Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Styrodurový úl, nástavek, plemenáč
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Stačí udělat vysoký nástavek Eurodadantu jen z horního a spodního dřevěného rámu a mezi to dát (na výšku) desky 3 cm silného extruďáku?
Unese to ten extruďák nebo by se musely dát do rohů, mezi rámy (na výšku), ještě dřevěné stojky?
Máte někdo zkušenost, že to takhle stačí?

A ještě, už si přesně nepamatuji, který ten extruďák je na tyto nástavky nejvhodnější, tedy přesněji, odolný proti vykusování včelami.
Je toho tady už moc a nemohu to pořádně dohledat.
Díky
Pavle, stačí to, ale lepší je zpevnit rámy delšími šrouby v rozích do styroduru a nebo vyvrtat dírky na dřevěné kolíky a ty nasunout s lepidlem (D4). Pokud tam šrouby nebo kolíky nedáš, při uvolňování nástavku rozpěrákem se může rám od styroduru pnutím uvolnit.
styrodur 5 cm hrubý, pôvodne sivý, šróby 10 cm, lepené silikonovým lepidlom, natreté fasádnou farbou z von, z vnútra biela potravinová
po roku - dno už by som nerobila z polystyrénu, klasika drevo, vyhryzávajú pri letáči
takže tento rok nové dná - inak veľká spokojnosť ľahšie oproti klasike drevenej.

[Obrázky: SAM_0099.jpg] [Obrázky: SAM_0107.jpg] [Obrázky: sanat_rium.jpg]
Mám nějaké "cvičné" nástavky z důvodu půdorysné kompatibilty jen 30 na čele a 20 na boku a rámy nahoře a dole a 12r45*30.
Kupodivu stále fungují, i když je to taková krabička na hraní - váhově.

Kdo chce může si to spočítat - to číslo třeba u styroduru začíná na 3 0 atd je pevnost v tlaku při 10% deformaci 300kPa. U mě ty boky jsou dokonce z 250kPa - slabé se nedělají ani 300kPa. A je možné koupit až do 500-700kPa. Ale je problém to sehnat po deskách.
A hlavně pak docela roste cena. 150 si myslím je už rozumné. Ale popravdě dřevo je dřevo Smile
Ta pevnost je významná snad jen z pohledu pevnosti při pádu a proti vykusování. Ale tam jde spíše o povrchovou pevnost a trocha barvy s pískem udělá své.
Mně unesly nástavky z bílého PS (S150) o pevnosti 150kPa věž jak hrom, a drží. A jsou vykusovány jen tam kde jsou očka nabo na krejích -nemám rámy po celém obvodu. A nátěr obyčejný "balakryl" dvakrát zevnitř. Vzhledem k ceně PS cca 30Kč bych neřešil nic a sešlapal je a udělal znova pokud bych je potřeboval.
Je to jedna z cest - nekomplikovat si život a místo údržby atd za dva dny v zimě udělat 30 nových nástavků za 1000Kč +barvy a lepidal a hřebíky. . . . Smile
(18.02.2016 6:10)MajaSk napsal(a): [ -> ]styrodur 5 cm hrubý, pôvodne sivý, šróby 10 cm, lepené silikonovým lepidlom, natreté fasádnou farbou z von, z vnútra biela potravinová

Chcem sa opytat, ked mate na tupo osadene nadstavky bez drevenneho ramu, ako sa to chova pri oddelovani nadstavkov, ci to vcielky nelepia a pri oddelovani sa nedeformuje styrodur.
na mieste kde je roh nadstavku tu jeden pán navrhoval klince s širokou hlavičkou (používané pri strešných konštrukciách - netuším ako sa volajú vraj lepenkáče) a zatlačiť do pravého rohu asi 8 kusov , aby sa nadstavok nedeformoval. a potom jemne pootočím do strán, ide to v pohode, ešte ani raz to nebolo tak, že by som nevedela od seba oddeliť.
teraz po zime poviem ako sa držia z vnútra. Z vonkajšej strany niet nijakej zmeny.
maja, styrodurové úle máš niečím previazané, je to podmienka/nutnosť ?
mám ich previazané len pre istotu, niekde som to videla a keďže sú ďaleko a nemôžem ich denne skontrolovať tak som si ich takto poistila

časom som zistila, že lúka pri úľoch je jantárová cesta divokej zveri - diviaky ju zryjú dokonale, tak som si pohladkala ego aká som šikovná. Čo je zvláštne celá lúka asi 150*50 m je dokonale zrytá, jelenia zver naškolkované ihličnany prežuje v strede stromčeka ale ku úľom nejdú. asi tak 50 centy dokola úľov je zakliate miesto - priložím foto pred úľami ako vyzerá previazané je to takými gumičkami na auto ukončené S a zakliesnia sa do seba - chlapi netuším ako sa to volá
tak mi nepriložilo fotky, tak ešte raz
Mohu ještě jednou požádat o nějaké názory na toto:

(17.02.2016 22:32)pavelno napsal(a): [ -> ]... který ten extruďák je na tyto nástavky nejvhodnější, tedy přesněji, odolný proti vykusování včelami.

