Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plkání o ekonomice
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
(16.10.2015 17:33)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Neznám tak výdělečného koníčka,jako je včelaření.

To toho moc neznáš Smile - omlouvám se za malou urážku, ale musela jsem.

Na všem co děláš pořádně se dá vydělat. Je otázka zda je výdělek cílem.
Druhá otázka je, kde končí koníček a začíná práce.
Modelářství je koníček - vydělat se na něm dá velmi dobře. Skládání lega je také koníček, v Praze byly Legodays - to byl byznys. Kamaráda živí prodej moučných červů a začal je dělat jako vedlejšák ke svému koníčku-chov plazů. Další člověk má koníčka cestování a nakonec se tím živí atd. I Kája Got měl/nebo má zpěv jako koníčka. Smile povoláním je elektrikář/důchodce.
( v rámci volného času můžeš obchodovat s cennými papíry - to je koníček Smile a nebo mít jako koníčka lobbing a politiku Smile))

Musela jsem reagovat, tvůj výkřik byl hloupý.

MB
(17.10.2015 18:50)Ján Mlynárik napsal(a): [ -> ]Tak to je potom 370€ za jedno včelstvo s úlom. Trochu prehnané.

Na 300 sa to môže dostať v pohode, niekde som tu počítal 200 € na plne vybavený úľ optimal , u toho LR 185 tp bude asi podobne + 100-120€ za včelstvo a je na tých 320€.
A pri tak malom počte včelstiev ak nakúpi ďalšie pomôcky- medomet, stáčacie nádoby, sítka, dymák, včelársku kombinézu .....
Tak sa to delí všetko len 4 a náklady môžu byť kľudne aj 500 € na 1 včelstvo.
(18.10.2015 7:38)mala.boruvka napsal(a): [ -> ]Musela jsem reagovat, tvůj výkřik byl hloupý.

MB

Musím uznat,že příměr s Karlem Gotem byl o moc chytřejší.Smile
Nebláznite. 5NN úľ LG 2/3 sa dá kúpiť aj za 60 eur. Ale keby i viac (do 100 eur sa dajú kúpiť parádne a kvalitné úle)... 200 eur za úľ, to by už musel byť naozaj pozlátený... Roj dá hockto i zadarmo, a keby aj nie, odloženec za 50 eur bez problémov zoženiete. Jediná veľká položka môže byť medomet, ale ten sa dá požičať. Kvôli 4 včelstvám sa ho ani neoplatí kupovať. Iné veci, povedzme okrem klobúka a dymáka, sú nepotrebné... Ja som mal náklady na 1 včelstvo 50 - 70 eur, čo bola cena úľov (v závislosti od typu úľa), včely som mal zadarmo od včelárov v okolí. Ak by som mal mať náklady nad 100 eur na včelstvo, kašľal by som na to...
zapomínáte na to, že včely jsou momentálně populární a to nese i zvýšení ceny věcí s včelařením související.
Taky je mnohem jednoduší kliknout na internetu než se doprošovat atd.Smile
(17.10.2015 19:16)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]Nie som profesionálny včelár, ale med nie je jediný produkt, čo môže včelár ponúknuť. Pokiaľ sa spolieha len na med, tak nemôže uspieť. Viem o profi včelárovi, pre ktorého je produkcia medu vedľajšia činnosť. Včelársku farmu treba brať ako komplex produktov a služieb.

Ak si myslel produkcia peľu tak moc z medom nepočítaj a ani že tie včely budú rozdúvať v sile lebo ich hnacia sila bude zber peľu, a nektáru ledabolo lebo sa budú sústredovať na peľ čo im rapídne klesá.
(18.10.2015 9:08)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Nebláznite. 5NN úľ LG 2/3 sa dá kúpiť aj za 60 eur.........

