Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(31.05.2014 5:52)P.Krátký napsal(a): [ -> ]
(30.05.2014 22:32)Josef Skala napsal(a): [ -> ]přidání neoplozené matky ač se jeví jako snadná záležitost je poměrně složitá věc.Především musíš matku přidávat k téměř samým mladuškám do úplně bezplodého smetence který musí mít poměrně dlouhý pocit osiřelosti třeba až 24 hodin.Což v případě přidání zralého matečníku vlastně docílíš již vytvořením smetence či oddělku pořád ještě trvá nějakou dobu než se matka z matečníku vylíhne,přičemž i zde není 100% jistota že se vše zdaří.

Nedávno jsem propásl optimální čas k zužitkování zralých matečníků,a když jsem se k nim konečně dostal,už mi z 11 matečníků 5 vyběhlo.Protože jsem potřeboval napravit osiřelé oddělky,což v letošních teplotních výkyvech není nic neobvyklého,tak tam přišly rovnou školkovací klícky(neprůlezné) s těmi vyběhlými matkami.Výsledek?Za dva dny jsem je pustil naostro mezi včely,všechny je bez breptání vzaly,pomohla snůška,a určitě i delší osiřelost.
Není to univerzální pravidlo,ale při určité souhře okolností i neoplozené matky jdou dobře přidávat bez nějakých složitých peripetií.

S pozdravem Pavel

letos mam zkusenost s extra velkym rojem, ktery se mi proste nevesel do ulu, tak jsem ho rozdelil a cca 10l vcel jsem dal stranou, pekne hucely, pridal jsem jim v klicce 2 dny starou mladou matku, zklidnily se a pri sklepavani do ulu jsem ji proste vypustil. Ted uz klade.

Honza
Chci se zeptat chovatelů matek na letošní zkušenosti. U mne chov matek do vylíhnutí probíhá standatně jako v minulých letech. Z osazených plemenáčů je vylíhnuto 100 % matečníků. Bohužel, mám vysoké ztráty matek při oplodňovacích proletech. v minulých letech tak do 10 %. Letos v prvé sérii činí ztráty 60 %. Uvidím jaké procento bude v následujících sériích? Domnívám se, že ztráty způsobilo to letošní květnové "aprílové" počasí. Má někdo z chovatelů stejné zkušenosti?
JK

Josef, ak som správne úpochopil, máš 3 MB, dve si zaklietkoval a jednu ponechal voľnú. Z ponechanej MB bunky sa matka vyliahne a včely ju budú ošetrovať, aj v klkietkach sa matky vyliahnu a včely ich ponechajú na pokoji, i keď včely sa zahryznú do sieťky, no matky budú chovať. Včely budú vyliahnutú M ošerovať, lebo im bude odovzudávať materskú látku, matky v klkietkach budú trpené, od tých materskú látku nemôžu odoberať lebo tá sa medzi včely prenáša ako "chuť" a je pre vfčely neprístupná.
(30.05.2014 6:20)DonPepe napsal(a): [ -> ]Jak školkujete matečníky? Zatím používám misky z přiložené fotky. Do teď jsem využíval otevřené a nebo zralé matečníky, ale ukazuje se, že by školkování nebylo na škodu. Třeba teď se má další série líhnout zítra a aktuálně jsem v takovém presu, že kdybych to měl zaškolkované a dnes tam nemusel, budu strašně rád.
A pokračování. Co pak s mladou neoplozenou matkou? Četl jsem, že přidání neoplozené M je největší oříšek. Dá se přidat do oddělku ( bez otevřeného plodu ) klasicky v přidávací klícce?

Letos se mi stalo, že se mi matky vylíhly dříve, než jsem je stačil přidat co by zavřený matečník( bordel v kalendáři)Protože jsem k přidání do oplodňáčků a plemenáčů neměl ani dusičnan na narkotizaci.... Vypomohl jsem si vyrobením umělých matečníků z mezistěny. Výsledek přidání 100%.Big Grin V podstatě jde o trubičku namotanou na tužku v délce asi 5 cm. Lepší je fénem nahřát a vytvarovat. Jako víčko matečníku též mezistěna , přimáčkne se na otvor a udělají se hřebíčkem dírky kvůli vzduch. Matka do nahřáté rourky ochotně vleze.... Konec se mezi prsty zmáčkne aby nemohla vycouvat a dál se s tím pracuje jako se zavřeným matečníkem. Během hodiny je matka venku.....
Mě přelarvování, které jsem u Tebe Pepo prováděl 1.5. vyšlo následovně: ze 3 sběrných oddělků vytvořeno 10 včelstev. Všechny se rozkladly, ale u jednoho hned narazily matečníky-zrušeno a u druhého mi něco klade na dno buněk hodně vajíček. Občas i po jednom. Kromě tohoto matky nalezeny a označeny. Dám mu ještě týden a pak se rozhodnu. U mě tedy zatím 80%.
(31.05.2014 12:49)TomasoFernando napsal(a): [ -> ].. u druhého mi něco klade na dno buněk hodně vajíček. Občas i po jednom.

