Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Odvíčkování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
Není problém vám ho koupit a poslat.Stačí se domluvit.Moji důvěru máte.
Jak tu zmiňujete ty vznikající piliny tak právě proto odsuzuji funkčnost toho elektrického rotačního odvíčkovače.Tam se musí síto ucpat už po chvilce vypouštění medu z medometu.
Po tom noži na vatu jsem pokukoval v Obi a mají je i v průměrně zásobených stavebninách. Ale mě to jde nožem na dorty, tak jsem ho nijak neřešil. Ale je pravdou, že čepel nože na vatu je pevnější v ohybu ve srovnání s cukrářským nožem. Takže bych ho hledal tam, kde vedou prodej zateplovacích systémů. A co se týká rychlosti odvíčkování, tak do minuty, pokud se nevěnuji medometu, dělám určitě 5-6 rámků 159 lang. a v kombinaci s výkluzy a radiálním medometem, jsme s manželkou vytočily letos řepku od 38 včelstev za den i s úklidem.
taky zajímavý. jestli by to nebylo lepší udělat na elektriku. líbí se mi to že při tom nevzniká odpad s velkým množstvím medu


je to podobné jako toto


tak jsem jim napsal

odpověděli, že toto zařízení je pro rámky dadant. pro rámkovou míru 39 x ... je nepoužitelné, protože ty řezací nože by jezdili po boční loučce a nefungovalo by to. Roman
Nevím, jestli vám z toho Ruska něco odpověděli, ale v podmínkách přepravy mají napsáno, že zboží zasílají pouze do zemí SNS tzn. zemí bývalého Sovětského svazu. Confused
Nechtěl by ...
A jak jsi, Tomáši, s tímto způsobem odvíčkování spokojen?
SidelinerUncapper

Dívám se, že to pánovi moc nešlo, že dochází často k zasekávání rámečků v dané aparátku Big Grin A zdá se mě, že i při manipulaci musí být vše od medu, kdy řezné kolečko prořízne buňky a chlapík to vkládá do medometu. Ten to princip se i zdá dost nešťastný, protože v rámečku zůstávají voskové víčka, které budou buď hodně zanášet síta pod medometem nebo bude více práce pro včely při odstraňování.
Tomášův příspěvek byl správně přesunut do tržiště, moje otázka zněla na fluidní odvíčkování (výrobce Apidomia Tišnov)


Zeptám se tedy znovu, zda má někdo s tímto způsobem praktickou zkušenost. Díky.
Jinak se domnívám, že horkovzdušná pistole (která se zde také probírala) by mohla mít asi podobný efekt, ale je nesrovnatelně lacinější.
zdravím přátelé,jenom se chci zeptat ,jaké máte zkušenosti s odvíčkovacímy stoly. popř.vanami.Jjde mi o to,jak nejlépe vyřešit odvíčkování.Mám na mysli držení rámku při odvíčkování ,popř. nejlepší odkládání vosku s vydličky. Je nějak vyřešeno případné odtékání medu s voští ???děkuji moc za zkušenosti.....Rozhodl jsem se totiž,že se vykašlu na veškeré zlepšováky a pořídím radši pořádnou vidličku ,jen se chci inspirovat,jak si odvíčkování co nejvíce zpříjemnit.Smile
k př. 149
..práce sním je překvapivě rychlá, kdy 6 r. zvratný med. na nejkratší časy nestíhá výkonu odvíčkovače.
Dobře poslouží včelaři ,který zastává veškeré práce při vytáčení sám,kdy po svozu denní várky nástavků, může všechny rámky v krátkém intervalu nejprve odvíčkovat a pak vytáčet i na menším medometu.
Ideální stav je ve dvou,kdy jeden odvíčkuje (i do zásoby-do komínu) a druhý obsluhuje medomet s větším počtem kazet než 6,popř. dva 6 rm medomety.
Základ je nenechat med stát v zásobníku odvíčkovače např. týden, kvuli špatnému počasí, kdy med ,jelikož se do zásobníku přidává voda kvuli odparu může skvasit a nadělat paseku. Při každodenním provozu a dolití medu do zásobníku to ale nehrozí.
Rozbory mezi odvíč. vidličkou a HB 2011 především na HMF ještě SVS nezhotovila.
Rozdíli medu v zabarvení ,chuti a vůni mezi vidličkou a HB 2011 jsem nezaznamenal.
Mám na vás jednu prosbu, kto ste boli minulý rok v Ostrave na výstave, vonku pri vchode ponukala jedna firma aj odviečkovací stroj. Nevzal som si na nich kontakt, tak vás prosím, ak niekto z vás vie názov, alebo link na nich, dajte mi to prosím sem. Ďakujem
(22.10.2011 9:36)Brtník napsal(a): [ -> ]Rozbory mezi medem odvíč. vidličkou a HB 2011 především na HMF ještě SVS nezhotovila.

