Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(13.05.2012 1:15)Ivosaurus napsal(a): [ -> ]Přátelé, dokáže mi někdo odpovědět? Chovám matky. Používám metodu ve startéru s dochovem při matce. Jak je možné, že se chovné včelstvo při zavíčkování matečníků nevyrojí tak jako včelstvo v rojové náladě když si matečníky vytvořilo samo? Děkuji za odpověď.

Pokúsim sa odpovedať na tvoju otázku i keď je to zložité, ale pravdivé. Rojová nálada Nevzniká len tak náhodou a rojí sa len preto, že mu niekto vloží materskú bunku.

Včelstvo po prezimovaní reaguje na vonkajšie podnety, teplo a potrava a rastie, až príde čas, možno koncom marca apríla začne chovať trúdí plod. To je základ budúceho vývoja, včelstvo rastie a novo sa liahnuce včely na podnet samčieho feromónu nadobúdajú formu , keď sa im zakrpatené vaječníky zduria a od tohoto času čakajú na moment táto skrytá-latentná forma pretaví do rojovej formy zjavnej. Včely matke pripravujú materské kolísky-misky a po ich upravení do hruškovitej podoby prinútia matku položiť do nich postupne vajíčka, niekedy 15 niekedy aj 30 a viac. Keď včely zaviečkujú prvú materskú bunku, tak roj odlieta z úľa na 10-11 deň od položenia vajíčka (niekedy sa môže rojenie oddialiť pre nevhodné počasie.

Takže tu ide o zložitý proces, ktorý pomaly napĺňa ich túžbu sa rozmnožiť. Ak včelstvu s matkou pridáme náhodne materskú bunku, nič sa nestane, včely ju zlikvidujú, lebo proces postupného sa pripravovania včiel na odlet z úľa sa nekonal. Normálne stabilizované včelstvo sa nebude rojiť. Napísal som to v skratke, ale dá sa to pochopiť. Na moment spúšťacieho procesu rojovej nálady som použil výraz "samčí feromón", ktorý nikde nenájdeš, ja som si ho vytvoril, aby som zdôvodnil celý proces, možno aj preto, že keď je materský feromón, tak môže byť aj samčí, len ho oficiálne dokázať.
Antoně,děkuji Ti za odpověď. Přečetl jsem toho myslím dost,ale nikde tato věc nebyla vysvětlena. Dochovávám sérii v medníku v silném včelstvu, které má vlastní mateří misky, ale ještě nezakladené. Takže to znamená,že toto včelstvo ještě není v "plné" rojové náladě?
Teď teoreticky- kdyby tohle včelstvo mělo vlastní otevřené matečníky, já je vylámal a vložil sérii,tak by se zrojilo při jejich zavíčkování? Idea
Možno to včelstvo vôbec nebolo v rojovej nálade, materské misky na plástoch nič neznamenajú.
Druhá odpoveď, v takom prípade by sa iste vyrojilo a možno i s vlastnou mladou matkou, lebo včelár málokdedy odstráni všetky MB a budúce bunky. Niekedy človek prehliadne vajíčko práve položené matkou. Pokusy aj keď neúspešné, posúvajú človeka dopredu.
Tak můj první pokus chovu matek skončil neslavně, všechny čtyři matečníky co jsem přidal do oddělku včely zrušily, zřejmě byly vadné (chovná lišta mi bohužel spadla na dno nástavku, takže otřesem zřejmě larvy uhynuly). Co mě překvapilo, že dnes jsem v jedné misce po odstaněném m. viděl vajíčko, že by od anatomických trubčic? Myslel jsem, že trubčice jich kladou víc do jedné buňky... Zajímavé, že včely v oddělku vůbec nevypadaly jako osiřelé. No dal jsem jim čerstvě zakladený plást s vajíčky, ať si aspoň vychovají náhradní matku.
Co mě zklamalo je zastavění matečníků na liště divočinou a hlavně to, že jsem si myslel, že matečník je OK a vyvýjí se v něm kukla a dnes jsem jeden (co mi zbyl a byl nejvíc zastavěn) rozdělal a byl úplně prázdný! Podotýkám, že jsem s nimi klepnul až když už byly prostavěny, v den zužitkování. Nevíte, čím to je? Díky P.
Ja chránim zaviečkované materské bunky tým, že ich po zaviečkoavaní vkladám do škôlkovacej klietky a vložím do nej 5-6 včiel a tú dám do škôlkovacieho rámika ktorý vložím do včelstva medzi plodové plásty aby dokončili svoj vývoj. Odtiaľ ich odberám podľa potreby. Škôlkovacia klietka je z jednej strany zasieťovaná a z druhej strany mám zasúvacie plexisklo.
(08.05.2012 22:09)S-ladek napsal(a): [ -> ]Já dneska ráno vložil sérii 10ti nalarvených misek do medníku včelstva, ze kterého jsem zároveň bral larvičky. Odpoledne jsem se byl znova podívat a 4 misky určitě přijaté, dvě určitě ne - larvičku vyhodily a zbytek se uvidí.

