Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
mých prvních sedm matečníků, šlo do oddělků ..tak teď jsem zvědav Smile
[Obrázky: Sn_mek_264.jpg]
Udělal jsem dvě série v podstavených nástavcích.V první sériji je přijatých zhruba 50 matečníků,druhou jsem dělal dnes takže tam budu mít jasno pozítří.Včel do oplodňáčků je již dost některá včelstva mají proplodovány tři vysoké nástavky tedy bude zřejmě nutno něco ubrat a nahradit mezistěnami.Mezistěny jsou téměř okamžitě vystaveny a to jak u včelstev z mřížkou pod i nad mřížkou tak i u včelstev bez mřížky.Stavební rámky někde vyřezány jednou někde dvakrát matky je okamžitě při výstavbě zakladou.Na rojové matečníky nebo zakladené misky jsem doposud nenarazil.Ovšem co není může klidně do týdne být.Jen ať už teď nepříde nějaké delší ochlazení aby nemohly včely makat pak by se to asi rojilo všechno rojivky nerojivky.Smile
Dívala jsem se, že u systému Nicot je novinka umělý matečník. Umělý matečník už jsem zaregistrovala,ale nějak nechápu jeho využití. Má šetřit vosk a čas. Nedovedu si představit, že bych na přijatý matečník nasadila místo klícky rovnou umělý matečník a tím něco urychlila, matka se líhne tak jako tak za 16d????
Při výměně matky- že bych narvala matku do matečníku- to bych ji v mém podání mohla rovnou zamáčknout. K čemu se tedy používá????



Neumím vkládat klikací odkaz tak jen takto
http://www.ivcelarstvi.cz/Potreby-k-chov...10-ks.html

Objednávala jsem pár klícek a furt mi ten matečník vrtá hlavouHuh
Jakou máte letos úspěšnost s matečníky? V sobotu jsem larvil na 20 misek, při dnešní kontrole přijaty čtyři. Počasí od soboty téměř stejné - ráno pod mrakem, odpoledne nějaká ta sprcha. Nic moc...
0 z 30, 0 z 30 a dnes 5 z 30. Před měsícem jsem měl 11 ze 40. Něco dělám vážně špatně a nemůžu přijít co to je. Osiřelec z medníku a 3 plod. plástů a spousta včel. Místo mat. kašičky voda.
Na posouzení co děláš špatně je málo informací.Pro začátek určitě nedávej do starterů žádný plod krom toho který jsi nalarvil tedy ani zavýčkovaný to myslím že tvůj starter splňuje.Pokud pak k sádce přidáš larvičky z cizích včel tak ti ho převážně vysuší pokud opravdu nebude udělána kvalitně.Pokud uděláš sádku ze stejného včelstva jako je chovný materiála larvičky při larvení nezabiješ a bude tam dost sytých mladušek úspěšnost se v bezplodém(dokonce i pokud tam bude pouze zavíčkovaný vlastní plod) oddělku dostavý.
Už mě to taky napadlo a asi to bude tím, že dávám larvičky z druhého včelstva. Přesně jak píšete, byly doslova vysušené. Zajímavé, nikde jsem na to nenarazil.
Děkuji, potom napíšu jak to dopadlo.
Také bych se nebál chovat již z vajíček.Mnozí se tomu brání přitom zde je záruka že larvičky budou vychovávány již od útlého věku jako budoucí matky.Osobně chovám klidně z právě nakladených vajíček jen počítání je pak od vajíčka a né od larvičky.I zde ale hrozí že pokud budou z jiného včelstva než nesprávně udělaná sádka tak že je včely vysuší.Při zakládání sádek při vkládání cizího materiálu je třeba striktně dodržovat postup,od předchozího ovonění rámku přes pokud možno samé dobře pokrmené mladušky(létavky v sádce vše zničí),dílo z pokud možno včelstva které nám poskytlo náplň,dostatečně dlouhé osiřelosti(zlatá hodina já říkám dvě) za plného stálého blahobytu nezapomínat na vodu ta je velmi důležitá není na škodu ozasenstvo sádky pěkně orosit.Chov v sádce není zas tak jednoduchý jak je převážně prezentován.Smile
já jsem larvil na mateří kašičku a bylo to mnohem lepší než na sucho a veškerá příprava tkvěla v přehození dvou plástu s vajíčky a malými larvičkami do pátého nástavku a pod něj mřížku
Vyšlo to. Vzal jsem jim všechen plod a nechal je na 3 plástech se zásobami. Přelarvil jsem ze stejného včelstva jako jsou mladušky. Z nouz. matečníků jsem namíchal zředěnou kašičku.
Úspěšnost už byla na první pohled více jak 50% tj. asi 30 matečníků.

