Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Styrodurový úl, nástavek, plemenáč
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Mám pilu na chalupě a tak nemůžu opsat údaje přímo z ní, ale byl to kotouč s plátky, asi 300 průměr a málo velkých zubů. Za A jsem líný pořád přendavat pilu, za B moc nevěřím, že to je počtem a velikostí zubů. Kotouč co tam mám je dobrý na všecko co já můžu řezat k čemu je pila určená - sololit, dřevotřísku, OSB nebo dřevo. Polystyren se na ní řezat nemá a hotovo!! Ale jak říkám, jsi varován, jsi ozbrojen a dál je to na tobě.
Dneska jsem byl kupovat vruty - používám sádrokartonický, ale ne kužel. hlava ale plochá - neštípe dřevo a víc to zamáčkne.) a při tom zakoupil vzorek toho Synthosu co zde ukazoval J. Jindra. To je ale matroš s úplně jinou strukturou než klasický Styrodur. Jakoby vrstvený z cca 4mm vrstev, žádná pěna jako ty ostatní co znám.

Člověk má pocit že je to z lepenek. Tohle bych se nebál snad říznout. Navíc je ražený, takže to bude vyšší vrtva barvy, včelám by to nemělo moc chutnat.
(13.01.2013 20:31)tom.50 napsal(a): [ -> ]Mám pilu na chalupě a tak nemůžu opsat údaje přímo z ní, ale byl to kotouč s plátky, asi 300 průměr a málo velkých zubů. Za A jsem líný pořád přendavat pilu, za B moc nevěřím, že to je počtem a velikostí zubů. Kotouč co tam mám je dobrý na všecko co já můžu řezat k čemu je pila určená - sololit, dřevotřísku, OSB nebo dřevo. Polystyren se na ní řezat nemá a hotovo!! Ale jak říkám, jsi varován, jsi ozbrojen a dál je to na tobě.