...tak už jsou vyhotoveny. Oba dva vzorky prošli normou Český med..vzorek medu odvíčkovaný fluidním odvíčkovačem měl višší HMF o nějaké dvě setiny (což je zanedbatelné) oproti vzorku medu odvíčkovaného vidličkou.
Co by mě zajímalo jsou senzorické vlastnosti u akátového medu odvíčkovaného HB 2010-11.
Pokud má někdo stímto skušenost ,sem sní :)
Přemýšlím o udělátku, pomocí kterého bych odvíčkoval odporovým drátem...Huh
Zkoušel jste to někdo??
Děkuji za odpovědi či názorySmile
Peter, skúšal som orezávať sviečky, ale bez úspechu. Stopa za drôtom sa okamžite zaliala roztaveným voskom.

Ale videl som na nete elektrický nôž, ktorý sa ohrieval prechodom el. prúdu. Keď som videl hrúbku použitého materialu, odradila ma predstava prechádzajúceho prúdu.
(07.11.2011 19:19)Petr Machoň napsal(a): [ -> ]Přemýšlím o udělátku, pomocí kterého bych odvíčkoval odporovým drátem...Huh
Zkoušel jste to někdo??
Děkuji za odpovědi či názorySmile

Peter, nápadom sa medze nekladú, v tomto prípade je to ošemetné, možno by sa dalo zhotoviť "udělátko", čo by nažhavený drôt viedlo pod viečkami. lenže drôt bude prechádzať i medom a ten na drôte môže uschýnať a čo je horšie, oddelené viečka, znovu sa spoja s bunkou. Preto vymysli niečo jednoduchšie.

Ja už 20 rokov používam na odviečkovanie "ručný pohon", totiž viečka z medu odstraňujem pílonožom na stojane nad odviečkovacím stolom, pričom sú obe strany plásta prístupne pre pílonôž. Odviečkovanie jedného plástu úplne zaviečkovaného trvá 24 sekúnd. Všetko jednoduché ak to funguje, je najlepší vklad do mechanizácie odviečkovania.
Kto by potreboval niečo bližšie o odviečkovači ANTI, môže napísať cez súkromnú poštu alebo e-mail. Anton
trošku jsem brouzdal na youtube..... tak jen že tu byla debata o té horkovzdušné pistoli....


a nebo tady:

Pěkné, řekl bych že skoro stejně rychlé jako fluidní odvíčkování, ale pořizovací náklady podstatně nižší.
bych řek..... a ještě tím člověk sundá barvu z okenBig Grin a hlavně žádný odpad..... a ani mu nic moc nekape.....
Bohužel, ani tento způsob asi není všelék. Toto odvíčkování jsme viděli už před 6-ti lety na zájezdu do výzkumného ústavu Hohenheim. Všem se nám to líbilo, jen jsme byli upozorněni, že na tmavých plástech to prakticky nefunguje (všimněte si, že odvíčkovávané plásty na videu jsou vždy světlé, spíše panenské!!!). Na světlých to funguje bez problémů. Podle vyjádení dr. Liebiga jde o to, že světlé plásty včely víčkují s malinkou bublinku vzduchu. Ten se po ohřátí pistolí roztáhne a víčko jakoby odstřelí. Proto při tomto zůsobu měl kolem odvíčkovacího stolku jakousi ohradu např. z fólie, která zabraňovala rozstřikování medu do okolí.
Navíc Vám chybí poměrně velké množství nejcennějšího vosku, tj. z víček.
Kdo ale máte nějaké zkušenosti s tímto velmi jednoduchým způsobem, dejte do placu. Možná to někomu pomůže.
iRP
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :