Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Odvíčkování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
a nezkouseli jste cistit vidlicku o vidlicku?....jak by se urcite zeptal slavny cesky genius i vynalzce jara cimrman?Wink
Skušal a ide to pekne Wink
Kdysi jsem chtěl tenhle čistící hřeben po Sapákovi, neuspěl jsem.
Nevím, proč to nedodává jako příslušenství ke svým vidličkám. Kdyby byl někdo ochoten vyrobit, koupím 3 kusy.

Zatím jsem to vyřešil bukovou lištou skosenou na cca 45°.
Pre menších včelárov by mohla byť inšpiratívna drevená štrbinová stierka vidličky podľa obrázku. Šírka štrbiny je 6mm a je o niečo dlhšia, ako šírka vidličky. Mám ju upevnenú zvnútra plastového sita, vloženého do plastovej nádoby v odviečkovacej nerezovej krabici so stojanom pre odviečkovaný plást. Po skončení vytáčania sito preložím na odkvapkanie do medometu.
[Obrázky: Technol-gie-v-el-rske-010.jpg]
Od počátků svého včelaření používám způsob, který je nesmírně jednoduchý, rychlý a vidličku perfektně vyčistí během cca dvou vteřin.
Je ovšem určen pouze pro ty, kteří mají k disposici elektrický proud.
Na elekltrický vařič postavím cca dvoulitrový hrnec a vodu nechám zahřát třeba až k varu. Vidličku stačí protáhnout horkou vodou a je zcela čistá. Jekmile voda ochladne natolik, že očista trvá déle než dvě vteřiny, vařič opět na chvíli zapnu.
Celé je to tak nenáročné, že jsem nad nějakým ,,zlepšovákem" vůbec nepřemýšlel.
Děkuji těm, kteří toto téma oživili ( i když by patřilo spíše do vlákna ,, Čištění....."). V tu chvíli se mi začala vadit i nutnost hlídat teplotu vody na vařiči.
Dnes jsem již čistil v ,,poloautomatu" a to ve stařičké vyřazené fritéze, která mi udržuje vodu na potřebné teplotě.

[Obrázky: IMG-20220621-123219.jpg]
Já som začal na odviečkovanie používať ježka. Mám rôzne druhy a nie každý je dobrý. Práca z ježkom ide asi 4 krát rýchlejšie ako z vidličkou. Med pri vytáčaní samozrejme necedím,za prvé by to zdržovalo a za druhé pri použití ježka je v mede viac úlomkov vosku. Po skúsenosti z ježkom sa už k vidličke zrejme nevrátim. Ježka používam aj na jar ked komorujem,tak ním prebehnem zásobné plásty a dám za prepážku,je to taká čistá robota. Ono to z tým ježkom ide všetko nejak jednoduchšie a rýchlejšie,len to treba skúsiť. Aby sa mi na ježka nanabaloval pri odviečkovaní vosk,tak povedzme po každom 20 rámiku som ježka vyčistil v horúcej vode,trochu ho pár krát zatočil, aby som z neho odstredil zbytky vody a pokračoval dalej.
Prosím o foto osvědčeného ježka nebo odkaz.
https://www.apiprodukt.eu/eshop/odviecko...8983.xhtml napríklad aj tu sa dá kupiť. Malý požívam na nízke medníčky a veľký ten má tuším 14.5cm používam pri komorovaní veľkých plástov za prepážku.
No kdybyste používali odvíčkování na hrotu který je připevněn napříč na pásovině, tak stačí o ní vidličku jen otřít. Navíc bordýlek s ní spadne sám do kyblíkového separátoru který je pod hrotem a je hned i uklizeno a nic k tomu nepotřebujete. Stačí myslet! V jednoduchosti je dokonalost! Zdraví R. S.
(21.06.2022 14:56)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]No kdybyste používali odvíčkování na hrotu který je připevněn napříč na pásovině, tak stačí o ní vidličku jen otřít. Navíc bordýlek s ní spadne sám do kyblíkového separátoru který je pod hrotem a je hned i uklizeno a nic k tomu nepotřebujete. Stačí myslet! V jednoduchosti je dokonalost! Zdraví R. S.
Ano, přesně takhle to dělá moje obsluha medometu (manželka) a nikdy si nestěžovala. Teda ona ani nemůže, včelařit začala ona a vercajk si koupila sama. Až časem jsem včelky převzal víc já.
Ešte by som dodal,že ježko a rýchlosť odviečkovania nahradí odviečkovací stroj. Mám aj rotačný odviečkovač a tona medu denne vytočená v trojici denne z ježkom a na porovnanie tona medu vytočená pomocou odviečkovača. Z tým rotačným odviečkovačom je ale viacej bordelu a treba mať aj separátor. Jako z vidličkami sme tonu nedali nikdy.
(21.06.2022 14:56)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]No kdybyste používali odvíčkování na hrotu který je připevněn napříč na pásovině, tak stačí o ní vidličku jen otřít. Navíc bordýlek s ní spadne sám do kyblíkového separátoru který je pod hrotem a je hned i uklizeno a nic k tomu nepotřebujete. Stačí myslet! V jednoduchosti je dokonalost! Zdraví R. S.

Přiznám se, že si to neumím v hlavě představit. Nějaké foto by nebylo?

Nad ježkem jsem jeden čas také uvažoval, ale mě časově nelimituje odvíčkování, ale 4 rámkový zvratný medomet. Na mých 50 +- včelstev to stačí.......a když vidím tu letošní výtěžnost vosku, s ježkem bych o ní byl chudší. Od letoška se konečně stávám v produkci vosku soběstačný.
Tomáši, navštiv stránky Honzy Jindry.
Je to velmi poučné.
Pepa
(21.06.2022 14:56)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]... Stačí myslet! ... Zdraví R. S.

Když on tady nikdo kromě Rudy myslet neumí Big Grin
(21.06.2022 17:30)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Přiznám se, že si to neumím v hlavě představit. Nějaké foto by nebylo?

http://jjvcela.sweb.cz/Ovickovac_soubory/Odvickovac.htm
U mě je to součást PR medometu, kde se připravují plásty na zasouvání. Tahle část je daleko důležitější než medomet samotný, protože usnadňuje zásadním způsobem práci a čas. Bez teto části nemá pořizování PR medometu význam. Hrot máš dobře popsán na stránkách Honzy Jindry. Také jsem se tam před lety inspiroval. Fotky žádné nemám, nějak mě fotit nebaví. To že člen Mendelovy společnosti neumí myslet jednoduše a chytře? Můj problém to není! R. S.
(21.06.2022 15:45)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Ešte by som dodal,že ježko a rýchlosť odviečkovania nahradí odviečkovací stroj. Mám aj rotačný odviečkovač a tona medu denne vytočená v trojici denne z ježkom a na porovnanie tona medu vytočená pomocou odviečkovača. Z tým rotačným odviečkovačom je ale viacej bordelu a treba mať aj separátor. Jako z vidličkami sme tonu nedali nikdy.

Jozef, aky separator pouzivas/odporucas?
Já mám nejradši ztluštělé plásty, zubatým nožem na chleba to seříznu a získám i více kvalitního vosku.
Tiez som nad nimi uvazoval, nemavas problem s vyssim obsahom vody v mede pri "tlstych" plastoch?
V jednom úlu jsem měl vlhkost medu 19 % a jeden plást měl i 20 % bylo to celé zavíčkované. Ostatní úly byly do 18 %.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
Referenční URL's