Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varování před kolapsy včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
(09.11.2018 14:34)JrM napsal(a): [ -> ]Nikoliv, nelobuji za čistou rasu, tu já ani nemám , lobuji za to , aby to co jsem za celé ty roky vybral , aby mi to nezprasil někdo jako jsi ty naprostými zvěrstvy a ještě za mé peníze , které zaplatím na daních .
Dnešní tolerance 50% kraňka mluví sama za sebe , do ní se vejde pomalu kde co a ještě i to je vám málo a chtěli by jste víc .
I pozůstatek původní včely se tam vejde .

A to že to jde zprasit a to velmi podstatně ,to jsem se přesvědčil mnohokrát a to kromě jiného i teď před hodinou.
Moje včely už skoro nelítají , primorská čistá nelítá , už tam je klid jak má být , ale primorské kombinace s BF - Buckfastem , tak ty lítají na plný plyn nosí pyl a ploduje to jak o život , topí zásoby které jim budou chybět . Nemluvím o varroaze, Veselý prokázal , že i na zimním plodu se množí , neřkuli teď .

Dotaz na KTM, abych byl v obraze. To se ptáš na dlouhoplodující linii BF na základě tohoto příspěvku nebo tě k otázce přivedl jiný příspěvek? Mě jen není jasné jakou Zuchtkarte od křížence PRxBF chceš vidět, jestli tedy jde o příspěvek č.153 z něhož jsem vytáhnul tuto citaci a raději jsem ponechal víc citace, aby bylo vidět, že tady jde ve sdělení úplně o něco jiného než chceš vidět.
Co vás furt nese ve víře, že matky omezí kolapsy včelstev? Třeba matky bych vyškrtl ze seznamu příčin, ale špatné dílo nikoli. Nevím kde žijete ale pokud je včela - včelstvo indikátorem životního prostředí, jakto že se vytratí z výčtu i jejich plástve? Takový koktejl emisí (zemědělství, doprava) třeba mám jako hlavní důvod totálních kolapsů, resp. otrav, které ani nemusím nikomu dokázat. Naopak pokud se pH díla sníží, kam až se může snížit, protože je to pod určitou míru velký zesilovač účinků léčiv které fugují více než mají nebo naopak, pokud se pH zvýší nad určité maximum, dílo může být v podstatě jedem. Jste si stále jistí svým čistým okolí svých včelstev nebo prostě jen věříte tomu že žijeme stejně jako naše včely a životní podmínky které se kumulují i např. v dílu stím nemají co dělat.

Nebylo důvodem našich dědů právě to, aby se čistota a členitost resp kvalita díla dozorovala a udržovala hlavně rozebíratelným dílem?

Kolik např. Broněk hromad díla prodá i s oddělky a včelstvy takže určitě obměnu dělá a tak nemusí vůbec nijak řešit třebas zpracování tmavého díla.

Jestli se někdo prezentuje na tradiční slezině včelařů fotografiemi tmavého díla, je to jen jeho vizitka.
Jedině genetika a samozřejmě včelařova zootechnika může pomoci. Dílo je důležitá součást imunitního systému včelstva. Proto je dobrá volná stavba a nepřehazování rámků.
Přehazování rámků mezi včelstvy?
Možná právě to posiluje jejich imunitu.
Ach jo ...co na tom jako nechapes??Vyznas se vubec trochu okolo BF nebo jen jako JrM tady zvatlas slataniny ktere jsi si precetl nekde na netu??kdyz uz tady pan anonym pise tak mne zajimalo z jake linie BF to pochazi a odkoho Primorka...Ono kdo nezbira rozumy na netu a zna se s chovatelama osobne tak by prave vedel ze zrovna kombinace Prim X BF od Josefa Kollera je vychozi material ktery prestava plodovat velice brzo.A ano dostanes k ni Zuchtkarte dostanes ji i k prirozene oplozenym matkam a to bez dizkuze..pokud ne jde o BF mozna tak podle nazvu..Navic JrM jindy hned ma elaborat odpovedi a ted dela ze neumi cist..Pokud neco tvrdim mel bych to i dolozit..A ty pokud by jsi se vyznal v rodomnech BF neptal by jsi se na takovou hloupost co to po nem chci..pravda chapu te tady si o tom vcelari muzou nechat jen zdat...Natoz aby jsi to dohledal online..A to nechtej vedet jak maj promakanej system u Kranky...Protoze ano delsi plodovani u BF muze byt problem stejne jako jeho mnohem drivejsi nastup ale tohle obdobi je presnej opak toho co uvedl JrM takze podle mne vubec BF nema jinak by podle toho co pise plodovala celej rok coz je blbost pac BF neni vlaska(nepocitam do toho letosni pozdni matky kde i Kranka dokaze klast bez prestavky-ne kazda matka).Ale pravda vy jste odbornici a ja nic nevim akorat nechapu proc se moje BF chovaji jinak...
(09.11.2018 16:45)KTM napsal(a): [ -> ]JrM bud tak hodny a uved sem puvod tebou zkousenych BF vcetne Zuchtkarte protoze to co tu pises se naprosto diametralne lisi od toho co za ty roky vim o chovani BF ja.

