Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Styrodurový úl, nástavek, plemenáč
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Deska XPS vyjde ani ne na stovku a dá to možná ještě míň práce jak to upravit.


Mimochodem, nevíte kde prodávají v menším množství po balíkách tvrdý 500kPa a ne po paletách. Většinou se uvádí že cokoli jiného než 300 po paletách.
Synthos 30(pevnost) u nás prodávají po deskách, pohodlné. Docela by s emě líbilo takto nakupovat i 50(0)ku.
mne stačí styrodur 3035. je velmi dobry ,ale u nás v kraji se už asi neprodává. Velice se mi osvědčil a i jeho cena je přijatelná-
Až bude šmít v ruce 500 nebo 700, tak budeš mít stejný pocit jako mít hobru a dubvou fošnu.

300ky vykusují, 500ku mám 8 let netknutou. Ale jen pár desek Včely za tu dobu nic, jen vím o kolegovi co mu to žrali malí rezaví marvenci.
Mam styrodur ta deset let. vyrobil jsem z něj oplodňáčky i nástavky. pokud dodržím vzdálenost plástu od stěny tak nemam problém. Mam vykousané jenom očka u oplodňáčku , kde jsem ho nevyrobil plastové trubky. Je také pravdou , že pokud styrodur i jine XPS jsou narušeny (propíchnutím, nárazem atd.) včelí se hned pustí do práce a bud zatmelí nebo vykoušou,Tím neříkám že nemáš pravdu. Jen u nás jsem 500 a vice ještě nesehnal. a cena nebude nezanedbatelná.
Lepe se mi už osvědčilo laminovaní obyčejného Ps podle ing. Smělého. Kde kvalita tvrdosti plochy je nesrovnatelná.
U laminování se ale ztratí jedna důležitá vlastnost PS a to paropropustnost.
Vlhkost v úlech ing. Smělého je eliminována tím, že má propočtenou tlouštku PS tak, aby na vnitřních polaminovaných plochách nebyl právě rosný bod a nesrážela se tam vlhkost. A to je jeho 8 cm polystyrenu.
samozřejmě. Ing. SMěly a Karáč toto vyřešili strůpkem. Naše zkušenosti jsou že pokud se dobře zatepli i strop a uzavře folii, nedochází k žádnému plesnivěni. Naopak Včelky stále vodu potřebuji a nosí jí.
Je to samozřejmě i o dně, které musí umožnit cirkulaci vzduch včelam.

Otázka je pokud PS porovnáte s Xps, zda Xps je paropropustný. Wink
Včera jsem spíchnul narychlo tři oplodňáčky pro oddělky které chci koncem května udělat , ještě natřít zvenku proti sluníčku , nemáte někdo zkušenost co nejlépe drží na XPS polystyrenu, padnul tydy v diskusi balakryl , ale to je vodou ředitelná barva , tak nevim jestli to na tom bude držet . Dále se tu někdo ptal čím zesílit výkusy na rámky, já jsme použil klasický plechový roh pro sádrokartony , je měkký a jde krásně tvarovat a vlepil jsem ho tam mamutem . Spodní větrací otvory jsou ze zbytků Al tahokovu . Dík za radu . leoš
[Obrázky: P1060225.jpg] [Obrázky: P1060226.jpg] [Obrázky: P1060227.jpg]
Styroduvé oplodňáčky jsem natíral Bakrylexem Krom přední strany jsem je natřel zelenou a přední strany bílá/modrá/žlutá/červená. Abych nemusel kupovat tolik plechovek, na ty přední jsem koupil bílou a tónoval pigmentem.

