Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pokud mají důvod, mohou i v průlezné klícce včely zabít.
(04.05.2020 7:17)Kamik napsal(a): [ -> ].....Mohl bych přidat matečníky hned teď, nebo těsně před líhnutím, ale četl jsem, že ne každý matečník se vylíhne, nějaké ztráty tam jsou. Do každého oddělku sice můžu dát více matečníků, ale pokud se vylíhnou třeba 2 M, bude zbytečná ztráta matky. (a tu první sezobne vlaštovka) Nebo děláš oddělků více a pouze s jedním matečníkem a pak, když to náhodou neklapne, vložíš matečníky z další série? Každopádně je mi sympatické, že nemusím řešit přidávání matky.
....

Přesně tak. Přidávání vylíhnuté matky je také riziko a že tě ji sežere pták je riziko stejné. Přidej jen jeden zralý matečník a v osiřelci naraž další sérii. Pokud něco nedopadne, tak uděláš druhý pokus. Pokud ani pak, tak posílíš ostatní oddělky.
(04.05.2020 7:29)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Pokud mají důvod, mohou i v průlezné klícce včely zabít.
I v osiřelci?
Já jsem linej takže značíme až rozkladene matky.
Vlaštovka ti rozhodně žádnou matku nesezobne ta radši trubce,taky jsem měl obavy na baraku nám kazdej rok par či dva hnízdí a neshledal jsem tam absolutně žádnou souvislost.Jsou to teda přesně Jiřičky ale bude to stejný.V tomhle případě bych použil jak píše Honza neprulezove(jiné už nemám) stane když špatně odhadnes dobu ze ti všechny matky vykluçej.dal bych je do líhně (35°C -50-70% vlhkost) a pak den před líhnutím dával do oddelku.Matky muzes opatrně nalomenim matečníků zkontrolovat.Mezi tím stihneš udělat ještě sérii aa využijete osirelec na plno.Pokud pak budeš mít moc matek můžeš je rozdat po okolí.6 den je na hranici kdy můžeš s matecnikma opatrně manipulovat.Nevyhoda je v tom že část matek se vykouše o den dřív a pak musíš přes umělého matecnik přidat neoplozenou matku mnohem těžší.Proto je jednoduší a rychlejší přidat otevřené matečníky pak jen jdeš a kontroluješ jak to vyšlo.Problem je u cca 10% .Často je úspěch 100%.Nepises kolik matek budeš potřebovat pokud ti na to stačí jedna série nechal bych to v osirelci v nepruleznych kličkách a desatej den dal do oddelku udělaných 5 dní před líhnutím.Jj i v osirelci nechaj jen jednu max.2 a zbytek zabijou ale taky nemusejí žádnou je to prostě riziko a zbytečně vytavujee nebezpečí vlastní práci.
Co udělat pokus? Matečníků mám víc, než potřebuju. Přidám zralé matečníky do oddělků, co zbude zaklíckuju v osiřelci. Pokud se v oddělcích nějaká matka nevylíhne, doplním tam vylíhlou z osiřelce. A když by náhodou nějaká matka zůstala, stvořím nějaký oddělek navíc. Ani jedna matka nepřijde nazmar Smile

KTM, byl si rychlější. S vlaštovkami - jiřičkami se přít nebudu, možná to nebylo jimi a křivdím jim, v minulých letech jich tu lítalo 3x denně asi 20, jak ve výšce, tak měly letecké dny přímo mezi úly, až jsem měl obavy, že mě trefí. Fakt je ten, že více jak polovina matek se nevrátila z proletů.
Napsal si odpověď jak to udělat samBig Grin
Až budeš hledat viníka v práci říši,pořádně se rozhledni zda ti tam poskakuje nanapdnej ptáček jménem Rehek domácí.Tem bere vše a umí oddělit žihadlo od dělnice.Jasne mne ty Jiricky taky litaj všude ale vypozoroval jsem dalekohledem že chyták mouchy z trávy ale bacha hodně z toho bolí za krkem jak se točíš.To mas v pohodě ale víš jakej šok jsem míval já když jdu do sklepa a olizne mi tvar jedna z jedny strany a druhá z druhý?? U mne Jiřičky a Vlaštovky neskodej nevim zda u tebe ano ale vlaštovka polyká chyceného hmyz celej kdežto rehek pěkně bokem o větev zpracovává a navíc taky je rok kdy se my půlka nevracela ale hejno o cca 50-80 Jiříček je tu každoročně nebude to jen tímhle
Zdravím všechny,
mám takový dotaz,když budu dělat matičky z vajíček v osiřelci,kdy je přemístit do medníku,zda hned druhý den,nebo až když se vylíhne larvička?
KTM, tak teď si mě znejistěl, rehek tu má hnízdo. Vlaštovky mě ale v době před včelařením nikdy neohrožovaly nízkými lety. Budu to pozorovat Smile každopádně díky za info.
Až se vylihnou larvicky a uvidíte kde je kaše. Proto se musí osirelec krmit nejlepe medem
[Obrázky: F0-E4-E285-5314-4-BB8-AD2-C-4-E3-E8752275-B.jpg]
Tohle průnik témat chov matek a OP. Proč nevyužít toho ze už je tam MM
Téma: Dělnice "zazděná" ve vyběhlém matečníku Smile
Dnes jsem prohlížel zaškolkované matečníky, a všiml jsem si, že mladá krásná panuška je už venku, ale matečník byl zavíčkovaný! A bylo slyšet typické tůtání.
Jen jediný matečník z devíti zůstal otevřený, a dva byly ještě zavíčkované, bez matky v klícce. Tedy, hned v šesti případech byla mladá matička v klícce společně se zavíčkovaným matečníkem! Tyto matečníky jsem rozloupl, a v každém byla zazděná mrtvá dělnice! Něco podobného jsem pozoroval poprvé, a nevzpomínám si, že bych o tom někde četl nebo že bych něco podobného slyšel. Klícky s matečníky, i s těmi s mrtvými dělnicemi, byly obsypané včelami - že by zvláště vystupňovaná chovná nálada? Každopádně - je to zajímavý fenomén.
[Obrázky: 676-B4612-4900-  4801-87-FF-E8-F7-BC2-FB28-E.jpg]

