Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Styrodurový úl, nástavek, plemenáč
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Zimovaná záložní včelstva v PS úlech (pemenáčích) odvézt na bezpečné místo a nařídit kocourovi jejich střežení. U mě je hlídají nejen kočky ale i kuny. Tongue Jinak je možné použití vyšších kovových (hladkých) stojanů umístěných tak, aby zde nevznikl žádný most kudy by ty se potvory myši k úlům dostaly. Jj každá mince má dvě strany. Dřevěnnou a polystyrenovou.
JK
K výšce stojanů bych u nás musel přičíst blíže neurčenou, ale někdy i 50cm výšku sněhu. A čím víc sněhu, tím větší hlad a to pak ty mrchy teprve dokáží vylézt. I ke stropu po dřevěné zdi.

Asi vyrobím klec na plemenáče. Úly to buď vydrží, nebo ne. Na zimu nenechám PS dno.
Když jsem ráno vkládal fórek do Včelařských vtipů, všiml jsem si , že mezi vtipy je umístěn příspěvek o tom, že polystyren je propustný pro vodní páry. Jenže on to kupodivu vtip není. Zalistoval jsem na netu a ověřil jsem si, že se reference z různých zdrojů prakticky shodují asi na tomto:

Citace: Vlastnost materiálu propouštět vodní páru se nazývá difúzní odpor. Nejmenší odpor proti šíření vodní páry klade vzduch. Všechny ostatní materiály mají větší odpor vůči pronikání vodní páry. Poměr mezi difúzním odporem tloušťky nějakého materiálu a difúzním odporem vrstvy vzduchu o stejné tloušťce se nazývá faktor difúzního odporu a označuje se řeckým písmenem μ (mí). Je to bezrozměrná veličina. Čím tlustší je vrstva materiálu, kterou se snaží vodní pára proniknout, tím větší klade difúzní odpor.
Některé materiály jsou pro vodní páru prakticky nepropustné: např. kovy, sklo, kaučuk či některé plasty. Mají tedy velmi vysokou hodnotu μ. Naopak beton, polystyren, minerální vata, dřevo, sádrokarton, PE folie, asfaltové lepenky atd. jsou propustné a za nějaký čas jimi vodní pára pronikne, a vyrovnají se tak tlaky na obou stranách materiálu

Příklady faktorů difusního odporu:
sádrokarton 90
dřevo rovnoběžně s vlákny 4,5
dřevo kolmo na vlákna 157
pěnový polystyren 50

extrudovaný PS 100
Alobal 0,1mm 700 000
Ačkoliv i mně samotnému to zní neuvěřitelně, dřevo tak, jak ho na úly používáme, tedy v deskách kolmo na vlákna, má 3x horší propustnost pro vodní páry, nežli pěnový polystyren. Exclamation
Pri pouzivani styroduru na vyrobu ulov som zisti, ze nech vnutornu stenu natriem hocicim stale vcely vyhryzavaju do styroduru falosne ocka. Super zateplenie ma vplyva najme na skore jarne plodovanie a rodiny v 6 cm styroduracoch patrili k najsilnejsim a medovo najlepsim. Ale tento superzateplovaci efekt sa prejavil aj pri uloch s drevenou stenou 1.5 cm s 6 cm styrodurom na bojoch a 9 cm utepliviek na strope.
Takisto pevnost a bitelnost takych ulov je omnoho vecsia, takisto lahsia vnutorna ocista. Takze dalsi vyvoj pojde tymto smerom.
(22.11.2012 14:43)Vladimír Polyster napsal(a): [ -> ]Ačkoliv i mně samotnému to zní neuvěřitelně, dřevo tak, jak ho na úly používáme, tedy v deskách kolmo na vlákna, má 3x horší propustnost pro vodní páry, nežli pěnový polystyren. Exclamation

A to není započítána impregnace dřeva čímkloliv - barva, olej, parafín ... propolis
Jakákoliv netěsnost mezi nástavky nebo víkem či otevřené očko pak funguje stejně jako železná traverza v 15cm zateplení (tepelný most) tedy jako silný parodifůzní most. Proto tvrzení nenatírat nástavky aby bylo uvnitř sucho je jen včelařský mýtus.
Takže pokud jsem to dobře pochopil. Faktor difusního odporu zatepleného úlu( 2x palubka+polystyrén)=304. Nezateplený úl =4.5.
Tedy víc než 130x víc vlhkosti. To se dost holky nadřou, než to vyluftují.Big GrinBig Grin
Nepochopil.

