Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Styrodurový úl, nástavek, plemenáč
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Maroš 1 se mně ptal na ty styrodurové nástavky s 8 cm stěnou tak sem dám fotky jak vypadají po dvou letech.
[Obrázky: 20160403_151654.jpg]

[Obrázky: 20160403_151757.jpg]
Nahoře a dole po okrajích jsou vloženy dřevěné rámy.
A ještě se ptal na střechy na styrodurové úly, tak dám taky foto. Tato je zateplena polistyrenem. Všechny střechy mám stejné konstrukce akorát některá je zateplena polistyrenem a některá styrodurem.

[Obrázky: 20160403_153606.jpg]

[Obrázky: 20160403_153555.jpg]

Nějaký skřítek v počítači mi nedovolí odeslat fotky normálně tak se omlouvám všechny jsou hlavou dolů.
Pročítám co se dá, ale pořád se nějak nemůžu rozhodnout pro povrchovou úpravu styrodurových nástavků z vnějšku. Lavíruju mezi žádnou, nátěrem a fasádní perlinkou do stěrky. Mám je už asi 6 let bez úpravy a docela to jde, jen mi začaly při otěru špinit takovým bílým práškem, asi jak to degraduje UV zářením. Moc se mi nelíbí si tímhle prášit v medárně a žena nadává, že mají pomocníci bílá břicha. Teď dělám dalších 50 nástavků (šedá "tatranka 3 cm mezi rámy), a nevím jak nejlíp ošetřit zvenčí. Špiní mi NN ze světle zeleného hladkého, tatranky tak dlouho nemám, aby začaly špinit - jestli vůbec budou. Mám nutkání přetáhnout stavebním lepidlem s perlinkou, ale kromě pracnějšího postupu mě odrazuje hlavně možnost oprav. Mám ve zvyku případnou díru do nástavku jen zarovnat do obdélníku, zarazit tam stejně velký čtverec jako záplatu, spáry přetřít voskem a hotovo. S tou perlinkou v cementovém lepidle to půjde asi vyřezávat poněkud hůř. Zas si říkám že by to mohlo zafungovat na sýkorky (o žluně si iluze nedělám). Jinak s poškozováním nástavků kromě těch ptáků větší problémy nemám, zacházím s tím slušně a při výšce xps 13,5 cm mezi rámy (NN) se zas tak neotloukají.

Prosím jaké s tím máte zkušenosti, co bude lepší? Jaký nátěr je dobrý přímo na styrodur, a jaký na tu stěrku - nejlíp takový, aby šel tónovat různými barvami. Někdo tu psal balakryl, jde ho takhle barvit, nebo případně jinou barvu? Snažím se prokousat celou diskusí o styrodurácích, ale nějak těch 70 stran vláken, které se toho týkají trvá, řeší se většinou něcojiného a já bych to hlavně už potřeboval dodělat.
Díky!
H.
Já použil přímo na EPS i XPS fasádní akrylátovou barvu, bez penetrací - po jedné sezóně není poznat žádný problém... snad jedině u XPS nástavků barva zůstává nalepená trošku na propolisu na folii (u nástavků z EPS tento problém nepozoruji) - ale jedna sezóna je málo na vynášení soudů...

[Obrázky: WP_20160423_12_20_44_Pro_1.jpg]
Pokud ti vyhovuje že máš možnost úprav použij fasádní barvu přímo na XPS my tak natíráme plastické písmo s XPS polystyrenu na fasádní nápisy a funguje to bez problému.
Je to vodou ředitelná barva tak při nátěru z venku nebude žádný problém nátěr válečkem je pohodový i rychý a barvu neřeď natírej v takové hustotě jakou koupíš tak 2 vrstvy víc je zbytečné.
Tmelíme mamutem a lepíme také mamutem teda jde o reklamní praxy s polystyrenovýmy úly nemám skušenost.
Barvu používáme Paulín za těch 15 let co to děláme jsme zjiztily že nejlépe kryje a opravdu drží a bledne nejméně ze všech.
Chtěj v mícharně barev pro fasády namíchat barvu přímo na polystyren budou vědět co a jak.
Kdyby jsi byl blíže Zlínu tak ti klidně odleju vzorek k testu ale bohužel jsi z daleka.
Honzo, je to asi 3 čísla MV nazpět. Na obálce je nápis vše o vosku, nebo tak nějak. Jinak původní článek vyšel v r. 2006. Jestli se ti bude líbit, udělej přesně vše tak jak je psáno. Já vylepšoval a nic moc. Karlova řešení jsou lepší! Zdraví R. S.
(27.04.2016 12:07)indrah napsal(a): [ -> ]Někdo tu psal balakryl, jde ho takhle barvit, nebo případně jinou barvu?