to je přesně ono ta pila nesmí mít málo zubů!
Tak šroubuje teď večer do zblbnutí dřevěné nástvaky jsem zkusil spočítat jaký je poměr ceny dřevy a toho Synthosu. Synthos 60*125 3cm jsem platil myslím pod 90, ale s těmi 90Kč mi vyšla cena kubíku 4 000. Pokud bych byl hnidopich a chtěl mít hoblované colouvé nástavky tak asi musím nakoupit 30 fošny a ještě si je nechat zaplatit. A čekat až uschne dřevo. Dostat se na tu samou cenu asi moc nejde. A asi bych měl nepočítaje hoblování větší prořez.
Tady jsem v TRU objevil stavebniny kde to prodávají po deskách a mají skladem. Což není dnes zas tak obvyklé.
Dnes jsem koupil xps 30mm za 75kč , a když jsme u toho dřeva tak to kupuji sušené 32mm tloušťku a cena za kubík je 6500kč a to je na suché řezivo super cena. Z toho udělám nějakých 90 nástavků. Takže jednoduchým počtem mě vychází 72 kč za materiál na nástavek.
Co je dnes, nemusí být zítra.
Otázka pro vojtab:
Jen tak okrajově, použil jsi ve spojích nějaké lepidlo na svých nástavcích?
A jaké a jak velké šrouby?
Díky, Pavel
to jsem řešil já ale nakonec jsem radši koupil lepší lepidlo.
Bylo mi doporučeno toto http://www.zumpex.cz/?87,dispercol-d2-1000-g od pana Jindry http://jjvcela.sweb.cz/polystyrenak.html
ale nakonec jsem se rozhodl radši pro http://www.soudal.cz/produkt/lepidlo-na-...-vodostale
Jinak to co používá pan Jindra, prý drží a úly má přímo venku, ale je pravdou že ošetřeny nátěrem jak z venku tak zevnitř.
Ja som pouzil na lepenie nadstavkou zo stiroduru PU penu
ktora je original na lepenie polistirenu a potom som to este poistil 2 srobmi do dreva
já používám na lepení poliše Mamuta
Používám jak antonio233 pu pěnu na lepení pol. a vruty na sádrokarton do dřeva 55 mm hrubý závit, jsou jen na dobu aretace do vytvrzení pěny. Ale nechce se mi je vytahovat, tak je tam nechávám. Ty klasické s jemným závitem se občas strhly.
Lepil jsem taky dispercollem, drželo to docela pěkně, většinou. Pak se mi ale taky párkrát stalo, že se mi při prohlídce včel ten nástavek rozebral, místo spoje rám-rám holt povolil spoj rám-styrodur, možná jsem jen málo důkladně rozpěrákoval a konstrukce byla na mě málo blbuvzdorná Sleepy Je to dost nepříjemná věc při práci ve včelách, když se rozpadne nástavek. Od té doby taky vruty nechávám. Doporučuji vruty se závitem až k hlavě, jdou pak v případě potřeby i vytočit ven...
Vloni jsem šel ještě dál a spojoval jsem jenom vruty, bez lepidla. Komfortní práce, bez patlání a šlo to výtečně od ruky. Drží zcela dostatečně (nástavky čtverec na rm 39x17, vruty teď nevím, ale docela dlouhé cca 80). Ukázala se ale jedna slabina, včely mají tendenci ty spáry vykusovat a dělat si tam v rozích vlastní očka. Totéž jsem zkoušel u zadních okýnek, jen jsem je heftnul ke styroduru ve všech rozích z obou stran pomocí plechových trojúhelníčků, s tím že si to zatmelí. Trošku se stydím, ale přiznám se. Mám teď pár oček i zezadu Cool
Ale svojí snahu o další zjednodušení jsem si zatím zkazit nenechal, i ty slepé uličky musí někdo prohlídnout, a mě přišlo že ty kvalitnější lepidla docela dost lezou do peněz.
Uvažuji zatřít rohy zevnitř roztaveným voskem. Nezkoušel jste někdo?
a co povrch jak si upravil?
Disperkol drží dost dobře, když se opravdu dobře sevře. Mám takto vyrobeno téměř 1000 nástavků. Jako každé lepidlo i disperkol drží nejlépe, když ho je ve spáře nejméně. Zejména k rámům to chce přitlačit hodně, aby se všechny chlupy ze dřeva zatlačily do stěny polystyrénu. Používám k tomu hydraulickou panenku a opírám o strop. Jinak opravy polystyrénových nástavků řeším obyčejnou sádrou. Přece jenom je to občas potřeba.
Honza
Zkouším to bez povrchové úpravy, a docela to jde. Vykusování je snesitelné a opravdu soustředěné do těch spár. Občas vyklováno od sýkorky, loni se mi do toho pustila i žluna, díra cca 8x8 cm a pak skrz několik plástů, ale u ní mám pochybnosti jestli by nějaká úprava povrchu pomohla. Opravy řeším vyříznutím čtverečku a jeho natlačením nasucho do o něco málo menšího otvoru v nástavku. Nemám těch nástavků a zkušeností zas takové množství, ale ty opravy co mám jsou bez problému.
Možné to je, že jsem při lepení málo tlačil, měl jsem je stažené těmi vruty a zatížené nějakým železím. Možná chyba i v hladkém řezu (včel. drátek pod proudem) a ohoblovanými rámy s minimem chlupů.
vykusování se dá snadno zabránit - přelepením spojů hliníkovou páskou

Při výrobě nástavků (bez dřevěných rámů) z XPS jsem to vyřešil tak, že jsem si koupil hliníkovou folii a oblepil celý vnitřek nástavku, do sedel pro zavěšení rámků jsem vlepil nerezový jekl a včely nemají šanci (ale chce to olepit i spodní stranu nástavku nad ouškama rámků - tam se dostaly na XPS a snaží se vykusovat)
A to se prodává jako izolepa, nebo jakoby alobal+nějaké lepidlo? Máš u nástavků bez rámů vyřešené rozpírání nástavků nějakými třeba jen kousky laťky, aby se to nedrolilo, nebo to jde i bez toho?
zatím to mám první sezonu osazené oddělkama, tak rozpírání moc potřeba nebylo... pokud by to dělalo nějaké problémy, tak tam vlepím na spodní i horní stranu kousek nějakého pléška... předpokládám, že se drolit nebude, že se jenom trochu zmáčkne materiál... koupil jsem hliníkovou folii v roli a lepil jsem to lepidlem... folii 0,01mm a je dost pevná
to je něco jako alobal nebo co? já přemýšlel o parotěsné hliníkové folii stojí asi 30Kč/m2
ano je to cca 10x silnější alobal a stál cca 40Kč/m2
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Referenční URL's