Děkuji p. Skala, a teď jdu studovat Vaši sekci "Jak to dělám já" Shy.
Na liště s naraženými matečníky jsem dnes již všechny našel zavíčkované, ale matečníky byly zastavěné dílem, takovým hezkým srdíčkem táhnoucí se až k prostřední liště. Vylíhne se matka? A jde tomu zabránit?


Děkuji OndrejV
Jestly byly matečníky zapracované do díla.Tak asi ne,aspoň při mojích zkušenostech,jak je špička ve vosku
tak je to v kélu.F.V.
Mě se tedy vždy ty zabudované v srdíčku vylíhly ba naopak s nimi mám nejlepší zkušenosti. Moje teorie je, že čím je ten plod kvalitnější tak vylučuje už v buňce feromon a nutí včely dopředu chystat dílo pro budoucí kladení. Dokonce, když pak dám takovou loučkou se srdíčkem do oddělku, kde jsou pěkné, žemlové souše, tak stejně se po oplodnění matka rozklade nejprve na tom srdíčku.
Při zastavění je potřeba zkontrolovat víčko matečníku někdy je skutečně zastavěno někdy ale včely nechají matečník zpřístupnělý byť je celý obestavěn.To mě se stala jiná rarita která se stane tak jednou za život.Jak jsem se již zmiňoval utvořil jsem dvě série jedna je již zavíčkována a úspěšně se vyvíjí.Ovšem při kontrole druhé ani jeden matečník.Příčinu jsem následně odhalil při zakládání chovu jsem si odchyt značenou chovnou matku a následně sklepal z pěti rámků mladušky do prostoru pro chov, nástavek z matkou a plodem následně uzavřel.Do bezplodého včelstva přidal sárii a nechal dva dny a pak provedl kontrolu výsledek 0.Jelikož je nepravděpodobné že by nebyl naražen při tomto sistému ani jeden matečník hledal jsem příčinu a našel spíše šťastnou náhodou neznačenou matku.V chovném včelstvu byly tedy dvě matky kde se tam vzala ta neznačená bylo jen její tajemství a vzala si ho na onen svět protože jak se domnívám moc toho zřejmě ač jí byl kus nenakladla jelikož jsem po ní nenašel byť jen jedno jediné vajíčko a to sem si na to vzal silnější cvikr.Po likvidaci vše vrátil zpět a musím udělat novou sérii z jiného chovného včelstva.Z dvoumatečným včelstvem se setkávám poměrně často ale ze situací kdy se povedlo při chovu matek nevědomky rozdělit dvě matky jsem se doposud nesetkal.
Problém zastavění misek volnou stavbou jde zabránit tak, že pod horní loučku misky dávat nebudeš. Misky tedy až na nějakou další příčku/příčky. Na 39x24 cm mám první příčku asi 8 cm od horní loučky. V loni jsem řešil stejný problém, tohle to vyřešilo.
Ahoj! Zkouším odchovat matky v osiřelci s devítidenním odkladem. Přelarvení a vložení série mě vychází na příští sobotu. To je den kdy hlásí v předpovědi ochlazení a déšť. Má někdo radu jak postupovat při tomhle počasí?? Mohu vložení o pár dní odložit, nebo to raději zkusit osmý den, kdy bude (snad) ještě slušné počasí?? Dík!!
Na počasí nehleď, důležité je mít hezky kvůli proletům a tak daleko co já vím ještě nikdo předpovídat neumí.
(27.04.2014 10:59)werbuk88 napsal(a): [ -> ]Ahoj! Zkouším odchovat matky v osiřelci s devítidenním odkladem. Přelarvení a vložení série mě vychází na příští sobotu. To je den kdy hlásí v předpovědi ochlazení a déšť. Má někdo radu jak postupovat při tomhle počasí?? Mohu vložení o pár dní odložit, nebo to raději zkusit osmý den, kdy bude (snad) ještě slušné počasí?? Dík!!

Ahoj
Vlož plemenivo už 2hodiny od osiření a nečekej 9dnů,tvůj problém s počasím se tím taky vyřeší.
Dominiku, nevěřím, že si včely narazí mnou vložené plemenivo po dvou hodinách osiření. Včely podle mého dají přednost svému materiálu.
Jeden nikdy neví, co udělají včely. Smile



Ale když tak se alespoň potrénuješ v přelarvení, nebo vezmou jen dva , tři.
Referenční URL's