Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Apimondia 2013 - Kyjev - 29.09.2013 - 04.10.2013 - diskuse
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
Vzkaz pro moderátory : Myslíte, že by bylo od věci vypravit na Apimondii do Kijeva z ČR autobus pouze "včelofóristů"? Už se těším na pokec.
Pokud je to tedy o možné, hlásím se do seznamu jako první. Osobně bych nastupoval v Humpolci.....
iRP
Zajímavý nápad. Je to dost daleko - podle mapy.cz z Ostravy přes Polsko cca 1040 km. To by byla plodná diskuse. Big Grin Jen je otázka, jestli letadlo v tomto případě není lepší řešení (cesty Polska u Ukrajiny), rychlejší a pohodlnější určitě. Otázka je také cena...
Mohlo by se to dělat v zájmu ekologie formou Webináře třeba přes Webex. Alespoň by se ušetřil čas a cestovní náklady. a vše by bylo zaznamenáno.
http://www.webinare.cz/
http://www.system602.cz/cs/co-je-webinar
http://www.xtb.cz/xtb-akademie/seminare-a-webinare

Třeba i v té Kanadě bychom mohli být virtuálně přítomni.
No , Když uvážím, že minulý kongres byl kdesi v Argentině (celkem kousek), předminulý, kterého jsem se se zájezdem zůčastnil ve francouzském Montpellier (cca 1400 km), tak se mi zdá ten Kijev docela přijatelný. Cena do Francie byla stanovena na celkem 9.000,- Kč, cestou jsme navštívili jednoho z největších distributorů včel. potřeb fy Ickowicz a ve Francii jednoho velkovčelaře. Celkově to ale bylo spojeno hlavně s poznávacím zájezdem Marseille, Cannes, Nice, Monte Carlo, který v podstatě tvořil největší náplň zájezdu.
Tady by to možná šlo podobně spojit s prohlídkou některé včelařské paseky v Polsku nebo na Ukrajině. Popravdě řečeno - oni poláci či ukrajinci nejsou v našem oboru žádní žabaři....
iRP
To se vzájemně nevylučuje. Kdo si chce pokecat face 2 face dojede osobně poslechne poreferuje osahá si co je vystaveno a cestou se někde zastaví. Kdo z finančních, časových nebo i fyzických důvodů nemůže dorazit osobně nechť mu je umožněno na přednáškách být přítomen virtuálně případně lze i přes plátno poreferovat do sálu či jinak zasáhnout slovem i obrazem do diskuze. Tudy vidím jít budoucnost. Technicky je to již zvládnuto a ty služby se nabízí. Je tedy jen otázka chtít. Ale je to jen nápad - třeba někdy.
Dalsou moznostou je ist spacim vlakom. Ja som cez leto isiel z Bratislavy cez Kyjev do Simferopolu a spat. Kazdy den odchadza z Bratislavy rychlik 13:57 do Moskvy (iba 1 denne). Je to pomalsie ako lietadlo, ale oproti autobusu to ma vyhodu v tom, ze tam mate postel a normalne sa clovek vyspi. Oproti lietadlu je tiez nevyhodou dlhsie zdrzanie na hraniciach, hlavne na vstupe do SR. Podla casoveho poriadku ma ten vlak prichod do Kyjeva nasledujuci den okolo osmej vecer, takze by sme uz v ten den nic nestihli, iba zaplatit za 1 noc v nejakom hosteli. My sme preto radsej cestou tam vystupili v Lvove (okolo 10:30 rano), pozreli mesto (skutocne pekne, navyse este s bonusom pozostatkov z EURO 2012) a vecer pokracovali inym vlakom 22:35 z Lvova, ktory prisiel idealne rano pred 7-ou do Kyjeva. Cize cas nutny na cestovanie sme vyuzili na spanok a este sme usetrili aj za tu 1 noc v hosteli. Cestou spat sme uz isli priamo do Bratislavy, odchod 11:05, prichod do Bratislavy 14:03 dalsi den (v skutocnosti sme 2 hodiny meskali, lebo pre zdrzanie na hraniciach nas pripojili k neskorsiemu rychliku z Kosic). Rozpis vlakov na Ukrajine si mozno pozriet bud cez poezda.net (obdoba cp.sk) alebo lepsie cez stranku Ukr. zeleznic http://www.uz.gov.ua/en/passengers/timetables/ . Cenovo to vyslo vcelku prijemne, nakolko sme to objednavali cez registracne pracovisko ZSSK a tam davaju velmi vysoke skupinove zlavy pre cesty po Vychodnej Europe. Teda presnejsie:

