Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Lenže z vajíčka je kvalitnejšia matka než z larvy čo spravíš a napokon čo spravia včely z larvičky je iný level než to čo vytvoríš. Všetko je to o včasnom krmení larvy kašičkou pre matky a iné kašičkou pre larvy včiel. Napokon na larvy matiek včely robia z viacerých peľou rôznu krmnú kašičku to ako aj keď matku krmia včely.
To s lepším krmením larviček těsně po vylíhnutí v mateřské misce jsem četl jen tady na fóru. Svět říká, že složení kašičky v mateřské buňce a v dělničí se minimálně prvních šest hodin neliší. (ten čas je k diskusi)
Co je, ale podstatné a shoduje se na tom Milan, Jirka a Ruda je, že při chovu z vajíček je velký přebytek nabídky vajíček, ze kterých si včely vyberou daleko lepší jedince než při nabídce larviček.
(05.05.2019 7:51)Frey napsal(a): [ -> ]Me se to nelibi. Je to neprakticke a zastarale pro vetsi provoz pomale. Kdyz vezmu stejny zpusob odchovu z vajicka pres Nicot, nemusim nicit v plemennych vcelstvech desitky zakladenych plastu rocne a lepit je a vyrezavat a zase lepit.

Z Nicotu precvakam vajicka ve fazi hodinovych larvicek, primo do misek chovnych ramku a takto odpadne spolecny problem obou druhu mnozeni-prelarvovani. Mnozstvi chybejici zkonzumovane kase u hodinovych larvicek je zanedbatelne. Avsak nevyhodou Nicotu je omezeny vykon veznene matky a jeji hledani. Nekdy narazeni matecniku. Takze to taky neni idealni. Mozna proto stale otrocky larvujeme jako opiceSmile

Rámky po vyřezání vajíček vrátím samozřejmě do včel, za dva dny jsou dostavěny novým dílem... přece těch ostatních x stovek vajíček a plodu nevyhodím Wink
většinou tak posiluju slabší včelstva, do snůšky tak mají pár sester navíc....

Nicot jsem dlouho zvažoval (tím že larvit prostě neumim) a zavrhnul jsem z důvodu pořízení dalšího jednoúčelového zařízení, ve kterém budu věznit matku v době největší potřeby rozvoje včelstva, což hrozí i naražením nových matečníků ve včelstvu... jednou jsem si udělal vlastní klícku ala nicot s plástíkem a matku tam zaklíckoval, během dvou dní byly ve včelstvu naraženy nové matečníky... nehledě na to, že při "nicotování" musím v tomto období (kdy mi po oba dva dny kdy jsem "vajíčkoval" pršelo za krk) minimálně o jednou navíc rozebrat včelstvo a najít matku abych ji zaklíckoval - chce to ale zkusit, každému vyhovuje něco jiného...

Větší provoz neřeším, mě jde o to vychovat pár desítek kvalitních matek ročně a v tomto systém "vajíčkování" splnil očekávání .... Proč chci matky z vajíček tady již bylo popsáno.... Bohužel jsem se ještě nedostal k systému chovu matek dle Milana Havelky, aspoň mám ještě nějakou tu vizi před sebou...
Peťo to že "svet říka..." je nadnesené...Wink


Na Apidomii v Bukurešti ( to bolo už v roku 1965 !) referoval Towsend G.F. že výskumy materskej kašičky ukázali, rozdiel vo vývine hltanových žliaz u dojčičiek, ktoré kŕmia larvy určené na vývin matky a dojčičiek, ktoré kŕmia larvy určené na vývin vo včelu robotnicu. Ďalej zistili , že larvy určené na vývin v matku dostávajú dva druhy výlučkov, aj to, že a v materskej kašičke pre matku je 10 x viacej výlučkov mandibulárnych žliaz, ako v kŕmnej kašičke určenej na vývin v čelu robotnicu, atď...
Možno si poviete, že to ničomu neodporuje, každú larvu určenú pre vývoj v matku budú kŕmiť rovnako,
to ano,
ale oni ich kŕmia "matkovo" až keď im včelár "prehodí" 1- 1,5 dňovú larvu, ktorá bola dovtedy chovaná "len" pre vývin v robotnicu. A že tam rozdiel v strave je, svedčí rozdielny metabolizmus.Pri meraní dýchania lariev sa ukázalo, že jednodňové larvy určené na vývin v matku spotrebovali za hodinu 4700 tisícin mililitra kyslíka na jeden gram larvy ale jednodňové larvy určené na vývin vo včelu robotnicu iba 2100 !!!
Ozaj sú krmené rovnakou stravou, ozaj sa rovnako vyvíjajú?
Rozhodne nie, a taký deň vo vývoji larvy je v jej krátkom živote, strašne, strašne veľa...
btw.
o tom že larvičku v materskej bunke (ktorá je mimochodom s kvantom materskej kašičky, o ktorom robotnica iba sníva...) kŕmia dva druhy dojčičiek sa písalo aj v Modernom včelárovi asi pred dvoma troma rokmi ale hľadať ti to nebudem...Blush
(04.05.2019 18:01)Marec napsal(a): [ -> ]Tome oproti přelarvování mi to přijde strašně jednoduché... ale to je asi věc názoru...

