Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cizí roje známého původu a legislativa
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
Po chladném a deštivém období je tu zase na modré obloze slunce. Roje vylétávají z úlů v nebývalém množství. Slyšel jsem o případech, kdy včelařům letos vyletí roje a nechtějí se z různých důvodů za nimi honit po stromech. Kdybych se o nějakém dozvěděl, prijel bych si rád takový roj známého původu sundat do rojáčku.

Budu Vám vděčný za informaci na tel: 608973644

Jsem začínající včelař. Pohybuji se mezi Turnovem, Libercem, Jabloncem a Prahou. Převezmu včelstva i po končícím včelaři. Děkuji.

Ať se Vám dobře daří a přeji slunečné dny.

Jan Fišar
Dobry napad jak prijit levne ke vcelam....Smile ale zajimalo by me jak je to s prebiranim vcelstev od vcelaru, ktery nemaji lejstro od veteriny. Je to mozno v pripade ze se nejedna o prodej nebo to nejde?
(13.06.2010 22:49)František Kolčava napsal(a): [ -> ]Dobry napad jak prijit levne ke vcelam....Smile ale zajimalo by me jak je to s prebiranim vcelstev od vcelaru, ktery nemaji lejstro od veteriny. Je to mozno v pripade ze se nejedna o prodej nebo to nejde?

Loni jeden včelař kousek odsud už pro stáří nemohl pokračovat ve včelaření. Hledal někoho, kdo by si vzal jeho včely a byl rád, že našly nový domov. Pokud se jedná o přesun včelstev v rámci okresu, není lejstro potřeba. Pokud je to odjinud, je třeba nechat udělat vyšetření a vyřídit si povolení.
Tak to mam radost - můj dědeček má 81 let a asi 30 včelstev - letos se to hodně rojilo tak přesně nevím na jakěm číslu jsme aktuálněBlush takže se nemusím bát nijakých potíží až budu po něm jeho království přebírat.
(13.06.2010 23:49)Jan Fišar napsal(a): [ -> ]. . . Pokud se jedná o přesun včelstev v rámci okresu, není lejstro potřeba. Pokud je to odjinud, je třeba nechat udělat vyšetření a vyřídit si povolení.

Pokud okres spadá do ochranného pásma moru včelího plodu, tak určitě toto neplatí a bude potřeba žádat o povolení na základě vyšetření. Určitě bych se před takovým přesunem informoval na MO ČSV.
No, možná mi nakonec něco přebývat bude, ale zatím nevím, jak to pospojuju....
(13.06.2010 22:49)František Kolčava napsal(a): [ -> ]Dobry napad jak prijit levne ke vcelam....Smile ale zajimalo by me jak je to s prebiranim vcelstev od vcelaru, ktery nemaji lejstro od veteriny. Je to mozno v pripade ze se nejedna o prodej nebo to nejde?

