Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Odvíčkování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
Loni jsem to vyzkoušel.
Na hrotu a zkoušel tyto nože:

http://www.paclik.cz/Default.asp?IDM=1&i...&eID=16199

Výborný ale nebezpečný, hlavně když krájel proti prtům. Smile
Zkrátil jsem jej a odřezával celé vrstvy melecitozy.

Vítěz.

Další se umístil podobný, ale mám dojem, že byl za směšnou cenu, snad do stovky:
http://www.chmelik-trade.cz/Nuz-na-rezan...-d1139.htm

třetí byl pak stejně tvarovaný Festa. Ale ten druhý s dřevěnou rukojetí byl pěkně ostrý a hlavně měl pevnou čepel - neprohýbala se.

Čtvrté místo, řekl bych první v kategorii "čína" byl plechový ze včelařské prodejny - ten byl bezpečný, na běžný plást fungoval ale ohýbal se.

Do dalšího roku si nedělám starosti, se studeným nožem jsem byl na 20-30s na nízký rámek bez hofmanů a mezerníků.
Panenské dílo a tekutý med = 20s. Tuhý melecitozní jen odvíčkování - to bylo těch 30s. Ale melecitozu jsem tím prvním nakonec odřezával, nešla jinak ven.

Pokud bych nestíhal, pak nebudu vymýšlet a koupím elektrický.
Všechny tři ostré nože jsou nebezpečné a je to o prsty, pokud řežete proti prstům.

Z mého pohledu nění co vymýšlet. Pro mě ostré, pro děti atd vidlička a nebo ten "včelařský".
Do stovky včelstev je zbytečné cokoli komplikovanějšího a nezaplatí se cokoli jiného.

Pokud tedy máte vhodné rámky. Smile
Já jsem po různých pokusech nakonec zůstal u nože na pečivo (20 cm čepel). Odvíčkovávám hrotu a začínám řezat od spodu.
No já se rozhodl pro jinou cestu, vezmu nerezovou trubku, takového průměru, aby na ni pasovala silikonová hadička, která povede od papiňáku. Ve středu trubku slisuji ve svěráku okolo ocelové kulatinky tak, aby kulatinka vytvořila na jedné straně očko a druhým směrem směřoval nerezový klín, který potom z lehka v ohybu přibrousím. Slibuji si od toho, že nebudu muset nic vařit ani letovat. Odtok vody bude zaručen ohnutím trubky zpět směrem k rukojeti, kde bude napojen na výtokovou silikonovou hadičku.
Co bude kamenem úrazu bude ohýbané místo, které bude tvořit vrchol klínu, kdysi jsem zkoušel něco podobného u obyčejné ocelové i měděné trubky a obě vydržely, ale nerez je přece jen jiný materiál.
(17.06.2010 5:26)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Klasickou vidličku asi v malovčelaření nic nenahradí, ale když už se to nakouslo. Viděl jsem taky odvíčkovacího ježka

Jan, vidlička sa dá nahradiť, ja ju už nepoužívam možno 15-17 rokov, mám odviečkovací stôl so stojanom na uchytenie plástu, dá sa otáčať a elegantne viečka zrezať pílonožomz jednej aj druhej stzrany. Teraz som videl odviečkovací nôž dlhý 35 cm dlhý, kúpim si ten (rámik mám vysoký 270 mm) a nahradím prípadne doplním pílonôž. Tento nôž treba trochu doladiť, ostrie doostriť aby sa ním dalo holiť, aby zrezávanie viečok bolo bez odporu, dopručujem nôž nahrievať v horúcej vode a nôž rýchlo utrieť, vtedy Kaji ten výkon naozaj zvýšime o 200 %, už to bude úspech.
Vidličku na dodělávky asi ne, ale co jsem to zkusil řezat jako Anton, pánové, další pokrok je již jen v procentech při velkých udělátkách. Pokud je optimalizovaný rámek tak dobrá kudla na hrotu nebo něco podobného je zvýšení produktivity oproti vidličce tak o 200%-500%.
Toto řadím mezi takzvaná rychlá vítězství a jsem rád že jsem nevymýšlel nic co je zde k vidění.

