Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plkání o ekonomice
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Vliv CCD na produkci a cenu medu a zemědělských plodin v USA a Kanadě
http://www.prweb.com/releases/2014/01/prweb11487952.htm
(16.01.2014 13:00)Kohout napsal(a): [ -> ]
Citace:Když si koupím bochník chleba a hned před obchodem ho odhodím do popelnice, ekonomika země zase o něco vzroste. Bylo totiž prodáno a zaplaceno zboží, což standardním ekonomickým statistikám ke spokojenosti naprosto stačí. Ke spoustě koupených věcí se přitom chováme naprosto stejně jako k bochníku odhozenému do popelnice. Nemáme k nim ten správný vztah Vůbec nevíme, jak vznikly, a je nám docela jedno, jak zkončí. Žádného zahrádkáře by naproti tomu nenapadlo vyhodit svou úrodu do popelnice. Zná velice dobře souvislosti, proto by to nikdy neudělal. A přesto se cena plodin, které pracně vypěstoval a poté k vlastní spokojenosti spotřeboval, nikdy nepromítne do ukazatele hrubého domácího produktu. Vyhodím-li do kontejneru koupený chleba, moje země zbohatne. Pochutnám-li si s celou rodinou na úrodě z vlastní zahrádky, země zůstává bilančně chudá, jako kdybych vůbec nic nevypěstoval. Kdo je moudřejší a kdo ví více o životě? Ekonom nebo zahrádkář?
Jan Keller

Keby pán ekonóm Keller bol človek a nemyslel len na čísla a keď mu ide len o ekonomiku,tak ten chlieb by nevyhodil do popolnice,ale mohol ho dať napr.bezdomovcovi.To by malo taký istý efekt z hľadiska ekonomiky.
Z hľadiska sociálneho cítenia a solidarity by urobil dobrý skutok.
Keďže ekonóm žije len číslami,nevníma čo je roboty a driny za tým bochníkom chleba.Asi zabudol,že už predtým, než ten bochník chleba vznikol,bol kolobeh tovarov a peňazí,čo sa už premietlo do HDP cestou DPH.
Keby ten ekonóm nebol egoista,nepálil by pšenicu v peci na výrobu tepla,ale ten nadbytok by dal zomlieť na múku a poslal do Afriky,kde ešte v 21. storočí ľudia umierajú hladom.Lenže to by musel dať zadarmo a ešte by mal náklady na mletie,dopravu,to by už čísla išli do inej farby.Takže z pohľadu čísel mu to nevonia.Radšej dá pšenicu spáliť a zarobí na nej aj na predanom teple.
Preto tretina sveta hladuje...A v inom vlákne sa zas obhajuje pestovanie GMO rastlín,aby vraj svet nehladoval,lebo je už preľudnelý.Na jednom mieste je hlad,na druhom sa plytvá so všetkým možným.
Z pohľadu ekonóma je to však dobré,kolobeh funguje HDP rastie,čo nás po iných.
Každá líška svoj chvôst chváli...
Keď chcem niečo dosiahnuť,spustím kampaň.Napríklad,že treba konzumovať rastlinné oleje,rastlinné maslá,lebo vraj za zvýšený cholesterolol môže bravčová masť a prírodné maslo...Takto nám masírovali mozgy vedci, zdravotníci viac ako 30 rokov.A čuduj sa svete,tí istí vedci zrazu objavili,že nie brav.masť a maslo,ale hlavne stres príčinou vysokého cholesterolu jest...a tie zdravé oleje a stužené oleje-rastlinné maslá,lebo stužovaním vzniká bordel,ktorý v ľudskom organizme nejde stráviť.
Pan Keller se snažil mezi našimi tupouny co koukají na HDP zpopularizovat zřejmě toto:
Například:
http://www.patria.cz/zpravodajstvi/25421...nosti.html


To že HDP nevypovídá o kvalitě života je jinde víceméně známo, ale protože výsledky různých jiných
hodnocení zavání "levicovostí" a nevyhovují našim některým "jednoduchým" novinářům a politikům tak se to moc veřejně neprezentuje.

Ono je lepší to vidět tak, že čím víc nebo míň daní tak lépe, tak takové jednoduché věci pochopí český volič i politik.