matečník připevním na zátku velmi jednoduše - odříznu jej těsně u lišty a jelikož jsem dával vyřízlou souš, zbává mi výška prázdných buněk souše z druhé strany matečníku, kdy jejich vosk využiju k připevnění na zátku - prostě tyto buňky na zátku tlakem "naňahňám" ... nebo rovnou hřebíčkem propíchnu tyto prázdné buňky a připevním do oddělku ve kterém se má matka vylíhnout...

Jirka Marx tam dává 4 prosužky mezistěny za stejným účelem myslím....

Je možné i takto. Tedy očka s vajíčky nalepit do umělých misek nebo přímo na loučku.
[Obrázky: DSC01627.jpg] [Obrázky: DSC01638.jpg] [Obrázky: DSC01645.jpg]
S následnými matečníky v umělých miskách je potom lepší manipulace.
JK
Ako dlho môže byť rámik z včiel von z úľa pri teplotách 12 stupňov a bez včiel (včera som sa s tým babral asi 20 -30 minút lebo som popri tom robil štartér ...) ? A nepoškodí to teplo (pritavenie vajíčkového plátu voskom vajíčka). Tento rok už opäť chovám matky z vajíčka týmto spôsobom ale stále to nemám zodpovedané...
Pane Krapka a jak dlouho vydrží vajíčka mimo ul? Jak dlouho může trvat než to napajite a dáte to do včel hodinu? Vajíčka dáváte ty co ještě stojej 1 denní?
tom.50
Tome právě to zde předvedl Josef Křapka.
Prostě trafopájkou nataviš vosk protilehlích buněk z pásku štěpu nebo to můžeš rovnou jednotit.
Tak pokud jde o Nicot tak hlavní myšlenka byla získat lepší těžší vajíčka právě tím omezením matky a tím se zvyšuje hmotnost vajíčka z Nicotu oproti vajíčku v plastu.Nevim už kde ale kdysi jsem četl práci a tam tvrdily že nejlepší vajíčka nebo larvičky se mají brát jediné z prostředka plastu protože jsou tam největší.Co se týče mat.kašičky pravda o jiném složení je prokazatelná ale za mne je to dáno i tím kolik kasičky matecnik obsahuje.Loni ale pozdě jsem zkoušel metodu Quida a hádal bych se jestli je matka větší z vajíčka nebo prelarvena.Zatim nemám dostatek matek pro porovnání jestli velikost matky bude mít nějaký výraznější vliv na její kvalitu ale pokud si s tím člověk da tu práci získá neskutečné "vepře".Ale hlavní je dělat to tak jak to komu vyhovuje a nebát se objetovat tomu víc času a práce.
Děkuju všem za odpovědi a panu Křapkovi za fotky.
(05.05.2019 10:53)Jan Voleský napsal(a): [ -> ]Pane Krapka a jak dlouho vydrží vajíčka mimo ul? Jak dlouho může trvat než to napajite a dáte to do včel hodinu? Vajíčka dáváte ty co ještě stojej 1 denní?
Jak dlouho vydrží vajíčka mimo úl jsem neměřil. Dělám to pohodově žádný kvalt. Než napájím lištu oček (vyřezaných buněk s vajíčky), trvá to zhruba tak i s tím vyřezáním oček, cca 30 min., od odebrání materiálu z úlu. Dávám pozor, aby vajíčka nevyschly, to znamená, že si vše přinesu do pracovny kde nefouká a nepere slunce. Zachlazení se nemusíme obávat, vajíčka ani larvičky nejsou tak choulostivé. Vyzkoušeno na zapomenutém plástu vedle úlu 3 dny. Pouze se opozdil vývoj a líhnutí plodu. Vajíčka vybírám stojící, jsou dobře přilepená a je menší nebezpečí jejich ztráty. To zohledňuji při počítání času do zavíčkovámí matečníků. Ovšem i zde platí, že chovné včelstvo musí být ochotno chovat a ne všechna vajíčka jsou přijata. Tato metoda patří do sortimentu metod chovatelů s horším zrakem a již i třasem rukou Tongue.
Přeji všem chovatelům hodně odchovaných a hlavně kvalitních matiček.
JK