Už to chápu.
(10.11.2018 21:37)KTM napsal(a): [ -> ]Ale pravda vy jste odbornici a ja nic nevim akorat nechapu proc se moje BF chovaji jinak...

Nemám Primorský materiál od Josefa Kollera. To je elgon a primorsk , ten já nemám . Je spoustu jiných dalších .
Na člena Stb , jsem příliš mlád . Nevidím důvod ti poskytovat informace ani důvod s tebou komunikovat. A to už dlouho . Jen se vždy vnutíš do hovoru .
Informace co poskytuji , jsou velmi často na základě osobních kontaktů.

Pokud ty nevíš , proč ti čistá BF neploduje a u mne kříženec primorské a BF v tuto chvíli ploduje a žije naplno , zatímco normální primorská u mne už je dávno bez plodu ,
tak máš mezery ve vzdělání i ve zkušenostech a nemáme si co říct .
Bylo by to zbytečné . Měj se neestebáku .
Ja nekdy rekl ze jsi byl clenem Stb???
Tak mne cituj ju??
Ja si nic doplnovat nemusim tobe dosly argumenty a jen a jen u tebe ted Pr X BF ploduje i kdyz uz vic jak 10 let je to prave naopak a ty jsi si pouze nekde neco docetl nebo slysel od lidi co BF nemely.
Pro mne jsi co se tyce BF absolutni amater nikdy jsi ji cistou nemel protoze zrovna ty by jsi se rad ukazal.ted dosly argumenty tobe tak radsi zvolis pod pasovku a osobni utok.
LZES a prave na zaklade toho rodokmenu bych ti dokazal ze to tak je protoze info co jsi zde dal je tak 10 let stara informace lehce dohledatelna..
Sam jsi se svym Egem dostal,mozna vcelaris dlouho mozna toho hodne vis ale taky hodne machrujes a lzes a ted se klepes ze se to provali proto jsi tu byl asi 4 x a premyslel co odpovedet..snazis se tu vytvorit dojem ze BF dle tebe stale ploduje a tim se zvysuje riziko kolapsu pritom nevis nic a sazis na to ze ti to vetsina tady sezere.Ono uz ani zaletavani BF neni co byvalo driv a prave na problem zaletavani se i slechti aby se tim omezil prenos viru...Ono se toho u BF za poslednich 15 let hodne zmenilo a ja nikde nevytvarim auru jedine a prave vcely BF ale ty proste jen lzes a jeste hodne hloupe.....Ano nemame si co rit ale to nemeni nic na faktu ze lzes jak 5 letej kluk..
prečo si toto neriešite cez súkromné správy ???????????????????
téma je to vážna a človek sa tu dozvie prdAngryAngryAngryAngry
Protoze zrovna u BF se dost resi varoatolerance a bezi nekolik programu a prave vcas ukoncene plodovani je dost podstatne a tyka se kolapsu vcelstev.
Ono i Primorka bude mit lepsi odolnost proti varoa hlavne diky tomu ze se s nim potyka o nejakych 200 let dyl nez nase vcely...Pak se da lehce verit tomu ze pokud by to vcelari nechaly byt velice rychle by se nasly odolna vcelstva a kolapsy by nebyly takove jake jsou.Takze nejen druh vcely ale hlavne cas a tlak prirody u Primorky resi souziti s parazitem....
Abychom zůstali u tématu, pak tedy v okolí některých mých stanovišť včelaři přiznávají ztráty, kolem 1/3, jeden i přes 50%. Ne každý to přizná, ne s každým mluvím. Dneska jsem trochu prošel včely, zatím drží vše, kde jsem byl. Sem tam jsem koukl pod folii a včely se zdají pěkné. Na příčinu žádnou extra teorii nemám, snad bych se v tomto případě nejvíce přiklonil k výše napsanému názoru J. Marxe, že spouštěčem propuknutí nemocí může být hlad. Většinou se jedná o včelaře, kteří včelaří dvouprostorově, obávám se, že stylem, rychle vytočit, než to včely sežerou. Těm také padly včely nejdříve (loupeže), teď přicházejí na řadu jejich sousedi. Čekám, kdy to dorazí ke mě. Pomalu bych zapomněl, jak jsem byl letos naštvaný, že jezdím od stanoviště ke stanovišti a přivezu pár nástavků k točení, protože jsem si nedovolil na to šáhnout a prakticky jsem takhle "po kouskách" točil do konce července. Na VD bych to neviděl. Mám různé skupinky včelstev, kde jsem zkoušel na jaře Warromed, v podletí různé odpařovače a podobné ptákoviny a samozřejmě i skupinky, které nic nedostaly ani na jaře, ani v podletí a také se zdají být naprosto v pořádku.
Ještě jen krátce k obměně díla. Myslím, že pan Stonjek měl na mysli teorii, že včelstva v přírodě nežila v jedné dutině soustavně, jelikož vždy po nějaké době uhynula. Myslím, že to Wolfová uváděla v té práci o moru s odkazem na nějaký severský výzkum. Krom toho zohledňovala i jiné skutečnosti, jako že včelstva nežila tak v úzkém kontaktu, jako je tomu dnes. Vzdálenost mezi včelstvy má na přenos patogenů samozřejmě významný vliv. Pořád hovoříme o přírodě a přirozeně žijících včelstvech, ale já taková neznám. Všude, kam se podívám, je kulturní krajina a většina včelstev žije v umělých, vzájemně sousedících obydlích. Berte to jen jako můj názor, ale jestliže i přírodě alespoň dílčí výměna díla probíhala, měla by být o to více na místě v umělých chovech. I ten zavíječ nežije se včelou náhodou. Dříve byl považován za škůdce, teď jej možná přehodnotíme na symbionta.