Cesta do Ciernej n. Tisou je podla beznych tarif t.j. 2x13.35 eur pre 1 osobu ak mate Junior Railplus. Spiatocny listok pre 2 osoby Cierna n. Tisou - Kyjev je 78 eur. (rovnako stoji az do Simferopola). Okrem toho lezadlovy priplatok pre BA-Kyjev je 17 eur/osoba pre ten priamy spoj, Leopoldov-Lvov je 10 eur/osoba a Lvov-Kyjev je 27 eur/2 osoby. Uroven vlakov bola dobra az velmi dobra, spat sa dalo uplne bez problemov aj spolucestujuci boli prijemni. Treba mat na pamati, ze medzinarodny rychlik do Moskvy disponuje kupe s 3 postelami nad sebou, avsak mate tam aj umyvadlo. Vnutroukrajinske vlaky maju 2 postele nad sebou na oboch stranach, t.j. celkom 4 v kupe. Je dobre si tam kupit spodne lezadlo (ak cestujete 2, tak 2 nad sebou), mate potom moznost si ulozit veci do boxu pod spodnou postelou, ktoreho vekom je ta spodna postel, takze pokial vas niekto nezhodi, tak to neotvori. Je dobre ale si listky zarezervovat dostatocne skoro vopred - aspon 40 dni, nakolko rychlik Bratislava - Moskva disponuje len 2 voznami. My sme kupovali listky cca 30 dni vopred a na cestu spat sa nam uz neuslo miesto spolu (isli sme 2) a dohoda priamo vo vlaku o vymene nebola mozna.

Najlepsie na Kyjeve je metro, ktore ma vsetky hlasenia v anglictine a mozete sa v nom vozit kludne cely den za 2 hrivny = 20 centov, pokial neprejdete cez vystupny terminal. Ako hostel odporucam hostel Gagarin, je novy, na urovni slusneho penzionu, s moznostou 2 lozkovych izieb.
Přátelé, v posledním časopise bylo oznámení, že se organizuje zájezd letadlem na UA. Povšiml jsem si toho pozdě a i se mě to jeví dost peněz, tak jsem vyhledal, že se zde už toto téma řešilo. Má někdo povědomost, že by se chystalo i něco jiného busem? Je to blíž, než do Montpellier, i když časově plánovač ukazuje stejně asi kvůli cestám. Byl i návrh na jakýsi foristický zájezd, co kdyby se udělala anketa, kolik by bylo zájemců?
Francii jsem si nechal ujít, připadal jsem si ještě včelařský cucák, teď už se na nějaká témata chytám...
Miso treba na Ukrajinu viza?
Můj dotaz nějak zapadl... Vypadá to tak, že každý točí medometem a nemá na tyto věci momentálně pomyšlení, nebo zkrátka ani neplánuje jet anebo už má nějak ten zájezd domluvený.
Já netočím, protože je škaredě, jet bych chtěl, tak mě to zajímá. Takže plánuje se něco?
Já bych jel. V nejhorším vlakem přes noc. Ideálně autem. Pokud se naskytne něco výhodného autobusem tak bych i do toho šel. Zatím jsem v klidu, protože na individuální dopravu je 14 dnů před odjezdem času dost.
(24.05.2013 13:36)Scipio napsal(a): [ -> ]Miso treba na Ukrajinu viza?

