Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Umělý matečník je něco jiného..... používá se při přidávání již vylíhlé panušky event. oplozené matky do včelstva či včelstvíčka. Rozhodně nenasazovat na matečníky!!!!
(31.05.2016 8:11)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Pavle, to nebude ten problém. Já používám jako sériové rámky klasické rámky, které mají odnímatelné loučky. Nikdy se mi nestalo, že by je kompletně prostavěly. Někdy měly tendenci stavět, ihned jsem zaškolkoval a většinou se matky vylíhnou.
To jsem si také myslel, dělal jsem to také, ale přijdou okolnosti, kdy to prostaví a prevencí je úzký rámek.
(31.05.2016 8:31)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Ideálně zaškolkovat po zavíčkování. Pokud mají chuť stavět, dej jim místo ať mají kde.

@Honzo. Jak pak bereš matečníky, povoluješ šroubky? Dík Zd.

Ty šroubky jsou utažené tak akorát, že menším tlakem na matečníkovou misku ji vysunu do boku a vložím do klícky. Šrouby mají velkou hlavičku, aby misky pěkně držely.

(31.05.2016 8:45)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]To jsem si také myslel, dělal jsem to také, ale přijdou okolnosti, kdy to prostaví a prevencí je úzký rámek.

Díky za tip, až k tomu dojde, je dobré vědět, jak to řešit.
Chtěl bych si letos zkusit odchovat nějaké své matky. Vajíčka bych bral ze šlechtěné F1. Teorii mám doufám nastudovanou, praxe bude horší Big Grin Mám otázku - nemám-li dostatek prostředků - oplodňáčky apod, je problém poté vylíhlé matky vkládat např. do oddělků nebo velkých, ale osirelych včelstev? Je mi jasné, že budou problémy s přijetím matky, když nejspíš nebude mít dostatek feromonů před oplozením, ale jak velký problém by to byl? Má smysl to prostě zkoušet, nebo se opravdu úplně připravit, mít vyrobené malé oplodňáčky a rámky k tomu? Díky za trpělivost Smile
Přidat neoplozenou matku je dost těžké tím bych nezačínal.
Ale udělat si z každého včelstva oddělek a přidat zralý matečník to by mohlo být do začátku schůdné. Ne příliš úspěšná, ale snadná metoda je dát matečník do medníku odděleného mřížkou a opatřeného očkem.
Pokud ale chybí nástavky na oddělky tak bych nejdřív vyřešil tento problém.
Nesháněj oplodňáčky a další věci k tomu, to se ti nevyplatí.
Udělej si, nebo si kup 2 nebo 3 styrodurový plemenáče na tvoji míru a začni s nima a oddělkama v nich.
Případně rovnou do nástavku. Místo dna desku s lištama, očko jako česno a místo víka desku styroduru nebo polystyrénu. Sice to nevypadá tak hezky jako oplodňáček, ale účel to splní a nemáš skoro žádný další náklady.
Díky, to bych viděl jako ideální řešení. Jen se zeptám - co máš na mysli "desku s lištama"?
To je ono, a když tam neuděláš ty díry, tak použiješ to očko.
vrátím se k tématu klícek
https://www.nastavky.cz/chov-matek/ochra...horni.html
používáte to někdo? měl jsem představu, že to nasadím třeba po dvou třech dnech na umělé CHYCENÉ matečníky a oni to už nevykoušou i když to zastaví trubčinou....
stejně tak jsem si myslel, že se používají ty průhledné nasazovací "trubičky" z ještědu
http://www.vceliprodejna.cz/d/umel-matec...s-1002449/
.... normálně matky každý rok šly, ale letos mi vše prostavují jak zběsilé a nevím, jak jim zabránit....udělám zítra jen tu úzkou laťku....
(31.05.2016 15:06)Kohout napsal(a): [ -> ]Nízké dno

Já používám ještě jednodušší věc:
https://www.nastavky.cz/nastavky-a-sesta...h-3-4.html

Jsou to rámy vysoké 25mm
Pod to deska polystyrenu a je chovné dno s podmetem 25mm. Pak nástavek fólie a zase deska polystyrenu.

(31.05.2016 18:21)karelretik napsal(a): [ -> ]vrátím se k tématu klícek
https://www.nastavky.cz/chov-matek/ochra...horni.html
používáte to někdo? měl jsem představu, že to nasadím třeba po dvou třech dnech na umělé CHYCENÉ matečníky a oni to už nevykoušou i když to zastaví trubčinou....
stejně tak jsem si myslel, že se používají ty průhledné nasazovací "trubičky" z ještědu
http://www.vceliprodejna.cz/d/umel-matec...s-1002449/
.... normálně matky každý rok šly, ale letos mi vše prostavují jak zběsilé a nevím, jak jim zabránit....udělám zítra jen tu úzkou laťku....
A k úzké laťce ještě dej misky hodně blízko sebe. Mě letos téměř neprostavují, maximálně tak krajní matečník, nebo dva.
(31.05.2016 12:37)Stanislav Vorel napsal(a): [ -> ]Nesháněj oplodňáčky a další věci k tomu, to se ti nevyplatí.
Udělej si, nebo si kup 2 nebo 3 styrodurový plemenáče na tvoji míru a začni s nima a oddělkama v nich.
Případně rovnou do nástavku. Místo dna desku s lištama, očko jako česno a místo víka desku styroduru nebo polystyrénu. Sice to nevypadá tak hezky jako oplodňáček, ale účel to splní a nemáš skoro žádný další náklady.

