Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Odvíčkování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
(07.09.2022 14:17)TomasK1 napsal(a): [ -> ]koukal jsem na tu fotku co sem dal odkaz jozef, prijdou mi ty trny docela dlouhy. neposkozuje to celistvost sten bunek do vetsi hloubky vic nez vidlicka, kterou se projizdi po povrchu plastu a steny bunky ten osten vidlicky porusi jen troxhu pri hornim okraji? prijde mi, ze delka trnu jezka je vyrazne vetsi nez polomer bunky. diky za odpoved.
Keby si použival mozog tak vieš že včely všetko opravia a hlavne pevné za 1 hod, zaoberat sa blbostami je fakt nnonses...Huh
Jozef 333, Merkuri: Přesně to chtěl TomasK1 slyšet. A přitom stačilo napsat, zda ježek ničí/neničí buňky víc než vidlička. To by byl ale asi problém, na přímou otázku dát jasnou odpověď místo těch vaších keců. Cool
Jaké keci preboha. Ved on chcel doslova rozbor toho ako sa to zabára ten ježko a podobné nezmysli ktoré chcel porovnávaťz vidličkou. Já mu to ani popísať neviem,tak nech si toho ježka kúpi a môže to skúšať. Já som inak žiadne poškodenie buniek ktoré by sa vymykalo normálnosti nepostrehol a ani ma to nenapadlo riešiť. Pointa môjho príspevku bola,že to ide veľmi rýchlo a nedá sa výkon vôbec porovnávať vidličkou. Myslíš si,že by mu nejaký popis v rozhodnutí pomohol? Nevedel by z toho aj tak nič,dokiaľ by to nemal v rukách a neskúšal.
(08.09.2022 6:59)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Já som inak žiadne poškodenie buniek ktoré by sa vymykalo normálnosti nepostrehol

Bingo. Konečně jasná odpověď. Díky. Wink

(21.06.2022 14:02)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Med pri vytáčaní samozrejme necedím,za prvé by to zdržovalo a za druhé pri použití ježka je v mede viac úlomkov vosku.

A mě zajímá, jak se zbavuješ toho "viac úlomkov vosku" z medu, když necedíš? Díky.
no tak me je jasny, ze to vcely opravi, co jineho jim zbyva paneboze. ale slo mi o to, o kolik vic toho musi opravovat ve srovnani s odvickovsnim vidlickou, kterou jen klouzu po povrchu plastu a odloupnu tenkou vrstvu vicek. ze jezek usstri cas vcelari je mi taky jasne. ale kdyz pak tu rozvrtanou sous dam do vcel, tak misto toho aby oravili jen horni kraje bunek, budou jeste opravovat steny. radeji jsem se zeptal, protoze doma mam jsem uz zavaleny tolika kramama, ze dalsi zbytecny nepotrebuju. v kazdym pripade diky za reakce na muj dotaz.
Včelařiku, Včelařiku Huh - Příspěvek:715
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Odvic...#pid266244 Big Grin
Riosa: OK. Díky.
Jozef 333 - Chtěl bych se zeptat na ten tvůj rotační odvíčkovač. Našel jsem asi něco podobného od Evrotomu
Je lepší si koupit s noži nebo kartáči? Ježka mám, ale nějak mě to neoslovilo, hustý med mi ho při prvním rámku hned zas...
Ahoj, máte někdo zkušenosti s odvíčkovačem od Čermáka?
https://vcelarskevybaveni.cz/
Mates mám kamaráta ktorý predal rotačný odviečkovač a kúpil si odviečkovať Konigin-teplé nože a je spokojný. To je na tebe.
Čo sa týka odviečkovača od Čermáka nemám skúsenosť,podľa videa to vyzerá dobre,ale dobre to vyzerá len po odviečkovaní jedného rámiku. Chcel by som vidieť tie valce po odviečkovaní povedzme 20 rámikov jak budú nabité voskom a bude ich treba pracne čistiť,aby sa dalo z odviečkovaním pokračovať,inak tie obalené valce voskom budú tie plásty len valcovať.
Mates za pomoci rotačného odviečkovača dokážem denne sám bez pomocníkov vytočiť tonu medu. Problém som na začiatku videl,že čo budem robiť z tou pilinovou kašou kedže nemám odstredivku. Vyriešil som to úplne k spokojnosti. Pilinovú kaša dám do vedra zo spodným ventilom. Takéto vedro dám nahriať na 50C,med sa krásne separuje a len si ho spodkom vypustím a vo vedre mi zostane len suchý vosk.Ale jako píšem,je to tebe ako sa rozhodneš.
Děkuji za velmi cenné rady. Pořídím si ten s těmi kartáči.
Inak ono je dobré mať nadstavky nastohované na vozíčkoch s kolieskami,já to tak mám,vždy si len pritlačím celý blok nadstavkov k odviečkovaču a nemusím ich tam ťažké prekladať. A potom len z odviečkovača prekladám do medometu. Najnovšie som kúpil ešte čerpadlo na med,aby som nemusel sa nadrapovať z plnými vedrami od medometu a hned sa mi to bude prečerpávať do dekantačky.Treba si uľahčiť robotu,potom nikoho ani v medárni nepotrebujem,lebo by som mu nemal dať čo robiť.
(06.09.2022 10:35)#beekeeper napsal(a): [ -> ]Má tu někdo zkušenost s odvíčkovačem ROLL-UP, co dělá Lega? Nabízí ho třeba Sedláček - Míra je velmi dobrý obchodník, proto by mě zajímala spíš něčí praktická zkušenost.