Nie netreba, teda aspon v lete 2012 nebolo. Staci pas.
Krásné dopoledne přeji,
při zhruba šesti lidech se dá u nás půjčit mikrobus a cesta by se rozpočítala, ale musela by být záruka, (složené peníze), že přihlášení "necuknou na poslední chvíli". Pokud by byl zájem a cca šest zájemců by se sešlo, neměl by být problém cestu uskutečnit. Bylo by dobré se už před cestou poohlédnout po nějaké polské včelnici, jak tady avizoval tuším Rosťa Pešek. Byl jsem v Kyjevě několikrát kamionem, cestu znám jakžtakž dobře, v centru se samozřejmě doptáme přímo na místo konání výstavy.
Z Domažlic, kde bydlím, mi to dává přes Prahu, Brno a Ostravu, (kdyby zájemci byli i z Moravy) cca 1.560 km, což je i s pohraniční kontrolou na polsko ukrajinských hranicích tak 24 hodin na cestu (samotná cesta někde kolem 18-ti hodin)...
Je to jen předběžná nabídka a je možné buď o ní podiskutovat nebo ji zavrhnout Rolleyes
Honza
Určitě bych o tom chtěl diskutovat.

Ve svém okolí vidím tyto možnosti:
  1. Autem na LPG kombi max 5 lidí cena 1,6Kč/km
  2. Autem Peugeot 806 max 7 lidí cca 3,15Kč/km
  3. Vlakem - nemám zjištěny detaily výš už je to do detailu popsané. Množstevní slevy tuším od 6ti lidí (sleva desítky procent).
Ceny u toho mikrobusu by chtělo také uvést.

Další věc k diskusi je ubytování. Bez ubytování mi to přijde reálné jen u vlakové dopravy, ale ani tak to není ideální.
Během deseti minut bych měl dostat podrobnější info, co se týká zapůjčení mikrobusu. Smím se zeptat, co vše počítáš v rozpočtu na 1 km, že to vychází tak nízko? Zajištění ubytování je samozřejmostí, spát někde mimo město ve stanu se mi tedy nechce Confused ...
Počítal jsem jen pohonné hmoty.
Souhlas, na stan je říjen už dost pozdě.
Hledal jsem i vlakového spojení, z Prahy je to s přestupem na ten bratislavský vlak do Kyjeva, o kterém se tady psalo výše, navíc cena pouze zpátečních jízdenek pro dvě osoby Praha-Kyjev je 11.106 kč bez lůžka(!).
Oproti tomu jsem našel přímé letecké spojení Praha - Kyjev, kdy letadlo odlétá 30.9. ve 14:50 a v Kyjevě je v 18:10 a zpátky letí 2. října v 10:20 a v 11:45 je v Praze za cenu 6.332 kč na osobu a doba na ceste cca tři hodiny tam a zpět Shy ..
Možná by též stálo za zvážení...
Co se týká cesty autem, je třeba si uvědomit, že je to dvacet hodin sezení v autě po ne zrovna ideálních silnicích, se spoustou policejních kontrol a úplatků navíc s dost dlouhou dobou čekání na hranicích. Jezdím do Rumunska, kdy ujiždíme cca 1.000 km denně a vím tedy moc dobře o čem mluvím...
Honza
Tak musím přiznat, že cesty na Ukraině neznám a chování policie už vůbec ne.

Od lidí co Ukrainou projížděli osobním autem, ale žádné hororové zkazky neznám. Pokud někdo má něco nepříjemného jsou to kamioňáci.
Dokonce jsem uvažoval o cestě na Krym s rodinou, trošku jste mě vylekal ...
Jinak pro mě Ostrava - Kiev 1050km nevypadá nijak hrůzostrašně. Ale třeba je to opravdu díky policii a kvalitě cest problém.

Pokud by cesta po zemi oběma směry přesahovala částku 5000Kč tak to vypadá spíš na letadlo.

Hromadné slevy na vlak zjišťuji ....
JJ, já právě jezdil kamionem do Kyjeva Wink Domažlice Kyjev cca 1.500km + -, druhá věc je, že je třeba počítat s pojištěním auta, znáš ten vtip-Přijedte poznat krásy Ukrainy-Vaše auto už je tady! Rolleyes Takhle letadlo by bylo bez problému a z letiště buď MHD nebo taxikem, stejně, co sebou člověk potřebuje za věci?? Max. něco hygienických potřeb, trocha peněz, foťáček a náhradní oblečení. Jídlo si dá místní, docela chutně vaří...
Honza

Jsem zvědav na ty slevy na železnici Shy

Tak mám nové info, co se týká zapůjčení mikrobusu, naprosto neprůchodná varianta a když jsem se zeptal na to, co s autem a námi v případě poruchy a náhradního auta apod., koktal jak malej kluk, tak jsem to rovnou odpískal, tudy teda cesta nepovede, navíc požadoval kauci 20.000,-Kč předem, co kdyby... Confused
Honza
Add vlak.
Cena zpáteční jízdenky za osobu jedoucí ve skupině (6 osob a více) je 5639,- Kč
Příplatek za lůžko za osobu v jednom směru je 18 EUR.

