Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Skúste poprezerat prezentácie. http://www.farmamedana.eu/prednaskova-cinnost
V sobotu jsem nalarvil na sucho, v neděli se podívám a ejhle. Smile Na první larvení nadmíru spokojen. Smile
[Obrázky: 13_6_2015_013.jpg]

Zdá se, že něco přijaly, čas ukáže.
[Obrázky: Sn_mek_2780.jpg]


Nechci Ti kazit radost, ale obávám se, že den staré přijaté larvičky vypadají trošku jinak...asi takhle. chceš -li mít jistotu opatrně je natoč tak, abys viděl dovnitř misky....bílá je barva vítězná
(14.06.2015 20:44)pavel.t napsal(a): [ -> ]V sobotu jsem nalarvil na sucho, v neděli se podívám a ejhle. Smile Na první larvení nadmíru spokojen. Smile
[Obrázky: 13_6_2015_013.jpg]

Zdá se, že něco přijaly, čas ukáže.

spíš to tipuju na divočinu . taky jsem tak dopadl při prvním pokusu
Dík za názory, třeba to podruhé vyjde líp. Možná to bylo tím, že jsem larvil na sucho. Trpělivost přináší růže. Smile

Jak je vůbec uspěšné larvení na sucho ?
Doposud jsem to nechával na včelách. Přelarvování na liště vyžaduje více navštěv u včel a já se k nim dostanu opět až o víkendu.
Nejraději bych to přelarvil znovu teď, ale nejde to. Byl to takový pokus, ale neúspěšný.
Při chovu matek je potřeba mít neustálý přístup ke včelám. Tam nic neukecáš, nic neošidíš. Vše má svůj vymezený čas, většinou dost krátký a musíš to udělat, nejde odložit na později.
[Obrázky: mtc.jpg]

Larveno 9.6, foceno 14.6 dopoledne.
Zaškolkuj je s tímhle nastavením na nich budou držet i natáčky od Nicotu Big GrinBig GrinBig GrinBig Grin
Zúčastnil jsem se kurzu chovu matek v Dole. Kurz fajn, jen jsem udělal chybu. Nenapsal jsem si, jak se přesně jmenujou granulky do dýmáku na narkotizaci včel. Ledek amonný 20% si myslím, ale nevím. Poradil by někdo? Nebo jiné uspaní pro rozdělení do oplodňáčků.
Jmenuje se to Apinar. Ale pozor, výrazně to zkracuje život mlaďušek. Efektnější je plnit za pomocí věznění v temnu a chladu. Lze potom osadit i dvě matky po sobě.
Tam právě tvrdili, že Apinar je léčivo a tak to vyměnili. Věznění ve tmě a chladu mě taky napadlo. Mohu je také postříkat rozprašovačem vodou, aby se po vyndání nerozlétly?
Také je vcelku účinné a rychlé přidušení v zavřené 3,5l sklenici. Tedy smést smykem do sklenice mladušky, zavřít neprodyšně víkem. Pak nejlépe do sudu chladné vody, otáčet a pozorovat. Pokud přestanou být čilé, jsou tak akorát. Pak stačí rozdělit do oplodňáčků a za chvíli jsou opět v kondici.
"APINAR se používá k narkotizaci včel především při plnění oplodňáčků. Účinná látka: dusičnan amonný"

To s tím zkracováním života mladušek je pod mou rozlišovací schopnost - nic zásadního jsem nepozoroval.

Co mi vadí víc je tak jednodenní dezintegrace včel, kdy jim trvá než se zorganizujou a začnou plnit úkoly v úlu. Například na spolehlivé zahřívání matečníku narkotizovanýma včelama v této době bych si nevsadil.
Když to jde jinak než narkotizací je to jistě lepší, ale pomalu se blíží období loupeží a kdo nemá možnost převozu na jiné stanoviště tak pro něho bude narkotizace dobrým řešením.

Osobně se k narkotizaci vracím, až když mě okolnosti donutí.

Narkotizace oxidem uhličitým alias dušením včel v lahvi je taky účinná, ale na můj vkus pomalá a pracná. Možná pokud by byl po ruce zdroj CO2 byla by to metoda srovnatelně rychlá.
A keby sa im do toho pohára zadymilo?
Dnes ráno jsem plnil 20 oplodňáčků. V podvečer jsem nametl včely do rojáku, do rána věznil ve sklepě (tma, cca 17 °C). Ráno přichystal oplodňáčky do řady, otevřel roják, rosil vodou a včely nabíral žufanem jak polívku. Uzavřel oplodňáčky, přidal matku a šup do večera do sklepa. Není třeba používat chemickou či jinou narkotizaci.
Toto krátke väzenie včiel, nespojí dokonale do jedného celku a väčšinou sa včely vrátia (ostanbú len tie, ktoré ešte dovtedy neboli na prelete?) do materských včelstiev. Dobre to môže dopadnúť len vtedy, ak oplodniačiky aj s obsahom odnesieme aspoň na 2 km vzdialené stanovište.
Antone, to je nesmysl. Mám na zahradě u domu včelnici, pod kdejakým keřem oplodňáček. Z letošních cca 50-60 oplodňáčků se vrátily dva. V obou případech nepřijaly matku. Tuto metodu jsem převzal od K. Čermáka, ten takto osadí za sezónu několik set oplodňáčků. V podstatě několik desítek metrů od včelnice.
Prosím Tě, Honzo, to znamená že ráno osadíš, do večera ve sklepě vězníš a na večer dáš na stanoviště a otevřeš? Chápu to správně?
Ano, přesně tak. Celou metodiku popsal Květoš Čermák jako součást plánků na oplodňáček, které jsem kreslil a umístil na fórum.



Edit: ještě doplňuji, že plním opravdu brzo ráno (kolem půl páté) a rozmisťuji až po setmění, aby včely neměly tendenci opouštět oplodňáček. Jen je umístím na své místo a uvolním zátku. Celou noc tak vlastně pokračuje věznění. Druhý den zkontroluji přijetí matky, pokud je vše v pořádku, dalších 14 dnů je nechám být.
Referenční URL's