Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Styrodurový úl, nástavek, plemenáč
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Tak já nevím, jestli nejsem otrávený.

Dnes jsem narval auto až po střechu pžířezy polystyrenu a jel jsem v něm a čuchal to. A skutečně jsem něco první hodinu cítil. Pak to zmizelo, ne že bych si zvykl, protože jsem byl několikrát mimo auto a avracek se, tak si nemyslím, že bych si zvykl.

Jinak jsem zvědav, jde o S150. Prý má měrnou hmotnost něco kolem 35kg/m3 a cena je cca 1000 za kubík nenařezaného. Takže je to skutečně materiál několikrát laciěnjší než dřevo. A 2,6m3 nařezaných přířezů (vypočteno z objemu přířezů) za 6 500Kč. Za to by tak mohl být kubík nahoblovaných prken.

Takže teď doufám že se do plemenáčů včely moc nezakousnouSmile

A i kdyby, za 100Kč kus, to je skoro jako papírová krabice. Kdyby to vydrželo 3 sezony, nebo jenom 3 oddělky, vyplatí se.
Josef K napsal(a):Prosím Vás přátelé, vyvarujte se používání těchto všemožných moderních a zdraví škodlivých materiálů ve včelách, škodíte tak včelám, sobě i těm, kteří med z polystyrenových úlů konzumují!

Následující řádky nejsou určeny autorovi výše uvedené citace. To by bylo zbytečné, protože víru ve škodlivost polystyrenu mu už nikdy nikdo nevezme.
Pokud si přečteme Wikipedii, skutečně se dozvíme, že látky, které se používají při výrobě PS - styren, hexabromocyklododekan - jsou toxické. Některé, např styren, se z PS uvolňují.
Pokud si to zafixujeme v hlavě takto, není divu, že z materiálu máme strach. Jenže: ta toxicita pro člověka je pouze v případě, že by se najednou do jeho organismu dostalo mimořádně velké množství těchto látek.
Velmi názorný příklad z mého oboru. Lék Warfarin chrání pacienty s trombosou žil před smrtelně nebezpečnou plicní embolií. Tentýž warfarin se také používá k dalšímu bohulibému účelu a to jako jed na myši. Nikdo tedy nemůže mít pochyby, že je mimořádně toxický.
Všechno je to pouze o množství, které se za určitou dobu do organismu dostane,
Rozpad polystyrenu v přírodě trvá stovky až tisíce let a množství látek, uvolněných z úlu je prakticky neměřitelné. Navíc, jak už bylo v několika příspěvcích řečeno, směrem do vnitřku úlu je průchod hermeticky uzavřen.
Jinými slovy řečeno. Pokud si zajdete na kafe do restaurace, kde se kouří, nadýcháte se za tu chvilku více toxických a kancerogenních látek, než kdybyste rok žili v bytě, kde by všechny stěny byly obloženy polystyrenem.

Mám všechna včelstva pouze v polystyrenových úlech a nemám nejmenší obavu, že by med nesplňoval ta nejpřísnější kriteria.
Miluji dřevo a považuji ho za jeden z nejušlechtilejších materiálů. Nepreferuji úly z polystyrenu před dřevěnými, pouze chci, aby se do povědomí včelařů dostal polystyren jako další levný a dobře zpracovatelný materiál na výrobu nástavků, nebo i celých úlů.
Ta debata co se tu rozběhla je velmi zajímavá, ani ne z pohledu včelaření jako spíš z pohledu mediální gramotnosti. Je tu hodně odkazů na to co píšou lidé na wikipedii. Doporučuji si uvědomit, že wikipedie je v podstatě fórum jako toto, jen jinak zaměřené a kde kdo si tam může plácat játra jako já teď tady. Takže informace mají asi stejnou váhu jako mé nebo kohokoli z nás.
Chybí mi tu základní informace kdy se styren uvolňuje a proč. Polystyrenu totiž nejvíc vadí UV záření a teplo. Takže pokud je krytý před slunečním zářením tak je v celku stabilní. Samozdřejmě vše je závislé také na době působení.
Tady to vlákno je o styroduru a to není polystyren, ale styrodur.
Můžu stejně říct "dřevo je nebezpečné protože uvolňuje dehet" a je to pravda, ale je dobré taky říct "při nekvalitním spalování".
Osobně si nemám rád v úlu ani polystyren ani styrodur pro jejich nízkou pevnost a obtížnou ekologickou likvidaci. Taky se nedají dezinfikovat plamenem (skutečně použité nástavky přes zimu dezinfikuji než je dám znovu do včelstva a plynový hořák je nejjednodušší). Oškrábat rozpěrákem to taky moc nejde a propolis bych z toho dál nepoužíval. Otravy včel nebo lidí styrenem se nebojím. I když představa polystyrenového nebo styrodurového prachu v medu mě taky neláká.