mohla by to byť mladá matka (ona sa "znormalizuje" Wink, zatiaľ to vytriedia robotnice ). Mám skúsenosť, že trubčice kladú po stenách , na dno nedosiahnu...
Nakoniec počkaj na zaviečkovanie Blush
(31.05.2014 10:37)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Chci se zeptat chovatelů matek na letošní zkušenosti. U mne chov matek do vylíhnutí probíhá standatně jako v minulých letech. Z osazených plemenáčů je vylíhnuto 100 % matečníků. Bohužel, mám vysoké ztráty matek při oplodňovacích proletech. v minulých letech tak do 10 %. Letos v prvé sérii činí ztráty 60 %. Uvidím jaké procento bude v následujících sériích? Domnívám se, že ztráty způsobilo to letošní květnové "aprílové" počasí. Má někdo z chovatelů stejné zkušenosti?
JK

Josef, ak som správne úpochopil, máš 3 MB, dve si zaklietkoval a jednu ponechal voľnú. Z ponechanej MB bunky sa matka vyliahne a včely ju budú ošetrovať, aj v klkietkach sa matky vyliahnu a včely ich ponechajú na pokoji, i keď včely sa zahryznú do sieťky, no matky budú chovať. Včely budú vyliahnutú M ošerovať, lebo im bude odovzudávať materskú látku, matky v klkietkach budú trpené, od tých materskú látku nemôžu odoberať lebo tá sa medzi včely prenáša ako "chuť" a je pre vfčely neprístupná.

Ne Tono, provádím to poněkud jinak. V sádce - sběrném oddělku (v podstatě se jedná o "sebrané včelstvo pořízené z několika produkčních včelstev) odchovám matečníky. Ty 14-tý den přidělím po jednom do osazených plemenáčů. Matky se vylíhli všechny, ale 60% se jich letos ztratilo při oplodňovacích proletech.
Zdravím Pepa
Loňskej rok byl na ztráty matek horší...Angel..... Letos je to tady tak na 85% úspěšnost při snubních letech. Ale do konce roku se to procento zlepšíBig Grin Z prvních matek to bylo ve včelstvech 7 ze 7mi , v plemenáčích 3 ze 4 a v oplodňáčcích 4 ze 7 ......u druhých matek v oplodňáčcích je to 5 ze šesti....ale to počasí tady není tak strašný.... Nebo se mi to povedlo načasovat....Smile
(31.05.2014 10:24)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Chci se zeptat chovatelů matek na letošní zkušenosti. U mne chov matek do vylíhnutí probíhá standatně jako v minulých letech. Z osazených plemenáčů je vylíhnuto 100 % matečníků. Bohužel, mám vysoké ztráty matek při oplodňovacích proletech. v minulých letech tak do 10 %. Letos v prvé sérii činí ztráty 60 %. Uvidím jaké procento bude v následujících sériích? Domnívám se, že ztráty způsobilo to letošní květnové "aprílové" počasí. Má někdo z chovatelů stejné zkušenosti?
JK

Nejsi zdaleka sám mě z první menší série 20 matek v oplodňácích oplozená 4 a to se vylíhly 1 května a oplozeny byly teprve teď po zlepšení počasí vše ostatní se ztratilo a to tak že matky šli ven i z celým osazenstvem a nevrátilo se zhola nic.Lepší to bylo v oddělcích tam 100% oplodněno.Problém z oplozením má i př.Sedláček Příšovice včera se od něj vrátila exkurze místních včelařů a taktéž si stěžoval na oplození.Myslím že teď už to bude dobré.Letos budou matky potřeba jako sůl rojí se celá republika a v rojích bude potřeba z větší části matky povyměňovat.Smile
Josef Křapka:
jsem na tom podobně, s tím rozdílem, že u mě velké ztráty při proletech začali již v loňském roce. Jsem čím dál více přesvědčený o tom, že důvodů bude sice více (včetně počasí), ale tím hlavním bude asi predace. Pravděpodobně nějací dobráci z ptačí říše...?
V bezmatečném včelstvu jsem v průlezných klíckách zaškolkoval 4 matečníky. Po týdnu (víkendové včelaření) jsem chtěl jednu z matek nechat ve včelstvu a zbylé 3 dát ( přes umělý matečník) do oddělků (věznění 5 dní).
První klícka - matečník klasicky otevřený na špičce, ale klícka prázdná. Druhá klícka také úplně prázdná, ale matečník klasicky zrušen - otevřen z boku. Pouze v posledních klíckách bylo vše podle očekávání - matky opečovávané včelami.
Teď jsem zvědavý na štíhlou matičku, která asi vlezla do sousední klícky a zlikvidovala soupeřku - zda se oplodní. Nebo byl matečník vadný - včely také otevírají z boku neživé matečníky?
Během 14 dnů budu moudřejší.
Zdravím Vás přátelé. Jak dlouho můžu mít matky v malých oplodňáčcích než je budu umísťovat do oddělků? Mají již 3 rámečky zavíčkovaného plodu. Oplodňáčky jsou malé
200x150. Dík Delik.
(02.06.2014 18:28)Miloslav BURIAN napsal(a): [ -> ]V bezmatečném včelstvu jsem v průlezných klíckách zaškolkoval 4 matečníky. Po týdnu (víkendové včelaření) jsem chtěl jednu z matek nechat ve včelstvu a zbylé 3 dát ( přes umělý matečník) do oddělků (věznění 5 dní).
První klícka - matečník klasicky otevřený na špičce, ale klícka prázdná. Druhá klícka také úplně prázdná, ale matečník klasicky zrušen - otevřen z boku. Pouze v posledních klíckách bylo vše podle očekávání - matky opečovávané včelami.
Teď jsem zvědavý na štíhlou matičku, která asi vlezla do sousední klícky a zlikvidovala soupeřku - zda se oplodní. Nebo byl matečník vadný - včely také otevírají z boku neživé matečníky?
Během 14 dnů budu moudřejší.

