Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak kočovat ?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Už jsem se tady toho dočetl o kočování hodně ale nikde tady nebylo vysvětleno, jak se to prakticky dělá. Jako úplný začátečník tuším, že kočování je přesun včelstev blíže ke zdroji snůšky.
Ale jak na to ?
Co je třeba mít ?
Jak vybavené úly ?
Kdy kočovat ?
Nebudou se včely snažit najít a vrátit se na původní stanoviště ?

Otázek je mnoho a snad diletantovi odpustíte Rolleyes pro zkušené možná zbytečné dotazy ale skutečně jsem se to zatím nikde nedočetl. Děkuji za odpovědi.
Ja začínam s presunom včelstva už koncom marca(března). Včelstva musia mať vybavené potrebné papiere na kočovanie, u nás sa to vybavuje cez veterinu ( musím mať vyšetrené melivo včiel ). Začínam tak skoro, lebo z chladného Spiša prechádzam na južnejšie stanovište, kde včelstva využijú znášku z ovocných stromov a následne repky. Presúval som včelstva i priamo v sezóne a to na slnečnicu. Odporúčam presúvať iba silné včelstvá, aby využili znášku. Najlepšie sa presúva (najrýchlejšie) pomocou prívesného vozíka a terénneho auta. Povedal by som, že je to aj najlacnejšie, aspoň pre nás amatérov.Úle musia byť zabezpečené popruhmi,alebo klasicky upevnené pomocou latiek a klincov!Úle majú spodné vetranie(sitá)!No a samozrejme musíme byť dohodnutí s majiteľom pozemku kam vykočujeme.
Cenné informace poskytne také kniha Kočování se včelstvy, SZN Praha 1980. K zapůjčení v knihovnách, zcela jistě ve svazové.
Já ve Svazu nejsem a v knihovnách taky ne, protože mám knih doma plnej barák Tongue Ale myslel jsem, že tady někdo dá jakýsi jednoduchý základní návod co udělat a na co si dát pozor. Zatím tedy nic moc Sad
Mám osobní zkušenost, že mezi "plnej barák knih" se ještě nějaké svazky vejdou. Takové ty důležité, které mapují základy oboru, se kterým začínáme. A teprve k těmto základním vědomostem nabíráme "grify a vychytávky" zkušených praktiků na fórech a jinde. Opačný postup z nikoho dobrého včelaře neudělá.
Jo, to je pravda. Jenže jedinou knohou, která se o kočování malinko zmiňuje, je "Víkendový včelař" a tam těch praktických rad moc není. Určitě bych nějakou o kočování koupil, kdyby byla. "Privatizovat" knihy, zapůjčené z knihoven, to jsem nedělal nikdy Angry
Inu, k privatizaci knih z knihoven nikdo nenabádá. Petr L. zmínil knihu Kočování se včelstvy, SZN Praha 1980. Je tedy možnost oslovit svazovou knihovnu rovnou i jako nečlen, anebo v případě negativní odpovědi požádat někoho ze svého blízkého okolí nejlépe a zároveň člena svazu, který by si pro Vás knihu zapůjčil na dobu nezbytně nutnou k načerpání základních poznatků. Kde je vůle, je i cesta.
(20.10.2012 12:28)Pavel Hanuška napsal(a): [ -> ]myslel jsem, že tady někdo dá jakýsi jednoduchý základní návod co udělat a na co si dát pozor. Zatím tedy nic moc Sad

Když on je problém v tom, že kočování vůbec není jednoduché, je třeba zohlednit spoustu věcí.
Zkrátka : uzavřít česna, zabezpečit větrání, nad ránem vyjet tak, abychom byli za svítání na místě, česna otevřít a přát si, aby počasí přálo a snůška byla co nejlepší.
Předem vyžídit potřebná povolení - veterinární, i k jízdě vozu po pozemní komunikaci, zohlednit terén, zajistit traktor na převoz, domluvit se s majitelem pozemku....atd.
Pavle!Chcel by si jednoduchý návod na kočovanie,no ako začiatočník sa sústreď na základné včelárske práce!Kočovanie je už iný" level"!Drž sa literatúry napr. aj Včelařství od p.Veselého obsahuje stať o kočovaní!A potom zistíš,že kočovanie nie je žiadna veda,ale ani sranda!Hoci srandy si občas užiješ!
(20.10.2012 12:28)Pavel Hanuška napsal(a): [ -> ]... myslel jsem, že tady někdo dá jakýsi jednoduchý základní návod co udělat a na co si dát pozor...

pokud chceš jednoduchý návod, tak potom ho najdeš třeba zde:
http://jjvcela.sweb.cz/soubory/VCELY165.html
případně si vygoogluj x podobných informací.
Pokud jsi ale opravdový začátečník (uvádíš začátek včelaření rok 2013), tak se nejdřív musíš několik sezon seznamovat jak vůbec takové včelstvo funguje na stabilním stanovišti. Potom se můžeš pokusit zřídit si v rámci okresu druhé stabilní stanoviště a převézt tam část úlů již s vybudovanými produkčními včelstvy. Toto všechno máš ale popsané v různých vláknech tady na foru. Myslím, že za tu dobu než vybuduješ min. 2 stabilní včelnice získáš tolik zkušeností a informací, že kočování potom pro tebe nebude problém.
yaw
Referenční URL's