Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Styrodurový úl, nástavek, plemenáč
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Aha uz vidim v com je problem. Ja som zhanal na provrchu hladky styrodur. Z hladkeho sa velmi lahko vymetavaju vcely a vcely ho nevyhryzaju. A ten tvoj je na povrchu drsny. Ma niekto skusenosti s takym styrodurom?
Já používám na nástavky styrodur 4Omm silný s označením Synthos XPS.Je oboustraně hladký s polodrážkou.Je do podlah a rovných střech.U nás ve stavebninách ho mají za 99kč kus,rozměr desky 125x60.Viděl jsem ho i v OBI,ale byl dražší.Už nevim přesně kolik,ale asi 140kč/kus.Jo a používám lišty,které lepím polyruetanovou pěnou.
Také používám Synthos XPS 30 mm, u nás deska o stejných rozměrech 68 kč/kus,polodrážka, jde to sním jak po másle.
Zajímalo by mě, jestli někdo nevíte, co by se dalo použít jako izolace na vyplnění palubkových nástavků místo polystyrenu. Jde mi o něco, co je šetrné k životnímu prostředí. Přemýšlel jsem o ovčí vlně, ale nemám k ní moc důvěru vzhledem k tomu, že se nasaje vlhkostí a potom nefunguje tak, jak má.
Děkuji za napády a za zkušenosti, Josef.
Kdysi se prý používaly na zateplení úlů plevy. Co vy na to?

[Obrázky: 4061_spaldove_plevy_1_kg.jpg]
Raz som takýto úl likvidoval. A keďže som zvedavý, tak som ho lištu za lištou rozoberal. Dobre vlhnú a plesnivejú. Taktiež boli "utrasené", t.j.predpokladám že boli nasypané až po samý vrch, ale pri rozoberaní boli niečo do polovice priestoru. Obdobne sa správajú aj piliny.
Mám na zahradě stále almárky co mají čelní stěnu ze slámy. A boky z dřevěných fošen.


Taktéž jedno bio a eko zateplení úlů bylo popsáno před osmdesáti lety Farrarem.
Nejlepší zateplení včel je více včel.

Jsou včely dost EKO?
Jak je tam ale nacpaly do těch stěn? Smile
Nedávno jsem na internetu sháněl nějaké folie a při tom jsem narazil na pěnový polyetylen. Bylo u něj psáno, že je ekologicky nezávadný, ale je to opět nějaké "poly."
No tak nevím, Honza
(17.02.2012 21:58)KaJi napsal(a): [ -> ]Napřed je třeba prokázat to tvrzení o těch škodlivinách, než to použiji.

Stačí si ve Wikipedii napsat polystyren, přečíst si to a potom podle svého svědomí zvážit, zda-li budu polystyren používat ve včelařině.
Pokud je něco vědeckým týmem zkoumáno a na konci vystupují zcela jasné výsledky, ukazující, že daný materiál se chová tak, či onak, tak těmto výsledkům věřím.
A co se týče toho, že polystyren, který se používá kde možně ve stavebnictví, je na výrobu úlů zcela nevhodný, je mi jasné, a mělo by to být jasné i každému z nás.
Pokud by však měl nějaký druh tohoto materiálu atest pro přímý styk s potravinami, tak bych o jeho použití na výrobu nástavků snad ani neuvažoval.
Přátelé, vždyť jsme včelaři a včela je tvor přírodní, z přírody, dělejme jí tedy takový příbytek, příbytek přírodní. Vždyť do něj nosí med, který téměř denně konzumujeme. A jsme to především my včelaři a naše rodiny, kteří doma máme medu dostatek a tak si ho dopřáváme častěji, než ostatní.
A nyní ruku na srdce Vy všichni, kdo máte úly z polystyrenu nebo máte v úle polystyren jakkoli přítomen, když si alespoň trochu připustíte, že do medu se dostává i jen malé množství škodlivin a Vy ho dáváte svým dětem, vnoučatům, příbuzným a známým ale i sobě, jako léčivý dar přírody, nehořkne Vám teď trochu na jazyku?
Já si nemohu pomoci, ale dávat (si) tento materiál do úlů je pro včelaře ostudou!
Měli bychom jít světu příkladem, když máme k přírodě tak blízko díku tomuto nádhernému koníčku, vždyť včelařina je práce v Boží dílně.
Prosím Vás přátelé, vyvarujte se používání těchto všemožných moderních a zdraví škodlivých materiálů ve včelách, škodíte tak včelám, sobě i těm, kteří med z polystyrenových úlů konzumují!
Děkuji všem, kteří si vzali k srdci, že tyto škodliviny by u včel opravdu být neměly.

