Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Co dělat po včelím bodnutí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Přikláním se k žádosti o nějakou tu fotečku.Big Grin
Potěšila by!Wink
Já začnu, když jsem to nakousl Smile

[attachment=46] [attachment=48]

EDIT: Přidal jsem tu fotku v "normálu".
no vyborne myslim ze bychom meli zavest rubriku mis - včelý jed...
František Kolčava : Tak to je opravdu myšlenka hodná realizace
PetrM : Kdybych nevěděl, že jsi oteklej, tak to ani nejde poznat pro neznalého tvé běžné vizáže.
Postup podle pana Danihilíka je OK.

Rozhodně nedoporučuju pít jakýkoliv alkohol ! Alkohol totiž sice zrychlí srdeční frekvenci, ale zároveň rozšiřuje všechny cévy a tím ve finále snižuje krevní tlak. V případě prů...u - tedy šoku, tím vlastně o to víc zhoršuje další průběh !

V případě šokového stavu - položit na zem, nohy cca o 30-45 stupňů výše než hlavu, sledovat dýchání a puls. V případě potřeby resuscitace v poměru 30 stlačení srdce ku 2 vdechům.

A pak se modlit, aby rychlá přijela opravdu rychle.

Léky:
Jakékoliv tablety (Dithiaden, Zyrtec, Xyzal, Cezera, Claritine, atd...) ovlivní pozdní alergickou reakci. Takže jistě pomůžou, ale nastupující šok nemají šanci zvládnout.

Adrenalin v autoinjektoru (Epipen) existuje, bez Rp. či hóóódně dobrého známého lékarníka je nedostupný (omezená trvanlivost a cena cca 2 tis Kč). Stejně jako jiné ampule. Laik by nikomu jinému nic píchat neměl (jak správně zaznělo výše) - i když třeba kortikoidy můžou v případě anafylaktického šoku jen pomoct. A pokud by daný postižený měl krom alergie na včelí jed alergii i na kortikoidy (jsou i tací mezi námi), tak by to chudák stejně asi nepřežil. Ale líp by se to obhajovalo lékaři od rychlé, než dobráku včelaři.

Jinak viz. má rada Petrovi ve vlákně "Tvorba oddělku a přivolaná záchranka"
(06.06.2010 15:35)Adlef napsal(a): [ -> ]...
...
...

(7/6/2010 citace smazána na Adlefovu žádost)

Mno...
Pokud výše citované někdo budete brát jako "návod", který byste případně neváhali použít, doporučuji jej předem prodiskutovat s praktikujícím lékařem RLP, který měl tu čest konitomii již provést (ideálně bez setu). Teorie je jedna věc, praxe druhá a když se laik pustí do prořezávání krku postiženého kapesním nožíkem místo skalpelu... ?!?
A pak se také poraďtě s právníkem, co vás bude čekat, když se vám tohle "říznutí" nepovede a dotyčný zemře poté, co jste mu rvali propisku do hrtanu...

Pro Adlefa - zamysli se prosím, zda je toto "školení" laiků, jak provádět konitomii, to pravé ořechové, co radit na dálku a popisovat značně triviálně...
A propó - kolikrát jsi ji výše uvedeným způsobem (t.j. propiskou!) prováděl a s jakým výsledkem??
Musím naprosto souhlasit! Pro laika není možné, aby do postiženého jakkoliv řezal nebo mu podával injekce!! Od toho je lékaž RZ, všichni dneska máme mobily, operátorka RZ vždy nejlépe poradí, jak se v dané situaci zachovat a co dělat. Pro laickou první pomoc je návod na mých stránkách, víc se prostě dělat nedá.

Provedení tracheotomie není vůbec jednoduché! Podání injekce s adrenalinem je sice "v pohodě", ale on ten adrenalin má i jiné účinky... stejně jako medikamenty proti alergii! Ony i ty Zyrtecy a pododné můžou vyvolat alergickou reakci nebo mít kontraindikaci s jiným lékem, který postižený bere.
Uznávám Vaše připomínky a onu část příspěvku jsem smazal. Prosím tedy uživatele jdjd, aby vymazal i citaci mého příspěvku. Děkuji.

