Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Nastavky.cz - Nástavky Langstroth a další včelařské potřeby
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
(04.08.2014 17:10)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Nástavky nabízí loučky i rámky, maji podle mne lepší horní loučku, která má větší plochu pro uchycení plástu. Od Nova je mám taky, jsou užší a mají menší plochu pro přilepení vosku. Včelám je to ale fuk, nepotřebují medomet

Tak ty jsem nějak přehlédl nebo je dřív neměli. Mě na rámcích NOVO jedině vadí, že je problém je posunout rozpěrákem do stran jako normální dřevěný a taky to, že pokud je jich víc, tak se musí hlídat opření tou zkosenou hranou aby byla dodržena včelí mezera.
Můžete mi prosím poradit, jak je to s jejich varroapodložkou? Je bílá a má na obou stranách bílou fólii. Ta je jen ochranná? T.z. má se sloupnout?

Jak to řešíte vy? Děkuji.
(10.08.2014 21:15)deroceros napsal(a): [ -> ]Můžete mi prosím poradit, jak je to s jejich varroapodložkou? Je bílá a má na obou stranách bílou fólii. Ta je jen ochranná? T.z. má se sloupnout?

Jak to řešíte vy? Děkuji.

Taky jsem měl tendenci fólii sloupnout (odstává sama od sebe) ale podložka samotná je hodně drsná a hlavně je to nějaká měkká pěna, takže pravděpodobně půjde špatně čistit.
No, já se ptám na to právě ze stejného důvodu, protože na jedné varroapodložce to mám také cca 10pct sloupnuto. Tak jsem si říkal, je to ochrana či není?!? Napíšu dodavateli a vyjasní se to.
Ta folie ,podle mne je tam na ochranu.Za tři roky všechny v pořádku.F.V.
Hmm, tož včil nerozumím. Máme ji tam tedy nechat nebo strhnout? Páč folie na ochranu je většinou jen pro dobu transportu. Děkuji.
Já jsem fólii z obou stran strhl, protože po dvou týdnech venku se vlivem vlhkosti ovzduší a vlhkosti v úle tak zkrabatila, že se ní špatně odečítal spad VD a prakticky nešla pořádně očistit. Rozčilovalo mě to, tak jsem ji odstranil a zatím ok. Po několika očištěních vlhkým hadrem nejeví známky poškození.
Tvrdé podložky od Nerada čistím rukou a při vyšším znečištění je přejedu rozpěrákem. U těchhle podložek od Matelů asi budu muset změnit taktiku. Nebo dodavatele Big Grin
Abych se vrátil k tématu nástavky.cz.
Dnes jsem při krmení koukl do podmetu a zadní destička na pantech je prohnutá do luku, asi vlhkem, pršelo. Takže netěsní celou plochou, ale jen středem po celé délce. Čmeldy za chvíli polezou horem i spodem ven. Sad
Mrzuté, nikoli však neřešitelné. Wink
Jo, to znám. A nejde jen o dno. Vyřešil jsem to velmi snadno. I když to stojí trochu víc peněz.
ode dneška nabídka 8-rámkových LG - kdo do toho půjde ? Wink
Já bych do toho šel, jestli budou i ostatní doplňky (stropní krmítka apod.), na volnou stavbu by to bylo ideální. Ale zatím jsem ještě nekoukal na stránky jestli to mají v nabídce. Vím, že o tom psali v nějakém včelařském časopisu, že to někde vystavovali a docela jsem se těšil až to začnou prodávat, ale co jsem chodil na jejich stránky, tak zatím nic.
Gratuluji Matelovým k pěkným novým stránkám.
Pokud by do budoucna rozšiřovali sortiment, přimlouval bych se za nástavky o tloušťce stěny 19mm. Méně váží, jsou levnější, výrobně jednodušší a prý se i méně kroutí.. A zase bychom měli langstroth o něco více langstroth... Wink
Já o nich uvažuji jako úly pro děti. Až to děti přestane bavit, či až zesílí, tak to přeložím do klasického 10ti rámkového. To stropní krmítko zatím v eshopu nevidím, asi se nevyrábí. Já používám to řecké a našel jsem ho jen ve verzi pro 10ti rámkový a ve verzi pro plemenáč.
Před chvílí jsem psal dotaz a už mám i odpověď. Zatím ještě nestačili všechno dát na web, ale krom nástavků, tak mají nízká dna, dále víka a strůpkovou fólii + kovové mateří mřížky z USA na 8-rámkový úl. Já sám chci tyto úly použít pro volnou, tak trochu ve stylu Warré úlu. Krmítka asi zatím nikdo nevyrábí, tak alternativa budou u mě asi ty řecké na plemenáč. U rámů zatím neví, ale psali, že pokud bude zájem, tak by je v budoucnu taky dodávali. Já jim psal, že za mě jo, já je používám ve všech úlech se sololitovou deskou jako vnitřní víko, dále jako mezidno a na výkluzy + je dávám mezi spodní nástavek a nízké dno.
Už před nějakou dobou jsem si psal ohledně těch 8-mi rámkových LG s p.Matelou a tehdá sliboval že brzy budou nové stránky, nyní jsem tedy jen v rychlosti koukal a chválím. SmileSmileSmile.

Co vím, tak nic jiného k nim zatím nemají, ale pokud si k tomu člověk buď sám vyrobí dno, nebo si lehce upraví přířezy co mají k tomu oni, tak pak víko na ně může dát normální.
Takže zatím o nich taky trochu uvažuju, ale ještě jsem neobjednal.

Tak Milan byl rychlejší.
Taky chválím jejich nové stránky. Jen doplním, jak jsem psal výš, že dna i víka mají i v provedení na 8-rámkovou variantu úlu, jen to zatím nestačili dát na web, cena bude stejná jako za 10-rámkovou variantu.
Do osmirámkového od matelů budou jiné rámky než do desetirámkového? očekával bych, že se úly budou lišit jen počtem rámků.
Rámky by měli být stejné.
Blbě čtu - napsal jsi rámy a já četl rámky. Pak se blbě ptámWink.
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's