Abych se pořád jen nechválil. Po určité době pokusů s chovem matek se mi jich vylíhlo 6 s asi 10% úspěšností. Nic moc, chovám v medníku při matce, nejlepší výsledek byl, když jsem misky vytřel mateří kašičkou - 7 z deseti přijatých, 3 vylíhlé.
Nechávám je vylíhnout do klícek, ve středu klíckuji a v sobotu jsou matky na světě.

První matka vydržela v oddělku asi týden a půl, pak zmizela, z dalších třech zbyla do druhého dne jedna a ta je už také pryč. První oddělek na čtyřdnu dopadl nejhůř, přepážky jsem vytahal a dal tam jeden rámek s asirojovým matečníkem, vychovali si vlastní matičku, příští víkend se podívám, jestli už klade.
Poslední matka se mi vylihla tuto sobotu, tak uvidím, jestli se ujme.
První matce, která zatím vydržela nejdéle jsem po vylíhnutí malepil značku Patexem na dřevo, dalším třem také patexem, ale "lepším" - vodovzdorným. Poslední matička dostala značku na lepidli Prix. Rojová zatím žádnou značku nemá.
Kam můžou ty matky pořád mizet nevím, asi se jim prostě nelíbí. Příště zkusím matičky značkovat až kladoucí, uvidím, jestli budu úspěšnější.
V sobotu jsem larvil poslední naposledy, ale ujali se jen tři, v neděli pršelo, tak jsem jim tam už nelezl.

Odděleku vždycky hrozně rychle došly zásoby a přidávání rámků nepomáhalo, tak jsem začal krmit cukrem shora. Spotřebu mají pořádnou.
S-ladek napsal(a):Nechávám je vylíhnout do klícek, ve středu klíckuji a v sobotu jsou matky na světě.

Citaci vkládám proto, že možná právě v této větě je zakopaný pes.
Pokud se matky líhnou v sobotu, jsou ve středu ještě ve stadiu vývoje, kdy je může prudší pohyb poškodit. Školkoval bych raději hned po zavíčkování, nebo den, maximálně 2 před líhnutím.
Pokud mimořádně klíckuji ve fázi "zranitelnosti", vždy dávám pozor, abych matečník neobrátil hlavou nahoru, nebo s ním nedrcnul.
Druhá věc z téže věty: včely nepřijímají neoplozenou matku s přílišným nadšením a pokud v plástu najdou otevřený plod, tak mnohdy narazí nouzový matečník a přidanou matku "zapudí".
Zkuste matečníky z poslední várky přidat do oddělků den před líhnutím. Pro " klid duše" stojí za to obalit tělo matečníku proužkem alobalu. Špičku nechat volnou!!
Zlomte vaz.
Jde o to, že se ke včlám dostanu jen o víkendu a ve středu. V sobotu, nebo neděli nalarvím, další víkend přeložím sérii do druhého úlu (první včelstvo se mi zdá lepší, proto množím z něj) a do prvního úlu nalarvím další sérii. Následující středu první sérii zaklíckuji a v sobotu jsou matky na světě.

Myslel jsem, že překládáním do druhého úlu můžu poškodit matečníky, tak jsem nechal sérii do středy v prvním úlu, ale chytl se jen jeden matečník.
Myslím, že otevřený plod v rámcích není, ale možné to je. Nouzový matečník jsem tam ovšem nenašel.