Nicméně, pokud tuto debatu (stran ev. nežádoucích účinků po podání protialergických tabletek druhé osobě) rozvineme do detailu, tak bychom na každé sklenici s medem měli uvádět, že med může působit jako alergen, zrnka pylu v něm obsažená taktéž a rovněž částečky propolisu a vosku. A že v případě prudké alergické reakce hrozí úmrtí i po požití kávové lžičky medu. A že jsme zákazníka či podarovanou osobu s těmito riziky prokazatelně seznámili a on bude náš med konzumovat na svou vlastní odpovědnost. Takže to bychom se museli bát možných právních následků, ať dáme med komukoliv krom nás samotných... Huh
Já myslím, že Adlef postup tracheotomie zde uvedl jako příklad (někdo třeba vůbec neví, že i takovým "drastickým" způsobem lze zachránit život) a určitě předpokládal, že nikdo zde není takový šílenec, aby to vzal jako návod a jako amatér se pouštěl do realizace otvorů do krku. Wink
Dík za zastání. Navíc tracheotomie je úplně jiný výkon (nemocniční, operační) a já psal o koniotomii. Opravdu si nemyslím, že by se o to někdo v tu ránu pokoušel, protože v dnešní době málokdo poskytne byť jen "obyčejnou" laickou první pomoc. Nicméně při souhře špatných náhod - včelstva v kraji, kde lišky dávají dobrou noc + všechny auta spádové RLP na výjezdu + nemá kam sednout vrtule + člověk s extrémně oteklým jazykem = v podstatě exitus a tohle je poslední reálná možnost, jak nešťastníkovi pomoct... (pokud neumíte intubovat, ale ani to mnohdy pro masivní otok kořene jazyka není možné). Ale z právního hlediska koniotomii po laikovi nikdo vyžadovat nemůže, takže je jistější, se do takovéhu extrému nepouštět. V tom mají moji kritici jednoznačnou a neoddiskutovatelnou pravdu. Idea
Já sám si na bodnutí nic nedávám, ale pokud dostane žihadlo někdo z rodiny, tak se nám nejlépe osvědčilo vmasírování medu do místa vpichu. Poradil mi to kdysi jeden velmi starý včelař a ono to opravdu funguje.
Co to udělá? Méně to oteče?
Nejsem lékař, k tomu by se měl vyjádřit někdo povolaný, ale když do propolisu přidávají včelky látky, které tiší bolest, tak proč by nebyly v medu? No a vzhledem k tomu, že v některých končinách (tuším Indie) se v tradiční medicině i rány po operaci potírají medem ... Možná ještě nevíme úplně, co máme za poklad ...
(10.05.2011 19:43)Míra.P napsal(a): [ -> ]No Honzo mě se v loni vyrojil i plemenáč.Big Grin Když to prostě na ně přijde tak je asi jedno jestli obsedají tři nástavky a nebo jeden.
Dnes jsem jel na řepku udělat větší oddělek.Věděl jsem o zavřených matečnících ve dvou včelstvech a z nich jsem je dnes vzal.Ze tří včelstev jsem tedy udělal deseti rámkový oddělek a odvezl ho z řepky na stanoviště.Zítra půjdou do úlu.
Roj zatím nikde.Jel se mnou kamarád který se letos pustil také do včelaření a tak jsem začali dělat dnešní kontrolu ve dvou.Stalo se ale to že se mu jedna včelky dostala pod klobouk a dostal žihadlo do rtu.
Už se mi to také stalo,bolí ta pekelně ale on zbledl a že prý cítí brnění v těle a všechno ho svědí.Pak se mu ještě začaly dělat mžitky před očima.Rychle jsem dal otevřené včelstvo zpět do původní podoby a mazal s ním na polikliniku.
Výsledkem byla alergická reakce s poklesem tlaku 80 na 50 a jen tak tak že se nesložil.Dostal kapačku a hned nějakej prevít do žíly a pak ještě jednu dvě do zadku během asi hodiny.No a protože mu pořád nebylo nic moc tak ho odvezli nakonec do Plzně do fakultky.Jak je na tom teď netuším.Doufám že dobře.
Z toho plyne ponaučení které si ode dneška beru k srdci-mít u sebe vždy nějaká antialergika.:exclamation:Doktor říkal že při takové reakci je dobré vzít si hned třeba dva dythyadeny (nebo jak se to píše).
Nemusí se stát zrovna něco nám ale třeba lidem kolem a tak přemýšlejte o tom jestli si také raději nedáte nějaký ten prášek do bedýnky s nářadím. Confused