Vlasta
Včelařím v PS úlech už 30 let a dům máme zateplený vně i zevnitř deskami PS. Při mé spotřebě dobrých 30 kg medu ročně jsem již řádně otráven. Otráven z opakujících se výpadů samozvaných environmentalistů proti PS a tak na tyto diskuze už nereaguji. Mám v sobě tolik škodlivin z potravin, které dnes a denně nám náš trh nabízí, že se až divím jak jsem schopen ve zdraví přejít přes ulici a nenechat se přejet řidičem, který zrovna za jízdy telefonuje. Zase na nás míří nějaký asteroid velikosti fotbalového hřiště, na druhé polovině zeměkoule jsou 4 miliardy lidí, kteří si chtějí žít jako mi a u nás velká skupina, která jen odebírá ze společné hromádky, opět chce náš rozpočet zatlačit směrem k Řecku. Jsem pesimista a to nepatrné procento PS v úlech z jeho celkového vyrobeného množství je mimo rozlišovací schopnost mého vnímání.
Tak jsme nevydržel a vzal jednu sadu pokoje, když jsme vykládal nařezané desky (a opravdu je to chvilku cíiti, jak je dám od sebe.
Ale zmizí to dřív, než by se odvětral pach z laku, kdybch třeba natíral dřevo. A k tomu moje oblíbená otázka, když někdo je proti PS - Opravdu si nanatíráte úly žádnou barvou? Jsou taky chemické. Smile

Ale to nechci depatovat o EKO, jen že jsme neodolal, sestavil to hřebíky. Ocenil jsem perfektní řez a zítra to beru na PPP na okouknutí. I s plastovým rámkem. Smile



Včelař co má většinu vyšších nástavků i část nízkých z odpadového dřeva z palet a z výroby palet. Aby byl eko. A ke všemu většinou nenatřené. Takže mu budiž pár (50) plemenáčů a PS fasáda odpuštěna Smile
Včelaříte někdo ve styrodurovém úlu 39 x 24 od Lysoně (u nás od Vast Oil) se zasíťovaným dnem. Jak se vám osvědčil? Huh
(01.03.2012 16:02)Vladimír Polyster napsal(a): [ -> ]Navíc bývají vnitřní stěny většinou včelařem izolovány nátěrem( např. Latex), nebo polepem folií(např. hliník).

Toto se mi líbí. Jakou kdo máte zkušenost s tím Latexem uvnitř,ale i vně úlu?
Díky, Honza
Napadlo mě, co takhle natřít polystyrenový nástavek zevnitř potravinářskou barvou?
Ta ale asi polystyren neprodyšně neuzavře.
Polystyren stejně "nedýchá", takže to uzavření je jedno.
On ten propolis, který si tam pak včelky dají také uzavře vnější povrch úlu.
1j1j1j napsal(a):Jakou kdo máte zkušenost s tím Latexem uvnitř,ale i vně úlu?

Polystyrenové ( a to i styrodurové) příbytky pro včely doporučuji natřít zevnitř a na styčných plochách Latexem. Pečlivější mohou natřít 2 vrstvy.
Styčnými plochami myslím ty, kterými na sobě jednotlivé nástavky sedí. U plemenáče pak tu horní , vodorovnou plošku.
Zevně natírat nedoporučuji, latex na slunci časem mění barvu do nehezké nažloutlé, jakoby špinavé. Nechte bez nátěru, PS je odolný vodě i sluníčku.
Pouze ten, kdo chce mít PS úly barevné, může je natřít Balakrylem, ten venku vydrží mnohem déle. Ale je to jen kvůli barvě, ne jako ochrana polystyrenu.
já si myslím, že je lepší natřít i zvenčí, plasty (včetně EPS, XPS) obecně na slunci degradují, tak chránit proti slunci nebude na škodu... a pokud latex mění odstín do žluta, tak ho hned obarvit žlutě a hotovoSmile
Ing JIndra zde na skvělé přednášce právě dnes ukázal své nástavky. Uvnitř akrylátová barva - a ta by se měla dát sehnat i s atestem pro styk s potravinami a na venek fasádní barvy, právě proto, že mají odolnst na UV a počasí.

A měl správnou poznámk, že škodlivyny ve vzduchu jsou méně škodlivé jak ve vodě.

Takže to mě přivedlo k další replice - pokud bych byl proti umělým hmotám v úle, musel bych prvně zrušit stropní folii i ze dřevěného úlu, protože na ní se sráží voda a včely jí sbírají a jde přes kojičky k larvičkám.

