Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Odvíčkování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
Je sezóna vytáčania a tak som vytočený že to vytáčanie nejde rýchlejšie. Skúšal som rôzne spôsoby odviečkovania. A tak som skúsil nasledovný postup. Teplovzdušnou pištoľou som prehrial jednu stranu plástu a potom vidličkou zobral nahriaty vosk jedným ťahom po dĺžke rámika. Ide to výrazne ľahšie. Síce som neobjavil Ameriku, ale odviečkovanie som zrýchlil asi o 1/4. Ak máte pri ruke teplovzdušnú pištoľ skúste. Teplota na najvyšší stupeň. Ohrievanie ozaj len pár sekúnd.
horkovzdušná pistole je moc velký žrout, kup si vyhřívanou vidličku
Skúsme počítať. Jeden rámik 20 sek. 100 rámikov 2000 sek čo je 33 min. Takže skoro 200 rámikov = hodina chodu pištole. Ak má výkon 1000W ( neviem nepozeral som) za hodinu spotrebuje 1kWh = 0,1€=2,5 koruny. Pištol nejde stále len pár sekúnd pri ohreve plástu.
Na poslední chvíli před víkendovým medobraním jsem dodělal poslední detaily na odvíčkovacím "delta noži". Zařízení je vlastní konstrukce, ač jsem byl inspirován kolegy z Ruska (viz. některá videa v tomto fóru) Celé je vyrobeno z potravinářské nerezi, nože jsou vyhřívané el. topnými tělesy, vyráběných na míru pro moje potřeby. Teplotu hlídá digitální termostat Dixell, čidlo jsem umístil do tělesa nože. Pomocí mechanizmu je možné měnit výšku ořezu nad rovinou nožů v rozsahu 6mm, aby při hodně vytažených plástech nebylo nutné seřezávat příliš mnoho díla. Samozřejmě i vidlička bude potřeba po ruce, pokud bude dílo pod úrovní spodní loučky. Zatím jsem otestoval jen na rámcích, které jsem měl mimo úly, o víkendu funkčnost ověřím přímo v praxi.

[attachment=1263] [attachment=1264] [attachment=1265] [attachment=1266] [attachment=1267] [attachment=1268]
tak jak to dopadlo Honzo? spokojenost? nebo to má ještě nějaké mouchy?
Odvíčkování dopadlo dobře, jen jsem nestíhal zpracovat video. Bohužel až po medobraní jsem zjistil, že jsem měl na foťáku nastavené nízké rozlišení, tak to není žádná slavná kvalita. S odvíčkovačem si hlavně "hráli" synové (10 a 14 let), já byl na včelnici. Pokud bylo dílo pod úrovní horní loučky, nedošlo k úplnému seříznutí a musela nastoupit vidlička. U mých hoffmanů odhaduji úsporu na 60-70 %. Manželka raději odvíčkovává vidličkou a zlobí se, že ji beru její nejoblíbenější práci ve včelách. Zadavatelem odvíčkovače je Rosťa Pešek, který používá do Optimalů atypické rámky s úzkými loučkami (kvůli vyfukování včel), tak odhaduji úsporu minimálně na 90 %.




Nic ve zlým Honzo, bezproblémový, kvalitní a rychlý ovíčkovací přístroj, je paní Havelková. Big GrinBig Grin K nezaplacení.
Přiznávám, že pro pár včelstev se to nevyplatí. Díky tomu, že mám s Rosťou stejnou RM jsem se nechal překecat a do výroby odvíčkovače se pustil. A když jsem dělal jeden pro něj, tak proč neudělat další pro sebe. Jinak bych si nic takového nepořizoval.
Já tě nekritizuji. Vychvaluji, ruční odvíčkovací stroj.Big GrinBig Grin
Děkuji, pochvalu vyřídím Heart.
ted by to ještě chtělo naučit včely aby cíleně stavěly nad loučku. na těch ruských videích jim to jde parádně.
Protože mají úzké loučky, předpokládám, že rámky mají cíleně uzpůsobené tomuto způsobu odvíčkování.
úzké? který rozměr? pokud to tak je a zvolil jsi tento způsob odvíčkování, nechtělo by to přizpůsobit i rámky pokud je to tím?
Tuto otázku teprve budu řešit. Odvíčkovač mám díky tomu, že jsem ho stavěl pro Rosťu Peška, který má úzké loučky. Já mám klasické hoffmany, jestli provedu výměnu rámků se teprve rozhodnu. Ale nevylučuji to.
(21.08.2012 9:34)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Zadavatelem odvíčkovače je Rosťa Pešek, který používá do Optimalů atypické rámky s úzkými loučkami (kvůli vyfukování včel), tak odhaduji úsporu minimálně na 90 %.