Kde se nechá koupit pořádný Langstroh 2/3 s pěti nastavky za 60 eur? Napiš to sem a já si tam hned koupím alespoň čtyři do zásoby!
(18.10.2015 9:08)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Nebláznite. 5NN úľ LG 2/3 sa dá kúpiť aj za 60 eur. Ale keby i viac (do 100 eur sa dajú kúpiť parádne a kvalitné úle)... 200 eur za úľ, to by už musel byť naozaj pozlátený... Roj dá hockto i zadarmo, a keby aj nie, odloženec za 50 eur bez problémov zoženiete. Jediná veľká položka môže byť medomet, ale ten sa dá požičať. Kvôli 4 včelstvám sa ho ani neoplatí kupovať. Iné veci, povedzme okrem klobúka a dymáka, sú nepotrebné... Ja som mal náklady na 1 včelstvo 50 - 70 eur, čo bola cena úľov (v závislosti od typu úľa), včely som mal zadarmo od včelárov v okolí. Ak by som mal mať náklady nad 100 eur na včelstvo, kašľal by som na to...

Jaro, tých 200 eur som narátal podľa cenníku vo vlákne kisničky.sk , podľa ich cenníku.
Boli tam zarátané i medzistienky i rámiky, krmítko... , čo by samozrejme sa dalo namietať, že keď človek kúpi včelstvo, tak tam tie rámiky s dielom dostane. Ale aj to by so sa snažil čo najrýchlejšie vymeniť, čiže min tie medzistienky bude treba.
Noví včelári spravidla nie sú tak zbehlí, aby vedeli kde to je najlacnejšie a pre 4 úle by sa im tam, ani neoplatilo zväčša utekať. Vyššie nad mojim príspevkom písal Merkuri že cena nového úľa B10 komplet je 147 euro aj keď normálne zoženieš aj za 50-60 E zateplený podľa inzerátov. Nízkonádstavkové sú ešte drahšie. Ak sa zaráta kompet úľ, tak je to ďaleko viac, ako inzerátová cena.
Merkuri myslím si, že v tomto ohľade vie čo píše on sa tým živí.

Ale aj tak by ma zaujímalo Mikr za čo si platil, ak by sa dalo poprosil by som o zverejnenie.
Pratele!
jeste jsem zapomnel, ze jsem koupit take kourak. A vcelam jsem pripichnul na ul vzkaz, kam maji doletet, ale nepriletela ani jedina. Tak musel tata vzit auto s karou a pro ty vcely s uly ktere vyrobil, dojet, a musel jet dvakrat, protoze se ctyri uly na jednu karu nevesly a stejne mel hotove jen dva a zbyle dva udelal pozdeji, tak se pro vcely jelo dvakrat a najelo se temer 1000 kilometru. Proto cena diky transportu vyskocila tak vysoko. Musim ji ale stejne zapocitat do nakladu vcel, nemohu delat, ze to nic nestalo.
Samozrejme jsem se ptal v blizkem okoli, ze 16-ti vcelaru nebyl ani jediny ochotny prodat vcely, nekteri slibyli, ze me zavolaji, az se objevi nejaky roj. Jenze to bych take mohl cekat pet let a tak jsem si musel vcelstva dovest odjinud. 3 tisice za jedno do vlastnich ulu. Uly jsem se take pokousel nekde koupit, ale ukazala se podivna vlastnost internetu. Vsichni vsechno nabizeji ale ve skutecnosti nikdo nic nema. Takze, kdyz neco potrebujete hned, tak to jednoduse nedostanete. Nakonec je musel vyrabet tata, byvaly truhlar, ale uz je mu take 86 a jde mu to pomalu. Stejne jsem ale objednal do zasoby jeden ul zde, plus jeste mrizky, krmitko a vsechno co potrebuji do kompletniho ulu, se vysplha na celkovou cenu 2900 kc.
A tak jsou pocty jednoduce: 12 tis. vcelstva, 15 tis. doprava, 5 tis. material na uly plus jejich vyroba, 1,5 tis.1 den priprava stanoviste plus 1 tis drobnosti a jsem na 34,5 tisicich. Na dotace ovsem nedosahnu, protoze ucty mam akorat na klobouk, rukavice a kourak Big Grin



Andrej: na kisnicky.sk jsem objednal zkusebne jeden ul, pote co zde ten podnikavy kluk delal reklamu. Bohuzel nejsou schopni ani odpovedet. Tak ja nevim, proc se namahaji
(17.10.2015 19:16)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]Nie som profesionálny včelár, ale med nie je jediný produkt, čo môže včelár ponúknuť. Pokiaľ sa spolieha len na med, tak nemôže uspieť. Viem o profi včelárovi, pre ktorého je produkcia medu vedľajšia činnosť. Včelársku farmu treba brať ako komplex produktov a služieb.
Pripadá mi to smiešne. Ako keby sa Mazda šťažovala, že Dácia ponúka autá pod cenu. Je to proste trh. Tam je výsledná hodnota zrážaná cenou práce. Veď daňové ulavy, preplácanie mzdy zamestnancov je vlastne dotácia, pred ktorou mnohí zatvárajú oči, alebo sa tvária, že ju nevidia.

Veľmi dôležitá je diverzifikácia zdrojov príjmu.V lete med nejde v takom množstve,aby sa z neho dalo "vyžiť".Medovina tak isto.
Peľ je na úkor medu a silných včelstiev,pričom odber treba vedieť "korigovať".
Takže ak sa niekto orientuje len na med,v podstate celú sezónu robil zadarmo- bez príjmu- tým myslím profivčelára.U malovčelárov a tiež hobby je to iné,majú stabilný príjem zo zamestnania.
U mňa je to med celoročne- zásobujem tri predajne s farmárskym tovarom.Potom sú to odložence,matky.
Ďalej sú to výrobky z medu- medovina,med s peľom,propolisom a mater. kašičkou,po tých je dopyt počas celého roka.
Propolisová tinktúra,propolisová masť,propolisové čípky a výrobky z vosku.
Takýmto spôsobom mám zabezpečený príjem celoročne.
Ďakujem Jozef za tvoj príspevok. Ešte by som doplnil výrobu včelárskeho zariadenia a doplnkov.
Som rád, že sa v duchu môjho príspevku ozval profivčelár. Mimochodom, absolventi Moravskej včelárskej školy v Hranicích sa o tejto problematike mohli dozvedieť od viacerých včelárov. Bola to jedna z prednášok.
Ďakujem za doplnenie,aj to si vyrábam sám...Aj dovolenka sa mi "ujde",hoci nie v plnom lete,ale je.Nie ako jeden náš profivčelár v Ekonomicky orientovanom včelárení sa vystatuje,že už 30 rokov nebol na dovolenke...U neho to už nie je o ekonomike.
Jožko58:
To je jedna z cest, jak se živit včelařením.
Páni, nie je pravda, že včelár, ktorý sa orientuje len na med, sa neuživí Smile Len treba povedať, že s 25 kg/na včelstvo to jednoducho nejdeTongue
To si nemyslím. Znám týpka, co při zaměstnání s rodinou zvládá 200 vč, med prodává hlavně do výkupu. Medovicového prodal 6 tun po 120 v sudech. Plus něco řepky. Kdo si to vydělá za rok v práci? Já teda ne.
T.j. cca 2215€ na mesiac, mínus poistenie, odvody a dane.
(19.10.2015 7:22)patko79 napsal(a): [ -> ]Páni, nie je pravda, že včelár, ktorý sa orientuje len na med, sa neuživí Smile Len treba povedať, že s 25 kg/na včelstvo to jednoducho nejdeTongue

Nik tu nepísal,že len z medu sa nedá uživiť...
Aký máš pravidelný mesačný príjem z medu v lete?
Myslím tým,že budeš mať na všetky platby za mesiac a ešte Ti aj ostane.
To je problém len prvého leta... Potom si už z predaného v zime odloží, kým príde ďalšia zima...
Jožko, je úplne jedno či mám všetky mesiace niečo z medu alebo nie. Dôležitý je len ročný sumár a schopnosť človeka rozdeliť si to na jednotlivé mesiace. Ja tvrdím, že len z medu predaného za rok sa pri určitej produkcii už dá bezpečne vyžiť a nemusím robiť žiaden doplnkový biznis. Samozrejme, že nie každý to dokážeTongue
Samozrejme Ty si musíš naakumulovať dostatok prostriedkov,aby si mal z čoho "vyberať".
Aj u mňa je to v podstate tak isto,lenže ja tu opisujem,že mám príjem aj cez tzv.hluché obdobie a to tiež nie každý dokáže...Tongue
A po skúsenostiach z posledných rokov,kto sa nevie poobracať,aby si mohol naakumulovať,tak neviem,neviem...budeš sa musieť prikloniť aj k doplnkovému biznisu...lenže ja ho už mám zabehaný a osvedčenýTongue.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Referenční URL's