Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pravopis
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Naprosto chápu, že to někdo řeší.
Já mám taky nešvar, že někdy při psaní udělám chybu, ale kolikrát jsem líný se pak vrátit a opravit to. Vím to, štve mě to, ale napravuji to pomaleji, než bych chtěl.

Co mě spolehlivě naštve, jsou ale dvě věci.
Půl paté, místo půl páte. A následně menší či větší půlka Big Grin
Nemá tam být náhodou půl páté
Možná někdo píše chyby, hrubky, ale moudra může být v jeho sdělení mnohem více, než-li od správnopisálků. I tak, to stojí zato přečíst.
(20.04.2020 11:58)Jiří H napsal(a): [ -> ]Nemá tam být náhodou půl páté

Jasan, jsem se upsal Big Grin
Základy mateřského jazyka a pravopisu jsou něco jako základy matematiky. Pokud někdo napíše, že 2+2x4 je 16, pak to vypovídací hodnotu jeho příspěvků značně snižuje. Překonávání hrubek by nemělo být vysilující pro čtenáře a neodvádět pozornost od podstaty.
Vnímání hrubek je subjektivní vjem jednotlivce-čtenáře, kterýžto má svobodnou volbu se rozhodnout, zda to číst, či nikoli.
Souhlas, to je jako když nemáš hudební sluch, taky ti falešný zpěv jiných tolik nevadí, protože vlastně nezpívají zas tak blbě.
(20.04.2020 13:05)Kamik napsal(a): [ -> ]Základy mateřského jazyka a pravopisu jsou něco jako základy matematiky. Pokud někdo napíše, že 2+2x4 je 16, pak to vypovídací hodnotu jeho příspěvků značně snižuje. Překonávání hrubek by nemělo být vysilující pro čtenáře a neodvádět pozornost od podstaty.

Překonávání hrubek by nemělo být vysilující pro čtenáře a neodvádět pozornost od podstaty.

Překonávání hrubek by nemělo být vysilující pro čtenáře a nemělo by odvádět pozornost od podstaty.

Co na to Tvůj sluch? Smile
Že tam váš 2x "nemělo" Big Grin Tady je vlákno pravopis, nikoliv sloh Smile
Slohově dokonalejší by byla věta "Překonávání hrubek by nemělo vysilovat čtenáře a odvádět jejich pozornost od podstaty."
nic sa nemá přeháňat Tongue
Špatný slovosled může předávanou informaci poškodit více než ojedinělá hrubka. Když už někoho chci opravovat, je možné tak učinit vlídně a nenásilně. Nemusím si hned nad každým špatně zvoleným slovem nebo hrubkou honit vlastní ego a dát to chybujícímu "sežrat". To byla pointa mého sdělení.
Jjjoo. Čeština je jazyk květnatý a i na tom slovosledu záleží.

Přijde chasník do hospody, oklepe dešťovou vodu z klobouku a praví tam u piva sedícímu pantátovi:

To je ale čas, co, pantáto, blbej.
Pantáta odpoví:
Aspoň naroste tráva, dobytku.

A my můžeme mudrovat, Nadávají si nebo ne?
JK
V tomhle je čeština krásná, třeba angláni si takto vůbec nepopovídají...
(20.04.2020 15:20)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Špatný slovosled může předávanou informaci poškodit více než ojedinělá hrubka. Když už někoho chci opravovat, je možné tak učinit vlídně a nenásilně. Nemusím si hned nad každým špatně zvoleným slovem nebo hrubkou honit vlastní ego a dát to chybujícímu "sežrat". To byla pointa mého sdělení.

Máš na mysli nějaký konkrétní případ v tomto vlákně?
A když už jsme v tomto tématu - smekám při textech účastníka tom.50, ten píše jako učitel. Bez ironie, tam se chyby těžko najdou. A že to jsou pasáže... B
Tak to asi každý čteme jiný text......
Souhlasím s Bonáčkem, jestli píše jako učitelé nevím, každopádně píše spisovně, bez hrubek, stylisticky dobře a má to obsah. Kdyby v textu ubral neměnné pravdy a osobní výpady, patřil by mezi TOP přispěvatele. Jsou zde tací, kteří neumí česky a k tomu je jejich text jen série bezobsažných hlášek.
(10.04.2020 20:32)tom.50 napsal(a): [ -> ]Nezačal bych leštěním medometu.

Dva matečníky nebudou rojové, to bude TV. Jenže mě se vždy z jarní TV nakonec vyrojily. Víte to, že asi nejsou z matky nadšené, hlídejte je. Myslím, že to jsou už staré matky, nebo z nouzáku, něco na nich asi včelám nesedí.

Medníky bych dal (už dávám) poloviční, určitě ne celomedníky, nerozšiřuju o 100% naráz, nanaejvýš o 60%. Ale netuším, jak silné jste je měl před přidáním medníku. Máte asi vaše Béčko10 předpokládám.

A kdo jsou to vědcostuti?

A prosím Toma, aby to nebral nějak osobně, je to jen polemika s nekritickými "fanoušky".
(21.03.2020 15:53)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Já jsem s Tomem nikdy žádný spor neměl a nejspíš to tak i zůstane. Daleko víc než Tom mě vadí např Janův nějaký prapodivný dialekt. Myslím, že by se Jan měl ukájet v nějakém folkloristickém kroužku a zde používat to, co ho měli naučit ve škole a nezasviňovat forum příspěvky o ničem! Zdraví R. S.
Správně, Kamíku - šáhl nám na boha, tož dostane po papuli..
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Referenční URL's