Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aerosol
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
dobrý den,

jsem začátečník a v pondělí tento týden po aplikaci aerosolu jsem zkrátka přišel o dva letošní oddělky. co je příčinou???
doplnění - v pondělí večer byly oba úly prázdné tzn. cca 6 hodin po aerosoluSad(, do té doby to byly pěkné letošní oddělky - připravené na zimu. Vzteky jsem tam už potom raději nešel.
Díky za radu
No, to je smola!Kto ti vykonal ošetrenie aerosolom?
V říjnovém Včelařství si taky někdo stěžoval na ty úhyny po léčení a V.Richtr v jiném tématu taky poukazuje na mrtvolky bezprostředně po léčení - to už asi nebude náhoda. Mám takový divný pocit, že ten aerosol s acetonem nebude to pravé ořechové. Možná jsou některé linie na aceton citlivější nebo ta aplikace musí být opravdu přesná anebo ten aceton byl jako ten alkohol něčím pančovaný - tady se už nedá věřit skoro ničemu - tedy až na domácí medovinuWink
Pri súčasnom ráze počasia by sa mala používať voda a nie acetón!Ináč na aerosol je ešte skoro,stačí ešte klasická fumigácia!
J.safar01 napsal(a):tento týden po aplikaci aerosolu jsem zkrátka přišel o dva letošní oddělky.

Ta rada je: nenechte si ošetřovat včelstva aerosolem a chtějte pásky a Varidol na fumigaci. Ošetření Varidolem 3x s intervalem nejméně 10 dní je sice povinné, ale nikdo Vás nemůže nutit, abyste souhlasil s ošetřením aerosolem.

Jinak doporučuji přečíst příspěvky za posledních několik dní v tématu: Co se děje v úlech - teď. I tam je probírána problematika poškození včelstev pravděpodobně aerosolem.
Dobrý den, musíte napsat více informací. Kolik mrtvolek zbylo v úlech? V okamžiku provedení ošetření aerosolem byly obě včelstva normálně plně obsazena včelami? Díval jste se předtím dovnitř, nebo je neotvíral? Podívejte se jak vypadají plásty. co po včelách zůstaly, jsou tam zavíčkované zásoby či jestli nejsou okraje buněk se zádobami (či již bez nich) roztřepené, nakousané - to by svědčilo na vyloupení oddělků. Úhyn v důsledku varroózy s virovými infekcemi je u oddělků vzácností, bylo by potřeba vyloučit loupež, i když nevylučuji i vliv ošetření...
(21.10.2012 20:28)j.safar01 napsal(a): [ -> ]dobrý den,

jsem začátečník a v pondělí tento týden po aplikaci aerosolu jsem zkrátka přišel o dva letošní oddělky. co je příčinou???

Díky za radu

Pokud příčnou úhynu bylo opravdu léčení.Ten kdo léčení prováděl zřejmě udělal někde chybu.Příčina je tedy na straně léčitele.
A byl to aceton? Nespletli to s benzínem? Láhev jako láhev. Smile

Kromě jiného bych se poptal i na původ acetonu, dávkování a proškolení obsluhy a zda byl vyvíječ s platným přezkoušením.
A na IQ těch co to dělali, nebo rozhodli o tomto ošetření.
Neodpustím si údiv nad fanatismem - aerosolovat acetonem za nadprůměrně teplého počasí už v říjnu.

Co komu ty včely udělaly?
Nepovedené ošetření aerosolem bylo posledním hřebíčkem do rakve včelaření mého táty. Když mu tímto ošetřením zlikvidovali poslední 3 včely, které měl, už znovu nezačal. Ale jak jsem napsal, byl to až ten poslední hřebíček.
Zeptám se ale jinak. Kde se já dozvím, co a jak se má použít? V návodu k Varidolu se dozvím, v jakém poměru co namíchat, jak dlouho aerosol do úly pouštět. Ale jak vědět jestli ta mašina je dobře seřízená, ten člověk co přijde nespletl dávku a nebo jak se tu píše, použil nezávadný aceton...
Je nějaký seznam, co by měl kolega provádějící ošetření mít? Report o seřízení, něco že je proškolen a ví tedy snad co dělá?
Z tohohle mám opravdu hrůzu, není tak hrozné pokud si včely zlikviduji vlastní blbostí, jak když v tom má prsty někdo jiný.
Asi takto - přečti si názory Antona T. Ten aerosol nepoužívá s tím, že kouř vnikne do chomáče stejně jako ten aerosol i za nízkých teplot. Já osobně taky nevidím důvod proč by se měl plyn z kouře nebo aerosolu rozpínat jinak, snad jen možnost, že ten Varidol odpařený z papírku může zkondenzovat na nejbližších plástech a rámcích než se dostane k chomáči - ale i ty kapky aerosolu mohou ulpět někde jinde.
Můj osobní názor - a tak jsem se taky zařídil - je, že fumigace shora, tedy do nejteplejších míst a to nejlépe nad zimním chomáčem tak, že je ventilátorkem hnán kouř přímo na něj, je úplně nejúčinnější a to i za velmi nízkých teplot. Teplý kouř je hnán do nejteplejších míst pod folii a jak chladne tak postupně propadává přes celý nástavek a toto pro naše svěřenkyně nezvyklé proudění kouře je vyprovokuje, a mají tendenci se vrhat do kouře páchat kamikadze s cílem uhašení požáru. Tím se chomáč rozvolní a varidol se dostane ke všem dříve než někde zkondenzuje. Vše se dá krásně přes strůpkovou folii pozorovat a k žádnému přímému kontaktu se včelami nedochází, žádná manipulace s rámky, žádný popel v úle, není potřeba mít stopky, kompresor a nechávat včely čichat aceton, kterým jim rozhodně na zdraví nepřidá.
Až budu dělat další fumigaci, tak pořídím pár fotek nebo i video mého udělátka a způsobu aplikace přes otvor ve strůpkové fólii jinak využívaný pro krmení ukrajinským krmítkem.
Člověk, který takové ošetření provádí má být řádně proškolen. Školení je prováděno ve VÚVč v Dole a záleží jen na každé ZO, zda na školení svého člověka vyšle. Je to za peníze. Po dvou letech provozu aerosolového vyvíječe nebo 1 000 včelstev se má provádět otestování správné funkce vyvíječe. To provádí VÚVč v Dole a po republice je již též patřičné množství vyškolených atestovaných opravářů, kteří vyvíječe nejen opraví, ale i vyzkouší a otestují.

