Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Odvíčkování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
Chcem sa spýtať či niekto má tento odviečkovač od Baraníka. http://www.baranik.sk/sk/vcelarske-potre...e-vcelarov
Nikde som nenašiel k nemu nejaké video ako pracuje a aké sú s ním skúsenosti.Vie niekto niečo viac než je zrejmé z odkazu?
Trochu pozerám odviečkovače a na tejto stránke som našiel celkom zaujímavý manuálny odviečkovač. https://www.apinovo-vcely.cz/produkt/odv...-roll-484/ Po pozretí videa je vidieť,že viečka na pláste sú len prakticky prerezané,takže poškodenie plástu týmto odviečkovačom nehrozí. Horšie podľa mňa na tomto spôsobe je,že väčšina odviečkovancov sa pri tomto spôsobe zrejme z plástu uvoľní až pri samotnom vytáčaní medu,takže by nám riadne zanášalo sitá a pod.Inak odviečkovač sa mi celkom pozdáva,fungovať by fungoval dobre,stačí len domyslieť,čo z odviečkovancami z medometu, zrejme by ich bola hromada,či by to zase nezdržovalo pri vytáčaní.
Máte názor,alebo skúsenosť z týmto odviečkovačom?
Dříve jsem plásty odvíčkovával klasicky tak že jsem víčka vydličkou odtrhával a dával vedle do kyblíku. Jednou jsem si vzpomněl, že děda to dělal tak, že ty víčka touvydličkou jen v rychlosti rozškrabal a vložil do medometu. Tak jsem to zkusil a je to o dost rychlejší. Sice většina víček zkončí v medometu, ale ve finále jich je o dost menší objem než když jsem je odtrhával klasicky. Ono něco málo víček taky zůstane na plástu, to si už včely vyčistí a opraví. Občas je potřeba vybrat to síto pod medometem, nejvíc se ucpe když se přestane a ty víčka oschnou to se to pak jakoby zašpuntuje a musím to lžíci vybrat. V medometu mi jich moc nezůstane, většina se stejně spláchne.
Občas mám plásty docela zvlněné nebo různě včelami nastavené buňky. Zajímalo by mě, jak by si s tím ten odvíčkovač poradil.
Já je mám taky zvlněné, ale přecházím na 39x15 a tam bych se toho až tolik nebál.Pokud by nedošlo k odíčkování třeba 10% taak bych to neřešil, holt se to včelám nechá, nebo vytočí příště či ručně doodvíčkuje.nejsem zastáncem vytočení až do mrtě.H.J.
Zdravím všechny přítomné chci poradit s odvíčkováním cca 80-90 včelstev (zatím). Chci poradit jaký el. odvíčkovat pořídit. Mám rámek 39 x 24 s mezerníky na horní a boční loučce. Rámek je drátkován svisle a je uchycen hřebíkem v horní louče ke straně, kde jsou mezerníky. Myslím, že vyhřívaný hřeben odvíčkovače drátek přetrhne a budou mu vadit i mezerníky zda není lepší odvíčkovač s nerezovými plíšky. http://www.baranik.sk/cz/vcelarske-potre...90x240-htm Děkuji za odpovědi.
Otázka je jaký máš medomet a zda ta investice se vůbec vyplatí ? My máme radiál na 42 rámku a v pohodě stačíme odvíčkovávat vidličkou, tak aby nebyly prostoje. Ve dvou lidech a to já se více věnuji medometu a paní odvíčkování. Máme cca 75 včelstev a za tři dny máme vytočeno, bez nějaké honičky. Myslím, že není dobré mít odvíčkováno spoustu rámků dopředu, pak to zbytečně vytéká do vany, všechno je ulepené a pod.
Medomet mám tenhle http://vast-oil.lyson.cz/medomety-/891-M...Gorny.html Chci k němu pořídit ještě jeden rozhoduji se jestli radiál nebo ten samý. Ten co mám tak zvládne cca 50 plastů za hodinu. Odvíčkoval bych jenom počet co potřebuji na naplnění nic dopředu bych nepřipravoval.
A co takhle vyhřívaná kudla? Nestačila by?