Nejprve mi nešly matky vůbec, to jsem nakonec překonal, teď mám před sebou zvládnout vytvoření oddělků.
Prostě budu zkoušet dál a mám naplánovanou návštěvu kurzu chovu včelích matek u kolegy Nerada. Jen aby bylo už dobré počasí.
Nevím kam bych správně měl zřadit tento příspěvek, snad to udělá admin.
Dneska jsem potřeboval materiál na přelarvení a tak jsem šel k vybrané tříleté matce.Mám ji jen ve dvou nástavcích aby se lépe mohlo k materiálu a samozřejmě to nikdy zcela v klidu není.Líbil se mi až třetí rámek a na něm byl při boční loučce naražený matečník.V něm zrovna v tu chvíli kladla matka a nenechala se vůbec manipulací s rámkem vyrušit.Po chvilce skončila,vylezla ven otočila se a hlavou napřed zkontrolovala jak asi dopadlo kladení.Vylezla a v poklidu odešla do středu plástu.Skouknul jsem to taky, vajíčko tam bylo.
Doslova jsem na to zíral jak "Alenka v říši divů".Už taky nějaký ten pátek včelařím a takovou situaci jsem tedy nevviděl.Ihned jsem udělal s ní pětirámkový oddělek,myslím,že bych tichou výmněnu neuhlídal.Rád bych ji použil i příští rok.
Jak by jste to udělali vy?
S-ladek napsal(a):V sobotu, nebo neděli nalarvím,.................... Následující středu první sérii zaklíckuji a v sobotu jsou matky na světě.

Pokud v sobotu nalarvíte, je klíckování ve středu za 11 dní na poslední chvíli, protože matky se narodí již ve čvrtek, ne až v sobotu!
Používáte li klícky, do kterých včely nemohou, může v nich nová matka za ty 2 dny do soboty zeslábnout i když jí do klícky dáte med, nebo medocukrové těsto.
Protože tuto poslední várku už máte nalarvenou, a udáváte, že pravděpodobně přijaly 3 matečníky, doporučoval bych při školkování ve středu příští týden vložit do klícek vždy 5 - 6 včel ( a krmení), tak jak to doporučuje př. Turčáni v příspěvku 245. Až potom v sobotu budete dělat oddělky, použijte včely z úlu, ve kterém teď matečníky dochováváte.
Plásty s líhnoucím se plodem a plásty se zásobami můžete vzít z kteréhokoliv úlu.
Matky budou zaručeně přijaty a oslabení včelstva, ze kterého včely odeberete, nebude takové, aby ještě nemohlo využít případnou snůšku.
Asi vůbec nejlepší by bylo udělat oddělky již ve středu místo klíckování ( z kteréhokoliv včelstva) a matečníky do nich přidat.
Doporučuji obalit tělo matečníku proužkem alobalu, jak jsem doporučoval v minulém příspěvku.
Možná bych mohl připravit oddělky už v neděli a ve středu jen přidat matečníky, to by šlo? Ve středu jsem tam poždě na velké sťourání ve včelách.
Klícky mám Nicot, takže se mi do nich ty další včely asi nevejdou.
Pravděpodobně by to vyšlo, ale je tu přece jen malé nebezpečí,že oddělek narazí do soboty matečníky na nějaké "zapomenuté" larvičce a včely budou vnímat vložený matečník jako cizí s menší ochotou ho přijmout.
Asi bych v neděli znovu zkontroloval, jestli jsou v pořádku všechny 3 matečníky a podle toho bych připravil ve včelstvech potřebný počet plástů na oddělky.
Je už červen, proto na oddělek budete potřebovat nejméně 2 plásty se zavíčkovaným plodem a jeden se zásobami. Tuto "dávku" si můžete připravit v produkčních včelstvech tak, že z plodiště vyndáte 2 zavíčkované plásty, ometete včely zpět do plodiště, abyste nepřendali i matku a plásty dáte do nejvyššího nástavku spolu s plástem se zásobami. Buď ke zvolenému kraji, nebo označit, třeba napínáčky. Na uvolněné místo v plodišti dejte souše, nebo mezistěny.
Pak stačí ve středu označené plásty přendat do plemenáčů(nebo prázdných úlů). Možno k nim ještě sklepnout včely z 1 - 2 plástú v medníku, může to být klidně i z jiného úlu.
Rámek s matečníky si dejte také do medníku ve včelstvu, ve kterém je.
Pak si dejte kafe a tak alespoň po hodinové pauze rozhoďte matečníky do plemenáčů. To se dá udělat i potmě s čelovkou.
Tak ať se to podaří
(12.06.2012 14:03)Vladimír Polyster napsal(a): [ -> ]Pokud v sobotu nalarvíte, je klíckování ve středu za 11 dní na poslední chvíli, protože matky se narodí již ve čvrtek, ne až v sobotu!
Používáte li klícky, do kterých včely nemohou, může v nich nová matka za ty 2 dny do soboty zeslábnout i když jí do klícky dáte med, nebo medocukrové těsto.

