vyselektovali tu krajní agresivnější formu, tedy žádná zrychlená evoluce.
I když, na tau-fluvalinát si roztoč vybudoval rezistenci za několik let.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's