Další krok by byla až plně automatická linka kde bych na rámek skoro nešáhl.
Kaji je tu někde video toho odvíčkování ? Nebo dáš ho sem prosím?
[Obrázky: Foto%209.JPG]


A dolů si dej nějaké laťky přes větší kastrol, prostrč nabroušený M8 šroub a když nebudeš dělat vopičky pro kameramana tak jseš pod 1/2 minutou.

[Obrázky: CIMG9007.jpg] [Obrázky: DSC09395d.jpg] [Obrázky: DSC09420.jpg] [Obrázky: DSC09422.jpg]

Takové plásty s cementem - jen odvíčkování - lehce nad 30s od uchopení po odložení. Samozřejmě to nešlo vytočit a musel jsem to tím nožem vyřezat.
Ale normální tekutý med mi kluk naměřil čas 20s.

Výhoda mé sestavy je univerzálnost - kastrol 100l, dole návarek na ventil, já bohužel měl jen 3/"4 - původně na medovinu a vosk, uvnitř nade dnem síto, tl.2mm díry asi 8mm (nevím) na špalíčkách, topné těleso se moc nehodilo - bylo z konické z filtru. Pak se osvědčilo to do plast nádoby bez regulace 80W - jen nevýhoda - vývod uprostřed.

Ale jestli se k tomu dostanu, pořídím další kastrol a návarek 6/4" a bude to dokonalé.

Po skončení je dobré to nahřát a pak med odpustit. Víčka odházet lopatou, nebo rovnou uvařit na medovinu.
Měl bych dva dotazy:
  1. zkoušeli jste na odřezání víček klasický elektrický nůž na pečivo/maso?
  2. jak získáváte med z odřezaných zbytků? Nějak se to lisuje?

  1. já nezkoušel, určitě to půjde, ale je to zbytečné, pokud chceš děla s nožem, prodávají se speciální odvíčkovací, já ale dělám s vidličkou.
  2. v bedně, kde máš ta víčka musíš mít děrované dno, nebo přepážku a med přes noc odteče z těch víček sám. Co dál s těmi víčky se dočteš na stránkách Honzy Jindry - dělá z nich medovinu, já také letos zkusil, má trochu jinou chuť, než klasická.
Uvědomte si, hlavně ti co to studujete v předstihu Smile že u toho budete od medu - takže nějaké věci jako vypínači, hladké rukojeti a šnůry po kterých ten med poteče, to vše bude mínusem a možná převáží nad plusy hitechu.

To co mi doufám přinese užitek budou dobré odkládací plochy pro nože, vidličku atd. - síto nad miskou atd - po ruce.

Pokud se dá běžným víčkům čas k okapání ve slabší vrstvě - 10cm, tak je až s podivem co z nich vyteče.
Takže pokud to z nich chci dostat, tak přepravky, dole rám a na něm něco děravého - plech, nerez tkanina. Nebo děravé dno - stačí pár dírek a nad tím na pár laťkách položené síto a pod tím jiná přepravka.
Jinak ždíímačka. Nebo se prodávají kapsy z tkaniny do medometu.

My co jsme vyrostli u babičky v kuchyni kde bylo vše dřevěné nad dřevěným rámem a sítem neohrnujeme nos i když mám přístup ke svářečce nerezu za 150 tisíc. Proto doporučuji ke studiu Ilustrované včelařství. Kapitolu o medárně - odvíčkovací vana dřevěná, vystlaná plechem.
S tím, že "všechno bude od medu", si dovolím nesouhlasit. Je to o organizaci - či spíše ergonomii - práce. Jinak je to bordel, ne medárna... Sad
Vidličku, nůž a další nářadí a hlavně ruce co drží rámkybez medu neudržím. Když mi z toho teče med,

A to jsem ze závodu který je auditovaný na 96% Best in class, Production excelenece, 5S KAizen atd, 2. v našem koncernu a 19. na světě a stále dokáže vyrábět. Smile

Ovšem doma neauditováno, ale trénink je. A ambice taky, až to dodělám. Smile Tedy že tam budu moci zvát zákazníky.
Vidličku do jedné ruky, nůž do druhé, ruce co drží rámky do třetí.
V čem je problém?
Že to leckdy steče na rukojeť. Ale pokud je u toho někdo další kdo obsluhuje medomet a utírá pot z čela a zajistí třetí a čtvrtou ruku , tak pak to neva. Většina prací ve dvou jde víc jak dvakrát rychleji pokud se člověk nezakecá.
I když taky nevím jak neukápnout na podlahu při překládání plástů do medometu. Smile