[Obrázky: 93105-FCD-580-C-4-A54-809-E-42-D42-D940-F7-B.jpg]
Chov matek z vajíček jedno foto jsou obsedle matecniky druhé tytéž omezené
3 letá matka z vajíčka z pozdního oplození která se náramně povedla a stále má neuvěřitelný výkon v kladení.(rámek 39x35).
[Obrázky: IMG-20200507-160139.jpg]
(04.05.2020 17:55)lubsus68 napsal(a): [ -> ]Téma: Dělnice "zazděná" ve vyběhlém matečníku Smile

Tiež sa mi to v minulosti podarilo asi dvakrát zaregistrovať. Myslel som že je to nejaká hlúpa náhoda a nejako som to neriešil hoc som mal nutkanie sa na to na fóre opýtať. Asi to nebude až tak výnimočný jav.
Hoj,
kde udelali soudruzi z Holohlav chybu ? Hlavu mi nebere ten nejak extra dlouhej a uzkej matecnik. Jestli se to da povazovat za matecnik.
[Obrázky: 2020-05-11-16-24-44.jpg]

Dale dotaz - co vede vcely (pripadne co za moji chybu) k vychove svisle bunky k tvorbe delnice misto matky v matecniku ?

Dikas
chose
Ttenhle dlouhej matečník vznikne kdy se lervička matky utrhne od kašičky a sesune. Včely doplní kašičku protáhnou matečník, al vesměs z toho nic nebude. Vidím tři docela pěkný matečníky. Kde byly chovaný matičky, Jako v čem.
Hoj,
rikal jsem si, jestli se netrhla a neprotahovaly to jak bylo potreba, ale ze by az takhle ? A rovnou ho nezrusily. Chov probihal ve sbernym oddelku ke kterymu jsem se odhodlal po mych neuspesich pri chovu pri matce v medniku.
Chose.
Sběrný oddělek má akorát chaos ve vččelách, kdyby matky původních včelstev byly sestry, tak možná...... vždy jsem od něj čekal víc. Stačí dva rámky plodu...vylíhnutý do nějakého 4 rámkového starteru a KRMIT!!! jinak jich narazí málo.TO JE STARTER. Naražené matečníky dát i se včelama do medníku silného včelstva, spolehlivě dochová větší množství matečníků, starter by je zredukoval.
Hoj,
ja to udelal tak, ze po tydnu (po zalozen) jsem dal do tohoto sberaku vajickovej step na jednu loucku, za 2 dny jeste dalsi horni loucku se stepem, vzdy mezi ramky s plodem (byly 3 a jeste jeden plodovy plast oklepnuty). Jsou v extrudakovym VN, do dvouramkovyho krmitka jsem jim dal cast sborcenyho zasobniho ramku (zpracovany cukr nebo med) a vodu. Kdyz byla snuska, spise jsem se staral o vodu. Poslednich par dni ale vylamuju dilo z chovnych ramku, silene se pustily do stavby a bal jsem se, ze mi matecniky zazdi. Stavi i jinde, ale tady ten prostor je nejak irituje, nejspise instiktivne.
Takze priste 2 ramky plodu se vcelama jako starter, po 9 dnech vylamat matecniky a nasadit step ? Nebo je to mozny hned ?
Dikas.

Chose
Pár minut vylíhlá Panuška (dnes odpoledne)ze sběráku,z vajíčka bude to pěknej kus.Holt není sběrák jako sběrák....
[Obrázky: IMG-20200511-115242.jpg]
Referenční URL's