Styrodurové nástavky mám zvenku natřeny Balakrylem UNI mat - má atest na přímý styk s potravinami. Je třeba více než jedna vrstva, aby to dobře krylo, nicméně schne to velmi rychle.
Příspěvky o dělení a řezání styroduru jsem přesunul do již existujícího tématu Řezání polystyrenu a styroduru. V debatě pokračujte tam.
Díky moc pánové za rady! Wink
Cez zimu som spravil styrodurove plemenace a ule. Do maringotky sa mi nevmestia 3Vn, vysoke dna a strecha, tak ich musim obsadzovat na stojany oddelkami. Plemenace z 5ťky styroduru lepene. Ten oplodniacik co mam tam hore mam od kamarata, sikovne vymysleny. Ako je ten drevenny uchyt sa da oplodniak otvorit a za nim je sklo. Pridal som zavieckovany matecnik, a len kontroloval z boku ci sa matka vykusala a ci zacala klast. To iste je na opacnej strane. Chcem to robit co najjednoduchsie a experimentalne som vyrobil dva VN. Hore a dole do seba zapadaju, jednotlive casti som orezal na formatke s nastavitelnou vyskou rezu a do nalepil pasik plechu - bojim sa ze ule zlepia a nebudu sa dat odlepit, tak nech sa styrodur nedeformuje rozperakom v takej vysokej miere, resp. neviem ci by som to bez toho plechu dokazal rozperakom odlepit. To este nemam nafotene.

[Obrázky: 20160514_132433.jpg]

[Obrázky: 20160514_143924.jpg]
Vypadá to zajímavě, bohužel z prezentace nevyplývá nic rozhodujícího pro úvahu pro nákup. Cena je na můj vkus celkem značná. Vůbec nevím jak jsou uložena ouška úlů, zda jde nástavek vyškrábat. Polské polystyrenové úly jsou přesně v tomto ohledu velmi velkým zklamáním! Proto než bych koupil toto, musel bych to vidět a nebo by to muselo být aspoň dokonale detailně vyfocené. Nebo jsem to přehlédl?
Nepřehlédl
(09.02.2017 21:34)tom.50 napsal(a): [ -> ]...zda jde nástavek vyškrábat. Polské polystyrenové úly jsou přesně v tomto ohledu velmi velkým zklamáním!...

Ja si ich robím sám. Vnútro je skelet z jednotky (1 mm) Al plechu a styrodur iba 3 cm.
(09.02.2017 20:49)Pepíno Trike napsal(a): [ -> ]http://www.vceliuly.cz/

Toto mě opravdu pobavilo Smile, tyto úly si také dělám a mám je čtyři roky, jsem s nimi spokojený, jsou lehké, včely je nevykusují, nic mi je nenapadá, po čtyřech letech jsou stejné ale....... není pravdou, že výnos je o 60% větší, není pravdou, že spotřeba zimních zásob je rozdílem 15 kg - to už vůbec ne a varooa ??? úplně stejné jako v ostatních úlech. Co můžu říci, jarní rozvoj je v těchto úlech rychlejší, ale v období snůšky se jim ostatní včely vyrovnají. Ano jsem s nimi zatím spokojen a výroba mě vyjde tak na 800 až 1000 kč za jeden komplet úl ale toto "Úly navíc mají až dvojnásobně vyšší výtěžnost medu, díky které je návratnost mých úlů již v prvním roce dvojnásobná " to už vůbec není pravda
(09.02.2017 20:49)Pepíno Trike napsal(a): [ -> ]http://www.vceliuly.cz/

měl jsem to "štěstí" do nich stěhovat včely... pán odjížděl i s kontaktem na slušného výrobce Big Grin
Nerozumím...
Vysvětlíte mi co naznačujete?
Já to pochopil tak, že tyto úly na první pohled nic moc a proto dal RadimŠ dotyčnému pánovi, kterému do nic ty včely překládal, kontakt na výrobce, který mu dodá funkční úlové sestavy.
(09.02.2017 23:36)tom.50 napsal(a): [ -> ]Nerozumím...
Vysvětlíte mi co naznačujete?

nástavky působily strašně křehce, spoj v rohu jen lepený, měli jsme obavu, aby se nerozpadly hned v ruce (ale je to krátká zkušenost, cca 5 minut opatrného "užívání" i majitel si z toho dělal srandu a označil to za špatný kup ze začátečnické nerozvážnosti)

dno bylo horší... uzávěr větrání se dává zevnitř úlu rukou, která nešla do dna strčit a byl vyřezaný tak přesně, že uzávěr měl cca 15mm vůli... sešlo se nás nad úlem víc a nikoho nenadchnul

Výrobce má nové webovky a má teda nekonvenční přístup k více věcem... celkem mě zaujal způsob léčení pomocí kyseliny mravenčí... 9 měsíců v kuse, jaký je asi odpar při teplotách -15st.Big Grin

http://www.megainzert.cz/zvirata/varoadn...-4643.html
Sú tu pekné veci, ale letáčový otvor sa mi zdá dosť veľký. Piskor sa mi nasťahoval do úlov a mal som 4,5mm otvor na výšku. Keď som ich odlepoval z podložky tak som ich ľutoval .
Mě velmi zklamala komunikace s vynálezcem. V prezentaci má chyby v základní terminologii neboli vžitého názvosloví, kupříkladu oplodňováček.

Ovšem dorazilo mě jeho tvrzení, že včely úl v zimě vytápí. Když jsem ho na ten nesmysl upozornil odpověděl promptně, že jsem blb, přesněji, že co říkám je blbost. I čeština pana výrobce je pozoruhodná.

Dobrý večer mrzí mne že mi (nám včelařům) nerozumíte v první řadě včely úl nevytápějí (blbost)oplodnák je kde se tvoří (rodí se)matky a plemenáč je na oddělky matku si vychováte nebo koupíte na oddělek zdraví ...
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Referenční URL's