Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Inspiroval jsem se tady: http://files.vcelarivrbno.webnode.cz/200...kovani.pdf nicméně do neředěný kašičky jsem to nezkoušel, Sedláček tvrdí že to nejde.
Prvni letosni matky z tichych vymen kladouSmile
[Obrázky: 470-D0-A90-1-A6-B-47-AB-9-A6-C-356-A72-A7-B5-A2.jpg]

[Obrázky: 9-D75707-A-F5-F8-4816-8-B3-B-76-BD145195-BD.jpg]
Půl série matecniku z vajíček. Většina už je správně zavickovanych. Líbí se mi jak hustě je vcely obsedaji.
Merkuri, a děláš si matky z vajíček, z larviček nebo používáš i jen náhradní ?
(28.04.2019 11:59)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Na horní loucku dam 4 vrstvy mezisteny , tu pak nahreju plamenem a do prakticky tekuté vrstvička vosku posadim step s vajíčky. Lepší je to dělat po kouscich tak 6 cm .
Jirko, prosím Ťa, nebudeš mať tento, alebo podobný obrázok v lepšej kvalite ?
Raz vidieť je niekedy lepšie, ako 10x opísať. Vopred Ti ďakujem.

[attachment=5491]
[Obrázky: A85-D235-A-3576-45-FC-8-CB3-CB196-CCA2-EE3.jpg]
Plasty zakladene upravuji třeba takhle seriznu radu buněk
[Obrázky: 9-C743-EBB-B6-F3-4710-955-F-0-F5522-F58-C47.jpg]
Panenske se hur řežou a nechávám jednu radu buněk kterou neupravuji
Paráda !
Čo robíš s plodom na protiľahlej strane plástu, ktorá sa zataví do vrstvy medzistien ?
Odbornik na linie matiek a včiel-ako ty- by si to mal vediet. Nič v zlom
(03.05.2019 15:05)janR napsal(a): [ -> ]odbornik na linie matiek a včiel-ako ty- by si to ml vediet. nič v zlom
POZOR, nikdy som sa do tejto úlohy nepasoval ! Práve naopak.
Na to sú tu iní odborníci Smile
jirka.marx
Je to hezké a přirozenější způsob než přelarvování.
I včely tohle příjmají líp.
Jen to lepení múže být ještě jednodužší a rychlejší.
Bez pásků,bez plamene.
Jednou rukou trafopájkou Wink
(03.05.2019 14:54)Aculeus napsal(a): [ -> ]Paráda !
Čo robíš s plodom na protiľahlej strane plástu, ktorá sa zataví do vrstvy medzistien ?

NIC, vůbec nic Smile
Ešte by som si na Teba dovolil mať tri otázky, ak by si bol ochotný, ktoré mi nie sú jasné:
1. Na jednom mieste uádzaš: "Tak tři dny to nechám v osiřelci". Znamená to, že napr. 1.5. vložíš lištu do osirelca a 4.5. ju preložíš do silného včelstva ?
2. Ktorý deň po vyliahnutí matky ju prekladáš do oplodňovacej jednotky (odloženca) ?
3. Vkladáš do čerstvého odloženca, alebo až po vylámaní matečníkov po 9 dňoch ?
1. Ano nechám je to jen narazit a jak jsou povytazeny je možno je přeložit nad mřížku do medniku silného včelstva. I se vcelama. Muže to být i třetí den podle toho jak stara vajíčka byla. Kdyby byl osirelec dostatečně silný, můžete nechat odchovat matky i v něm ale nezapomeňte. Není li snůška je dobré podnecovat medem. 1:1
2. Do oddelku dávám matku buď jako matecnik těsně před vylihnutim, nebo pomoci umělého matecniku pravé vylihnou panusku. Při obou těchto způsobech je vhodně aby oddelek měl svoje narazene zavickovane matecniky. Klidně je tam nechte vaše matka se narodí dřív a podle vykousanych nouzaku poznáte ze je vše v pořádku. Čerstvý oddelek má na vyber a někdy zvolí moznost matky z vlastní genetiky. Proto s odkladem. Teď to jde, teď se neloupi.
Letos jsem "vajíčkoval" doma, pršelo... tedy jsem i nafotil...