Pro ty, kteří by to nemohli najít je to zde:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Polystyren

A pro další podrobnější informace o polystyrenu stačí kliknout na slovo styren (ve druhé větě článku):
http://cs.wikipedia.org/wiki/Styren

Josef
http://cs.wikipedia.org/wiki/Polystyren#...9stv.C3.AD

Použití v potravinářství

Z polystyrenu se vyrábí např. obaly nebo jednorázové nádobí (talíře, kelímky, misky, příbory aj.). Vzhledem k jeho dobré barvitelnosti je k dispozici v řadě odstínů.

kde to tam je?
Ale také se můžeme přes odkaz hexabromocyklododekan dozvědět něco nelichotivého o tom našem úžasném polystyrenu.

BTW: zajímavé, že pro schválení Mitegone je třeba mít atest pro přímý styk s potravinami na tu zelenou hmotu, ale na zbývající části úlů, kterých je hrubě většina to potřeba není.
Asi tu není ten správný tlak odkudsi... Ale to už je mimo téma.
(01.03.2012 7:37)KaJi napsal(a): [ -> ]http://cs.wikipedia.org/wiki/Polystyren#...9stv.C3.AD

Použití v potravinářství

Z polystyrenu se vyrábí např. obaly nebo jednorázové nádobí (talíře, kelímky, misky, příbory aj.). Vzhledem k jeho dobré barvitelnosti je k dispozici v řadě odstínů.

kde to tam je?

Tak to je právě ten druh polystyrenu určený k použití pro přímý styk s potravianmi, o kterém jsem psal, že bych ho na zateplení úlů použil. Ale pouze jen mezi stěny palubkových úlů, jako izolační výplň. Ale spíše bych váhal a raději ho nepoužil.
Tento produkt by měl být vyráběn takovou technologií, kdy po vyrobení by tento měl být maximálně oproštěný škodlivin. Na tyto škodliviny se dělají testy, zda-li výrobek odpovídá určitým parametrům a může být v potravinářství používán. A takto právě vznikají ty slavné atesty na produkty, které se používají v potravinářství, ale stejně tyto výrobky škodliviny obsahují. Následně se potom dělají namátkové kontroly výrobků v obchodech, např. ČOI.
Ale to je právě to. Výrobek má odpovídat určitým parametrům a občas se stane, že některá ta škodlivina překračuje stanovenou mez a šup, už se výrobky rychle stahují z pultů obchodů.
Takže ani polystyren určený pro přímý styk s potravinami není bez těchto škodlivin, ale právě naopak, stále je obsahuje, ale pouze v menší míře.
Těmito příspěvky chci apelovat především na mladé, ale i starší, ale rozumné a ekologicky cítící včelaře, ale i ostatní lidi, kteří tento portál navštěvují, že není ani trochu dobré tyto škodlivé chemické produkty dostávat do přírody a do našich včel.
Myslím si, že dál psát k tomu, jestli je vhodné polystyren u včel používat již snad ani nemá cenu.
Člověk se zdravým rozumem už o tom musí mít v hlavě naprosto jasno.
Josef
Zaroven by som chcel poprosit vsetkych vcelarov, aby doma vyhladali vsetok polystyren a ostatne umele hmoty a okamzite ho zlikvidovali. Nezabudnut na plastom obalene droty v elektrickom vedeni, rucky srubovakov a ostatneho naradia, umele latky v satstve a taktiez nezabudnut na plastove casti nachadzajuce sa v aute a svojom computeri.
Ked zlikvidujete vsetko u seba doma, chodte do prace alebo k susedovi a postupujte obdobne.Big Grin

Ak chcete byt "eko" tak nestaci byt eko iba pri vcelach, ale v celom zivotnom prostredi, kde zije clovek, lebo "jedovate" a zle latky sa nachadzaju vo vsetkych plastoch, umelo vyrobenych lakoch, farbach, potravinach, kozmetike atd. bububu.
Čekal jsem přesně tuto úvahu, kterou Scipio napsal.
Ale já jsem napsal toto:
(01.03.2012 11:31)Josef K napsal(a): [ -> ]Těmito příspěvky chci apelovat především na mladé, ale i starší, ale rozumné a ekologicky cítící včelaře, ale i ostatní lidi, kteří tento portál navštěvují, že není ani trochu dobré tyto škodlivé chemické produkty dostávat do přírody a do našich včel.
Myslím si, že dál psát k tomu, jestli je vhodné polystyren u včel používat již snad ani nemá cenu.
Člověk se zdravým rozumem už o tom musí mít v hlavě naprosto jasno.