P.S. Na oddělky jsou plemenáče (to máš nejspíše ty), oplodňáčky jsou určené k páření matek, jsou menší a mají oddělenou komůrku na krmení.
Klidně balakryl. vydrží, respektive určitě přečká životnost plemenáčku Wink
Já to natíral latexem a taky v pohodě drží.
Jo,jo ano dělal jsem plemenáče , no ještě tu terminologii nemám úplně zažitou Sad. Zdravim a děkuju za rady. Leoš
to česno máš moc široké bez možnosti uzavírání. Nebo je to polotovar...jak to vyřešíš?
No je širší to je pravda , budu tam dělat asi ještě vletové očko a před česno udělám laťku a průletem tak 5 cm s možností případně vlet rozšířit nebo úplně uzavřít , zase tak moc jsme to neřešil stejně je to jen přechodné řešení , ař nastane čas tak půjdou stejně do nástavku. Je pravda , že když budu oddělek krmit tak je vlet moc široký a mohlo by dojít k loupeži , tohle by asi neubránili Smile. Leoš
Ten polystyrén si aj niečím lepil ci len zoskrutkoval?
No , lepil jsem ho klasickým dispercolem a drží to docela fest , když mi došlo , použil jsme polyuretanové lepidlo a taky drželo, myslim , že polystyren je možný lepit čimkoli, no teda asi ne lepidlem na papír Smile. Ty vruty to docela podrží a když to zatvrdne tak se to zdá docela kompaktní , tak uvidim .Koupil jsem na radu ten zelenej balakryl a večer to ještě zvenku natřu a udělám nějakej jednoduchej česnovej uzávěr. Zdar . Leoš
Já styrodur lepím pěnivým lepidlem D4 a šroubuji zápustnými vruty Konfirmat Z jedné tabule styroduru udělám jeden plemenáč na RM 42x17 s minimálním odpadem. Dělám z toho i střechu, osazení na ouška rámků vložkuji pozinkovaným plechem, dno má výsuvnou ucpávku s pletivem, česno se zúženou vložkou. Náklady na jeden kus cca 120,-
Ideální by bylo foto ,určitě by jsme pro inspiraci oceli. Leoš
Leoš Hrdlička napsal(a):myslim , že polystyren je možný lepit čimkoli

Plemenáče, které budou venku jen pár týdnů v létě, asi čímkoliv.
Pokud jsou to ale nástavky a jsou i se včelami venku celoročně, pak se někdy i specielní lepidla na polystyren ( převážně akrylátová) změní na mazlavou nelepivou kaši a spoj se uvolní.
Absolutní "nerozlepitelnost" zajišťuje Epoxy 1200. Osvědčila se i lepidla na bazi polyuretanu.
K příspěvku 396 připojuji několik fotek. Plemenáč jsem nevymýšlel, okopíroval jsem vzorek, který mi půjčil kamarád. Moje myšlenka je víko ze "zbytku", abych využil celou plochu tabule a nemusel dělal víko z plechu. Dále jsem upravil větrací otvor ve dně. Na cirkule jsem řízl úkosový řez, takto jde hezky dno uzavřít a výroba je jednoduchá. Na fotkách zatím chybí pletivo ve dně.
Konzultoval jsem způsob spojování s Mirkem Křížkem, který psal v posledním čísle MV článek o minioptimalech. Podle jeho zkušeností včely rády vykusují, kde cítí štěrbinu a světlo. Taky může být problém, když se k horní hraně přilepí strůpková fólie, doporučoval mi udělat horní rámek ze dřeva vč. osazení na ouška rámků. To jsem už měl veškeré díly hotové, takže to letos zkusím jen ze styroduru a uvidím. Kdyby se potvrdily jeho zkušenosti, příští verzi upravím.

[attachment=3393] [attachment=3394] [attachment=3395]

[attachment=3396] [attachment=3397] [attachment=3398]
U tohoto typu plemeníče vykusují včely téměř vždy jen horní hranu na straně česna. Materiál je tam ztenčený zářezem pro zavěšení rámku a horní hrana více prosvítá než ostatní stěny. Osvědčilo se mi hned do nového plemenáče vlepit pruh alobalu, který pokrývá na přední stěně horní vodorovnou plochu a uvnitř ten svislý kus nad zářezem pro rámky.
Pokud by byl plemenáč umístěn tak, že by během dne slunce svítilo i na zadní stěnu, je vhodné i tu obdobně zajistit.
Dlouhá léta jsem dělal plemenáče s česnem jako u klasického úlui, tedy dole. Několikrát se mi stalo, že v období bez snůšky byl plemenáč vyloupen.
Nyní již několik let umisťuji česno ve tvaru většího očka do přední stěny tak, aby "hledělo" do uličky mezi plásty.
Dolní česno je u nového oddělku nejméně chráněným místem.
To, co se tam "bambelá", je perforovaná zátka k uzavření česna. A abych ji pořád nehledal, je zavěšena na včelařském drátku.
[Obrázky: PICT5737.jpg]
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Referenční URL's