jestli myslíš tohle https://apisrosta.cz/product/odvickovac-lega-roll/ tak mám a máximální spokojenost.
OK, díky za info. A kolik tak na tom uděláš rámků než se ty rolničky zaserou voštím? Jak často je čistíš? A kolik je z toho bince v medometu když to jde všechno do medu?
"Tento originální způsob odvíčkování současně minimalizuje množství víček pro následné zpracování. Šetří se tím drahocený čas při medobraní."

Zlatá vidlička. U pár včelstev nejrozumnější řešení. Při jejím použití točím med a né med s bordelem. Ruka mi neupadne a mám to skoro zadarmo. Wink
Při medobrání to asi čas ušetří, ale následně ho musím věnovat mnohem víc na čištění toho medu. A to se vyplatí.
Díky za knížecí radu Včelaříku. Jistě i pět tun se dá vytočit vidličkou. Sice jsi na tom nikdy nedělal ale poradit umíš. Děkuji.
Vidlička je opravdu super. Akorát je rozdíl v tom jestli od rána do noci dřeš a ráno zase do práce a nebo začneš v klidu po snídani a po obědě si jdeš zaplavat a nebo projet na kole a ve večer si ugriluješ krkovičku a zaliješ to jedním oroseným. Každý máme prostě jinou představu o to jak naplnit svůj všední den... Rodina většinou ocení tu variantu s plaváním a krkovičkou. Ale ty to klidně můžeš mít jinak.
Tak při pěti tunách medu už to asi stojí za investici do techniky... Já točím řádově méně a to vždy nerad, s vidličkou si zatím stačím, i když jako mezistupeň hodlám letos pořídit vyhřívaný nůž, u medníkových nízkých rámků jsem dávno přestal používat mezerníky a do medníků dávám maximálně deset rámků s větším rozestupem, včelky buňky protáhnou a ten vosk navíc se vždy hodí, druhotný efekt větší rozteče v mednících je to, že se takřka nestává, aby je matka zakladla, mřížku jako překážku v úlu jsem dávno opustil...
(17.03.2024 17:45)#beekeeper napsal(a): [ -> ]Ale ty to klidně můžeš mít jinak.

To víš, že to mám jinak. Pro mě je včelaření radost. A těch pár kilo medu pro rodinu, přátele a známé mi bohatě stačí. Já to určitě nedělám pro peníze a proto, abych vytočil pět tun medu. To rád přenechám jiným, ctižádostivějším.

A na té mašině mi vadí jediná věc, že ta víčka jdou všechna do medu. To není nic pro mě, abych místo grilovaček a plavání ještě zbytečně řešil čištění toho medu. A ono se to samo nevyčistí. Wink
Odvíčkování musím udělat já a nebo stroj. Čeření za mě vždy dělá vztlak a gravitace. I když spím a nebo plavu v rybníku.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
Referenční URL's