Citace: Poměr mezi difúzním odporem tloušťky nějakého materiálu a difúzním odporem vrstvy vzduchu o stejné tloušťce se nazývá faktor difúzního odporu a označuje se řeckým písmenem μ (mí). Je to bezrozměrná veličina. Čím tlustší je vrstva materiálu, kterou se snaží vodní pára proniknout, tím větší klade difúzní odpor.

Nezateplený dřevěný úl při tlouštce stěny 2 cm klade průniku vodní páry 3x větší odpor, než kdyby ta 2 cm tlustá stěna byla z polystyrenu.

Ta hodnota 4,5 je pro dřevo "po délce", to znamená, že by vlákna dřeva směřovala kolmo do úlu. Čili, kdybyste z kmenu stromu uřízl kulatý krajic o tlouštce 2 cm, měl by faktor 4,5.
Vladímír mě předběhl - stejně jako tepelný odpor tak i difůzní je vztažen na jednotku tloušťky uvažovaného materiálu.

+ ve směru cév stromu se prostě neklade páře ani vodě moc odpor prostě využijí se ty kapiláry.
Ano, nepochopil jsem rovnoběžnost vláken.AngryHuh Moje matematika o ničem.
.
(22.11.2012 15:30)Scipio napsal(a): [ -> ]Pri pouzivani styroduru na vyrobu ulov som zisti, ze nech vnutornu stenu natriem hocicim stale vcely vyhryzavaju do styroduru falosne ocka. Super zateplenie ma vplyva najme na skore jarne plodovanie a rodiny v 6 cm styroduracoch patrili k najsilnejsim a medovo najlepsim. Ale tento superzateplovaci efekt sa prejavil aj pri uloch s drevenou stenou 1.5 cm s 6 cm styrodurom na bojoch a 9 cm utepliviek na strope.
Takisto pevnost a bitelnost takych ulov je omnoho vecsia, takisto lahsia vnutorna ocista. Takze dalsi vyvoj pojde tymto smerom.

Jestli se nemýlím, tak styrodur je extrudovaný polystyren a tedy je tvrdší, voděodolný, ale má horší tepelně-izolační schopnost, patrně právě kvůli té vyšší hustotě. Je dražší.
Jestli jsi tedy udělal vnitřní ostění, aby ti to včely nevykusovaly, pak můžeš použít levnější lehký, měkký a "teplejší" polystyren. A za ušetřený peníz můžeš koupit sololit a zvenku nástavek obít jím. Malé zvýšení váhy by mělo být výhodami bohatě "vyváženo".
A nebo se nějak mýlím? Pohrávám si s myšlenkou na silně zateplené úly a tak se o to velmi zajímám. Pouze chci dělat soloitovou i vnitřní stěnu.

Kamarád má úly od Vastoil z tvrzeného polystyrenu. Nechtěl bych je. I přes tvrzený povrch se od propolisu a vosku nedají kloudně oškrábat a polystyren se na styčných plochách, slepených propolisem vytrhává.
No nevím. Mě bylo ve stavebninách řečeno, že styrodur má až třikrát lepší tepelnou izolační schopnost než obyč. polystyren. Ale to jsem tehdy neřešil, tak že jestli mi ten prodavač lhal, tak je to v celku jedno. Nějaký stavař nám to jistě objasní.
Styrodur má lepšie izolačné vlastnosti v porovnaní s penovým expandovaným polystyrénom a za iné lepšie vlastností ako nenasiakavosť a pevnosť, si priplatíme.
Moja skúsenosť, klasický polystyrén v strechách po 5- 6 rokoch musím vymieňať, mravce mi ho veľmi znehodnotili a v takomto stave je v strechách zbytočný.Tak isto to môže skončiť i v nadstavku pri zateplenej stene,kde za pár rokov nás môže prekvapiť,že vlastne zateplenie, ktoré sme v dobrej viere do nadstavkov dali,tam už chýba. Kde mám v strechách Styrodur,mravce sa doňho nepúšťajú.Takže na jednej strane za bežný polystyrén ušetrím,no životnosť aspoň u mňa je krátka,preto si radšej priplácam a kupujem Styrodur,aby som nakoniec neprerobil.
Mravenci vykusují polystyren tehdy, je li uzavřen mezi stěnami z jiného materiálu. Na "volném prostranství" se ho ani nedotknou.
Jako střechu používám ničím nenatírané desky EPS 150 S o tlouštce 5 cm.
Na přiloženém obrázku z letošního předjaří jsou úly i střechy po 12 letech provozu.