Vícedimenzionální uvažování je nad jejich duševní kapacity. Bohužel hlavně voličů.
Jen tak pro vysvětlenou, když firma sníží stavy zaměstnanců o 10%, dalěí zamění za agenturní ze Slovenska a zvedne při tom výrobu o 10%, produktivitu o 20% a zisky ještě víc protože méně nakupuje externí služby a nákupy materiálu převede do Asie, tak pro to se používá termín Jalový růst, protože to z hlediska lidí nepřinese nic, jen to třeba zpevní měnu.

Jalový růst - tak byl nedávno hodnocen růst průmyslové výroby na Slovensku - sice oproti ČR už jdou nahoru ale lidi to prý nepociťují.

Na druhou stranu - průmysl je zde aby produkoval průmyslové výrobky a ne zajišťoval zaměstnanost. Ovšem s tímto se zatím dokázali teoreticky (!!!!) vypořádat jen marxistické teorie, prakticky se problém dál nějak pořád tlačí před námi.

Například u nás nová linka na 1/4 haly ve které bylo dřív na 1300 zaměstnanců (hlavně dělníků - operátorů) již bude mít jednoho operátora, seřizovače a pak pár "kancelářských".
Spojených státech nastalo mezi lety 1974–2004 téměř zdvojnásobení příjmů na hlavu, průměrná míra spokojenosti ale žádný rostoucí trend nevykázala - zásadní otázka, jaká byla inflace? Je pěkné že bere 2x tolik, ale nebyl bych šťastný, kdyby můj reálný příjem klesl na 10% původní hodnoty. Co je Vám platné, když máte v peněžence více papírků, ale koupíte si za ně jen 1/10 toho co před 20 roky. To co máme v peněžence jsou pouze virtuální peníze, protože nejsou ničím kryté a mají svojí hodnotu jenom proto, že jim lidé věří. $1 v roce 2008 = $0.02 v roce 1908 - neboli peníze v USA ztratily 98% své hodnoty za sto let. Tady máte graf vývoje inflace v USA od roku 1800 do 2011 : http://trhy.mesec.cz/clanky/spojene-stat...o-potreti/ Je zajímavé, že inflace od roku 1930 stoupá, protože od tohoto roku přestává být dolar krytý zlatem. Poslední rána pro dolar byla kolem roku 1974. Francie uznával platbu dolarem pouze, když dolar měl na sobě žlutý pruh. (jediný dolar krytý zlatem). Chtěli je vyměnit s USA za zlato, bohužel USA je zrušili bez náhrady a Francii zbyli jenom papírky. Od té doby jsou to jenom papírky, které se vesele tisknou a je to znát na tom grafu.

edit: naše měna od roku 1992 jde taky raketově nahoru. Podle statistiky máme inflaci cca2-3%, ale reálná bude o dost větší.
Průměrná míra spokojenosti je vskutku krásný termín. Zpravidla po nějakém globálním maléru prudce roste,aby následně(vzhledem k tomu,že člověk je venkoncem tvor nespokojený,ba dokonce bych řekl,že čím lépe se má,tím nespokojenější je)její hodnota setrvale klesala.To až do doby,kdy dostane lidstvo přes držku a uvědomí si,že se vlastně tak špatně nemělo. No a pak to začne nanovo. Nepochybuji o tom,v jaké fázi se právě nacházíme.Smile
(18.01.2014 0:55)Jožko58 napsal(a): [ -> ]Keby pán ekonóm Keller bol človek a nemyslel len na čísla..

Pán Keller není ekonom ale sociolog.



(18.01.2014 0:55)Jožko58 napsal(a): [ -> ]...Radšej dá pšenicu spáliť a zarobí na nej aj na predanom teple.
Preto tretina sveta hladuje...A v inom vlákne sa zas obhajuje pestovanie GMO rastlín,aby vraj svet nehladoval,lebo je už preľudnelý.Na jednom mieste je hlad,na druhom sa plytvá so všetkým možným.

