Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Monitorovací podložky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
Prosím o radu, z čeho jsou nejlepší podložky do úlu pro sbírání mělí?
Nyní mám podložky ze sololaku, orámované lištami, aby vítr nezkresloval aktuální spad a včely se nedostaly mezi podložku a pletivo. Sololak se díky vlhkosti deformuje a po nějaké době lakovaná vrstva odloupne. Příští rok plánuji náhradu plastovými omyvatelnými podložkami bílé barvy, samozřejmě orámované lištami.
Používám linoleum. Cena nula, trvanlivost desítky let. Díky váze ho nezvedá vítr ani se pod ním neschovávají housenky motýlice.
materiál podložky je závislý aj od konštrukcie dna,
ja mám sololit (sololak) aj biely plast a Honza má pravdu, prejdem na biely umelý plast
na všetkých úloch.
(linoleum nemôžem použiť, podložku zasúvam odzadu do drážky v dne a musí byť samonosná)
Občas se ve fabrikách a kancelářích vyhazují různé zalaminované dokumenty.Ty stačí otočit čistou stranou vzhůru a je vodě odolná bílá podložka na světě.
Pokud slepím oboustrannou lepenkou dvě A4 k sobě mám akorát perfektní a dostačující rozměr.
Cena také nula.
Wink
Já používám plastové desky z různých reklam, které sháním v práci. Ne že budete odmontovávat reklamy okolo silnic. Big Grin Big Grin
Používám klasické z bíleho plastu, které se dají koupit v každé lepší včel. prodejně. Mám je už deset let a stále v pohodě. Jen je samozřejmě musím na jaře omýt.
PSNV v rámci projektu varroamonitoringu vytvořila spešl podložky. Mají mřížku pro snadnější počítaní roztočů. Dají se na ni zapisovat jednotlivé odečty a dokonce vytvořit graf stavu populace roztočů. Existují dvě verze. Papírová, ale ta bohužel nemá moc velkou životnost a plastová, která je při ceně 90,- Kč dost drahá. Musím ocenit, že jihomoravský kraj zadotoval před čtyřmi lety pro zájemce pořízení těchto podložek, ale bohužel těch papirových.
Docela dobré jsou vyřazené nástěnné kalendáře. Ustřihneš na požadovaný rozměr, na jaře odebereš měl a podložku vyhodíš. Není ale samonosná. My na to používáme spešl nařezané desky z dřevotřísky tl. 6 mm oboustranně natřené 3x naředěným latexem. Dají se docela běžně sehnat v prodejnách s plošnými dřevomateriály (desky, MDF, OSB, lamino.....), kde jsou používány jako krycí proti poškození první a poslední desky v balíku. No a při troše dobré vůle by Vám je mohli za trochu medu nařezat i na přesný rozměr. Další možností je najít nějakého většího zpracovatele tohoto lamina. Určitě má něco pod nehtem.
iRP
My používáme kartonplast. Je lehký, samonosný, trvanlivý, nijak nepracuje, snadno čistitelný a za pár korun. Prostě značka ideál
Pokud si dobře vzpomínám, tak kartonplast je obdoba dutinkového polykarbonátu, tedy samonosný skelet, s dutinkami různého průřezu. V těch dutinách se často líbí housenkám zavíječe, jsou u zdroje a dostat se na ně není jednoduché, taková pěkná líheň nebo školka.



Padla tady zmínka o různých plošných materiálech. Letos jsem u oddělků použil chovná dna s nízkým podmetem, zasíťovaná. Udělal jsem si pod ně nožičky s drážkou na podložku a vložil plochý plast, neosvědčilo se mi to. Mezi síto a podložku se dostávají včely, v době slídění a krmení jich tam bylo slušné množství. Navíc orámování podložky rámečkem má význam, pokud počítáte roztoče a foukne. Bez rámečku jsou v trávě, s rámečkem zůstanou na podložce, viz. foto ze stránky p. Kotrly

[attachment=1367]
S těmi housenkami to není tak žhavé - záleží ne velikosti dutinek. Spíš než zavíječům se tam líbí škvorům Smile.
Od 5 mm jsem přešel na 3 mm, je levnější a dostačuje (byť 5mm je samozřejmě pevnější).
Používám 3 mm kartonplast, s vpředu a vzadu přisponkovanými lištami (otevřené dno bez podložky) a úplná spokojenost.
Špinavá podložka se dá snadno otřít o trávu, případně malým smetáčkem dočista opláchnout v řece.
kde to kupujete? Nebo jde o "odpad" ?
Zkus si to vyhledat na netu - kdybys nic nenašel, napiš znovu...
Tak jestli to berete někde jako zbytky tam asi nebude. Na netu jsem samozřejmě hledal (i když truchu rychle) a prodej v malým a za malý peníze jsem nezahlédlSad.
Má niekto skúsenosti s týmto materiálom na podložky ?
http://www.plast-shop.cz/product/akyplac:1/
Myslím, že tento materiál mám jakou součást dna. Viz varroa dno
Dle mně dobré. Nekroutí se, nenasakuje, dobře se omývá a je lehké. Jen pokud to je transparentní a do těch dutin zalezou různé potvůrky, tak pro odečítání VD je to trochu komplikace. Ale na sběr měli OK.
To se lidově nazývá plastkarton a někteří výrobci úlů to používají na podložky.

Já to používám na přikrytí místo folie. Dá se to sehnat i ve fabrikách, leckde to pro poškození vyhazují.

Nahrazuje to papír tam kde vadí prach z papíru.
Jo a dělají z toho taky takovou uteplivku do které, když uděláš dirku tak z toho je Blinova přepážka
Jo tohle užití jsem zapoměl Wink , já tam nemám nahoře latičku a jen to zasunuji do drážek v nástavku když z něj dělám tzv. čtyřdno.

Nemá to ale většinou ochranu proti UV jako makrolon a tak na slunci to za pár let vezme za své.
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's