Díky, Pavel
(17.02.2016 22:32)pavelno napsal(a): [ -> ]...který ten extruďák je na tyto nástavky nejvhodnější, tedy přesněji, odolný proti vykusování včelami....

Nástavky robím z Al plechu korpus obalený styrodurom... Sú veľmi ľahké, presne to čo potrebujem na manipuláciu...

(18.02.2016 20:04)goro napsal(a): [ -> ]maja, styrodurové úle máš niečím previazané, je to podmienka/nutnosť ?

Tiež preväzujem úle aby mi ich nárazový vietor neprehodil (už sa mi to stalo) a prevencia proti vandalom. Obväzujem ich komplet až k podstavcu. Musel by prehodiť aj stojan. Používam na to plastovú paletovú pásku.
môj extrudovaný polystyrén bol sivý, z oboch strán vytváral kosoštvorce v príspevku 443 to vidieť, hrúbka 5 cm, v rozmeroch 1250 * 600
chcela som priložiť fotku a vidím že ho už nemajú
tuhý bol dostatočne, keď sme rezali vylamovákom bolela ruka
opotrebenie nevidím z vonka, z vnútra len tam kde sa troška odštiepilo pri rezaní a nezamaľovali sme
už som písala, že dná vyhrýzali pri letáči, preto som sa rozhodla pre drevo
Když jsem letos začal shánět original styrodur 4000, tedy ten zelený vyráběný v Německu, s překvapením jsem zjistil, že nikde kolem Prahy není. Podmínkou je odebrat celý kamion, tedy cca 20 palet a pak dovezou. Začal jsem tedy pátrat po domácích výrobcích s vyšší odolností a dopadl jsem stejně. Staženo z výroby pro malý zájem. Tak budu dělat z extruďáku pevnosti 3000 a nejspíš to také dopadne dobře. Navíc cena skoro poloviční! Zdraví R. S.
Letos se mi dali do úlů ptáčci zpěváčci. Dosud jsem s tím neměl větší problémy, takováhle díra byla rarita. Žádné sítě ani opláštění úlů nebylo potřeba. Letos jsem takových děr vyinkasoval asi 10-15, z toho některé i o hodně větší (největší byly dvě díry vedle sebe, každá v průměru asi 10 cm).
Nechtěl jsem včely v tomhle období rozebírat a přemísťovat do jiných nástavků, takže věc se dá řešit následujícím provizorním způsobem - záplata větším odřezkem + připíchnutí několika 40 hřebíky, do doby první větší prohlídky, kdy vezmu nástavky na opravu.


Zatím nebyl pádný důvod to dělat, ale po letošní zimě budu muset přehodnotit opláštění styrodurových nástavků a sáhnout asi k perlince + lepidlu pro zpevnění povrchu. Snad to pomůže. Aspoň budou všechny nástavky hezky úpravné a nebudu nikoho pohoršovat různým zbarvením nástavků. Nebo naopak vezmu několik barev a to šedé lepidlo řádně barevně zpestříme.

H.

Nějak se mi nedaří vložit obrázky... Pokus č. 2


[Obrázky: 20160221_114240_upr.jpg] [Obrázky: 20160221_114355_upr.jpg]
Lepidlo ani perlinka nepomáhá.....když si to datel vezme do hlavičky....Letos jsem viděl u kamaráda, jak začal na stejném mīstě, ačkoliv mīsto bylo opraveno a podloženo 0,8mm plechem.Big Grin Asi po deseti minutách začal o 10 cm vedle.Big Grin
(19.02.2016 9:52)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Když jsem letos začal shánět original styrodur 4000, tedy ten zelený vyráběný v Německu, s překvapením jsem zjistil, že nikde kolem Prahy není. Podmínkou je odebrat celý kamion, tedy cca 20 palet a pak dovezou. Začal jsem tedy pátrat po domácích výrobcích s vyšší odolností a dopadl jsem stejně. Staženo z výroby pro malý zájem. Tak budu dělat z extruďáku pevnosti 3000 a nejspíš to také dopadne dobře. Navíc cena skoro poloviční! Zdraví R. S.

čo mám zo styroduru medníky a pár plodísk,tak všetko z 2800C,úplne postačuje,plemenáčové debničky som mal z rôznych extruďákov,kvalitou ma zaujal okrem styroduru ešte styrofoam,belasej farby,ale ten neviem akú mal tvrdosť..ostatné extruďáky boli oproti 2800C horšie..
Podle toho jaké jsou to ďubky a na jakou to drobí drť, bych spíš tipoval na sýkorky nebo něco podobné velikosti. Takoví už by si o to zobák natlouct mohli, nebo ne?
Ale než to otloukat palubkama apod., tak bych radši sáhnul k těm sítím. Jaksi by se ztratila lehkost nástavku i svižnost výroby, jako jedny z hlavních předností.

Nebo na to jedině namalovat něco, čeho se pták bojí (a včely ne Big Grin)
..tak som si priviezol robotu Smile ..naformátované prírezy zo styroduru na 50ks nn medníkov..

[Obrázky: image.jpg]
Jéé, Wartburg to ještě jezdí. Za mlada jsem odjezdil tři.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Referenční URL's