Vlado, ak M dáš do klietok do ktorých majú včely prístup, tak z desiatich 9 včely zlikvidujú, včelstvo a to aj chovné potrebuje len jednu matku.

Ja mám v škôlkovacom rámiku 20 škôlkovacích klietok (bez prístupu včiel k nim) a nikdy sa nestalo, aby sa matky po pridaní do oplodňoavcícH jednotiek neoplodnili. Ja pri škôlkovaní MB pridávam do klietky trochu CMC a 5-6 včiel, ktoré v nej vydržia až do jej liahnutia. Anton
To má Anton naprostou pravdu. Klícky, do kterých mají včely přístup matku (matečník) neochrání. Jak jsem již jinde psal mám s tím špatnou osobní zkušenost.
Matka po narození se krmí sama a má velký apetit a pokud to jde tak myslím, že med bude to nejlepší. U nás se prodávají školkovací klícky, které mají na dně přilepenou larvovací misku. Ta miska je tam na med pro matku, aby se mohla posilňovat než včelař přijde!
Včely k matečníku nedávám, ale zkusím to. Je mi jasné, že když zaklíckuji i včely tak ta miska na dně klícky nebude stačit a přidání těsta do klícky je nezbytné.
Anton Turčáni napsal(a):Vlado, ak M dáš do klietok do ktorých majú včely prístup, tak z desiatich 9 včely zlikvidujú, včelstvo a to aj chovné potrebuje len jednu matku.

Tuto zkušenost nemohu zcela potvrdit. Mám klícky pro včely průlezné, matečníky do nich školkuji ihned po zavíčkování a nikdy se mi nestalo, že by včely matečník v klícce vykousaly, nebo vylíhlou matku zabily. Vždy ovšem zužitkovávám matečníky, případně již vylíhlé matky, nejpozději v den, kdy je termín líhnutí.
V těch dvou větách, které jste citoval, jde ale o něco jiného. Pokud S-ladek nechá vylíhlou matku 3 dny v uzavřené klícce, může matka ztratit hodně ze své vitality a pro včely už nemusí být dostatečně atraktivní. Aby se udržela v kondici, poradil jsem mu to, co Vy děláte - přidat do klícky k matečníku 5 - 6 včel a samozřejmě krmení.

Vladimír Polyster napsal(a):...doporučoval bych při školkování ve středu příští týden vložit do klícek vždy 5 - 6 včel ( a krmení), tak jak to doporučuje př. Turčáni v příspěvku 245.
U mě též s průleznou klíckou není sebemenší problém s vykusováním matečníků ani zabitím matek, když nestihnu vložit do plemenáčů zralé matečníky a matky se vylíhnou v klícce. (zužitkování cca 1 max až 2dny)
"Nevím jak u vás, ale u mě je letos hlavním problémem v chovu matek nepřízeň počasí"
Možno bude stačiť niekoľko viet na ozrejmenie veci, pretože sme si celkom nerozumeli. Je tomu už 4o rokov, keď som podľa rád v čas. Včelár, použil na škôikovanie MB práve v takýchto istých klietočkách (boli z dreva) a stalo sa to čo som nečakal, včely mladé matky zabili a nechali len jednu. Prečo?