Tak to je blbý, jen aby ho to neodradilo. On hodně dokáže udělat i stres. Bohužel je sezóna řepky a tím pádem nadbytek pylu. Množství a síla jedu je právě odvislá od množství pylu ve včelstvech. Nejvíce agresívní a nejúčinější jed mají včely v době květu máku. Já jsem sice těžký alergik, ale naštěstí na pyl, ne na včelí jed. Přesto po žihadle si hned vezmu léky co mám na pyl a taky třetí den nevím, že jsem měl žihadlo, když si nic nevezmu, tak to svědí, pálí atd. ještě po týdnu.
A už předtím dostal nějaký žihadlo? Podle mě není rozdíl jestli do rtu nebo někam jinam. V každým případě mu přeju rychlé uzdravení.
Na stanovišti mám vždy po ruce Dithiaden, člověk nikdy neví. Již jsem ho dvakrát použil. Jednou mi nějaká babča co sbírala bylinky vešla přímo před úly - 50 žihadel, dal jsem jí pro jistotu dvě tablety, dopadlo to dobře. A vloni se mi stalo, ačkoli běžně na žihadla mám jen minimální reakci, že mi tak 10 minut po jednom žihadle začalo prudce bušit srdce, potil jsem se, špatně dýchal, tak to jsem si vzal taky dvě tabletky, a do půl hoďky dobrý. Doktor říkal že takováhle reakce se může stát pokud se jed dostane přímo do kve. Většinou jde totiž žihadlo do kůže a svalu, ale když to včela šikovně trefí do žilky, tak to má teprv grády.
Můj obvoďák mi Dithiaden vždy ochotně napsal, když jsem mu vysvětlil proč ho chci, bez předpisu se dá koupit např. Zyrtec.
Lepší je mít pro jistotu něco po ruce, člověk nikdy neví ...
Citace:...Z toho plyne ponaučení které si ode dneška beru k srdci-mít u sebe vždy nějaká antialergika

Doporučuji po mých zkušenostech Claritine. Včera jsem dostal jedno do nosu a tak se nafoukl, že muj křivej nos byl ješte křivější Big Grin Dal jsem jeden a během 20min jsem citil jak se to zmenšuje .. rano ještě jeden a dneska ani nevím že jsem mel žihadlo od včelky ... Claritine
Já taky před pár dny dostal žihadlo přes včelařské rukavice přímo do dlaně. Namazal jsem si to propolisovou tinkturpou a za hodinu jako by se nic nestalo. Jeden starý včelař říkal,že než jde ke včelám,tak si ruce a obličej namaže propolisem a včely jsou v klidu.Tak to musím taky vyzkoušet.
(10.05.2011 20:47)Petr L napsal(a): [ -> ]Na stanovišti mám vždy po ruce Dithiaden, člověk nikdy neví. Již jsem ho dvakrát použil. Jednou mi nějaká babča co sbírala bylinky vešla přímo před úly - 50 žihadel, dal jsem jí pro jistotu dvě tablety, dopadlo to dobře.

ty brďo, to bych chtěl tu babču vidět, po dvou ditiadenech Smile , já po jednom spím jak do vody hozený
Petr.
No ja bych raděj ten Claritine už i proto, že ho moje manželka ji nekolik let používa, protože je alergik a je to odzkoušeny prostředek ..
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's