PS
Rozdíl v kvalitě matek z chovu z vajíček a nebo přelarvováním jsem nezjistil. Při obou způsobech jsou některé matičky lepší i horší. Vše záleží na chovném včelstvu a šťastné ruce včelaře při výběru jak chovného včelstva tak i při výběru včelstva poskytujícího chovný materiál.
Koľko vydržia vajíčka? Zaleží od prostredia a to aby mali čo najmenej svetla. Trudie vydržia aj 5 dní a včelie aj 3 dni. Kludne môžeš behnúť do DE alebo AU autom a tam si vyrezať plemenní materiál. Dôjdeš domov a spravíš preleták, spravia si matečníky.
Takhle vypadá matka po 3 překrvení.Spis než vyšší výkon v kladení mne zajímá poznámka o vyšší dlouhověkosti takto prelarvenych matek,ale ověřeno to nemám, uvidíme časem.Po narození měla váhu 298mg.
[Obrázky: 20180616-122426.jpg]
Ve ctrvrtek jsem převážel plast s vajíčky a par včelami ze špičkového včelstva co mám na horách. Do osorelce se dostaly tak za tři hodiny a mám narazeno asi 12 matecniku. Vajíčka vydrží dost, hlavně nesmí na slunce a vyschnout
Děkuju za rady
[Obrázky: 0-B11-F7-D5-EE7-A-46-A5-829-A-7-AD5924-CCB33.jpg] [Obrázky: C02-C04-B1-EC7-C-4019-9-D3-B-FFDF988-B59-BB.jpg]

Tohle chtelo trosku improvizace moje chyba nechal jsem dvě rady buněk
Někde jsem četl (nevím jestli tady nebo v nějakém článku už), že včely upravují postupem času víčko plodu. nemůže mít zaklíckování matečníku nějaký negativní dopad na kvalitu matky?
Pomáhajú jej dostať sa von z matečníku tým že ho z vonkajšej zrovnajú a nechajú tam len tenkú vrstvu vosk. Robia to asi deň pred vyliahnutím (toto si nie som istý ale každopádne krátko pred tým než sa vyliahne).
Zeslabení vosku na hrotu matečníku znamená sice usnadnění práce pro matku při líhnutí, ale nemyslím, že by mohlo mít vliv na kvalitu matky.
Klíckuji matečníky okamžitě po zavíčkování (to ještě nehrozí poškození kukly) do včelotěsných klícek a nikdy jsem nepozoroval, že by měla nějaká matka s ,,odříznutím víka" problém.
Umělé matečníky na přidávání matek do včelstev děláme z mezistěn a to je pěkně tlustá vrstva. I tak je matka během dvou hodin venku.
Zdravím vespolek.
Včera večer jsem kontroloval zavíčkované matečníky na liště v dochovném včelstvu - z 3 matečníku dva zaklíckované v klícce s průlezem, jeden volně. Matečníky dělané s vajíček dle Jirky Marxe - 3 dny ve startéru a pak na dochovné včelstvo.

Liška dělaná 1. 5. tzn. takže pokud bych dělal s 3 denních vajíček tak by to včera večer bylo 15,5 dne. Jeden matečník v klícce vykousaný, ale matka v ní nebyla. Dnes byl otevřen i druhý volný matečník, no a třetí, taky zaklíckovaný ještě uzavřen, jsem hned přidal do oddělku.

Zkontroloval jsem důkladně nástavek v dochovném včelstvu - poslední nástavek nad mřížkou(Lang 2/3) se zavřeným očkem a matku/ky jsem nenašel. Vrtá mi hlavou jak se dostala mladuška z klícky ven, když byla řádně uzavřená a otvor utěsněn špuntem vosku na matečníku Huh anebo co se s matkami stalo.
Samozřejmě, že jsem je mohl přehlédnout. Jak zjistit najisto zda tam mladuška je? Přidat nezavíčkovaný matečník(mám 3 denní z další série) a pokud ho zruší mají matku, nebo je nějaký jiný fígl?

Díky za jakýkoliv postřeh.
Referenční URL's