Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kvašení medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
mám otázku, včera sem si všiml že z místa kde skladuju med vytéká nějaká lepkavá hmota, při bližší obhlídce jsem našel konkrétní skleničku a po otevření jsem zjistil že med v ní doslova nakynul, a protože víčko bylo zašroubované tak ho nedokázal vyrazit, tak aspoň z tama vytékal .. byl to jarní řepkový med (tuhý)

chutná normálně, nic jsem v něm nepoznal, jeho prostě najednou bylo víc než kolik se do sklenky vejde .. u jiných (ze stejného období) sem to nepozoroval

nevíte co to je, nebo čím to je? děkuji
krystalizací se vytlačil nevyzrálý med pod víčko a ten začal kvasit. nebo víčko netěsnilo a med si natahl vzdušnou vlhkost a začal kvasit

nicméně, med je stále poživatelný a zkrmit včelám, nebo i klidně sněst se dá...
Vela vody v mede + asi vyssia teplota skladovania - ak je este chutny najlepsie bude rozpustit a napr. zmiesat s 40% palenkou - tam sa zarucene nepokazi.Wink
Já si myslím,že skysnutý med spozná každý podľa chuti, je proste chuťovo iný. No Mache píše, že chuť medu je dobrá a nezmenená a to môže znamenať aj to,že po vytočení a plnení medu do pohára,jednoducho pohár naplnil až po okraj.Pri kryštalizácii med zväčšuje svoj objem a preto mohlo časť medu vytlačiť spod viečka na pohári.Možno je to aj takto.
dík všem .. co píše jozef333 se zdá být nejpravděpodobnější ..
Ak chceš vedieť či to bolo spôsobené obsahom vody v mede,alebo druhá možnosť čo som písal,tak odober zvrchu trocha medu a daj ho do pohára z vodou.Po chvíle pozoruj ,ak z medu budú stúpať drobné bublinky,tak med začal kvasiť,ak nie,tak si len naplnil pohár viac než bolo treba.Vyskúšaj.Wink
Mám loňský jarní med.
Je ho zhruba 100kg a je naskleničkovaný.
Včera jsem zjistil, že začíná jaksi kvasit.
Při vytáčení měl cca 18% vody.
Cezený byl přes síto a uhelon.
Je uskladněný v místnosti, ve které je okno, tedy není v úplné tmě.
Nyní je v teplotě okolo 22°C, v zimě je v místnosti jen tak 18°C.
Stáčený byl do úplně nových sklenic, které jsem nevymýval, pouze vytřel čistou utěrkou a dal nové víčko.
Sklenice jsou řádně utaženy.
U stěny sklenice je vidět jakýsi výkvět, který má téměř bílou barvu a je z něj na vršku medu úplný škraloup o výšce asi 1cm, je to vidět na fotce.
Podle vůně je cítit začátek kvašení.
Některá víčka jsou trochu nafouklá a med začíná nabývat na objemu.
Je to vidět hlavně v místě toho bílého výkvětu.
Neděje se to ale u všech sklenic.
Jsem z toho úplně vedle.
Nevíte, čím je to způsobeno?
A co s takovýmto medem nyní dělat?
Děkuji předem za odezvy, Pavel.

[Obrázky: med.jpg]
Ten výkvět je úplně normální,ale jestli cítíš "vůni" kvašení,pak prostě začíná kvasit. Pokud těch sklenic je jen pár,pak stáhnout vrchní vrstvu (klidně ji použij na slazení čaje) a zbytek přednostně konzumovat. Pokud je toho kvasícího hodně,pak založ medovinu.
Hlasuji pro medovinu. Loni jsem takhle poprve na zkousku delal z prastare nakvasene ctyrkilove lahve a bylo to zatracene malo. Se sto kilama to uz bude jiny kafe Smile
Pokud ho nechceš na medovinu a máš ho na prodej tak odeber horní vrstvu tak 1 cm nahřej aby šel ven ze sklenice nalej do stáčecí nádoby nebo třeba do větší plastové nádoby na 40 kg medu šoupni tam tak na den spirálu na ztekucení medu. Případnou pěnu na vrchu posbírej a stoč ještě teplé do čistých sklenic. Takový med by už neměl kvasit.
Med ktorí má 18,8% nekvasí. Ten tvoj čo akože má 18% má v skutočnosti viac na povrchu a preto kvasí.
keby bol med v termokomore a potom naplnený tak také problémy nebudeš mať.Cool
(07.09.2016 8:35)pavelno napsal(a): [ -> ]Mám loňský jarní med.
Je ho zhruba 100kg a je naskleničkovaný.
Včera jsem zjistil, že začíná jaksi kvasit.
Při vytáčení měl cca 18% vody.
Cezený byl přes síto a uhelon.
Je uskladněný v místnosti, ve které je okno, tedy není v úplné tmě.
Nyní je v teplotě okolo 22°C, v zimě je v místnosti jen tak 18°C.
Stáčený byl do úplně nových sklenic, které jsem nevymýval, pouze vytřel čistou utěrkou a dal nové víčko.
Sklenice jsou řádně utaženy.
U stěny sklenice je vidět jakýsi výkvět, který má téměř bílou barvu a je z něj na vršku medu úplný škraloup o výšce asi 1cm, je to vidět na fotce.
Podle vůně je cítit začátek kvašení.
Některá víčka jsou trochu nafouklá a med začíná nabývat na objemu.
Je to vidět hlavně v místě toho bílého výkvětu.
Neděje se to ale u všech sklenic.
Jsem z toho úplně vedle.
Nevíte, čím je to způsobeno?
A co s takovýmto medem nyní dělat?
Děkuji předem za odezvy, Pavel.