JK
(17.11.2017 0:02)Kosta napsal(a): [ -> ]Otázka je jaký máš medomet a zda ta investice se vůbec vyplatí ? My máme radiál na 42 rámku a v pohodě stačíme odvíčkovávat vidličkou, tak aby nebyly prostoje. Ve dvou lidech a to já se více věnuji medometu a paní odvíčkování. Máme cca 75 včelstev
Já mám tiež radiál ale na 30 rámikov a pri dvoch ľudoch prestoje máme,jednoducho nie je možné odviečkovať plne zaviečkovaných plástov 3O,to sa za 8 minút vytáčania jednoducho nedá stihnúť.Ked mám pomocníkov a sme 4 ľudia tak stíhame odviečkovať takmer na doraz,i tak sú mierne prestoje.Rýchlosť odviečkovania vidličkou závisí najmä od toho,do akej mieri sú plásty zaviečkované.Ak by som kúpil elektrický odviečkovač,tak mi to výrazne uľahčí prácu,pretože pomocníci teda moje deti,na tie sa spoľahnúť nedá a majú svoje povinnosti a vo dvojici z manželkou je práca pri viac včelstvách často únavna.Tiež som pozeral odviečkovač od Baraníka,ale mám z neho taký pocit,že veľa rozomletých viečok zostáva na pláste a tým pádom sú problémy následne pri cedení medu.Určite kvalitný odviečkovač je dobrá investícia,len tiež sa neviem rozhodnúť,ktorý vlastne kúpiť.Zrejme tu nie je veľa včelárov ktorý by podobné zariadenia používali a poradili,každý sa trápi z vidličkou či nožom, čo je tiež samozrejme v určitých podmienkach výhodné riešenie.
Jenže ta kudla by vzala mezerníky drátek a hřebík, kterým je drátek připevněn. Souhlasím s Josefem 333 u nás doma to taky takhle chodí takže se chci spolehnout na techniku.
Jozef- síce mám podstatne o hodne menej včelstiev, skúsenostami s odviečkovačmi tiež nemám žiadne-na tvojom mieste by som volil nôž- tiež A. Turčáni ho používal pri svojich 60-tich včelstvách aj H. Jindra má pekné video ,kde vidno, akou rýchlosťou odviečkováva plásty so studeným nožom. Paráda. Čo sa týka rôznych zariadení na odviečkovanie- dosť medu ostáva vo viečkach a ak sa to preženie cez šnek. lis na odstredenie medu a vosku- vznikne medovo vosková kaša-no nepáči sa mi to-to radšej nechať viečka odkvapkať. Zrejme som Ti až tak veľmi neporadil.Confused
A má někdo zkušenosti s tímhle? http://www.baranik.sk/cz/vcelarske-potre...90x240-htm
No nevim máš medomet na 6 kazet a chtěl by si k tomu pořidit odvíčkovací stroj? Neni to trochu blbost? Já mám 6 rámek zvratnej a neustále mě medomet brzdí.....Spíš přemejšlim, že pořidim ještě jeden medomet než že bych kupoval odvíčkovací stroj. U těch radiálů to má asi smysl, ale u zvratnech určitě ne.
Vždyť jo píšu taky , že pořídím i nový medomet.
ale píšeš, že opět ten samý, pořád budeš mít jen na 12 rámků a to je dost málo.......dokud nepůjdeš do radiálu na 30, tak to nemá smysl
(17.11.2017 12:56)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]A co takhle vyhřívaná kudla? Nestačila by?
JK
Aj tá by stačila ak by urýchlila odviečkovanie. Jozef máš aj Ty nejaké skúsenosti z vyhrievaným nožom,je práca s ním rýchlejšia ako povedzme odviečkovanie vidličkou?
Ak by vyhrievaný nôž z rýchlil a uľahčil odviečkovanie,tak by to bola jedna z možností,ale nemám skúsenosti,možno by na porovnanie mohol niekto napísať,ako sa robí z vyhrievaným nožom.Ďakujem.
Odvíčkovací stroj je pro velkého včelaře důležitá část vytáčecí min. poloautomatické vytáčecí linky. Jestliže ale chcete vyndávat plásty po jednom a zasunovat a vyndávat plásty po jednom do medometu, tak koupí takového krámu moc nezískáte. Pracovat budete stejně a dva zcela zbytečné stroje navíc. Není nad výbornou širší vidličku a otáčení na hrotu. Mám li větší provoz stálo by za to zvážit, zdali zvratný medomet, nedej bože 2 je to správné rozhodnutí. Podle mě velký včelař, který cpe plásty do zvratného medometu u práce neumí moc přemýšlet! A že takových je! Zdraví R. S.
Co se týče elektrického nože, tak jsem ještě neslyšel o jedinem včelaři, co by ho používal, každej co znám ho jen koupil a pak se ho rychle zbavoval, protože se s tim dělá uplně na hovno........

Ještě další rada k problému odvíčkování je včelařit tak, aby si bral med nezavíčkovanej, já to tak dělám a letos voda 16-17
u mňa jednoznačne vyhráva hrot,teplé plásty a vidlička od sapáka..mám ju 8 rokov,na dnešnú dobu neskutočná kvalita..širšie prevedenie než sú bežné vidličky..
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
Referenční URL's