Nyní z jiného soudku. Zkušenosti ukazují, že vyvíječe jdou mezi včelaři z ruky do ruky a protože z "cizího krev neteče" tak také dle toho i vypadají. Je to přesně tak: "když všichni všechno všechněm dáme..." a dále to již známe. Kolikrát dostanu do opravy vyvíječ zarezavělý se zaolejovanými ztvrdlými a nefungujícími filtry, neprůchdnými vzduchovými cestami, .. ale co bych povídal. Jak ten poslední "umělec" skončil tak to hodil do kouta a vytáne se to až při další potřebě za rok a všichni se diví, že to je v nefunkčním stavu.

Pokud aerosolový vyvíječ správně nefunguje nemůže dojít k předávkování, ale naopak do včelstva jde méně léčiva v závislosti na závažnosti a množství závad . Dochází však k nižšímu dávkování s důsledky nižší účinnosti a nebezpečí i "vytváření rezistentních populací roztoče".

Příčinou nesprávné funkce je vždy lidský faktor. Lajdáctví a neznalost obsluhy. Pokud nemá včelař oprávněnou důvěru k této službě poskytované ZO je možnou cestou zakoupení vlastního vyvíječe (dotace), absolvování kurzu obsluhy a léčení i absolvování kurzu opravářů vyvíječů.

Abychom však úmrtí včelstev po použití vyvíječů nesváděli jen na ty vyvíječe. Někteří včelaři by si měli dát ruku na srdce a přiznat, pokud jsou schopni fundovaně posoudit jaká, že to včelstva zazimovali? Kdyby se řádně provádělo posouzení zazimovaných včelstev (viz dotace D-1), možná bychom se té kvalitě divili.
JK



(22.10.2012 22:45)JKL napsal(a): [ -> ]Až budu dělat další fumigaci, tak pořídím pár fotek nebo i video mého udělátka a způsobu aplikace přes otvor ve strůpkové fólii jinak využívaný pro krmení ukrajinským krmítkem.

Pochlub se Wink.
JK
Vyvíječe aerosolu
Nemá někdo zkušenosti s profesionálními vyvíječi aerosolu, které jsou na trhu v Evropě. Uvažoval jsem např. o medicinálních nebulizátorech nebo např. IGEBA NEBULO, které se užívá kromě běžné aplikace přípravků DDD i např pro vakcinaci kuřat. Tyto přístroje jsou převážně na 230V, podle dokumentace jsou, narozdíl od výrobků VÚVč zřejmě stabilní, a nemusí se tak často kontrolovat. Též cena se zdá významně menší.
(21.10.2012 20:28)j.safar01 napsal(a): [ -> ]dobrý den,

jsem začátečník a v pondělí tento týden po aplikaci aerosolu jsem zkrátka přišel o dva letošní oddělky. co je příčinou???
doplnění - v pondělí večer byly oba úly prázdné tzn. cca 6 hodin po aerosoluSad(, do té doby to byly pěkné letošní oddělky - připravené na zimu. Vzteky jsem tam už potom raději nešel.
Díky za radu

Dotaz použily Varidol a nebo M1-aer???

Léky jsou rozdílné a jak řikali v dole, Varidol se může předávkovat, ale M1-Aer se nesmí předávkovat....
Dále pak jaká byla teplota při provádení ošetření??? Protože kolem 21.10 zas nebyly takové zimy, aby se musel použít aerosol z acetonu.

