Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Je to kočování nebo ne?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Chtěl jsem se zeptat na jednu věc. Asi 10km ode mne jsou vždy řepková pole. Pro moje včelky je to daleko, ale mám kamaráda, který bydlí hned vedle pole. Je to už v jiném okrese. Můj dotaz směřuje na to, zda si můžu pár svých úlů převezt k němu na zahradu, když pokvete řepka a pak si je vzít zpět, aniž bych musel vyplňovat nějaké doklady. Celé pásmo je bez moru. Děkuji za vaše odpovědi.
Čistě logicky o kočování jde a zvláště při přesunu včelstev do jiného okresu.
Mám dojem, že to vždy bude kočování a papír z veteriny. Jde o převoz z okresu do jiného. A pokud bys tuhle myšlenku realizoval bez povolení, tak by byla ilegální, a místní včelaři by ti mohli přijít "poděkovat" bez ohledu, zda tam je mor nebo ne.
Určitě musí to být přes veterinu, musí s tím být seznámena OV ČSV daného okresu a také to mělo být nahlášené ČSV do určitého datumu (nepamatuji jakého) viz. příloha časopisu Včelařství č. 4 tuším...
Jak je to s přesunem včel v rámci okresu? Bratranec bydlící cca 12km ode mne, mi nabídl že mi věnuje roj. Také musím na veterinu?
Každopádně bych veterinu kontaktoval a se informoval. I v minimálním případě je tuším dobré převoz alespoň hlásit.
Protože 6 včelstev už je dost pro klidný pobyt na zahradě, obzvlášť, když někteří rodinní příslušníci jsou alergici, plánuji letos převoz některých včelstev na stanoviště k blízkému lesu, které splňuje všechny papírové předpoklady (ochrana před větry ze severu a východu lesem, jižní orientace česna, blízký zdroj vody a do 200m řepkové pole..)..

Vyřídil jsem k tomu povolení od OÚ (majitel lesa), dále mám pak ještě týden před umístěním poslat oznámení o tomto umístění (plánuji na období duben-srpen) na OÚ. Veterinární správě jsem poslal emailem dotaz se všemi informacemi a oni mi odepsali, že s přesunem souhlasí a další papíry už nepotřebuji (nejedná se o přesun do jiného okresu)

Když už jsem popsal svojí zkušenost s vyřizovánm převozu, nakonec bych se chtěl zeptat, kdy je nejlepší úly převést na nové umístění, v případě jak postupovat, aby se co nejdříve adaptovaly na nové prostředí?
S tímto dotazem mám spjatu také jednu otázku. Jak je to, prosím Vás, se zálétáním včel na úl, a s následným přesunem včel ze dne na den, respektive z noci na ráno, na jiné místo o několik metrů? Nebo o několik set metrů. S tímto nemám zkušenost a vždy jsem četl, že převoz včelstev (kočování) by se mělo provést alespoň o 2-3 km, raději více, aby se včely nevracely na zalétané místo. Pokud tedy nejde o období jara, kdy včely ještě moc nevyletují nebo o podzim, kdy už zase naopak moc nevyletují.
Prosím o vysvětlení, děkuji Pavel.
Já přesunul vloni úl jen o několik metrů,kvůli lepšímu podstavci a místu.Myslím,že to bylo nějak koncem srpna.Včely s plným nákladem přistávaly samozřejmě na místo,kde původně úl stál.Zůstávaly sedět na listech trávy a na zemi.Smutný pohled.Také asi další tři čtyři dny,ikdyž už dělnice normálně nalétavaly na česno,se našly ještě včely,které to měly nastavené na původní místo.Vysvětloval jsem si to tím,že od přesunu nebyly ještě venku mimo úl.Na té zemi zůstávaly až do večera.Litoval jsem je a tak se mi jich pár podařilo sebrat a sklepat do jejich úlu.Některé se nejspíš vžebraly.No začátečnický kopanec.Takže pokud přesunout jen o pár metrů(desítek či stovek),tak nejlépe teď dokud moc nelétají a ještě bych to udělal raději těsně před příchodem nějakého špatného počasí, aby delší čas nemohly z úlu.
Udělal jsem bohužel stejnou chybu. Usadil jsem roj, den ho nechal lítat a pak ho přesunul o par metrů. Nevěděl jsem, že stačí jen jeden den! Byl víkend a tak jsem to řešil tak, že jsem na dané místo dal ráno úl se souší a mezistěnou a po chvilce (hodina, dvě) jsem plásty vzal a donesl je k přesunutému rojovému včelstvu a včely tam sesypal. Večer jsem dal úl pryč a druhý den intenzita letu včel na původní místo, byla o poznání menší...tak jsem tam k pozdnímu odpoledni dal opět úl s dvěma rámky a těch pár včel opět přesypal. Třetí den tam už skoro žádná včela nelétala Byla to další chyba, kterou si člověk pro přístě bude pamatovat.
Před dvěma lety jsem vytvořil sedm oddělků a rozmístli jsem je v okolí včelína. Matky se vylíhly, oplodnily a pěkně rozkladly. Nastala situace, kdy jsem s oddělky potřeboval osadit vydesinfikované úly ve včelíně.
Věděl jsem že nastane situace, kterou piposujete výše (nebojte se také jsem se v začátcích spálil Sad), aproto jsem se rozhodl, než umístím oddělky do úlů, převést je k domu asi 15km daleko, 3-4 týdny počkat, až se obmění generace včel.
Oddělky jsem musel paradoxně oslabovat odebíráním zavíčkovaného plodu, aby se nevyrojily.
Mezi třetím a čtvrtým týdnem jsem je převezl a umístil do úlů. Světe div se v oddělkách bylo ještě pár starých včel (málo cca 10), které si pamatovali původní pozici oddělků. Letěli se nostalgicky podívat na původní místo, kroužily na ním a po pár desítek minut se vrátily zpět do nového úlu.

Doporučení:
  1. oddělky dělat rovnou do úlu ve kterém chcete včely chovat.
  2. oddělky umístit je na místo kde bude oddělek sílit ve včelstvo, nebo na nové stanoviště nejméně 4-5km daleko.

Honza
no tak to jste mi neudělaly moc radost , letos sem si našel místo přímo u řepky cca 800m od Včelnice a chtěl sem poprvé kočovat. Ale potom co tady čtu tak mam strach aby se mi včely nevracely domu, nebo to hrozí jen u odelku ?
V této situaci se chová oddělek jako včelstvo není v tom rozdíl.

Kde máš včely (včelín nebo včelnice) ?
Pokud je máš včelnicově tak je pod ten les umísti. Z pohledu času to radeji udělej buď brzo ráno nebo pozdě večer.
Na původním stanovišti, bezprostředně po převozu, zruš stojany, prkna, posekej trávu (já nevím co tam vše máš), prostě vše odstraň, proto aby se včelky neměli kde usadit a shlukovat.
Asi tím trošku oddělky oslabíš, ale oni to rychle doženou uvidíš!
Honza
Toto téma myslím někde už i tu rozebíral přítel Turčány.
Až budu přemisťovat včelstva, určitě jeho návod opět vyzkouším.
Loni jsem tak přemisťoval oddělek na jaře na jednom stanovišti (cca 10m) - bez problému.
Jeho zkušenosti se dají stručně shrnout, jak jsem je pochopil, asi takto:
  • včelstva se musí přemisťovat, když jsou všechny včely v úlu (navečer)
  • na původním místě se nesmí nechat původní úl (který naváděl létavky do jejich obydlí)
  • když se létavky začnou vracet na původní místo, nesmí se tam dát jiný úl - létavky postupně opět odletí na nové stanoviště.
  • včelstva je takto možné přemisťovat na jakoukoliv vzdálenost.

Jeho zkušenosti je možné přečíst třeba tu:
http://www.vcely.sk/index.php?name=Forum...topic&t=57

Citace:Na túto tému som sa vyjadril už niekoľkrát (ak budete hľadať vo fórume, istotne to nájdete), preto len krátko: ak budete postupovať podľa biologického správania sa včiel, môžete včelstvá bezpečne premiestňovať od jedného metra po npr. tých 1500m a to ihneď po prvých jarných preletoch, ale i v hociktorú inú vhodnejšiu dobu. Nie je pri tom potrebné používať žiadne šarlatánstvo, ale iba správne zásady.
  • včely na bezpečný návrat do úľa využívajú svoju fotografickú pamäť , do ktorej si uložili pri svojich prvých orientačných preletoch všetky podnety z vonkajšieho prostredia a okolia stanovišťa akými sú npr. tvar úľa, jeho farba, výška letáča ned zemou, polohu úľa, vedľajšie úle, kríky, stromy a pod.. Tieto orientačné body im dovolia vždy sa bezpečne vrátiť do svojho úľa. Toto sa naučia postupne všetky liehnuce sa mladé včely a len mimoriadne udalosti ich nútia Dobre naučená včela sa len málokedy netrafí do svojho úľa.
  • tento poznatok sa dá využiť na premiestnenie včelstva, bez jeho poškodenia a straty lietaviek. Preto nové orientačné paramatre musíme premiestnené včely znovu naučiť. Na novom mieste si pripravíme podstavce pre úle. Premiestnenenie budete robiť len pred večerom, keď prestanú lietať včely, zabudnuté včely nenájdu nové stanovište. Zabezpečíme letače pred výletom včiel (na krátku vzdialenosť nie je potrebné) a s pomocníkom postupne prenosíme včeslstvá. Letáče môžeme po zotmení otvoriť, aby ráno mali cestu z úľa voľnú. Na pôvodnom mieste všetko odložíme, aby prostredie nepripomínalo lietavkám miesto kde do premiestnenia odlietatali a prilietali, pretože včely sa budú vracať podľa orientačnej schéme zapísanej vo svojej pamäti.
  • na druhý deň ráno vyletujúce včely na novom stanovišti sa okamžite obracajú očami ku letáčom a nanovu si zapíšu do pamäti nové orientačné údaje a odletia do terénu. Pri návrate s vodou, peľom či nektárom, sa vracajú na pôvodné miesto, kde hľadajú svoj úľ, ktorý samozrejme nenájdu. Keďže v pamäti majú zapísané aj nové údaje, prejdú na tie a podľa novej schémy bezpečne nájdu svoj úľ na novom mieste. Po polhodiny od výletu prvých včiel som pozoroval na novom mieste prilietajúce včely s peľom.

Dôležité je aby včelár, keď vidí na starom stanovišti poletovať včely, NESPANIKÁRIL a nepoložil na to miesto úľ s plástami, lebo potom včely sa budú zhromažďovať tam a premiestnenie nesplní účel. Ak túto radu dodržíte, do troch dní budú včely vyletovať a bezpečne sa vracať na nové miesto.

Třeba to přítel Turčány doplní, abych mu nezkresloval metodiku.Shy
Tak jsem si to tady trochu pročetl, ale není tady odpověď na to, jak minimálně daleko se musí převézt kočovný vůz, když se přemistuje z původního stanoviště na jiné, kočovné stanoviště, třeba k porostu řepky.
Díky, Honza
Referenční URL's