[Obrázky: P_edja_2012.jpg]
Letos jsem rozšiřoval stavy a plány se trochu zvrhly.
Včelky se nerojily, ale byly tak silné, že jsem nadělal 7 oddělků. A chyběly nástavky. Vyřešil jsem to extr. pol. rychlá výroba, nízká cena. Na strop jsem jen rozpůlil desku a dal cihlu. Teď vidím, že ameriku neobjevím, chtěl jsem zimu testovat. Jen nevím jak na vykusování oček. Jak jsem dal krmítka, tak pod nimi nadělali očka. Podmet potom nechtěli používat. Smile Tak testuji půl na půl dřevěné a extr.
Zkusil jsem udělat několik nástavků ze styroduru( extrudovaný polystyren), ale:
  • je několikanásobně dražší
  • je v deskách 1265 x 615 mm s polodrážkou a zkuste z toho nařezat díly na nástavek bez velkého prořezu ( a musím to řezat já)
  • včely mi ho víc vykusovaly, než ten S100!!
Styrodur se dá sehnat s polodrážkou i bez, někdy je ražený povrch někdy hladký - Viz katalog výrobce.
Všechny materiály mají katalog. list a tam jsou pro různé pevnosti hodnoty - i dif.- odporů. Především je třeba mluvit o konkrétní pevnosti. 75, 150, 300, 500 kPa. Nehledě na obch. název - výrobce.
Nenatírání dřevěných stěn je dobré předevšém proto že u suché stavby má směrem ven difůzní odpor klesat a ne stoupat.

Na stavbách je proto parotěsná zábrana uvnitř, včely mají svůj propolis.
Takže nátěr zachytí vlhko ve stěně a zhoší jeho izolační schopnosti a někdy taky klima uvnitř. O životnosti nemluvím.

O propustnosti dřeva jsem si udělal představu (v době kdy jsem dělal úly PS-sololit a kdekdo mě varoval) - na 3,5litrovou sklenici s vodou jsem položil ohoblovaný kus fošny. Pokus si můžete zopakovat Smile
Ale že dřevo vyschne - to jsme asi každý viděli. Takže proto nenatírám - stěny snadno vyschnou, k "dýchání" úlu ale s výhodou používám to, že je z prkének - nesklížených. Takže nakonec výhoda z nouze. Smile
Co sa tyka styroduru a klasickeho polystyrenu tak tepelno-izolacne je styrodur o malicko lepsi. Okrem toho ho nepotrebujem zvonku obkladat dostickami, lebo vydrzi vodu i slnko, takisto bezne brouky a mravce ako aj mysi sa do neho nepustaju. Vyvoj budem robit smerom, ze plodiska budu B12tky s 6 cm styrodurom a medniky B10 s 3 cm Eps s vonkajsimi okrajovymi listami. Takisto chcem svoje stropy zvysit z 9 na 15 cm aby tam vosla izolacia az 15 cm (asi vankus z polystyrenovych kuskov + 2 uteplivky).
Tak naše myši se styroduru docela bez problémů pouštějí...
A co hůř, jak jsem včera koukal tak i naše včely. Smile
ALe ten co mám jsem kdysi honem koupil (něco z Jugoslávie) a měl jsem pocit že je to měkčí než Styrodur - Chyběla tomu taková ta lesklá povrch. úprava. Ale poznej to zabalené v igelitu.
(26.11.2012 20:31)KaJi napsal(a): [ -> ]O propustnosti dřeva jsem si udělal představu (v době kdy jsem dělal úly PS-sololit a kdekdo mě varoval) - na 3,5litrovou sklenici s vodou jsem položil ohoblovaný kus fošny. Pokus si můžete zopakovat Smile
Ale že dřevo vyschne - to jsme asi každý viděli. Takže proto nenatírám - stěny snadno vyschnou, k "dýchání" úlu ale s výhodou používám to, že je z prkének - nesklížených. Takže nakonec výhoda z nouze. Smile

Právě se chystám dělast si styrodurové úly a nelíbí se mi co má pan Jindra a to je písek nalepený do barvy. Chci to oplášťovat sololitem a ty něco naznačuješ, ale nevím jak to myslíš.

Taky prosím vysvětli ten pokus s lahví a fošnou. Nepochopil jsem to. Díky Tom.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Referenční URL's