Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výtěžnost stanoviště, aneb kolik máte nejvíce včelstev na jednom stanovišti?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Ahoj ,přátelé chci se zeptat kolik máte kdo na svém stanovišti včelstev ,chápu ,že to záleží na místě a síle snůšky ,ale i tak mě zajímají nějaké ty vyšší čísla na svém stanovišti mám místa habaděj ,ale už tam mám cca 30 včelstev a rád bych tam ještě aspoň 70 nacpal ,vidíte v tom nějaký problém ? díky
Kolik pylu bude po zimě k dispozici v rámci doletu na jedno včelstvo...?
Mám holky asi v půlce dvoukilometrového jížního svahu ,od západu je cca 350 ha lesů ,a směrem k severu a východu , do 5 km 45 ha luk ,které jsou z jara žluté pampeliškami ,potom cca do tech 7 km každý 2 rok aspoň 50 ha řepky ,jinak okolo včelnice cca 1 km samé meze s trnaka a lískama Smile myslím si že dlabanec by pro holky byl ,ale zajímá mě jak jste na tom vy praktici s větším počtem včelek .
Mám s kolegom vedľa seba na lesnom stanovišti spolu cca 60 včelstiev,je to v pohode!Pozor dávať na odložence a slabšie včelstvá,nebezpečenstvo rabovky!No a vyššie riziko prenosu chorôb a rozšírenia!(pokiaľ v okolí máš nejakého teroristu)
Je třeba zvážit jak bohatá je relativní nabídka potravy v účinném doletu včel od stanoviště a je též třeba zvážit i zdravotní rizika. Platí, že čím více včelstev je na "jedné hromadě", tím menší je průměrný medný výnos na jedno včelstvo a tím je i nebezpečí šíření chorob mezi blízkými včelstvy větší. Osvědčila se mi stanoviště po 20-ti včelstvech, lépe však menší počet. Stanoviště byla v rozestupu cca 5 km. To platí pro stabilní stanoviště malovčelařů. Ti velcí v sezóně převážně kočují a včelstva na zimu svážejí na zimní stanoviště. Zde je počet na jedné hromadě odvislý od velikosti tohoto prostoru - stanoviště.
JK
Dalším kritériem je celkové zavčelení oblasti. Mnohdy je v malém prostoru směstnáno docela dost včelstev, i když jednotlivá stanoviště jsou třeba po 10 - 15. Na druhé straně my máme na katastru jedné ZO na dvou stanovištích cca 80 včelstev, ona sama jich má celkem jen 72. Ideální stav. S tím rozestupem celkem souhlasím, i když by stačil menší.
My to máme vyřešeno tak, že každé stanoviště je dimenzováno na cca 40 včelstev. To podle našich zkušeností ještě nijak nesnižuje výnosy jednotlivých včelstev a zároveň je to docela docela efektivní počet na obsloužení při jedné návštěvě. Pokud jich tam je málo, lítáš po rajonu jak utržený vagon, pokud to přeženeš, nestihneš to leckdy najednou a musíš se tam ještě jednou vracet.
Další výhodou tohoto počtu je skutečnost, že každé stanoviště je napsáno na jiného rodinného příslušníka (proto je ten počet max. 40!!!)
Velmi se ale bráním stavu, kdy bych měl stáhnout včelstva třeba v zimě jen na 1 - 2 stanoviště z důvodu, abych je měl nějak lépe pod kontrolou. Pokud se totiž stane stav, kdy se u některého včelaře v okolí v tomto období najde některá z nákaz, kterí brání přesunu včelstev (např. mor včelího plodu), jsem docela zvědav, jak byste tuto situaci na jaře řešili. A ono ochranné pásmo 5 km je pak vzdušnou čarou docela kus cesty.... Veterina je v povolování přesunu docela neoblomná, nechat např. 120 včelstev na jednom stanovišti v podstatě nejde.....
Je třeba počítat i s takovou možností. Stát se to nemusí 10 let, ale když se stane.......
iRP
Ale hlavně bych se bál, aby se na stanovišti s více včelstvy neobjevil MVP. To pak podle nynější metodiky padne celé popelem a pořád je lepší spálit 20-30 úlů plných včel, než třeba 70-100 včelstev, případně více.
A u MVP si nemůže být nikdo jistý, že se u něj neobjeví.
100 vcelstiev na stanovisti je v pohode. Treba si samozrejme dobre strazit zdravotny stav.
Mam to vyskusane - bezne mam na vcelniciach aj vyssie pocty.
Pominu-li rizika při vypuknutí jakéhokoliv zdravotního problému, tak z pohledu výtěžnosti vnímám hranici výtěžnosti tak, že při zvyšování počtu včelstev již nestoupá celkový medný výnos, klesá tedy výnos na jedno včelstvo. V takovém případě je další rozšíření ekonomicky nevýhodné, investuji, ale nemám zvýšený přísun výsledného produktu.
Ak zoberieme na 1 stanovisti 100 vcelstiev tak kolko ha repky, agata, pripadne inych medonosnych rastlin je potrebnych, aby tieto neboli limitovane v znaske? Pretoze si viem predstavit, ze tolko rodin moze prezrat na vlastnu spotrebu velke mnozstvo medu.
Navíc je potřeba brát v úvahu vliv včelstev okolních včelařů. Pokud přijde hladový rok, hlavní náplní sezóny bude krmení.
Chce to prostě volit nějaký zlatý kompromis mezi vším výše zmíněným - jaká jsou rizika nemoci X kolik je v okolí potravy X jaké jsou náklady na vybudování dalšího stanoviště X máme vůbec možnost vybudovat v okolí další stanoviště X vztahy s okolními včelaři atd...
(21.11.2012 7:27)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Pominu-li rizika při vypuknutí jakéhokoliv zdravotního problému, tak z pohledu výtěžnosti vnímám hranici výtěžnosti tak, že při zvyšování počtu včelstev již nestoupá celkový medný výnos, klesá tedy výnos na jedno včelstvo. V takovém případě je další rozšíření ekonomicky nevýhodné, investuji, ale nemám zvýšený přísun výsledného produktu.

