Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Odvíčkování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
Díky Honzo takže jdu do toho.
No a jak seš na tom už to máš hotové? Měl to být nějaký "dvou dřez" pokud si pamatuju dobře.No a plániješ na to ten delta nůž s elektrickým ohřevem a nebo jsi šel od toho?
Teď když budu mít stůl tak by se o tom už dalo uvažovat ale v mém případě na páru.
No uvidíme co přinese čas.Wink
Stůl bych měl mít hotový do konce dubna. Našel jsem výrobce, který řešil detaily a dosadil do mých představ prvky z praxe s výrobou nerezového nábytku. Ano, osadím ho delta nožem, měl by také být hotový na přelomu dubna a května. Příští týden budu mít vyrobená topná tělesa, regulace je již doma, některé díly ve výrobě, pak už jen smontovat a oživit. Dělám tři prototypy, uvidíme, jak se osvědčí. Parní pohon nezavrhuji, ale v této chvíli to není aktuální, je potřeba vychytat dětské nemoci.
Přikládám náhled na model mého stolu, vpravo dřez, uprostřed odvíčkování a vlevo odkládání rámků před vložením do medometu, které chci využívat i na oddělení medu od víček (vykapání za tepla). Na to, že mám zatím jen tři včelstva tak jdu s kanónem na vrabce Tongue.
Další varianta: odvíčkování elektrickým kuchyňským nožem (od cca 1:30 min)


Už je těch návodů jak odvíčkovat nějak moc Smile
prosím, kupuji odvíčkovací talíř a chci se zeptat, zda vosk po odvíčkování cedíte? Prodávají se totiž dva druhy (mj.) talířů. Klasický nerezový rámešek a pod tím plech a nebo plastová přepravka v ní síto přes celou plochu a nahoře rámeček...má cezení cenu? Proč? děkuji
Odvíčkovací talíř bych už nikdy nekupoval.Je pak z toho jedna velká patlanice.
Kup raději tu bednu se sítem.
Na tu poslední otázku ti odpovím také otázkou-má cenu to sem vůbec psát?????Huh
Míro. p....prosím jen sháním informace, tak se na mě nezlob.
Odvíčkovací talíř tedy kupovat nebudu. Lornu doma mám a u nás zámečník co dělá i nerez, mi svaří to síto. A protože jsem ještě nikdy včely neměl a odvíčkování ani neviděl...a po přečtení fora jsem ani nenašel postup pro nás začátečníky...tak zopakuji otázku Proč se to cedí? Na co pak používáte tento scezený med? Krmení? Medovina?
Moje představa o odvíčkování je taková, že odvíčkuji jednu stranu, otočím (mezitím něco vyteče z odvíčkované strany) a ihned vložím do medometu...je to tak?
jaký průměr děr doporučuješ? dopručujete?
http://www.italinox.cz/?p1=plechy&p2=p7&p3=p6
jsou nějaké vychytávky na co si dát pozor při svařování toho stojánku na rámky?
tady "instruktážní" video k odvíčkování

med se cedí a následně se dá použít jako kterýkoliv jiný - med není nijak odvíčkováním poškozen, tak klidně i k přímému prodeji (za předpokladu, že při otírání víček z vidličky nedrtíš včely)

jaké oka - to je úplně jedno, stejně odhadem ve víčkách 60% medu zůstane a když budou moc hrubé a bude propad i s voskem, tak se to dá následně cedit přes další jemné síto