Ještě jen doplním, že ten hlad mohl být příčinou úhynů v těchto konkrétních případech, o nichž vím. Jinde to může být jinak.
Co se týče Weaverových plástů, černých jako bota, bych to zas až jako takový problém v tomto případě neviděl. Zaměřil se úzce na VD, sám uvádí, že má poměrně izolovaná stanoviště a pokud by se k němu dostal třeba mor, určitě by ho zavčasu poznal, na rozdíl od některých.
Na facebooku se nikdo k úhynům nepřiznal a všichni jsou bez ztráty nebo max 1 včelstvo. Ted je otázka jestli se ty co je maj stydí ozvat a nebo o ně přicházej včelaři, co nejsou tak moderní, aby byli na facebooku Smile
Louky to je jednoduchy..Vetsina to proste nechce priznat maj pocit ze by je pak nekdo oznacil ze neumi vcelarit...A pritom vcelari tak dlouho..
Louky,cely facebook mi muze skocit na zada.V tomhle nevidim nejaky smysl ci dulezitost byti.Osobne mam letos -3,z poloviny kde byl gabon PF.V druhe pulce,kde byl aplikovan varromed,ztrata zadna a rekl bych,ze se maji vic k svetu.Navic vyrazny rozdil ve spadech po 1.fumigaci,po gabonu cca 100,po varromedu ojedinele.A nikdo mi nevnuti domnenku,ze gabonova pulka si roztoce prinesla a stavelova pulka ne.Gabon je po tomhle hokus pokusu leda tak na tahani dotaci,ne k tlumeni VD.
Tak se zdá, že žádný úhyny už nejsou, což tedy nekoresponduje s tím, co slyším, když se bavím se včelaři.
Zřejmě se s tim tady nikdo nechce chlubit a nebo jsou zde výteční včelaři, kterým se to nestává.
Som na 5%, takže u mňa spokojnosťTongue
anebo ke včelám v tomhle počasí nikdo nechodíSmile
dneska jsem dával zábrany do česen kvůli rejskům a myším a některý včelky chtěly ven,ale když zmerčily to počasí,tak zase zalezly....
Zatím bez úhynů.
U me zatim dobry, 3.12. jsem do nekolika s nejvyssim spadem daval pokapem stavelku, tedka hajzlici zacinaj padat, resp bavime se o prumeru 15 za den lecebnyho spadu. Cekal jsem to horsi.
Kazdopadne vloni touhle dobou jsem byl taky bez uhynu a v unoru jsem je vyklepaval a vyvarel. Coz mi pripomnelo co jsem nasel vcera na jednom webu:
http://www.vsmbo.cz/app/webroot/uploads/...aMites.pdf

protoze foto tech vcel co padly je vicemene to samy co zminil v clanku. Nicmene vloni bylo vic chyb (mych), spad brouku nebyl jako letos, uhyn mohl byt mozna spis mou pricinou nez je na webu vyse.

Kazdopadne na pocitani uhynu je jeste brzo, prvni vlna je za nama, ted se ukaze, co jsme jeste udelali za chyby...
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's