A teď mudrujme Smile
Měl bych několik poznámek k zamyšlení.
To, že je normální (dělá to víc než 50% lidí) dělat bordel a kašlat na následky, neznamená, že je to správné. Můžu sice říkat dělají to všichni, případně poukazovat na ještě větší zvěrstva, ale při tomhle myšlení může kdokoli ospravedlnit cokoli.

Když se člověk koukne z blízka na cokoli je to chemie a když ještě blíž je to fyzika.

Přijde mi zvláštní, že se všichni baví o polystyrenu (chápu jako EPS), když téma je o styroduru (chápu jako XPS), teď ještě do toho polyetylen.

Existuje jednoduchý způsob jak Polystyren nebo Styrodur dezinfikovat?

Vlasta
Dobrý den
Loni jsem kupoval bvd 39x24 od nejmenovaného výrobce, materiál borovice vejmutovka, vysušené fošínky 2,5 cm síla stěny.
Včera jsem byl u včelek kouknout u nás na Vysočině, bylo krásně takže pár včelek vyrazilo na prolet.Ze 4 nástavku jsou 2 prasklé.
Co dodat? už mám nakoupený styrodur.Za cenu co jsem koupil ty 2 sestavy jsem schopen ze styroduru za tu cenu i se dny a koupí
sítě na dna cca 320 kč za 1m vyrobit nejméně 5 sestav po 4 nástavcích.A ke škodlivosti polystyren je opravdu všude, kdo znás si nekoupil nikdy kuře nebo maso v marketu které je zabalené ve folii a položené na polystyrenové podložce.A líbil se mi příspěvek který poukazoval
na nezávadnost medu z dřevěných úlu a ten med se stáčí do platových sudu a na sklenice se dává plastové víčko.Myslím, že když ten úl ze
styroduru
vydrží 2 sezony, tak překoná borovici.Výrobce neuvádím, ale jsem fakt zklamanej.!
VlastaN napsal(a):Existuje jednoduchý způsob jak Polystyren nebo Styrodur dezinfikovat?

Originál Savo v rozprašovači, nebo ho ze šroubovací lahve nalít do rozprašovače, třeba po Ironu. Kdo chce mít jistotu, může za hodinu přefouknout ještě jednou. Během krátké doby chlor zcela vyprchá,není třeba opachovat.
Pokud jste v ochraném pásmu moru, přidat do Sava trochu louhu. Tady ale už doporučuji brýle, případně rukavice, prostě uvědomit si, že louh je zatraceně silná žíravina. Druhý den opláchnout vodou, nejlépe hadicí, nebo konví.
To si fakt myslíte, že sudy a víčka na sklenice jsou z polystyrenu? Kuře jsem už dlouho nekupoval, ale podle mé paměti to není polystyren.

Vlasta

P.S. velmi mi to připomíná jednoho prodejce pesticidů, který tvrdil o svém výrobku "je to pyretroid, který se požívá k léčbě včel takže jim neškodí"
Problém uvolňování a vyplavování látek, třeba změkčovadel je obecným problémem většiny plastů.

Proč nebyl nějkou dobu k mání durafol na strůpky? Prý měl problém s atestem.

Změkčovadla z plastů se taky vyplavují do vody. A většina plachet je vystavená dešti na rozdílod PS desek v izolacích.

Nevidím rozdíl v riziku uvolňování "něčeho z plastu" mezi strůpkvou folií a styrodurem ve stěně- Tedy spíš strop je tizikovější - kondenzuje na něm voda.
Dnes sa plasty objavujú všade. Už aj pivo, víno a čo ja viem ešte sa balí do PET fliaš. Mlieko. Hovorilo sa, že mlieko v sklenných flašiach vydržalo dlhšie. Ale to nebolo flašami, ale mliekom!

Taktiež si pamätám "aktivity" okolo hliníku. Vyrastal som na hliníkových príboroch a hrncoch. Dokonca aj ešusy a poľné fľaše na vojančine boli z hliníku! Zatiaľ žijem.

V stredoveku žili údajne ľudia zdravo, lebo žili s prírodou. A preto sa dožívali priemerne necelých 40 rokov?!

Sám používam polysterén len ako uteplenie, prípadne ako oplodniačiky. A nemám výhrady voči inému primeranému použitie.
BA ba, a co teprve co je tý chemije v těch lécích. Smile
Trochu jsem hledal a na nátěr polystyrenových nástavků zevnitř, aby z polystyrenu nevycházely do vnitřního prostoru škodliviny, by se dalo použít možná něco takového:

http://obchod.biopol.cz/?article=140
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Referenční URL's