Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Přesně tak chci to na larveni, do mrazáku už jsem si dal před 14 ti dny MB z TV, kterou jsem jim tehdy neumoznil. Chci zkusit udělat pár matek pro sebe.
Stači odobrať zopar ramikov zo včiel aj s otvroenym plodom spravit odlozenca a včely si same natiahnu MB a mate čerstvu kašičku kolko potrebujete,načo šaškovať a davať to do mrazáku ... ???
Jak píše Jaro, dělám to taky tak, že po založení chovného včelstva vylámu první nouzové matečníky a mám MK dost. Od loňska už to budu dělat jinak, systémem Jenter. Zatím nemám tolik zkušeností (jen 10 odchovaných matek), ale líbí se mi ta myšlenka odchování matky již od vajíčka a ne od larvičky. A i manipulace s miskami a budoucími matečníky je příjemná.
tak o víkendu se už do toho dám, kmenový včelstva vesměs na 3 plně obsazených VN, trubčí rámky co jsem dával 21.3. už vybíhají takže trubců bude už dost. Seknu si jednu serii při matce nad mřížkou s jednodenním osiřením přes igelit a jednu ve sběrným oddělku Smile už se těším.
MK riedim vodou z vodovodu 1:1 na prelarvovanie. Dávam ju do tmavej flaštičky. Nespotrebovanú odložím do chladničky. A v prípade ďalšieho prelarvovania ju mám už pripravenú. Takto mi vydrží až do konca sezóny bez akýchkoľvek problémov.
Larvim na sucho, úspešnosť 80%.
MK nepotřebuji používám systém Nikot Smile
Nicota jsem taky zkusil, je to asi spise na velke serie, ve stredu jsem udelal vajickovy stěp, temer nepripraven, na pokus, chytly se 4 matecniky, coz mi pro prvni zkusebni vlnu staci, musim to vylepsit. Ale jak rikam, toto byl jen muj pokus, spis jestli to pujde u meSmile.
Chose.
Druha letosni serie dubnovych matek
PALEC NAHORU, AKORAT NENI JICH TECH 30 NA JEDNO CHOVNY VCELSTVO TROCHU MOC? JEN SE PTÁM? JÁ DÁVÁM MAX. 20 A UŽ MI TO PŘIJDE HODNĚ, MÁM JEDNU LIŠTU S 10 A JEDNU S 20 A MATEČNÍKY NA TÝ DESÍTCE JSOU VŽDYCKY O POZNÁNÍ VĚTŠÍ...

TAK A MUJ DOTAZ U V PÁTEK 19.4 NALARVENÝ SERIE MI VYCHÁZI NA PŘÍŠTÍ PONDĚLÍ AŽ ÚTERÝ KLÍCKOVÁNÍ, A TO MÁ BÝT ZROVNA NEJHORŠÍ POČASÍ , DOCELA ZIMA A HLAVNĚ DÉŠT, UŽ VIDÍM JAK BUDU KLÍCKOVAT MATKY A BUDE DO MĚ LEJT A VČELY BUDOU NEVRLÝ ŽE DO NICH LEZU Smile NEBYLO BY LEPŠÍ TY MATKY ZAKLÍCKOVAT UŽ TENTO PÁTEK KDY MÁ BÝT JEŠTĚ TEPLO? AKORÁT JE ZASE PROBLÉM, ŽE ZAKLÍCKOVANÝ MATEČNÍKY VČELY HŮŘE OHŘÍVAJÍ A MÁ BÝT PRÁVĚ TA ZIMA... CO PORADÍTE?
Nejlépe zaklíckovat ještě dnes. V pátek už budou matečníky ve vulnerabilní fázi- Klíckovat byste musel velmi oppatrně.
Když klícky umístíte mezi dva plásty s plodem, bude zahřívání stačit.
děkuji za rychlou odpověď, tak nějak jsem si to myslel, že lepší hned teď, než-li později.
Musis mit na to silne vcelstvo a takovy ramek povesit mezi nekolik ramku s plne otevrenym plodem. Ty to pak v pohode utahnou. At se dari.
Letos.chci poprve odchovat vlastni matky (pro sebe). Co sem studoval tak idealni matky jsou 2 lete na odhad vlastnosti i po druhe zime. Takove vcelstva mam 2. Nic extra bych rekl. Ale mam lonsky koupeny oddelek ktery je oproti ostatnim tak o dve tridy vys. Jako jediny ma uz tyden mednik, uz ted ma tak 10kg letosniho medu a celkove sem takove vcelstvo jeste osobne nemel. Momentalne bych odchoval nejradsi z tohoto. Da se usuzovat po prvni zime? Je pravda ze jsem krmil o sto sest a do zimy sel z 5 ramkoveho oddelku na 3 nastavcich 39x24
Jo, to je otazka za 100 bodu, mam presne ty samy, z nich teda odchovavam.
Zaujaly me totiz i tim, ze sly do zimy na podzim nejsilnejsi a silu si pres zimu udrzely, spotrebu diky tomu mely mensi, VD taky nula nula nic. A pustili se do stavby NN, kdyz jsem udelal chybu a dal je nad VN nastavky.
Z ceho bychom meli delat matky, kdyz ne ze vcelstev, ktery vynikaj na stanovisti a maji i dalsi zajimavy vlastnosti ? Tedy bavim o hobby Smile
Chose
[Obrázky: EAACFE34-E46-F-4-D86-9159-E15155-E0-E8-D4.jpg]
UŽ TO ZAČALO!!!!! První série z vajíček
Jj,
u prvni serie se mi zadarilo jen s 1 matecnikem chycenym, u druhyho pokusu podle tebe uz jich mam 5. Coz mi zatim staci Smile
[Obrázky: 2019-04-25-17-01-56.jpg]

(sorry za kretensky zaostrenou fotku)

Chose
Jak to tam přichytáváte? Big Grin já to loni taky zkoušel, ale moc mi to nedrželo:/
Na horní loucku dam 4 vrstvy mezisteny , tu pak nahreju plamenem a do prakticky tekuté vrstvička vosku posadim step s vajíčky. Lepší je to dělat po kouscich tak 6 cm .
já to zamazávám štětečkem voskem po stranách štěpu stejně jako pan Jaroš (k vidění na youtube, stačí zadat: chov matek z vajíček) . Drží to perfektně.... edit: pan Jaroš to dělá takovou lžičkou, já to zamazávám hezky namočeným štětečkem....
Referenční URL's