a jedna praktická rada - stojánek udělat kousek dál od čela lortny, aby bylo dostatek prostoru pro otírání vidličky (a pokud by to bylo moc vepředu, mohl by med při odvíčkování odkapávat místo do lortny na zem)
Okapaný med z víček je stejně kvalitní jako ten vytočený, není tedy nutné jej zkrmovat. Normálně zcedit a dát do sklenic nebo přidat k vytočenému.
Je tu samostatné téma Cezení medu.
díky moc za video, fakt super...
Já se nezlobím-není proč.Jen mě ta otázka přijde absurdní ale jdeš do toho se zápalem a bereš to jak je vidět od podlahy.Wink
Petr ti odpověděl a co se týče těch otvorů tak bych volil průměr děr 4 nebo 5mm.
Řekl bych ale že síto je z hlediska propustnosti lepší.To porovnám už brzy protože mám objednaný ten stůl od Lysoně a v něm by měl být také děrovaný plech.
S tou mojí odvíčkovací bednou a sítem jsem naprosto spokojený ale kapacitně bude pro mne momentálně lepší ten stůl.
O víkendu jsem trochu zapracoval na mém systému odvíčkování plástů.
Před tím jsem používal odvíčkovací A stojánek s dvěma potravinářskýma bednama pod tím. Vadilo mi však, že to bylo dost vachrlaté a pohybovalo se mi to po stole.
Bednu se střihovým ventilem a hrotem jsem koupil na Techagru a zbytek jsem dodělal doma. Do vrchní bedny přibude ještě nerezový rošt a výtokový ventil bude na podélné straně v prostřed. Jinak vedle odvíčkovacích beden bude umístěna ještě jedna potravinářská bedna do které akorát pasnou langstrothovy rámečky.
Tak a co teď!
Po dvou měsících čekání a telefonátů jsem se dnes dozvěděl od pana Sciskali že objednaný odvíčkovací stůl dostanu "opět" až za šest neděl!!!!!Angry
Koukal jsem na ten stůl i od Kováře ale nikde nanajdu žádněj rozměr a kloudnej popis.
Poradíte někdo kde jinde objednat?
Stačil by mi metr dlouhý.Confused
Mě Vastoil dodal medomet s jinými kazetami, než jsem objednal, tři měsíce jsem na ně čekal, v úterý mi konečně přišly. Pan Sciskala problém řešil, nestavěl se k tomu zády, ale je jen obchodník, ne výrobce, tak nic jiného, než tlačit na výrobce dělat nemohl. Lysoň si asi vzal větší sousto, než zvládá.



Já si odvíčkovací vanu nechal dělat na míru, to tvůj problém ale neřeší. Přikládám foto, zatím bez osazeného odvíčkovače, vodovodní baterie a dalších drobností.

[attachment=1165] [attachment=1164]
Přesně tak.Vzal si toho Lysoň moc a už se vezou i ostatní.Pan Sciskala mi popsal situaci která tam je a to musí bejt na mrtvici.
No máš to pěkný Honzíku všechna čest.I ta obkladačka s reklamou je super.
No a prozradíš toho šikulu co to svařil a případně i cenu?
A jak seš na tom s tím delta nožem? Nebo jsi od toho upustil?
Dělal mi to pan Holeček od Berouna, vzal si za to 20.000,- a bylo to i s dokladem, případným zájemcům pošlu přes SZ kontakt. Na delta noži finišuji, bohužel první točení bude ručně odvíčkované, nejsem pánem svého času ...
Ta obkladačka je dělaná laserem, manželka i z obyčejné vykachličkované místnosti dokáže vykouzlit útulné prostředí.
(01.06.2012 9:49)Míra.P napsal(a): [ -> ]Tak a co teď!
Po dvou měsících čekání a telefonátů jsem se dnes dozvěděl od pana Sciskali že objednaný odvíčkovací stůl dostanu "opět" až za šest neděl!!!!!Angry
Koukal jsem na ten stůl i od Kováře ale nikde nanajdu žádněj rozměr a kloudnej popis.

Abych přispěl se svou troškou, i já jsem čekl lna medomet od Lysone čtyři měsíce, příští týden si pro něj jedu, a teď abych se bál, co na mě čeká...
Medomety, odvíčkovací stoly a vše ostatní mám od Lysoňe. Je to třeba, ale bjednávat již v říjnu. Doba dodání cca 5 měsícu. Ceny se nedají s jinými výrobci srovnat. Je lepší si tam pro to osobně zajet a objednat na místě. Často něco popletou. Míry v medometu, ohřevy a výšky nádob atd...Rolleyes
Jak vidno rozhodně jsem neudělal chybu, když jsem objednával u mistra Kováře Big Grin
Od Kováře mám odvíčkovaní tác (vaničku), je to opravdu pěkný kus řemesla, a funkční je taky. A dodali jí i docela rychle.
Tak po minulém víkendu jsem schopen hodnotit můj odvíčkovací stůl pracuje perfektně i oddělení medu od víček a následné stáčení. Používál jsem nůž a na dočištění vidličku.
Jen by chtělo trochu prodloužit nožičky. Odvíčkovací trn by mohl být výš, ať se u toho nemusím tolik hrbit.
Honzo, podle shlédnutí tvé medárny musím uznat, že ještě musím hodně pracovat....Big Grin
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
Referenční URL's