[Obrázky: SAM-0220.jpg]

[Obrázky: SAM-0226.jpg]

[Obrázky: SAM-0227.jpg]

[Obrázky: SAM-0228.jpg]

[Obrázky: SAM-0231.jpg]

[Obrázky: SAM-0232.jpg]

[Obrázky: SAM-0237.jpg]

plemenivo dva plásty od nej matek (obě třikrát vyzimovaly, přežily místní úhyny, dobrý zdravotní stav včelstev, mírné tak akorát a slušný medný výnos), med na přikrmení sběrného oddělku, vosk roztavený v aromalampičce, baterka a štěteček... vyřezávám nožíkem ponořeným v teplé vodě - lépe se řežou plásty... nabídnu sběrnému oddělku cca 200 vajíček na dvou lištách - narazí 20-25 matečníků... tedy provedou snad i nějaký výběr z nabídnutých vajíček...
jednoduché, rychlé - inspirace pan Jaroš a Jirka Marx, kterým velmi děkuji... dva roky předtím jsem se trápil s přelarvováním, které fakt neumím Wink
k 2) mám zkušenost (čerstvou z dneška) a z loňska a předloňska, že oddělky dělané do cca konce května nikdy nezabijí čerstvě vylíhlou přidanou neoplozenou matku ( panušku) když s ní udělám oddělek ( dělám tedy oplodňovací oddělek do 3 r plemenáče s jedním rámkem plodu a to je kolikrát na něm i otevřený plod). Dávám normálně samotnou matku v klícce od nicotu na horní loučky po cca 2 hod osiření. Druhý den matku z klícky normálně mezi včely vypustím a nikdy mi ji v tuto dobu nezabili ( zkušenost cca 50 pokusů). Oproti tomu jsem to v loni stejně udělal cca v půli června s druhou sérií matek (cca 15 ks) a tam mi to zlikvidovali na 100% a raději si narazili nouzové matečníky od zakládající matky a pak už jsem přidával tedy zase pouze matečníky před vylíhnutím a procento přijetí se drželo kolem 90%.
Vyliahnutu matku a pridanú na ostro nezabijú včely ani v septembri a nnemusia byť ani dlho osirotené. Dokonca keď zoberiem včely čo vylihujú v bradách z letáča a vpustím tam mladú vyliahnutú matku aj trojdňovú naostro tiež nezabijú.
dnešní výsledek "vajíčkování" - kontrola...

[Obrázky: SAM-0239.jpg]

[Obrázky: SAM-0242.jpg]

[Obrázky: SAM-0241.jpg]

velmi hustě matečníky obsedají, naraženo cca 20 matečníků Smile
(03.05.2019 15:30)Pavel-T64 napsal(a): [ -> ]Jen to lepení múže být ještě jednodužší a rychlejší.
Bez pásků,bez plamene.
Jednou rukou trafopájkou Wink

Neměl byste, prosím, fotky? Já moc nechápu co píšete. A pájku myslíte tu co mívali opraváři televizí? Děkuju.

Přelarvování mi přestalo jít, špatně na to vidím i s brýlemi (nebo nevím kde dělám chybu). Tohle "vajíčkování" mě zajímá.

Marec a nebo pan Marx, jak potom připevníte matečník na zátku? Mě dělá potíž třeba vyříznout rojový matečník. Protože je "mokrý" neumím ho přilepit na špunt. Vlastně na přelarvování je super právě to, že je to hned od začátku bez šahnutí na patřičné zátce.

Staré knihy píšou, že se mají vajíčka vyjednotit aby nebyly matečníky spojené. Tam ale popisovali podřez celého plástu, vy děláte něco sofistikovanějšího, líbí se mi to víc. Jen se mi to zdá celkově strašně pracné.
Tome oproti přelarvování mi to přijde strašně jednoduché... ale to je asi věc názoru...

matečník připevním na zátku velmi jednoduše - odříznu jej těsně u lišty a jelikož jsem dával vyřízlou souš, zbává mi výška prázdných buněk souše z druhé strany matečníku, kdy jejich vosk využiju k připevnění na zátku - prostě tyto buňky na zátku tlakem "naňahňám" ... nebo rovnou hřebíčkem propíchnu tyto prázdné buňky a připevním do oddělku ve kterém se má matka vylíhnout...

Jirka Marx tam dává 4 prosužky mezistěny za stejným účelem myslím....
Me se to nelibi. Je to neprakticke a zastarale pro vetsi provoz pomale. Kdyz vezmu stejny zpusob odchovu z vajicka pres Nicot, nemusim nicit v plemennych vcelstvech desitky zakladenych plastu rocne a lepit je a vyrezavat a zase lepit. Nebo larvovat vlasem...

Z Nicotu precvakam vajicka ve fazi hodinovych larvicek, primo do misek chovnych ramku a takto odpadne spolecny problem obou druhu mnozeni-prelarvovani. Mnozstvi chybejici zkonzumovane kase u hodinovych larvicek je zanedbatelne. Avsak nevyhodou Nicotu je omezeny vykon veznene matky a jeji hledani. Nekdy narazeni matecniku. Takze to taky neni idealni. Mozna proto stale otrocky larvujeme jako opiceSmile
Referenční URL's