Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravim, chcem tento rok prvy krat chovat vlastne maticky, prelarvovanim. Niekde som cital, ze mam do misiek dat trosku vody a nasledne vajicko. Po par dnoch mam uz larvu, vyberem ju prec a do kasicky prelarvim vajicko. Robite to takto alebo to len prelarvite do misky a nechate tak? Dakujem za vsetky postrehy!
Takhle to fakt nefunguje
(18.04.2016 19:16)Maroš1 napsal(a): [ -> ]Zdravim, chcem tento rok prvy krat chovat vlastne maticky,

No, dlouhá verze krátce....
Pokud máš umělé matečníky, tak nechat ovonět, poprvé přelarvovat klidně na kapku vody, nebrat čerstvé vajíčka, ale už jakoby C larvičky, poté co přijmou (bude velmi mizerná úspěšnost), vyházet larvy, vyndáš si z toho mat. kašičku, a poté znovu nalarvíš na tu kašičku co si získal, ze startovací série (můžeš ji zředit 1/1) a pak uvidíš jaká bude úspěšnost, je dobré video na YouTube

Hezké video třeba zde:
(18.04.2016 19:16)Maroš1 napsal(a): [ -> ]Zdravim, chcem tento rok prvy krat chovat vlastne maticky, prelarvovanim. Niekde som cital, ze mam do misiek dat trosku vody a nasledne vajicko. Po par dnoch mam uz larvu, vyberem ju prec a do kasicky prelarvim vajicko. Robite to takto alebo to len prelarvite do misky a nechate tak? Dakujem za vsetky postrehy!

Maroši Maš asi na mysli asi dvojí přelarvovani. Ale to se provádí trošku odlišně.
Nejdříve se do misky vloží mlada larvička a ta po přijeti druhy den se odstrani a vloží se vajičko vhodného staří. Jedna se o metodu pana Oresiho s přehlasovaným O.
Pro začátek je lepší larvit jen larvičky. Idealně pul až jeden a pul denní. Tvaru Přesně tak jak ukazoval ing.Boháč Rohlíky to jest larvičku která je mini pidi a ma tvar rohlíku.¨
Pro snadne vyhledaní doporučuji jako zakladni pomucku, vyhledat plast s vajičky, po okraji plodu, vše co jde ke středu jsou larvičky ruzneho staří, no a to co těsně sousedí s vajíčkem a již larvičkou je to co larvy. To by Ti mělo pomoci.

Pokud bys chtěl přelarvovat dvojmo a nakonec provádět chov od vajička, jde o spravné načasovaní. Aby včelky byly v plné chovné naladě, jinak tě to velice brzo odradí.
Zde Přenašení vajček http://medove-zpravy.blogspot.cz/2015/06...zicka.html
Ještě důležitější, než samotné přelarvení je připravit si nějakým způsobem včelstvo, ve kterém budeme chovat. Ideální je, aby byl nástavek, do kterého budeme dávat lištu či rámek s miskami a larvičkami nabušený včelami. Jen množství včel dokáže udržet teplotu a dostatečně krmit matky. A na ten první moment přijetí misek nějakým způsobem snížit množství mateří látky, buď částečným oddělením od plodiště s matkou folii nebo úplným oddělením a položením na vlastní dno na 12-24 hodin bez otevřeného česna. Nebo udělat osiřelec či sběrný oddělek. Možností je mnoho, ale základní princip je stejný.

Larvit co nejmenší larvičky, ty půldení jsou úplně malinké a PRŮHLEDNÉ!!! Fakt doporučuji zvětšení a světlo. Ke konci prvního dne života larvičky (čtvrtý den od položení vajíčka) se do ní začnou ukládat kapénky tuku a zbělá. Pak už vidět je.

