Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Išiel som podľa návodu co tu písal Jirka.Maxx a rámik s otvoreným plodom som vytiahol aby nemali inú možnosť na odchov matiek okrem listy...
Máš už nejakú začiatočnícku skúsenosť, tak si ešte objednaj knihu Praktický odchov včelích matiek a cez dlhé zimné večery môžeš študovať. Doporučujem. Autor knihy, pán Mačička, bol dlhé roky riaditeľom Výskumného ústavu včelárskeho v Liptovskom Hrádku.
tuto knihu mám a je super. Koupil jsem ji hned jak se objevila na našem trhu. Doporučuji,

(22.06.2015 10:29)roslp napsal(a): [ -> ]Prosil bych fotku toho zázraku. Předem díky.
Nezapomněl jsem na tebe jen najdu fotky. Mám MOoooře fotek včel a tak to chvilku trva.
(24.06.2015 7:03)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]
(23.06.2015 22:17)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]Mňa učili, že matky sa majú chovať nad mriežkou a medzi dvoma rámikmi s otvoreným plodom, aby tam bolo dostatok mladých včiel na kŕmenie. Ja na tej fotografii žiaden rámik s plodom nevidím. Pritom treba včelstvo podnecovať rozriedeným medom vodou 1:1. Keď sa matka narodí chce sa nacucať medu, ktorého kvapka je na dne škôlkovacej klietky. Alebo to pri dnešnom systéme nikot tak nefunguje?
A ten údajný "komplet" nicot z umelej hmoty je taká istá súprava ako moja doma vlastnoručne zhotovená drevená výbava retro na chov matiek.
S otevřeným plodem souhlasím. Také si mysli a výsledky mam vyborné pokud ramek vkladam mezi otevřený plod. Obraceně pokud přidavam matku nesmí tam být otevřený plod.
Mám jinou zkušenost bezplodé společenství mi vychová bez problému vše od prvopčátu až po zpracování matečníků.Bezplodé společenstvý s dostatkem mladušek mi přijme a vychová téměř vše co mu podstrčím do hnízda podstatné je mít mladušky,otevřený plod je pouze zárukou že na něm je nejvíc mladušek tedy pokud mladušky smetu k menšímu počtu plodu o který se bude starat budu mít záruku že bude o podstrčený a jediný plod vhodný k zachování rodu prfektně postaráno.Oproti tomu se mi stávalo že si společenstvý s vlastním plodem vhodným k vychování matky narazilo matečníky na svém a vše podstrčené prostě zlikvidovalo.U zavíčkovaného plodu někdy v prvním rozpoložení vše cizí zlikvidovali a přijali až následné dolarvení.
Pokud sem ještě dobře viděl nalarvil jsem z vody prostě sem vypláchnul vlažnou vodou kousek rámku na kousek černého podkladu a nalarvil nasucho pokud pak bylo dobře udělané splolečenství k chovu tak bylo přijato hodně nalarvených misek.
Různě založené sádky mimo vlastní domov chovného společenství nefungují zdaleka tak dobře jak je popsáno v některé literatuře a nejednou se mi stalo ač je sádka připravena bez jediné chyby tak společenství buď přijalo jen několik málo larviček nebo vše dokonale vyčistilo.Někdy naopak přijalo vše co se jim tam dalo.Jelikož výsledek byl vždy nejistý našel jsem si jiný zaručený způsob.
O čem se tu prakticky nepíše je vliv létavek na chov.U vytvářených sádek jich zůstává minimum kdežto do domácího prostředí se jich vrací velké množství a zároveň neustále přináší zásoby zvenku tedy vytváří přirozený blahobyt to v případě bezplodého společenství provokuje mladušky k založení co nejvíce matečníků a je přijmuto prakticky vše co se jim podstrčí a je vhodné k chovu.Přitom u tohoto způsobu chovu není žádná ztráta na medu a nedochází k likvidaci matečníků což se stává u dochovu v medníku při matce.
Je naprosto nepodstatné zda se dělá 5 nebo 20 matečníků v obou případech se to musí udělat pořádně 0 z 5 nebo 0 z 20 je pořád poměrně dost práce která byla zbytečná.Toď mé postřehySmile
Citace:Mám jinou zkušenost bezplodé společenstvý s dostatkem mladušek mi přijme a vychová téměř vše co mu podstrčím do hnízda podstatné je mít mladušky

