Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Odvíčkování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
Možné to je, je fakt že se ostří zalepí voskem a medem a nebude to ono... Ale z čeho udělat ostří??
No a co zkusit vzít dva nože na skelnou vatu třeba tyhle http://www.inna-kt.cz/index.php?sdet=20053 uříznout a svařit podle potřeby. Koukal jsem na něj tuhle v železářství, a kdybych si nekoupil ten originál na odvíčkování, tak bych si vzal tenhle a ušetřil tak 150 Kč. Jsou pěkně ostré a ostří je hladké takže menší tření.
No nevím je to jen taková úvaha. Undecided
Poslední video je o parním noži. Rychlost se dle autora vyrovná odvíčkovacímu stroji a 1 pracovník stačí plnit 2 medomety. Až při 3. opakování jsem si všiml hadice, která odvádí páru od nože pryč. Tedy nožem nejspíš jen "proteče" a ohřeje ho. Elektrika by mi přišla jednodušší. Nebo se mýlím?
Určitě ne, pára bude drahá varianta a podstatně nebezpečnější... Míro ten nůž je zubatej, to nevadí?
No fakt že jo! Na kamnech má postavenej papiňák a jede.
Tohle by možná vyhovovalo mě na stanovišti, kde nemám elektriku, ale mám tam plynovej vařič. Ten nůž ale vypadá jako ten na elektriku, že by ho vykuchal a pustil tam tu páru? Hrnec mám taky - jednou jsem s ním tavil v bedně staré souše. No ale ten dutej nůž nemám.
No k těm zoubkům.
Petře myslím že nevadí. Vždyť ten klasickej odvíčkovací nůž je taky zubatej.
No koukám že začíná svítat a na teploměru máme jen +1 stupeň. Dnes ráno jdu testnout Grifina na ostro. Tak se jdu pomalu připravit. Pěknou neděli všem. Shy
Tak ať se ti daří Smile Papiňák je ještě starej hliníkovej, místo závažíčka na natlakování tam má hadičku k noži a druhou má z nože ven.
Co ale dělá s kondenzovanou vodou, která mu zůstane v noži? Voda v medu není žádoucí... Grifina ještě nechám na příšťí týden, máš už tam novou olejničku?

Tak pardón, závažíčko tam má, tak asi udělal otvor z boku papiňáku.
http://www.pchelovod.com/prod750.html
Treba kliknuť na uveličenoje foto.

A s takýmto elektrickým nožom ma niekto skúsenosti? Vyrába sa v Nemecku a Taliansku.
No a já tam našel dokonce ten nůž na páru - http://www.pchelovod.com/prod191.html
Jakej že je kurz rublu? Wink Je to i s hrncem i hadičkou.
U ČNB 100 rublů za cca 59,- Kč; elektrický jsem našel jen u švýcarských dodavatelů, 2 typy, jeden za 153,- CHF, druhý (s větším příkonem) za 219,- při kurzu 1 CHF za 18,80 Kč
Za 700 Kč je to super cena, ale ta doprava ta by byla asi hodně drahá...
(09.10.2010 0:14)Míra.P napsal(a): [ -> ]Je to určitě vyhřívané. Ale co pak rámky s mezerníky? Ty má většina z nás bych si tipoval.
Mě na tom pořád trošku vadí to teplo, aby se to na tom nepálilo. No a co takhle šoupat rámek po nerezovém drátku, jako je na rámky ohřátém elektrikou?
Já ho používám do řezačky na polystyren. Tam by se možná daly ty mezerníky obkročit.

No jo, co s mezerníkama? Podle mě to na rámky s mezerníkama nepůjde použít.
Tak jsem jim tam zkusil napsat, zda by to bylo možné zaslat, jsem zvědav zda vůbec odpoví. Jinak by to byl pěknej vejlet jenom 2264 km, pojedete někdo se mnou? Big Grin
(10.10.2010 20:56)Petr Ma napsal(a): [ -> ]Tak jsem jim tam zkusil napsat, zda by to bylo možné zaslat, jsem zvědav zda vůbec odpoví. Jinak by to byl pěknej vejlet jenom 2264 km, pojedete někdo se mnou? Big Grin

Než se tam na východ vydáte, doporučuji si přečíst zážitky z cesty dvou cestovatelů z Kyjova v r. 2006, z jejich expedice Vladivostok Škodou Rapid zde:
http://www.pangea.wz.cz/
hlavně "Deník", i fotografie, ať víte, co vás čeká ... Smile
Ale vážně - je to zajímavé počtení o náročné cestě dvou šílenců přes celé Rusko, Sibiř, až k Japonskému moři. Ušetříte si trable, přesto se dozvíte, jak se tam žije, co se může stát, jaké tam mají "silnice", co zvládla Škodovka, jak byli považování za špióny, ...
Našel jsem záznam této expedice při hledání informací o údajně varroatolerantní primorské včele. Primorsko je právě oblast tam na východě Ruska kolem Vladivostoku.
Před 17 lety jsem jezdíval na Ukrajinu, měl jsem malou firmičku a nějak mě to zaválo kousek od Kyjeva. V té době to byl z našeho pohledu docela divoký západ. Ale neskutečná životní zkušenost. Jezdil jsem tak s kolegou tehdejší Škodou Forman, docela na divoko. Nevím, jak to tam funguje v současnosti, tenkrát to ale byla docela divočina. Při náledí se sypalo makadamem, kamión přes cestu jsme taky zažili, při opravě přejezdu jsme se brodili polem plným bahna , které sahalo až po prahy . . . Ale lidi, se kterými jsem přišel do kontaktu byli neskutečně milí, pohostinní a k nám, jako hostům se chovali tak úžasně, že by jsme se měli od nich učit.
Včera jsem byl u táty a koukal jsem na jednu věc. Dílo je vystavěné zároveň s šířkou rámku. Tzn. při takovémto způsobu odvíčkování (tažení rámku proti noži, který je připevněný v nějakém rámu) se z rámku nic neodřízne. Nehledě na mezerníky.
(10.10.2010 20:56)Petr Ma napsal(a): [ -> ]Tak jsem jim tam zkusil napsat, zda by to bylo možné zaslat, jsem zvědav zda vůbec odpoví. Jinak by to byl pěknej vejlet jenom 2264 km, pojedete někdo se mnou? Big Grin

Super, potom napiš co ti odpověděli a když tak se šábnem o poštovné.
Honza
(11.10.2010 8:55)Roman napsal(a): [ -> ]Včera jsem byl u táty a koukal jsem na jednu věc. Dílo je vystavěné zároveň s šířkou rámku. Tzn. při takovémto způsobu odvíčkování (tažení rámku proti noži, který je připevněný v nějakém rámu) se z rámku nic neodřízne. Nehledě na mezerníky.

To se asi dá řešit trochu větší roztečí rámků bez mezerníků, umístí se "od oka" trochu dál od sebe a včely je vystaví víc do šířky, jsou tlustější. Má to i jiné výhody, mělo by to fungovat vlastně i jako jakási zábrana, aby tam matka nezačala klást, tedy jako MM. Letos jsem to zkoušel, ale stavěly už špatně, takže to hodlám vyzkoušet příští jaro. Medníky mají pak o jeden rámek méně.
Pořád to ale neřeší přítomnost mezerníků, které tomu budou vadit.
A tady je Elektro-Messer za €111
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
Referenční URL's