Když to nejde i tak, je třeba imitovat snůšku....KRMIT

HODNĚ ŠTĚSTÍ A ÚSPĚCHŮ
Pán Meduna, prečo vkladáte pri druhom prelarvovaní do mater. kašič.(MK), keď je to podľa mňa zbytočné. Musíte si uvedomiť, že pre vývin kvalitnej matky je to jedno, včela totiž až tri dni larvičky chovajú tou istou potravo akoobyčajne larvičky z ktorých budú včely robotnice. Taktomisto chovajú budúce včely aj budúce matky, potom je zbytočné prelarvovať úplne malé larvičky, čo je problém hlavne pre neskúsených včelárov. Tú istú kvalitu nových matiek dosiahneme tak isto aj priprelarvovaní dvodňových vajíčok a tie sú naozaj väčšie.
Ano Antone, tak se to říká. Ale existuje několik prací z renomovaných vědeckých ústavů, které tvrdí že přeci jenom nějaké rozdíly mezi MK pro matky a dělnice jsou. Kdybych před skříní kde mám archiv, nestála paleta lahví, poslal bych ti, kde hledat! Zdraví R. S.
Rudolfe složkou která je zasadni pro rozdilnost Mezi matkou a včelou je latka, která se nazyvá Royalaktin. Zde jen zaklad: http://medove-zpravy.blogspot.cz/2011/05...ismus.html

Antone trochu se ztracím v tvých otázkách a informacích.
Proto se pokusim odpovědět, tak že popiši postup.
Dvoji přelarvovani podle oresiho, je provadeno zduvodu, kdy takto odchovene matky jsou co nejpodobnější přirozeným matkam.
Proavdi se to tak, že nejdříve odebereš larvičku a tu vložíš do mateří miskyMM. pokud je larvička přijata, druhy den se odstrani a vloží se místo ni vajičko spravného staří.

Pokud jen přelarvuješ mladé larvičky je vyhodne nabrat Larvičku i s MK(mateří kašičku), lepe ji přijímají.
Tohoto nabraní se velice dobře dociluje činskou lžičkou.
Pokud se jedna o rozdilnost staří Larviček a kvality z nich odchovaných matek, je to dost zasdní a je markantní rozdil. Mezi jedno denní a dvou denní a tří jsou obrovské rozdíly, V literatuře najdeš na porovnání i fotky. Jako například kniha Od slovenskeho včelaře MAčičky -Praktický odchov včelích matek na straně 44. kde jasně je ukázán rozdíl. Zde je vidět jen rozdíl vzhledový, ale daleko větší rozdíl je např, v počtu rourek. Nižší počet ma za následek nedostatečnou vykonost matky v kladení
(19.04.2016 18:09)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Pán Meduna, prečo vkladáte pri druhom prelarvovaní do mater. kašič.(MK), keď je to podľa mňa zbytočné. Musíte si uvedomiť, že pre vývin kvalitnej matky je to jedno, včela totiž až tri dni larvičky chovajú tou istou potravo akoobyčajne larvičky z ktorých budú včely robotnice. Taktomisto chovajú budúce včely aj budúce matky, potom je zbytočné prelarvovať úplne malé larvičky, čo je problém hlavne pre neskúsených včelárov. Tú istú kvalitu nových matiek dosiahneme tak isto aj priprelarvovaní dvodňových vajíčok a tie sú naozaj väčšie.

Prvé tri dni včely kŕmia robotníčie larvy materskou kašičkou.
(19.04.2016 19:56)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Antone trochu se ztracím v tvých otázkách a informacích.

No prepáč Jindra, ja som toto tvrdenie si prečítal na náhodne tvrdenie pomocou googlu, že pokusy prebehli v USA (škoda, že som si nepoznačil tento traktát), kde zistili pomocou uhlíkovej metódy, že kŕmna kašička v materských bunkách kde prebiehal vývoj larvičiek s porovnaním kŕmnek kašičky vo včelích bunkáchn majú rovnaké vlastnosti. To mi stačilo, že svoj chov som potom mal uľahčený s výberom chovného materiálu podľa veku larvičiek (z vybraných včelstiev)

Nič iné mi neostávalo porovnať, len túto inpretáciu brať ako novú a pravdivú, robil som chov matiek zp starších larvičiek. už som nevyberal takmer neviditeľné 12 hod. larvičky, ale podľa veku, ktoré mali už 36 hod.+-4 hod. no a kvalita (veľkosť M, mohutnosť M, početnosť vaječných rúročiek samozrejme som nedokázal zistiť), ale získané matky všetkých päť "P". Tento môj prvvý vstup bol ako testovací, či je rozšírený medzi včelármi, pretože viac chovateľov aj viac môže vedieť, takže kto môže nech poskytne viac údajov o mojom tvrdení.