Bylo by to ale opravdu krásné, kdyby se všechny plasty vyráběly takovým způsobem, aby byly vhodné pro styk s potravinami. Tak by se vyráběla spousta výrobků, které mají obsah škodlivin minimální. To by ale asi průmysl neunesl po ekonomické stránce. Ono je vždy lepší dělat něco, co nikdo nehlídá a nekontroluje a dělat to co nejlevněji.
A je jen na nás, co si do včel budeme dávat. Proč ale množství škodlivin neminimalizovat?
Vždyť ten med s těmi škodlivinami konzumujeme především my a naše rodiny. Nechť ať si každý udělá svůj názor podle svého rozumu, co si chce do svého těla dostávat.
Josef
a jak se ty škodliviny do medu dostanou,když jak je známo si včely potáhnou stěny vrstvičkou propolisu, ať už jsou z jakéhokoliv materiálu?

a jak zakážete včelám brát vodu ze špinavých louží? kde je daleko víc "sajrajtu"? a "sajrajty" při léčení taky nepoužíváte?
Pánové já sem začátečník a " Včelařské embrio" , ale preferuji pouze dřevěné úly. Sem trošku asi staromódní. Moc se mi líbí staré roubené chalupy, dřevěné plotky okolo a různé skanzeny. Třeba v Rožnově.
Proto chci svoje úly v perfektní kvalitě a ze dřeva, ne aby jen plnily funkci, ale aby byli též ozdobou mé zahrádky a abych mohl být pyšný, jaké mám na zahrádce pěkné zátiší.
Takhle to vidím já, ale v žádném případě nechci nikoho zrazovat. Jen si myslím, že čím méně plastů v přírodě, tím lépe!!!
Aleš
Josef K napsal(a):Těmito příspěvky chci apelovat především na mladé, ale i starší, ale rozumné a ekologicky cítící včelaře, ale i ostatní lidi, kteří tento portál navštěvují, že není ani trochu dobré tyto škodlivé chemické produkty dostávat do přírody a do našich včel.
Myslím si, že dál psát k tomu, jestli je vhodné polystyren u včel používat již snad ani nemá cenu.
Člověk se zdravým rozumem už o tom musí mít v hlavě naprosto jasno.
Josef

Kam se hrabe nějaký polystyren na PVC. Až si přečtete, co o něm píše Wikipedie, na kterou se tak odvoláváte, nezbude Vám nic jiného, než se zbavit veškerých plastů tak, jak to napsal Scipio, nebo si přímo postavit srub v lesích, obléci se do režného sukna a kůže zvířat a vyhýbat se civilizaci, protože na co sáhnete, všechno obsahuje plasty.

Wikipedie napsal(a):Přibližně polovina z celosvětově vyráběného množství se používá ve stavebnictví. PVC tak dnes v masovém měřítku nahrazuje tradiční stavební materiály jako dřevo, beton či hlínu a textilní materiály. Ačkoliv má prakticky ideální stavební vlastnosti, výrazné obavy vzbuzují vlivy PVC na životní prostředí a lidské zdraví.
Polyvinylchlorid se vyrábí polymerací vinylchlorid monomeru (VCM), který je karcinogenem vyvolávajícím zvláštní typ rakoviny jater
Shrnutí - nic se nemá přehánět.
Ono ten med z dřevěných úlů bez plastů stejně stáčím do plastových nádob Cool
Pohledy na věc jsou různé. Polystyrén a celá řada opatření sníží v nejlepším případě spotřebu tepla u novostaveb na 1/3. Jak to prospěje životnímu prostředí když se na teplo pálí proud, plyn, uhlí. Jak moderní automobil šetří životní prostředí, když díky jeho výrobě je v luftě tolik škodlivin, že starý by to nezvládl ani za 30 let. Díky polystyrénu a podobným hmotám se dá hovořit o úspoře cca 10 kg cukru. Myslíte že i ten se ekologicky vyrábí? A tak bych mohl pokračovat! Jednostraný pohled na věc jen z hlediska nadšení není úplně nejlepší prezentace! Zdraví R. s.
Ještě malý dodatek ke škodlivosti PS. Josef K si ve Wikipedii přečetl, že se z polystyrenu uvolňuje styren a ten že je kancerogenní. Jenže jaksi nečetl dál:

Citace:Wikipedie: Po uvolnění do ovzduší se styren mění v benzaldehyd a formaldehyd. Poločas setrvání v ovzduší je kolem dvou hodin.

Při dalším čtení by se dozvěděl, že formaldehyd je sice jedovatý, že se ovšem v malém množství metabolizuje v organismu tak rychle, že v něm vůbec není zjistitelný.
Nakonec asi to nejdůležitější: ani v úlech, které jsou celé z polystyrenu, nebo ze styroduru, se jedovaté látky směrem ke včelám nemohou uvolňovat. Vnitřní plochy včely neprodyšně potáhnou propolisem. Navíc bývají vnitřní stěny většinou včelařem izolovány nátěrem( např. Latex), nebo polepem folií(např. hliník).
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Referenční URL's