Teoria je fajn. Skuste ... a porovnajte so zvysenymi nakladmi pri obhospodarovani viacerych stanovist.
Takisto nie je miesto ako miesto.
A tady si Mateji právě protiřečíš.
Celé je to o tom, kolik chceš mít včelstev a jaké pro to máš podmínky. I když připustím, že můžeš bydlet na vesnici s velkou zahradou, je nesmyslem tam umisťovat víc, než nějakých 40 - 50 včelstev. Jde totiž o celkovou úživnost stanoviště. Neboť pokud tady zvýšíš počet včelstev např. na dvojnásobek, zákonitě začne klesat průměrný výnos na 1 včelstvo. Od jaké hranice počtu včelstev se to ale začne projevovat, záleží stanoviště od stanoviště. Někde je problém se 40 včelstvy, jindy není problém klidně 100.
No a pokud chceš těch včelstev vic, musíš je prostě někam umístit.
V podstatě kamkoli, dokonce si místo můžeš nějak vybrat. Budeš - li např. chtít, že stanoiště nemá být dále, než např. 5 km, je k disozici prostor takřka 80 km2!!!! A neříkej, že v takovémto prostoru to místo nenajdeš.
No a zvýšené náklady? Samozřejmě bez diskusí jsou, nějak se tam prostě dostat musíš. Ale dopravní náklady jsou ty poslední, které budeš po vlastních zkušenstech ve finále řešit. Snad jen nejvíc namíchne, když si doma zapomeneš nějakou základní věc, např. sirky na rozdělání kuřáku.
Ale i to se dá časem vyřešit - prostě na jaře dám do auta třeba 3 balíčky na různá místa, třeba jeden i do lékárničky. Stejně tak např. brko nebo rozpěrák (ty samozřejmě ne do lékárničky).
No a pokud tam máš včelstev více, tak to mnohdy stejně najednou neuděláš, takže se vracím a beru to, co jsem nedej bože zapomněl.
Dost dobré je umístění stanovišť na nějaké pomyslné trase - prostě na jedno vyjetí obsloužím třeba najednou 2 - 3. Např. teď při fumigaci, sběru měli, tvorba a kontrola oddělků atd. Celé je to pak o organizaci práce a snaze minimalizovat náklady.
iRP
Vcely maju zo stanovista dolet cca. 5 km, cize dokazu nosit z cca 7850 ha. Tu som nasiel mednatost vcelarskych rastlin na ha, takze neostava nam ine iba obist chotar a pocitat.Wink

Mednatosť niektorých rastlín / podľa A. F. Gubina/ Rastlina a vedla je množstvo medu z 1 ha v kg

Agát 1700
Ostružina lesná 70
Facília, lipa malolistá. 1000
Pohanka 60
Šalvia lekárska 650
Repka ozimná 50
Komonica lek., vrbka 600
Slnečnica 30-50
Koriander 500
Slivka, Horčica 40
Javor mliečny, 200
Kružina 35
Vŕba rakyta 150
Višňa, tekvica, uhorka 30
Ďatelina hybr. 125
Trnka, púpava 25
Vičenec 120
Lucerna 24
Malina 100
Jabloň 20
Čakanka 80
Ľadenec 15
Podle me mas matematickou chybu. Pocital jsi to piii er nadruhou? Idea
Kalkulacia v metroch: 5000*5000*3.14= 78 500 000 m2 / 10 000 (ha) = 7850 ha
Zkus to s polomerem
Polomer je 5 kilometrov. Stanoviste je stred kruhu a efektivny dolet vciel je cca.5 km na vsetky strany.
To mas pravdu,ja podvedome efektivni dolet pocitam mensi. Pardon
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's