Maďarský chovateľ Orosi Pál bol známy pokusmi s dvojitým oprelarvovaním lervičiek, že z už vytvornej potravy pre larvy, larvičku odstránil a nahradil ju inou. Celé tie pokusy boli v jednej chvíle posudzované ako zavádzajúce, poretože pri týchto zákrokoch, včely kŕmnu kašičku po vloženáí druhej larvičky odstraňovali a znovu nastal s touto novou larvičkou ten istý proces, pôvodnú kašičku odstránili, aku novej ôrviočke MB vložili novú kašičku, takže čo si od tejto metódy sľuboval nedosiahol to (mnoho mater. kaši. obrovské M), čo čakal a prestal túto metódu používať. Tlak z vonku z výskumných stredísk.

Preto som svoj postoj výchovy novej matky zjednodušil, na získanie vhodných larvičiek som mal prípravok IZOlátor, do ktorého som vkladal čerstvý jednostaranný plástik (veľkosti 100x100 mm) panenský plást (do plástiku som nalial riedený med aby včely rýchle vyčistili plástik), včely ku vloženej uzavretej matke mali voľný prístup cez plast. priesvitnú mater. mriežku, po vyňatí z chovnej uličky som mohol pozorovať vhodnosť larvičiek na prelarvovanie. Matky po splnení úlohy (obyčajne som nemal problém) som na 4 deň matku z IZOlátora vypustil a na 5 deň od vloženia som z tohoto minirámika odoberal prvé vhodné larvičky, staré 36 hod +-4-5 hodín.
(19.04.2016 23:03)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]...včely kŕmnu kašičku po vložení druhej larvičky odstraňovali...

Onehdá chlap co pracoval ve velkovýrobně matek v USA vyprávěl že zkoušel přelarvovat do piva. A včelám to bylo fuk.
Včelám to "fuk" nebolo, robili len to čo mali, pre nich to bolo všetko cudzie samozrejme aj riedená mater. kašička (MK) a stalo sa im, že neraz odstránili aj s MK aj larvvičku, nebol to všetko v súlade s ich "plánom". samozrejme to čo si napísal platí aj teraz, všetko čo dávame do materskej, misky včely odstránia, ponechajú si larvičku a tú ak prijmú začnú chovať larvičku "svojimi" výlučkami.
Myšleno bylo jim jedno jestli odstraňují kašičku nebo pivo. Úspěšnost přijetí stejná.
No to bych netvrdil vyzkumy ukazaly ze trva rozdilne dlouho nez si vcely vsimnou a zacnou larvicku krmit. Muze to byt od pul hodiny do nekolika hodin a jiste bude rozdil zda larvicka po tuto dobu lezi v MK nebo v necem jinem.
Hm....to by byli výzkumníci bez práce, kdyby se matky chovaly z přirozených matečníků.....Přelarvování vzniklo díky komerčním požadavkům na množství rozchovaného materiálu od jedné matky. Tak proč to hrotit ....a při potřebě 10ti matek matek ročně vůbec přelarvovat???
Vydržte do mája a kvalitných matiek bude toľko, že ich ani nepochytáteWink
Big GrinBig GrinBig Grin To máš pravdu.

Přesto budu tvrdit, že pokud si vybereš pro chov správný včelstvo, a odchováš přirozené matky,bude rojenī méně časté, než když přelarvením vyrobíš "vadné kousky", kterē v květnu budou chtít včely vyměnit....a v květnu se moc TV nekoná.....Big Grin
TV sa koná aj v máji,ale musí byť zakódovaná v génovej výbave matky...
Nebo mizerná stará.
Referenční URL's