No žádná sláva ... to letadlo vypadá líp než vlak.

Už je tam i podrobný program. (editováno přidán odkaz na program)
(01.07.2013 11:46)Honza Veber napsal(a): [ -> ]Hledal jsem i vlakového spojení, z Prahy je to s přestupem na ten bratislavský vlak do Kyjeva, o kterém se tady psalo výše, navíc cena pouze zpátečních jízdenek pro dvě osoby Praha-Kyjev je 11.106 kč bez lůžka(!).
Oproti tomu jsem našel přímé letecké spojení Praha - Kyjev, kdy letadlo odlétá 30.9. ve 14:50 a v Kyjevě je v 18:10 a zpátky letí 2. října v 10:20 a v 11:45 je v Praze za cenu 6.332 kč na osobu a doba na ceste cca tři hodiny tam a zpět Shy ..
Možná by též stálo za zvážení...
Co se týká cesty autem, je třeba si uvědomit, že je to dvacet hodin sezení v autě po ne zrovna ideálních silnicích, se spoustou policejních kontrol a úplatků navíc s dost dlouhou dobou čekání na hranicích. Jezdím do Rumunska, kdy ujiždíme cca 1.000 km denně a vím tedy moc dobře o čem mluvím...
Honza

Aktualne info pre cestu vlakom z BA do Kyjeva vlakom je tu. Myslim, ze sa toho od minuleho roka vela nezmenilo. Za skupinu sa povazuje uz 1,5 cloveka (=dospely + dieta). Pri 2 osobach bez junior zliav by to minuly rok vyslo 44,50+78/2+2x17 = 117,50 eur. Na aktualnej stranke uvadzaju pre 4 cestujucich listok 55,25 eur/osoba, co po pripocitani cca 2x17 za lezadlo vyjde 89,25 eur. Ta cifra 11.106 kč/2 osoby bez luzka je teda dost premrstena. Nemyslim, ze cesta z CR do BA by mala vyrobit ten rozdiel cca 150 eur na osobu... Skuste nakombinovat vlak z CR do BA na 1 listok a BA-Kyjev osobitne. Inak pre cestu z CR naozaj aj lietadlo moze byt zaujimava volba, obzvlast ak mate stastie na nejaku akciovu ponuku na zlavovych portaloch (kvoli fixacii na konkretny datum je to ale malo pravdepodobne). Cesta vlakom BA-Kyjev totiz trva cca 30 hodin. Pokial clovek ide z CR, tak sa to natiahne s prestupmi aj na 2 dni (jednosmerne), co uz je fakt na zvazenie. Tam skutocne odporucam zastavku v Lvove.

Co sa tyka dovolenky na Kryme, ja osobne by som si na zaklade skusenosti z minuleho roka radsej vybral inu destinaciu. Jednak kvoli tomu, ze hoci to formalne spada pod Ukrajinu, 80% obyvatelov su etnicki Rusi (a turisti mozno az 95%) a podla toho to tam aj vyzera. Bol som v Balaklave, Sevastopole, Simferopole, Jalte, Alupke, Bachcisaraji a vsade som bol rozcarovany z mnozstva spiny a ineho bordelu. Napr. na plazi v Balaklave boli exkrementy a rozbite flase na kazdom kroku (doslova), vo vyrazne zvysenych mnozstvach na vhodnych miestach (obzvlast pod nejakymi prevismi, v skalnych dierach). Podobne v Cufut Kale (skalne mesto s mnozstvom vhodnych skalnych utvarov), na plazi pri Voroncovom palaci v Alupke. Navyse, ruski turisti aj zamestananci v turistickom priemysle sa spravaju velmi arogantne. Velmi casto je vstupne vyrazne premrstene a inostranci (t.j. nie Ukrajinci, Rusi) kde-tu dostanu aj specialnu prirazku. Uplne ine to bolo v Lvove, v Kyjeve. Ludia v tych mestach su blizsi nasej mentalite.
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's