Na přesun mimo okres by jsi měl mít atest od veteriny.Pokud si kupuješ včelstva od někoho mimo okres ,nahlásíš mu předem reg.č.ch., reg.č.stan.,svoji adresu a počet kupovaných včelstev,aby ti to před prodejem mohl u veter. vyřídit.
Navíc není v tomto státu u všech veter. jednotný metr(pravidla) co včelař může a nemůže.
Např. na většině veter. ti stačí 1 x vyšetření na mor za rok. Setkal jsem se loni i s takovými "Mistry" na veter., kde požadovali při přesunu včelstev mimo okres co dva měsíce nové vyšetření na MVP.!?!
Moje očekávání nesklamali,opět jsem se přesvědčil jak to v republice ohromě funguje.Undecided
Zdravím, při posledví návštěvě chalupy žena objevila roj , který se usadil v místě odbouraného chlívu. Mezi podlahou půdy a podbitítím to vypadá na pěknou snůšku. Včely si objevily skulinku mezi trámovým a je tam pěkně rušno. Co radíte ? Nechat nebo zlikvidovat ? Na konci června mám objednané 4 oddělky, tak že by knim přibil ještě roj ?Wink Jak by se dal takový usazený roj , který už má nějaké plástve odchytit ? Děkuji. Pavel
Někde jsem četl takovouto radu.
Před vchod do dutiny, kde již je roj usazen, připevněte nástavek tak, aby vstup byl pouze přes prostor nástavku a včely musily vylétat očkem nebo provizorním česnem. Pak vložit plást s otevřeným plodem, souš a případně mezistěny. Do prostoru dutiny by neměl jít vzduch jinudy, než přes prostor nástavku. Pak je vysoká pravděpodobnost, že matka přejde plodovat do nabídnutého nástavku. Asi to nebude okamžitě, ale po týdnu bych se podíval, zda si matka dala říci.
MB
Nebo to vyřezat a upevnit do rámků - třeba jako tady : http://www.bluelineapiary.com/
nebo takto : http://www.beesource.com/point-of-view/e...ing-frame/
Děkuji moc za rady. Mám trochu obavy , abych si nepřitáhl nějakou nemoc do hlastních včel, ale včelky působí velice vitálně , tak snad to bude OK. Asi budu muset co nejdříve vyměnit matku.
Neboj, v roji je to nejlepší, co včely vytvořily. Jak by ne, když jim jde o přežití. To člověk si k tomu přidal bububu...
Díky. Ještě bych se chtěl zeptat jakým způsobem se divoké plástve upeňují do rámků ? Vyřezat pak omést i ty plodové ,vsadit do rámku a omotat v rámku provázkem ? Máte někdo zkušenosti ?
ja som potreboval upraviť rámik CS 37x30 na lg 3/4 45x18,5, lebo mi stále na tom jednom plodovali a blbo sa mi potom prekladali nádstavky, keď bolo treba. Nehovoriac o tom, že plodovanie sa držalo pri tomto jednom rámiku (bola tam trubcina, tak asi preto).
Takže správne: orežeš, podľa svojho uváženia, tie voľné "plastve" a ja som mal v tej chvíli poruke iba pocínovaný drôt. Písali tu že používajú aj gumku. V mojom prípade som to rozdelil na 2 polovice a prichytil som to tým drôtom do dvoch rámikov. Bola to riadna patlanina z medu a plodu, ale čuduj sa svete do týždňa to pekne opravili a do hora dostavali. Potom som ten zavadzajúci drôt dal preč.
PS: snaž sa hlavne použiť robotníčie dielo, trubčieho bude stále dosť.
Ano gumičky, drátek ... cokoliv čím půjde vázat jednoduše a rychle ideálně jednou rukou. Ikdyž včely nepíchají tak to není nic co by si chtěl člověk dlouho užívat Smile
Dne 1.1.2014 vstoupí v účinnost nový občanský zákoník, který se též o včelkách zmiňuje, respektive o rojích. (Ovšem asi ho nepsal včelař...Confused)

§ 1014

(1) Ocitne-li se na pozemku cizí movitá věc, vydá ji vlastník pozemku bez zbytečného odkladu jejímu vlastníku, popřípadě tomu, kdo ji měl u sebe; jinak mu umožní vstoupit na svůj pozemek a věc si vyhledat a odnést. Stejně tak může vlastník stíhat na cizím pozemku chované zvíře nebo roj včel; vletí-li však roj včel do cizího obsazeného úlu, nabývá vlastník úlu vlastnické právo k roji, aniž je povinen k náhradě.

(2) Způsobí-li věc, zvíře, roj včel nebo výkon práva podle odstavce 1 na pozemku škodu, má vlastník pozemku právo na její náhradu.


Stalo se Vám někdy, že by se sousedův roj zabydlel ve vašem obsazeném úle, to by byl krásný medný výnos z úlu....Big Grin
Takže vlétne-li do NEOBSAZENÉHO úlu tak na něj má právo stále včelař, kterému ulétl. Právníci do toho!!!!!Big Grin
(14.12.2013 0:17)frojta napsal(a): [ -> ]vletí-li však roj včel do cizího obsazeného úlu, nabývá vlastník úlu vlastnické právo k roji, aniž je povinen k náhradě.

Nie, právo vlastniť roj , teda včelstvo, má ten komu patrí úľ
Zákonodárce to určitě myslel dobře (jako vždycky...), bohužel to tam špatně napsal. Domnívám se, že tam mělo být napsáno "vletí-li však roj včel do cizího (prázdného) úlu, nabývá ..."

Navrhuji počkat do rojení a pak žalovat souseda, že mi ukradl roj... Uvidíme, jak se k tomu soud postaví Big Grin
To zase zase předvedl nějaký "špičkový odborník"......Je to nějaký celý divný. Podle veteriny mají být prázdné úly zajištěny proti vniknutí včel a aby se roj vžebral do obsazeného úlu.....tak to bych chtěl vidět.Dodgy
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's