Súhlasím. Už som to v tomto vlákne uviedol. Francúz Gatineau choval matky tak, že do stredu nadstavka umiestnil tri plásty ručne naplnené peľom. Medzi týmito plástami s peľom urobil zebrované dve uličky, aby tam vošli dva rámiky so sériami materských misiek. Do nadstavka striasol mladé včely z dvoch plodísk, aby bol štartovací úľ husto obsadený mladuškami. Odchoval kvalitné matky a úspech mal údajne vždy zaručený.
Jedna kuriozita z chovu matek. Odchytával jsem matku do zasílací klícky z oplodňáčku, té se to nelíbilo a ulétla. Žádná tragedie, za chvíli se vrátí. Vrátila, sedla si mi na botu a šup, už byla v nohavici montérek. Cítil jsem, jak pomalu leze po noze. Bál jsem se, abych ji nějakým neopatrným pohybem nezmáčkl. Rozepnul jsem montérky, nechal je padnout ke kotníkům a čekal, že ze záhybů látky vyleze. Musel na mě být úžasný pohled ... Big Grin Po chvíli matka našla cestu na svět a už je u zákazníka.
Pěkná příhoda...taky jednu přidám. Mám kamaráda....slíbil jsem, že neprozradím jméno.....Letos začal zastřiávat matkám křídla.A jak bral jeden oplodňáček za druhým...značil a střihal....tak se mu v "zápalu boje" stalo, že označil a ustřihl křídlo den předtím přidané panušce......Big Grin
(26.06.2015 6:20)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Jedna kuriozita z chovu matek. Odchytával jsem matku do zasílací klícky z oplodňáčku, té se to nelíbilo a ulétla. Žádná tragedie, za chvíli se vrátí. Vrátila, sedla si mi na botu a šup, už byla v nohavici montérek. Cítil jsem, jak pomalu leze po noze. Bál jsem se, abych ji nějakým neopatrným pohybem nezmáčkl. Rozepnul jsem montérky, nechal je padnout ke kotníkům a čekal, že ze záhybů látky vyleze. Musel na mě být úžasný pohled ... Big Grin Po chvíli matka našla cestu na svět a už je u zákazníka.

video by nebylo? Smile
Nebylo, moje žena (ani já) nejsme postiženi úchylkou točit a fotit každou blbost. Můj telefon video snad ani neumí.
Ale jaká by to bola krása.. Big Grin
Tak to nepopírám, skvěle by jste se bavili.
nás stejně jen zajímala barva trenek ...Wink
Jo, srandičky na cizí účet, to by se vám hodilo ... Big Grin Ale představte si tu situaci sami u sebe ... Big Grin
Jiří
dneska jsem si jel pro nějaké věci do včelařství sedláček a zjistil, že tam mají tenhle týden dny otevřených dveří .. no zkrátím to .. mimo jiné jsem se dozvěděl, že při přelarvování, je nutné dodržovat polohu larvičky, na té straně co na ní ležela původně, by měla i po přelarvení, protože prý má spodek dýchacích trubic zalepený MK, a pokud by se nám obrátila tak se prý udusí .. nicméně, to prý neplatí při přelarvování přes vodu (vytřepáním do vody se prý umyje a pak může ležet jak chce)

zajímavé Smile
Měl bych dotaz. Při přelarvování už mám problém vidět ty nejmenší larvičky i se všemi zvětšovacími sklySad Ale vajíčka vidím dobře a tak jsem jich pár zkusil "přelarvit". Šlo mi to s nimi podstatně lépe. Přelarvuji na mateří kašičku. Jak to asi dopadne? Zkoušel to už někdo?
Minulý rok som to skúšal... Nechitila sa mi ani jedna matka...
u přesunu vajíček musíš dodržet několik zásad a hlavně musí byt včelstvo ve správné fázi, jinak je stěží přijmou. přesunuji vajíčka a úspěšnost mám vyšší jak 75 procent. na přesun používám čínskou lžičku , jak jsem slíbil ukážu a snad mam fotku i s vajíčkem. Také se da využit velice zajímavé řešeni ,které jsem minuly rok poprvé odzkoušel. Úspěšnost cca 100 procent.
jak jsem slíbil. Neboť sliby se mají plnit. http://medove-zpravy.blogspot.cz/2015/06...zicka.html
čínská přelarvovací lžička. Po odstranění chyb s nahráváním videi doplníme i je.
(27.06.2015 19:41)Orxion napsal(a): [ -> ]dneska jsem si jel pro nějaké věci do včelařství sedláček a zjistil, že tam mají tenhle týden dny otevřených dveří .. no zkrátím to .. mimo jiné jsem se dozvěděl, že při přelarvování, je nutné dodržovat polohu larvičky, na té straně co na ní ležela původně, by měla i po přelarvení, protože prý má spodek dýchacích trubic zalepený MK, a pokud by se nám obrátila tak se prý udusí .. nicméně, to prý neplatí při přelarvování přes vodu (vytřepáním do vody se prý umyje a pak může ležet jak chce)

zajímavé Smile

To je tradované a patří to mezi složitosti co přednášejí chovatelé na "kurzech" aby včelaři raději matku koupili než si ji vychovali.
Další odborníci co jsem se jich ptal a chovají dost matek to nepovažují za pravdivé, pravděpodobné a ani možné..

Nakonec, ono převrátit larvičku dá dost práci.
Referenční URL's