Ale jen tak mimochodem, v příspěvku jsem nenapsal že všechno bude od medu ale že u toho budete od medu .
Smile
Ale když se podaří tak to není vyloučeno - stačí zapomenout kouknout jak je plný kýbl pod medometem, s brýlemi zapatlanými od medu se přehlédnout a vylít kbelík s medem o pár centimetrů vedle. Smile
A v dobách sít pod výpustí medometu, která se musela co chvíli čistit, jinak přetékala, tak to bylo hatlámo patlámo. Smile

Loni jsem měl zážitek, jak jsem rozpouštel melcitozu že mě překvapila tekutost, tedy spíš rychlost jakou to vylítlo z ventilu po otevření a neukázněně nespadla do podstavené nádoby, ale vesele zurčela přes ní. Smile

Nevím jak kdo, ale já mám po sezoně pár červených kbelíků (neshodný materiál) různě pozachraňovaných medů ze stolů i z podlahy . Smile
Nesváděj to na zapatlané brýle, Karle. Je to rukama Tongue.
JK
Karle, jestli máš od medu i brýle, nemá to asi smysl řešit Big Grin.
Provoz v medárně si prostě představuji jinak - ne proto, že bych byl úzkostlivý puntíčkář, ale proto, že jsem líný a naznal jsem, že je jednodušší bordel nedělat - nebo aspoň ne v tom rozsahu, že bych přes "zapatlané brýle neviděl". Za posledních 5 let se mi v medárně protočili asi tak 4 brigádníci, všichni to zvládli a leckteří tak, že nebýt tuzemských obstrukcí se zaměstnáváním lidí, neřešil bych žádnou (polo)automatizaci vytáčení, ale klidně radši kupoval práci.

Dva lidé v medárně ale podle mých zkušeností neudělají dvakrát více práce - když se (odhadem) dostanou nad 1,5násobek toho, co zvládně jeden, je to úspěch... Pokud bych tedy neudělal dvě paralelní medárny vedle sebe Cool.
(19.01.2014 16:12)jjvcela napsal(a): [ -> ][Obrázky: Foto%209.JPG][/url]

Sledujem vašu snahu po rýchlom a dokonalom odviečkovaní. Poradím vám ako ešte túto prácu zlepšiť a zrýchliť.
  • aby ste nemuseli používať odviečkovaciu vidličku, zúžte hornú a dolnú latku z 25 na 21 m, získate k dobru 4 mm.
  • zároveň zvýšte hrúbku hornej latky o 4 mm, ale ušká na rámiku musia ostať 10 mm.
  • ja používam ešte jeden trik na zlepšenie odviečkovanie rámikov, domedníkov dávam o jeden rámik menej ako v plodisko, čím získam ďalšie ,milimetre pre výšku buniek, aj toto napomáha k zlepšeniu odviečkovania medových plástov.
  • práca s nožom ide rýchlejšie keď ho po každom odviečkovanom pláste namočíte do horúcej vode a utriete, nesmie by "upatlaný". Ja mám na stene odviečkovača upevnený hranolček z tvrdého dreva, do ktorého urobte zárez 50 mm dlhý, aby sa nám nôž dostal do zárezu a ťahom k sebe ho očistíme. Ćistý nôž je alfou a omegou pri dokonalom odviečkovaní plástov.
  • keď začínate odrezazávať viečka, tak nožom , tak prvé viečka doslova prevráťte smerom dolu, váha týchto viečok automacky sa ako režete odvaľujú smerom dolu a potom nebudete mať problémy ako sú na videu.
Má někdo z vás zkušenosti s odvíčkovacím válečkem? Právě jsem na něj narazil a připadá mi to jako dobrý nápad-rychlejší než vidlička. Ale než ho koupím rád bych porovnal zkušenosti těch co jej již mají, at neletí peníze do kanálu.. Huh
něco o odvíčkovacím válečku z r. 2009 http://vcely.or.cz/konference.pl?thread=35647
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
Referenční URL's