Mslím že to včely poznaj. V oplodňáčcích špatné matečníky vykousaly z boku.U oddělku kde sem nechal jen jeden matečník, tak taky-vykousaný z boku. Asi byl defektní.
Hezke rano vsem,
Privezl jsem si minuly tyden dve matky od pana Sedlacka z Prichovic. Obe matky oddelky prijaly, ale v jednom jsem pri kontrole nasel jak kladouci novou matku, tak nekolik matecniku. Vylamal jsem je a pockam, zda je narazi znovu. Velka chyba? Zrejme jim matka z nejakeho duvodu nevyhovuje, ze se ji rozhodly tak rychle vymenit, je muj nazor, jak se na to divate vy, zkusenejsi?
Honza
Může být prostě nosematická ... Stalo se mi to před pár lety také (a že to byla kočka!) a vytrvale ji chtěly vyměnit. Měnily a měnily, až vyměnily ... Big Grin
Taky jsem první sérii matečníků vylámal, ale pak ty další použil do oddělků a byly to super matičky ... Nepochybně věděly proč. Zkušený kolega tehdy jen utrousil: "no jo, nosematická ...";-)
Jiří
Druhou varku, pokud bude, urcite ponecham a uvidim, jak to dopadne, nektere bych mohl zuzitkovat jako Ty Jirko, dekuju!
Honza
Dobrý den pánové Smile

Dneska jsme si zkusil u svých včel poprvé sám přelarvovat, chcu si vychovat 3 nebo 4 matičky pro oddělky. Budou sice F2, ale jejich matička klade velice příjemné včely po několika stránkách. Matičky by mohly být povedené, uvidíme, kdyby co, tak se dalším rokem vymění za F1.

Udělal jsem to tak, že jsem z tohoto včelstva vzal jeden plást s medem, kde bylo také dost pylu a dal do plemenáče. Byla tam i nějaká volná plocha, do které jsem nastříknul vodu. Přimetl jsem tam dost včel, vložil dvě mezistěnky (myslím, že to co jsem tam dal stačí) a pustil se do přelarování.

Misky mám kupné plastové, používal jsem štětec, kdy jsem misky nejprve vytřel medem, poté asi dvě kapky mateří kašičky a přelarvoval jednodenní larvičky. Sérii jsem udělal se 13ti larvičkama.

Co jsem neudělal dobře bylo to, že jsem sérii vložil do osiřelce snad už po 20ti minutách, kdy ještě nehučely, protože jsem to dělal prvně a myslel jsem si, že mi přelarvování zabere více času a když už jsem měl přelarveno, tak jsem to nenechával zbytečně dlouho venku. Nyní jsem byl asi po 8mi hodinách ve včelíně, kde plemenáč mám a včelky nehučí, jsou úplně potichu, takže plod asi cítí a doufám, že to bude Ok.

Mám v plánu provést zítra kontrolu, zda včelky začaly stavět nějaké matečníky a vrátit vše do úlu, kde přidám další nástavek, do kterého přesunu ještě nějaký plod a dám tam vše z plemenáče. Samozřejmě oddělím mateří mřížkou.

Chci se zeptat:
- Nevadí, že jsem sérii vložil ještě před tím, než si včelky uvědomily, že jsou osiřelé?
- Jak dlouho mám včelky při naražování matečníku v plemenáči věznit? Stačí den nebo raději dva?
- Kontrola se může provést? Není to jako při tvorbě oddělků, kdy včely pořebují totální klid?
- a obecně, je můj postup dobrý nebo by se dal vylepšit?

Děkuji Smile
Honzo, zkus nějakým logickým pochodem vysvětlit, proč jsi tam dal mezistěny.... Dík.
Aby v plemenáči nebyla díra a aby držely trošku teplo.
Myslím, že to překombinoval - spojil dohromady tvorbu oddělku a sádky.
Takto bych matky rozhodně nechoval.
Sérii buď do sádky nebo do medníku při matce. Je zbytečné pro nás amatéry vymýšlet další kombinace.
Aha, tak teďka mi ještě jako začátečníkovi uniká termín sádka Smile jdu pohledat.

O tom, že by se série mohla dát do medníku rovnou jsem četl, ale zdal se mi tento způsob více jistý.

EDIT: Tak sádka jestli čtu dobře = startér.
Referenční URL's