Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tie trúdy akoby mali zlate opasky.Big Grin
To mají, však jsou z výběrového chovu úplni slechticiBig Grin
[Obrázky: 12_C718_CF-_DF00-492_E-_A284-_FB4_BD422_E9_F0.jpg]

[Obrázky: 25599_D0_C-788_B-447_E-89_F6-5_DD47_FA507_BE.jpg]

[Obrázky: 38912161-3_ADD-443_C-9718-_DF1_CE09_E92_B4.jpg]

[Obrázky: FD5_B9_B3_E-_DACF-4_B00-9_D9_C-_A31_B64113_F3_D.jpg]

Letos zkouším dělat par matek z vajíček zatím na liště je to velmi snadneSmile
Já to budu zkoušet zítra. Nejednotíš?
Jirko nádhera, jak je budeš jednotit a zužitkovávat ? Wink
(26.04.2018 11:16)Louky napsal(a): [ -> ]
(26.04.2018 10:51)jirka.marx napsal(a): [ -> ][Obrázky: matka_1.jpg]
To víš, že ano, výzkumy na tohle téma probíhaly a dokonce na Slovensku. Tohle je fotografie matek. Ta první je přirozeně vzniklá, ta druhá larvená z nejmenší larvičky a pak z dvoudenní larvy, z třídenní larvy atd...na konci je včela. S tím korespondují počty vaječných rourek, přirozená jich má tuším 300, matka z nejmladší larvičky 250 a tak to jde dolů a dolů.

Proč to včely dělají, já myslím, že ze stresu..... udělají matečníky na všem co jde a samozřejmě ta z nejstarší se vylíhne jako první. Ale včely ví, že pak budou mít spoustu času udělat TV a taky ji často dělají někdy i na podzim což může být vzhledem k počasí problém s oplozením

Jirko otázka zní jestli opravdu v oddělku s nouzáky je ta matka první vylíhlá. Já třeba ty první nevylamuju, nechávám je tam, takže podle tvý teorie bych měl mít většinu matek takhle špatnejch, ale opradu je mám skvělé. Takže otázka je jestli jsou ty první špatné a nebo ta matka nakonec není z jiného matečníku? Já tohle nikdy nepozoroval, do oddělků vůbec nelezu, udělám je a pak se jdu po 5 tejdnech mrknout jestli klade a kdyžtak dělám plodovou zkoušku.
z mojich skusenosti možem potvrdiť to čo hovorí louky,teoria je jedna vec,ale prax a príroda druhá.. z núdzových matiek som maval špičkové včelstvá a aj medné výnosy,a tiché výmeny som si nevšimol že by robili..matky značím bielou farbou kvoli lahkému dohladaniu,a tak to možem potvrdit na 100%
Souhlas s Louky a Gustou. Navíc mám kamaráda, který má 300 včelstev a jinak nechová a výsledky má!!!! Já při prvních BT a dříve také tak choval a díky výsledkům jsem přelarvovací lžičky a že jsem měl pár povedených, vyhodil do popelnice. Když už ale chovám z vajíček a lepím na lišty, tak z toho nedostanu maximum kvality jak bych si přál. Ono je důležité, že se vylíhne 3-7 matek vedle sebe, matečníky jsou otevřené ze spodu a pak se děje v úle něco o čem nic nevíme. Buďto si včely vyberou nejzdatnější, nebo si nechají zálohu kdyby se něco zvrtlo. Kdo ví. Ale jakmile do jednoho úlu nebo úlku vrazíte pouze jeden matečník, tuhle výhodu ztratíte! Navíc je vkládání štěpů naprosto blbuvzdorné, vidět moc nemusíte, ruka se může i třást. Odpadne několik operací, které včely jenom trápí a stresují a ušetříte spoustu času a termínů, kdy musíte být doma. Vyzkoušejte, uvidíte! Zdraví R. S.
Mohl byste tedy popsat váš chov matek, jak o něm píšete? Děláte tedy jen matky z nouzových matečníků?

