Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Určení hmyzu podle fotografie
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Prosím zkušenější a znalejší kolegy, zdaliž by nemohli určit co je na obrázcích zač. Na afrikánech se se objevili během cca posledních 10 dní . Velikostně je to jako trubec takové buclatější tělíčko.

[attachment=1369] [attachment=1370] [attachment=1371]
...roky som nevidel tento hmyz Smile ako decká sme tomu hovorili trúd,chytali sme ich do rúk na rozkvitnutých aksamietniciach,uviazali o nohu cvernu a púštali ako šarkanov..nebolo výnimkou ani týranie hmyzu,do zadku sa im strčilo stebielko trávy a a mali sme bosorky lietajúce na metle..neštípali ani nekúsali,tak mali na sídlisku ťažký život Smile..vedel som aj názov,ale nejde mi na jazyk..žeby nejaká pestrica?

mohla by to byť trúdovka,z čelade pestricovité..
Tohle neni zrovna muj obor, ja dělam brouky a tak ti alespon poradím, na http://www.entoforum.cz/ Ti to jistě někdo určí Wink
Je to obyčajná mucha (trochu vypasená), patrí medzi dvojkrídly hmyz, ktorá vyhľadáva peľ na kvetoch, vraj ich aj 6 tisíc druhov to je tak všetko čo o nich viem, hlavne, že nekonkurujú včelám. No a trúd to istotne nie je.
trúdovka obyčajná (Eristalis tenax)...
http://www.naturfoto.cz/pestrenka-trubco...-5691.html
Ano měla by to být ona.U nás je jich také dost.
Gusto, ten Němec? je ještě hodně daleko, když jsi si dokázal vzpomenout.Big GrinBig Grin
je to moucha, co se tváří jako jiný podobný mu hmyz a jmenuje se tuším pestřenka
Smile Zdenku,proti nemcovi som musel s googlom zabojovat ..
Alespoň víš, kde proti němu najít obranu.Big Grin
Zdravím pánov a dámy od včiel.

Máme taký menší problém. Kúpili sme dom a vzadu v záhrade bola od minulého roka veľká kopa buriny ktorá už čiastočne stihla skompostovatieť. Keď sme sa túto kopu kompostu snažili spracovať a preniesť na iné miesto, narazili sme na niečo čo nám pripomína včely, podľa fotiek z internetu nevieme či sa jedná o normálne alebo divoké, ktoré majú tesne pod povrchom nejaké hniezdo. Sú tam také zhluky guličiek svetlej a tmavej farby, má veľkosť cca dvoch dlaní, a vylietavajú odtiaľ tie tvory, o ktorých si myslíme že sú to včely. Podľa nášho možno naivného odhadu tam môže byť okolo 30 kusov hmyzu, nevyzerá to byť veľké. Čo je však zaujímavé že keď sme im narušili hniezdo tak vôbec neboli útočné, iba zopár jedincov chaoticky poletovalo okolo hniezda, podobne ako muchy. Rozmýšľame že celé to hniezdo aj s kusom kompostu skúsime nabrať na vidly a odniesť niekam do poľa na kraj cesty, ak by sa potvrdilo že to hniezdo nieje také veľké a hmyz nebude útočiť.

Má niekto z vás včelárov podobnú skúsenosť, vedeli by ste poradiť čo spraviť s tým hniezdom? Nemám to teraz odfotené ale ak by bolo treba tak zajtra by som vedel sem zavesiť aj nejaké fotky...

Ďakujeme za každú radu.

Braňo a Katka
Včela medonosná to určitě nebude,ale pro přesnější určení budou fotky nezbytné.
čmeľ zemný?..
@Vítězslav Richtr: večer skúsim porobiť nejaké fotky a zavesím to sem...
@gusto: pozeral som na nete fotky toho čmeľa ale myslím že to nieje ono. každopádne vďaka za tip. keď spravím fotky tak možno budeme múdrejší...
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda někdo neví, co je to za hmyz. Letos jsem to viděl poprvé, vypadá to jako včela, jen to má na zadečku cosi zeleného, ze začátku jsem si myslel, že by to mohl být kousek listu, ale není. Neviděl to ještě někdo? Popř. neví někdo název? Děkuji za jakoukoli reakci. Pro upřesnění, viděno v podhůří Krušných hor a na Žatecku.
Myslím, že jen podle popisu to bude horší s určením.
Fotky by nebyly?
Bohužel ne, jen to chvíli vedle mě sedělo a pak zase letělo pryč.
Podle popisu jde spíš o nějaký socialně žijící hmyz, skoro bych to viděl na čmeláky. Bez fotek se to nedá určit. Může to být cokoliv, však v kompostu je teploučko a to mají hmyzáci rádi Smile
Chce to prostě fotky..
Dobrý večer. Dnes jsem při rychlé kontrole našel nahoře na rámkách malé hnědé brouky, tak 3mm dlouhé. Vypadá, že i něco žerou (jsou na rámkách malé zbytky), nevíte prosím co za brouka to může být? Děkuji.
[Obrázky: brouk_ul.jpg]
Tak na to som tiež zvedavý, včera aj dnes som ho našiel (málo štíhlejšieho) pri kontrole spádu VD na podložke vo dvoch úľoch. Neviem či tam prišiel zospodu ako mravce, alebo zhora z pomedzi včiel.
Stran: 1 2 3
Referenční URL's