Udelal jsem to letos naprosto stejne a musim rici idealni reseni, ikdyz je pravda, ze mam jeste dva drevene plemenace, ale ty jako zalohu. Styrodurovy byl hotov za deset,mozna patnact minut a fertig. Videl jsem je uz loni u Milana Havelky a ted po kurzu jsem se do nich pustil. Udelal jsem je ale sirsi, na sedm ramku, at nez treba vyresim nastavky, nemam oddelek na strome jen diky prostoru Wink, drzim palce!
Honza
chystám kluky na bukkake Tongue
Neštovice!! Big Grin
Tak bych to chtěl zrekapitulovat (jak jsem se chvástal, že teorii vím, asi ne úplně Big Grin)

Takže, připravím si chovné včelstvo, buďto:

a) podle tohoto http://www.honeybees.cz/Chov-matek.html - přelarvím kapičkou medu
b) udělám si oddělek (jak je psáno na prvních stránkách tohoto tématu), nechám ho osiřet a vystavit matečníky, které poté zruším - budu mít mateří kašičku na přelarvení.

Ze včelstva odeberu plást s nejmladším jednodenním plodem a přelarvím. Sérii vložím chovnému včelstvu mezi plod (nejlépe líhnoucí se kvůli mladuškám) a přidám rámek s pylem za chovný rámek. Chovný rámek nechám předtím den v chovném včelstvu.

1) Po zavíčkování nejlepší matečníky (dá-li bůh Big Grin) zaklíckuju a ponechám ve včelstvu do líhnutí. Včelstvo se snažím nerušit.
2) Nebo není třeba ani klíckovat, když nebudu mít oplodňáčky. A rovnou přendám matečníky do osiřelých včelstev nebo oddělků.

Dejme tomu, že bych měl připraveno 5 oddělků. Tím poté přidám matečníky. Po oplodnění a rozkladení matky bych už matky zúžitkoval podle svého (odchytil, nalepil značku, přidal do vyjídací klícky a přidal do včelstva, kam bych eventuelně přidal další rámek s vybíhajícím plodem a nezavíčkovaným, aby se o matku měl kdo starat a abych mladušky nalákal k tomuto rámku). Později, pokud bych matky použil do produkčních včelstev, bych jednoduše oddělky zpět nějak spojil buďto do sebe a nebo k produkčním včelstvům. Říkám to tak dobře?

Nechci hned ze začátku dělat nějaké hlouposti a naučit se to špatně. Proto prosím o trpělivost Smile Byl bych vděčný, kdybyste mi doplnili či upravili. Díky
Jsem normálně nasranej. ani to nebudu vytečkovávat... Z druhé série 18 oplodňáčků ani jedna!! Matka se nevrátila.. tohle přeci neni možný.. Sad Změnil sem místo oplodňáčku oproti minulému roku. mám je na kraji v lese, a trochu aj pod stromama. Ale nic. Oplodňáčky prázný, včely většinou fnrkly. Je tam jen hrstka včel. Mě se letos teda nedaří Sad( teď sem vážně už smutnej Sad
jo používám apinar-souvislost??
Bingo!!! Apinar zkracuje život včel, zvláště nejmladším. Mám ho v base, jako nouzovku, ale nepoužívám. Mlaďušky ometu v podvečer před plněním do rojáku, vězním ve sklepě, brzo ráno plním oplodňáčky žufanem včelami jako polívkou. přidám matku, zase do sklepa a hodně pozdě večer ven, otevřít očko a nechat v klidu. Letos 100 % přijatých matek, jen nějaké ztráty z proletů.
(01.06.2016 14:19)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Jsem normálně nasranej. ani to nebudu vytečkovávat... Z druhé série 18 oplodňáčků ani jedna!! Matka se nevrátila.. tohle přeci neni možný.. Sad Změnil sem místo oplodňáčku oproti minulému roku. mám je na kraji v lese, a trochu aj pod stromama. Ale nic. Oplodňáčky prázný, včely většinou fnrkly. Je tam jen hrstka včel. Mě se letos teda nedaří Sad( teď sem vážně už smutnej Sad
jo používám apinar-souvislost??


Kolik dnů je vězníš???
osm měsíců těžkého žaláře Wink
tak ja pouzivam dle casu bud priduseni ve sklenicce nebo normalne Apinar,nestalo se mi to co popisujes..nesmis je tim predavkovat staci pul max lzicka a trochu je coudnout,necham po zacatku jak apinar chytne odfouknout bokem a pak jen dvakrat trikrat fouknu ono to uspani ma trochu zpozdeni...lepsi min nez vic pokud ti vyvrhujou obsah volatek prehnal jsi to....osazuju bud dva dny pred lihnutim nebo matku hned po uspani na ostro zavru na dva dny a dobry..v chladu neveznim neprevazim..

to se mi spis nevrati matka z proletu.....
Referenční URL's