Ještě jsem matky nechoval, tak se ptám, jaké jsou osvědčené možnosti. Smile
To ze vcely uz v matecniku poznaji ktera matka bude vi kazdy chovatel protoze vzdy je zlomek matecniku ktere jsou huste obsedle.nekolikrat jsem si je poznacil a vlozil na dochov do jinych vcelstev.vzdy byly obaleny ty spravne.ty same matky pak vcely v klickach neustale krmi zatim co jinych si ani nevsimnou.logicky ty matky musi byt lepsi protoze jim vcely venuji vetsi pozornost ..
Taky jsem choval z vajicek, ale rozrezal jsem prouzek na jednotlive bunky. Je to rychle a jednoduche, tak jsem zvedav na ty matky jake budouBig Grin
Tak ja dnes zjistil zrejme problem do budoucna.na nove parcele se po vsi prohani cca 15 clene hejno Jiricek.mate nekdo zkusenost jak velkej problem pri oplozovani matek to bude pusobit??tusim ze ztraty budou vetsi nez obvykle..
Jiřička ti matky neoplodní.
Ale hadam ze skonci v jejich zaludku...
Matky ti jiřičku nesnědí.
Mám oddělky v zemědělskem středisku chovu krav jiřičky tam hnízdí.Taky jsem měl obavy ,ale matky se vracejí a kladou,řekl bych normálně.
prosím o radu, včely mi v osiřeném medníku včera i dnes zrušili celou serii nalarvených larviček, můžu nechat plemenný materiál (vajíčka a nejmladší larvičky) se serií v nástavku? Dělám to letos podruhé, vím že jsem loni dával do medníku plodový plást aby natáhl mlaďušky, ale nevím jestli tam může být i nejmladší plod. A pak ještě první serii jsem dělal ze zbytku loňské zmražené mateří kašičky, tak jsem si říkal jestli nebyla přeci jen špatná. Tak jsem ji vyhodil. Podruhy jsem to nalarvil teda na zředěný nektar s vodou abych si udělal čerstvou MK, ale i to mi všechno zrušili. Matku v medníku určitě nemám, při hledání vhodného materiálu jsem si ji vychytil do klícky abych mel jistotu.
Můžu mít v osiřelci při serii tedy nejmladší plod?
Je možný, že by včely ještě nebyly v "chovné náladě", je fakt, že letos se pokouším o matky o měsíc dříve než loni.

Díky za odpovědi.
Se starou matkou si udělej malý oddělek. V osiřelci to buď narazí na sérii (už to umíš) nebo to narazí na plodovém plástu. Dost včelařů to tak dělá.
Nejmladší plod a vajíčka v medniku kde chceš chovat ..to není dobře . Klidně ti muzou narazit matecniky na tom plastu a listy si ani nevšimnout. Mě by spiš zajímal způsob osireni toho medniku. Jakým způsobem toho bylo dosaženo jak jsi ten mednik osiřel
(28.04.2018 21:50)KTM napsal(a): [ -> ]Tak ja dnes zjistil zrejme problem do budoucna.na nove parcele se po vsi prohani cca 15 clene hejno Jiricek.mate nekdo zkusenost jak velkej problem pri oplozovani matek to bude pusobit??tusim ze ztraty budou vetsi nez obvykle..

Jiřičky jsou v pohodě. Bát se začni až se objeví hejno rorýsů. Hlavně když vyletí mladí, bývá to masakr!
Nestihám čist tolik témat. Práce je moc. Ale pokud zruší matečníky, nebo je nenasadí. Vyděl bych to na dvě možnosti. Bud je snůška a převládá shromažďovací pud. To však pokud by nebyla přítomna matka by si narazily nouzové matečníky. Proto se domnívám, že v době kontroly a vyjmutí matičky, byla přítomna jiná - ticha výměna.
Zaráží mne to že nenarazily matečníky ani na plodu. Opravdu to vypadá na matku. To že zruší lištu muže byt v následku poškozeni larev třeba sluníčkem atd.
A jinak jak píše Jirka Marx málo indicii.

NA chov matek se da využit cloakovo mezidno s jejich metodikou. Nedochází k znatelnému výpadku snůšky ani ke zrušeni včelstva odejmutím matičky. Navíc eliminujete počasí a medník překypuje včelami. Něco se psalo v ve včelařstvi v roce 2016
Referenční URL's