[Obrázky: med.jpg]
pozri si vo vlákne "Kvalita medu" (nachádza sa na úrovni tohoto vlákna) môj príspevok No.627 (+ samozrejme aj ostatné v "blízkom" okolí), možno sčasti nájdeš odpoveď
Rado
Jen bych se chtěl ještě zeptat, co s tímto medem mám nyní udělat, když ho chci použít pro další budoucí prodej.
Tato rada je zámluvná:

(07.09.2016 11:50)pavell napsal(a): [ -> ]Pokud ho nechceš na medovinu a máš ho na prodej tak odeber horní vrstvu tak 1 cm nahřej aby šel ven ze sklenice nalej do stáčecí nádoby nebo třeba do větší plastové nádoby na 40 kg medu šoupni tam tak na den spirálu na ztekucení medu. Případnou pěnu na vrchu posbírej a stoč ještě teplé do čistých sklenic. Takový med by už neměl kvasit.

ale pokud by jste ještě někdo měl nějaký tip, budu rád.
Ale určitě bych s ním měl něco co nějdříve udělat, žejo?
Předem díky, Pavel.
Já bych ho už rozhodně neprodával.
Takí med je citiť po kvasení takže zabudni na predaj! Sprav s neho medovinu.
Do budúcnosti med po vytočení daj do termokomori, potom ho naplň a máš po problémoch.
Pavelno, tohle samý mi udělal loni med, když jsem ho po vytočení narval do sklenic a po pár hodinách hned zavíčkoval. Normálně ho nechávám 24 hodin s otevřenýma víčkama a pak je teprv dotahuju. Byl jsem se na něj podívat, otevřel jsem ho a po kvašení ani stopy. Mám ho daný stranou pro vlastní potřebu a z těchto zásob med daruji. Med na prodej musí být bezvadný. Špatný med prodáš zákazníkovi jen jednou!
Dobře, na prodej ho tedy nenechám, nebylo by dobré přijít o zákazníky hned v začátcích mého včelaření.
Udělám z něj buď tu medovinu, ale spíše ho ztekutím, sleju do větších nádob, seberu tu pěnu nahoře, dobře uzavřu a dám do sklepa do chladna a tmy.
Budu ho chodit kontrolovat a příští rok ho použiji na krmení.
Ono to s tím kvašením není zas až tak hrozné.
Naštěstí to je jen u několika sklenic a v začátcích, takže se to snad na to krmení ještě dá použít.
Jinak moc děkuji za rady, Pavel.
Kdyz vcely vypiji tekutou frakci, med zase zacne vonet. Jednou jsem jim dal takove sklenice na jare.
Chápem to dobre?

Dal by sa z tohto vlákna "zhrnúť" všeobecný poznatok?
Keď má med nebezpečný obsah vody 17 až 19 % vody, nemal by sa okamžite fľaškovať. Treba ho nechať aspoň pol roka v úzkej nádobe v chladne. Následne zoškrabnúť hornú vrstvu až do čistého medu, a potom (v termokomore) ztekutiť a "čapovať"?

Nemal som s kvasením medu problémy pokiaľ som včeláril v ležanoch. Teraz som (zo zvedavosti) prešiel na LG 2/3 a už mám pripravený med na medovinu.Big Grin
LG má môj známi, to nie je nikdy v tom husté medy, najme kvetové. Potom to akurát kvasí.Cool
Stran: 1 2
Referenční URL's