Takže je to konečně venku už se na něj těším. Jako u každého prototypu se budou muset vychytat mouchy, ale s tím je samozřejmě počítáno.
Moje rozměry louček jsou (DxVxŠ)
horní 452 x 12 x 20 mm
boční 168 x 8 x 28 mm
spodní 420 x 8 x 16 mm Samozřejmě v rámku "na plocho", nikoli na stojato.
Při volbě průřezů louček jsem už před cca 25 - ti lety snil o tom, že víčka musí jít odvíčkovat nějakou mechanickou cestou - buď takovýmto nožem, nebo rotačním odvíčkovačem. Právě proto byl průřez horní loučky už tehdy volen o 8 mm užší. Tedy při celkové šířce díla a tedy rámku 28 mm - (2x4) = 20 mm. Obdobně u spodní loučky jsou tyto parametry 28 - (2x6) = 16 mm. Tomuto rozměru částečně napomohla náhoda, neboť fréza na příslušné probrání boční loučky se v mém "zbrojním truhlářském arsenálu" nacházela jen tato.
Jen pro upřesnění - takovýchto rámků máme ve výbavě cca 15 tisíc, takže případná jakákoli změna není vůbec jednoduchá. Pokud by se ale ukázalo, že takováto změna je schopna efektivitu včelaření výrazně posunout, jdu do toho.
V této souvislosti si prosím ještě prohlédněte můj příspěvek http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Vyfuko...#pid33664.
iRP
Asi bude třeba vychytat kam mají padat kusy prstůSmile

Sorry, profesionální deformace. Smile

Protože o něčem takovém taky sním, mám u nových Langů1/2 do medníků v Dadantech právě rámky beze všeho. Vše široké maximálně 23mm. Takže to do "něčeho" půjde kratší stranou a něco (řetěz?) to bude tlačit. V tom vidím výhodu dadantu - rámky si člověk uzpůsobí právě jen medníku.
Karle, to není špatný dotaz. Topná tělesa je potřeba v držáku nožů utěsnit, to jsem řešil "O" kroužky a teplotně odolným tmelem. Při tmelení se část tmelu logicky vytlačila ven. Ač nejsou nože broušeny úplně do ostra (není to potřeba), při jeho odstraňování jsem se několikrát ošklivě pořezal. Na videu je vidět před rámkem taková vanička, ta tam je z důvodu výztuhy vozíku rámku, ale její tvar a velikost byla volena tak, aby se prsty nemohly dostat pod nože. Obsluhu odvíčkování jsem bez obav svěřil dětem.



Odvíčkovače nyní stavím tři, jeden pro Rosťu, jeden pro sebe (Optimaly) a třetí pro dalšího zájemce, který se podílí na výrobě některých dílů (Lang 3/4). Jsem zvědavý, jak to bude fungovat na Langu, sám nyní zvažuji, jestli ještě teď v počátcích, kdy rámků ještě není tolik nepřejít na modifikované rámky, abych odvíčkovač využíval v co největším rozsahu.
Přejít na jiné rámky se dá kdykoliv viz. J. Kolomy před tuším třemi lety z mezerníkových na hoffmany. Je to teď koukám oblíbené téma v naších krajích Smile
Hurá dočkal jsem se!Wink
Včera mi přivezli již dlouho očekávaný odvíčkovací stůl a stáčecí nádoby.Vše v pořádku a více fotek i s popisem najdete zde- http://pupek73.blog.cz/1209/novy-odvicko...y-vast-oil
SadŠkoda že už není co odvíčkovat.
pěkný stůl, u těch nádob bych za ty peníze čekal lepší těsnící schopnosti.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
Referenční URL's