Porovnám to s včelstvom, ktoré robí náhradný-nouzový cho matiek, ak s prvá matka vyliahne, včely ostatné MB likviduje. A to môžme porovnať včelstvo do ktorého vložíme MB v klietkach do ktorých majú prístup včely, ak sa vyliahne prvá matka, včely ostatné zlikvidujú, pretože včelstvo ďalšiu matku nepotrebujú a preto ich včely zlikvidujú. Mysliieť si, že to zvládnem, je riskovanie života ostatných matiek, lebo náhodou nestihnem prísť načas k včelstvu s liahnucimi sa
matkami a včely ich zlikvidujú.

Ako som napísal v príspevku 245, mne sa to nemôže stáť a pritom ich môžem vložiť do hociktorého včelstva, pretože ich vložím do do škôlkovacej klietočky a do škôlkovaacieho rámika aj s včelami zo včelstva kde som chov robil. MB odoberám priamo do chovu, ak sa vyliahnu matky, mám ich k dispozícii na osádzanie do chovných jednodtiek. Anton
(13.06.2012 10:42)Vladimír Polyster napsal(a): [ -> ]Je už červen, proto na oddělek budete potřebovat nejméně 2 plásty se zavíčkovaným plodem ...

Sladek má 2/3 L, čili při poměru 2:3 plástové plochy adamce a 2/3L by jistotou byly 4 plásty plodu, aby šel do zimy silný oddělek.
Anton Turčáni napsal(a):...v klietkach do ktorých majú prístup včely, ak sa vyliahne prvá matka, včely ostatné zlikvidujú, pretože včelstvo ďalšiu matku nepotrebujú a preto ich včely zlikvidujú.

Vychoval jsem už několik set matek v průlezných klíckách a nikdy mi včely žádnou vylíhlou matku nezlikvidovaly, ani nevykousaly ještě nevylíhlé matečníky. Totéž napsal i NV1 v příspěvku hned před Vámi.
Pokud někdo o matky, nebo matečníky v průlezných klíckách přišel, může to být způsobeno tím, že se ve včelstvu vylíhla malá nouzová matka z malého matečníku, který jsme přehlédli a ta je schopna prolézt i mateří mřížkou a jako každá nová matka ihned vraždit.
Že se taková matka může narodit i z pěkných nalarvených matečníků, jsem zažil. Dochovával jsem jednou matečníy v líhni a když jsem je chtěl vyndat k dalšímu zpracování, běhala po líhni malá matka a její dobře uzavřená klícky i s vyběhlým matečníkem byla prázdná. Abych se ubezpečil, že to nebylo klíckou, dal jsem ji do jiné a i z té bez problémů vylezla.
Takový kripl je pak schopen ostatní při líhnutí zavraždit, nebo poškodit nevylíhnuté matečníkdy z boku. Včely samy to neudělají. Možná, pokud by se tam matky nechaly dlouho, přestaly by je krmit.
Že s průleznýma klíckama NB1 nemá problém mu věřím.
Když vyjdu z Antonovy úvahy, že včely zničí matky kromě jedné tak tuto úvahu můžem rozvinout otázkou: Za jaké situace včely snesou více matek v úle? Typicky je to, když jsou v rojové náladě (v různém stádiu od skryté po zjevnou). Obvykle právě v takových včelstvech chováme matky (jsou silné a ochotně přijímají matečníky) takže to většinou vyjde. (Letos jsem měl krásně přijatou sérii ve včelstvu, které se snaží o tichou výměnu. Takže taky příhodné rozpoložení včelstva pro chov.)
Ale tak jako někdy rojová nálada včely přejde a ony zruší své matečníky tak se může v chovném včelstvu stát, že přestanou tolerovat zaklickované matky, které předtím ochotně vychovaly, a zruší je.
Když si uvědomíte kolikrát v životě jste zažili, že včely spontánně bez vašeho zásahu opustila rojová nálada tak víte že to není úplně častý jev.
No a podobné to bude s rušením zaklickovaných matečníků v průlezných klíckách. Většinou to vyjde a pak když to nejmíň potřebujete vás včelky takto překvapí.
Jednoduše se ve včelstvu změní nálada a priority - jak známé v lidském společenství Smile
Referenční URL's