Jinak aerosol používám dlouho a nikdy jsem takovýto problém neměl, jen to chce dodržovat metodiku a používat hlavu.
Jaký kompresor používáte k Dolskému vyvíječi aerosoulu ? Ten Dolský Agregát spalovacího čtyřtaktního motoru s kompresorem
BLAF-1b se spirálovou hadicí - na letošek vyprodán. Nevíte jaká je cena?
Dá se použít třeba toto
http://www.rr-naradi.cz/kompresor-amico-25-f2500
nebo dokonce toto
http://www.rr-naradi.cz/kompresor-12v-15...-5m-hadici
?
Kolik úlů lze odělat s natlakovanou nádrží 24 (50?) litrů?
Co olejové?
Předem díky za zkušenosti.
S tím na 240V jsem kdysi z nadšení aerosoloval a ještě to tahal s prodlužkoupo sousedech po stráních. Smile
Ten druhý - pokud by si si sehnal asi tak těch 24litrů vzdušník, tak možná pár včelstev s velmi velkou trepělivostí pokud tam není 240v - pokud si vzpomínám tak při aerosolování mi ten kompersor nejel pořád, takže na nejméně jedno včelstvo odhaduji by to stačilo. Ale i jednu pneumatiku to fouká poměrně dlouho.

Ale než ten první, tak bych se podíval po něčem nelegálním, vejde se to do batohu a nemusíš nic řešit.
(24.11.2013 17:11)petrmachac napsal(a): [ -> ]Jaký kompresor používáte k Dolskému vyvíječi aerosoulu ? Ten Dolský Agregát spalovacího čtyřtaktního motoru s kompresorem
BLAF-1b se spirálovou hadicí - na letošek vyprodán. Nevíte jaká je cena?
Dá se použít třeba toto
http://www.rr-naradi.cz/kompresor-amico-25-f2500
nebo dokonce toto
http://www.rr-naradi.cz/kompresor-12v-15...-5m-hadici
?
Kolik úlů lze odělat s natlakovanou nádrží 24 (50?) litrů?
Co olejové?
Předem díky za zkušenosti.

Použitý kompresor by měl mít příkon minimálně 0,75 KW. Kompresor - amico-25-f2500 by tedy vyhovoval pokud je to v blízkosti el. zdroje. Tahat do hor el. kompresor a též i el. centrálu je dost nepohodlné. To už Karel prolátnul Wink. Pokud je možnost použití dopravního prostředku (např. traktoru) s kompresorem je to pohodlné. Olejový kompresor nevadí, musí mít dobrý a udržovaný odlučovač oleje. Natlakovaná nádrž 24 l. je nedostatečná a 50 l. taktéž. Vhodnější zdroj je např. kyslíková bomba (na svařování) natlakovaná vzduchem - např. v potápěčském klubu, hasičů, báňských záchranářů .... Je ale problém, zda to budou chtít natlakovat? Za poplatek by možná bylo možné si originální vzduchovou bombu zapůjčit. Možná cesta by byla také zapůjčení originálního "Blafu" u jiné ZO.
JK
I keď som tú možnosť použiť aerosol mal a mám, nikdy som svoje včelstvá nearosoval. Stačím si na klieštika s fumigovaním.
(24.11.2013 21:47)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]
(24.11.2013 17:11)petrmachac napsal(a): [ -> ]Jaký kompresor používáte k Dolskému vyvíječi aerosoulu ? Ten Dolský Agregát spalovacího čtyřtaktního motoru s kompresorem
BLAF-1b se spirálovou hadicí - na letošek vyprodán. Nevíte jaká je cena?
Dá se použít třeba toto
http://www.rr-naradi.cz/kompresor-amico-25-f2500
nebo dokonce toto
http://www.rr-naradi.cz/kompresor-12v-15...-5m-hadici
?
Kolik úlů lze odělat s natlakovanou nádrží 24 (50?) litrů?
Co olejové?
Předem díky za zkušenosti.

Použitý kompresor by měl mít příkon minimálně 0,75 KW. Kompresor - amico-25-f2500 by tedy vyhovoval pokud je to v blízkosti el. zdroje. Tahat do hor el. kompresor a též i el. centrálu je dost nepohodlné. To už Karel prolátnul Wink. Pokud je možnost použití dopravního prostředku (např. traktoru) s kompresorem je to pohodlné. Olejový kompresor nevadí, musí mít dobrý a udržovaný odlučovač oleje. Natlakovaná nádrž 24 l. je nedostatečná a 50 l. taktéž. Vhodnější zdroj je např. kyslíková bomba (na svařování) natlakovaná vzduchem - např. v potápěčském klubu, hasičů, báňských záchranářů .... Je ale problém, zda to budou chtít natlakovat? Za poplatek by možná bylo možné si originální vzduchovou bombu zapůjčit. Možná cesta by byla také zapůjčení originálního "Blafu" u jiné ZO.
JK

Keď som začal používať aerosol,kompresor bol tiež vypredaný.U nás na Slovensku je firma Messer,zaoberajúca sa obchodovaním so stlačenými plynmi.
Tam som si zadovážil bombu so stlačeným vzduchom,6 kubíkov vzduchu 10 MPa,ale treba k tomu regulačný ventil.
Jak veliká a těžká je ta bomba?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Referenční URL's