GMO nejsou pěstovány k nakrmení hladových, ale z velké části k výkrmu hospodářských zvířat. Proto je tak silně obhajují Irenka a Karoch, kteří podle svých slov upřednostňují ve svém jídelníčku maso a masné výrobky.
V samotné diskuzi před 150 lidmi Singer mimo jiné prohlásil, že se zdražení chudých příliš nedotkne. Tedy jejich úspor, o které nepřijdou. Žádné totiž údajně nemají, místo toho jenom dluhy, prohlásil guvernér ČNB - tak tohle je prohlášení našeho guvernéra ČNB.
Víceméně racionální argumentace. Je pravděpodobné že to uchrání a možná i zvýší počet pracovních míst, zvýší exportní schopnost, vyplatí se víc pracovat v cizině a pokud jste výrobci, jako třeba my včelaři - tak nám to zvýší tržby nebo zlepší konkurenceschopnost. Tuzmští producenti včetně zemědělců budou víc chráněni před dovozy, tuzemská jabka budou mít výhodu před pomeranči z dovozu atd,

Za propadem cen medu před deseti lety, která pobouřila včelaře bylo kromě snížení ceny medu v USD silné zhodnocení koruny vůči USD. Když byl dolar za 40, byli včelaři spokojeni i s 1,5 dolarem, když šel dolar na 20 tak nebyli spokojení ani se dvěma.

Osobně by mně nevadilo kdyby tady bylo Euro, minimálně by bylo v mém okolí o jeden velký závod víc ( a tím pádem lepší platy). Ale když všichni chtějí vlastní měnu, tak ji mají.
Jediný důvod proč mít vlastní měnu je právě devalvace. Nechápu to pozdvižení od všech euroskeptiků. Jaký je jiný důvod vlastní měny malého státu - jen samé nevýhody kromě výhody devalvace. Co by za to Řekové, Španělé a Italové dali kdyby mohli devalvovat.
Dík za mínus. Ten Singer prohlásil, že se nebudou zdražovat potraviny. Lhal občanům ČR a na tom jeho prohlášení je vidět, jak si váží lidí. Já nehodnotil devalvaci, já jen ukazoval bezcharakternost tohoto člověka. Člověku co má oběd za 34Kč a bere statisíce je jedno, že tady existují lidé s minimálním příjmem a zdražení brambor o 40% ajiných potravin se jich dotkne.
A všimněte si argumentace odpůrců devalvace - ČNB/Singer nahrál zastáncům Eura. Když už dojdou racionální argumenty, dojde na ideové přesvědčení.



Proč by ti měl český pekař který nakupuje od českého zemědělce zdražit rohlík? Kromě toho že má záminku?



A banány a pomeranče si snad chudá rodina nekupuje každý den.

Mám dojem, že argumenty chybí tobě, ne Singrovi, ty jej obviňuješ z bezcharakternosti a lži. Chudá rodina co je závislá na příjmu ze zaměstnání to může pocítit kladně. Hlavně pokud dělá u exportující fabriky tak mu třeba zůstane práce, protože se spíše vejdou do ceny v E či USD a nebudou muset tolik optimalizovat = propouštět. Výrobci co dělají pro tuzemský trh nebudou muset prouštět, protže i na vnitřním trhu budou konkurenceschopnější oproti dovozům.

Devalvace postihla hlavně bohatší. Tedy ty středně. V krátkém horizontu.

Před 8 lety bylo Euro za 33Kč, byly drahé rohlíky? Ne, byly lacinější jak když bylo před dvěma roky Euro za 23,50.

Tady vidíš, že samovolná devalvace z 23,5 na 25,5 za poslední dva roky nikoho v televizi nezaujala, předtím pro mnohé tuzemské výrobce likvidační zpevnění z 33 na 23,5 tedy o 30% za asi 5 let způsobilo dost výrobcům v ČR velké potíže (a ztrátu práce pro chudý lidi) a taky nikomu nevadilo jak zafixování kurzu o 6% níž s pevnou perpsktivou, která ti umožní plánovat rozšížení výroby.
Prostě ne vždy mají paní Jílková nebo pan Klaus absolutní pravdu.



Tady je jen 5 let. Ale pokud si vzpomínám, dostával jsem Eura v 2005 a počítal Éčko za 33Kč.
http://www.kurzy.cz/Default.asp?mf=1&af=...y&mp=5+let
Všimni si relativně malé změny co způsobila ČNB vůči normálním změnám za pár let.
V tom je právě ten problém. O chráněném trhu dávno, kdysi, psali dva pánové, Adams a Bastiat. Ten druhý se v ekonomickém světě proslavil drobným dílkem, nazvaným tuším Petice výrobců svíček, ve kterém opět dokládal mou oblíbenou průpovídku o dobrých úmyslech a cestě do pekel. On tam totiž dosti zbrojil proti ochranářským opatřením. A svět mu dal alespoň ve V. Británii za pravdu. Anglie byla v té době cukrovarnickou velmocí a cukr do země valila ze svých domínií bezcelně. Ovšem tehdy něco stála doprava a přepravní ztráty. V kontinentální Evropě zase zavedli za Napoleona Frantíci řepné cukrovary. Pracovní síla byla laciná, výchozí surovina také a řepa zavládla nejen v zemi vína, ale i v Německu, Rakousku (i u nás. Jukněte se na historii cukrovarů.) Tak se stalo, že cena cukru v Anglii i na kontinentě byla šul nul. Spojené královsvství na to reagovalo ochranářskými cly a páni lordi i nelordi si mnuli ruce, jak to pěkně vyřešili. Za několik málo let byla cena cukru ve Velké Británii mnohonásobně vyšší než na kontinentě a zkrachovalo spousty potravinářských firem (např. výroba tehdy po celém světě proslavených jamů). Co to mělo za následek např. pro zaměstnanost země, nemusím připomínat.

Pana Singra znám jako vynikajícího severočeského vinaře (jeho otec je ještě lepší). Vinaři bývají většinou hodně přemýšliví a nevychlastaní. Jeho krok si vysvětluji snad jen pokusem nějak uchlácholit hodně nezodpovědné eurosocanské bankéře. Nicméně v mikroekonomickém směru se mu to osvědčilo. Lidi nakupovali letos o vánocích jako zběsilí a jsem zvědavý na statistiky. Jinak mimochodem podobných intervencí tu bylo již několik a nikdo jim nevěnoval pozornost. S touto se však hoši z banky strefili do okurkové sezony a solokapr byl na suchu. Tak to občas chodí.
(18.01.2014 14:19)Kohout napsal(a): [ -> ]
(18.01.2014 0:55)Jožko58 napsal(a): [ -> ]Keby pán ekonóm Keller bol človek a nemyslel len na čísla..

Pán Keller není ekonom ale sociolog.

(18.01.2014 0:55)Jožko58 napsal(a): [ -> ]...Radšej dá pšenicu spáliť a zarobí na nej aj na predanom teple.
Preto tretina sveta hladuje...A v inom vlákne sa zas obhajuje pestovanie GMO rastlín,aby vraj svet nehladoval,lebo je už preľudnelý.Na jednom mieste je hlad,na druhom sa plytvá so všetkým možným.

GMO nejsou pěstovány k nakrmení hladových, ale z velké části k výkrmu hospodářských zvířat. Proto je tak silně obhajují Irenka a Karoch, kteří podle svých slov upřednostňují ve svém jídelníčku maso a masné výrobky.

Ekonómi,sociológovia všetko jedno.Všetci sa živia číslami,štatistikami.Čo tí dajú štátu?Akurát tak daň zo mzdy.Žijú z peňazí daňových poplatníkov.
Áno,aj tých treba,ale primerane.Aj naše včelstvá živia len toľko trúdov,koľko potrebujú.A niektoré aj cez zimu.
Maci, potraviny by zdražily díky inflaci stejně. Už protože jsme tu měli neúrodu brambor a ani úroda ovoce v EU nebyla nijak vysoká. Banány napadla plíseň, takže se jako na smilování čeká (hehe) na gmo odolné odrůdy. To na druhé straně znamená, že je do zmíněných zemí nutné dovážet potravinářskou pomoc.Pomoc potřebuje také celá střední Afrika, bojuje se v Iráku a v Sýrii, nepokoje máme i v Lybii, tedy v oblastech, odkud bere Evropa naftu, USA mají obrovský státní dluh a intervenují za dolar. Ten je lacinější, takže se amikům lépe vyváží a konkuruje neschoné EU apod, apod, apod. Myšlenka, že za to vše může Singr, je hodně scestná. Nicméně mám i lepší zprávu. Za méněvlasatého Bohouška by tu mohl být tak dva roky dotovaný klid, pokud pan Babiš nezačne splácet svých zlé jazyky tvrdí 20 miliard dluhů ze státního rozpočtu. Takže si připravme tukové zásoby. Nechci to vidět zvláště černě, ale možná je budeme potřebovat. Já už bohužel o vánocích začal.

Já počítal na přelomu století s dolarem za 35 Kč. Pak mne každý kontejner velice mile překvapil.
Hlavně pokud dělá u exportující fabriky - hlavně že tady těch fabrik zůstalo a i tam zaměstnají agenturní pracovníky za minimální plat.

Tady je jen 5 let. Ale pokud si vzpomínám, dostával jsem Eura v 2005 a počítal Éčko za 30-33Kč. - za těch pět let taky USA natisklo spoustu dolarů a EU Eur. Nedivím se poklesu reálné hodnoty těchto platících papírků. Ale za to normální člověk nemůže? 5 let si střádá a jedním zásahem banky přišel o všechny úspory.

A agenturní pracovníci nejsou chudý lidi? - právě že jsou, ale zaměstnávají se většinou cizinci z východu.
A agenturní pracovníci nejsou chudý lidi?



A hlavně tu máme výrobu BIOpaliv po celém světě, to by bylo jídla pro chudé. Místo potravin ale vyrábíme palivové oleje. A ke všemu při spalování je ais úplně jedno že můžou být GMO.

Kdo že to tu biomasu propagoval?

A chudý lidi, to jsou ty lidi co dávají 80% příjmu a víc za jídlo. Ty už dávno hladoví a taky se proto bouří a radikalizují. Arabské jaro atd atd.



(18.01.2014 15:36)maci01 napsal(a): [ -> ]Ale za to normální člověk nemůže? 5 let si střádá a jedním zásahem banky přišel o všechny úspory.

A agenturní pracovníci nejsou chudý lidi? - právě že jsou, ale zaměstnávají se většinou cizinci z východu.

Tobě ubyly koruny na účtě?
A co máš proti Slovákům?
Tobě ubyly koruny na účtě - no já bych řekl že jo. 2Kč za každém Euru

Ekonom spočítal: Češi přišli kvůli ČNB o 76 miliard během jednoho dne
http://ekonomika.eurozpravy.cz/ceska-rep...dnoho-dne/

Zdražení dováženého zboží pak označil za dodatečnou daň
Tomu nerozumím, ty jsi spořil v Eurech?

K té superzprávě ze superwebu, to budou při každé změně kurzu ekonomové přepočítávat úspory?

Kolikrát za den to bude na webu?

Bavíme se o 6% - víš o kolik se hýbal kurz předloni?

V létě za Euro za 24 na Vánoce za 26, tedy přes 8%.

A od roku 2005 do léta 2012 Češi zbohatli o 37%, tedy o víc jak 400 miliard. To by byl titulek! A kdyby to někdo napsal dostane mokrý hadr na hlavu. Ale dneska se nám opak nelíbí, tak kritikům tleskáme, jinak by jsme si ťukali na čelo.



(18.01.2014 15:53)maci01 napsal(a): [ -> ]Zdražení dováženého zboží pak označil za dodatečnou daň

Chudák malý, dostal prknem do hlavy? To když posílil kurz koruny, tak to označil jako daňový bonus?

Devalvace se dělá proto aby byl kurz slabší. Každé oslabení (bez ohledu na příčinu) kurzu dělá vývoz výhodnější a dovoz nevýhodnější = dražší.
No dělám v ČR, ale nakupuji v Německu. Teď to vyjde o 2Kč dráž jenom jedním prohlášením. Promiň, že nejásám radostí.
Ale pokud bych nakupoval v Německu, měl bych peníze na účtě v Eurech - tolik zase tady člověk nevydělá, aby se mu vyplatilo mít účet v Eurech a ještě platit výpalný bankám. Smile Ono se to vyplatí i dneska. Doma snad kupuji jen rohlíky a chleba.

úspory ve všech měnách (akciích), takže mě to zas tak nedrásá - bohužel jsme chudý kraj, kde nezavadíš o práci. Buď děláš v Německu, nebo tady děláš za minimální mzdu, nebo živoříš jako živnostník na švarc-systému.
Tak to ty jsi byl právě cílem této intervence. Je proti dovozcům. Smile
Ale pokud bych nakupoval v Německu, měl bych peníze na účtě v Eurech. A pak bych Singra chválil.

Možná je to i tím, že mám úspory ve všech měnách (akciích), takže mě to zas tak nedrásá. Tedy pokles kurzu, a na posílení co mi přináší soustavnou ztrátu jsem si zvykl. Právě proto že se bavíme jen o necelých 2Kč za Euro. Větších změn, hlavně k jeho lepšímu (a třeba mému horšímu) si nikdo nevšiml.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Referenční URL's