Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak získat med bez medometu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Zdravím,
hledám inspiraci, jak získat malé množství medu - např. 5 kilo, kdy se "nevyplatí" použití medometu. Máte někdo nápad/zkušenosti?
Rozdrcení díla a následné překapání přes kuchyňský cedník.
Doporučuji takto drtit panenské dílo.
Zkušennost nemám ale pokud chceš zachovat i dílo tak by možná šlo položit rámek vrchní loučkou dolů do nějakého většího vědra a nebo plastové bedýnky která by byla tak akorát a pak s tím na špagátu točit aby med vylítal a pak ho z toho vědra vyškrábnout lžící.Wink Ještě před tím bych to pěkně ohřál aby dobře tekl.
Napadá mě ten malej medomet na holi co jsem viděl někde na fotkách.Špic stojí na zemi a nahoře se s tím opisuje kružnice a bedýnka uprostřed na dva rámky rotuje kolem té hole.S tím vědrem bys ale dosáhl daleko lepší odstředivé síly jen pozor na hlavu.Big Grin
Ještě by se dalo jít na pouti na tu atrakci odstředivku-nezapomenutelný zážitek a ještě vytočeno.
bienenkiste prezentuje jednoduchou metodu.

Něco podobného je i na stránkách omletu.
viz video 6.


Koukám že jak ta bienenkiste, tak ten omlet jsou velmi inspirováni mednou krávou. Jen u té bienenkiste mě udivilo, že je to v podstatě medná kráva, ale předělaná na studenou stavbou, docela by mě zajímalo co je k té změně vedlo.
samozrejme vcelarí s Krankou a v principu jde o lezákový úl
http://i1170.photobucket.com/albums/r527...chnaya.jpg

v principu Ti stací mrízka z úlu privázaná na kosteti. Presto doporucuji pri té akci vlézt pod sprchu. Big Grin
Když už jsme u těch vynálezů, já bych udělal stejnou krabici ale s trychtýřem a bajonetem na sklenici. To vše bych uvázal na bidlo a točil. Jen bych s tím nesměl bouchnout o včelín.
Nebo nějak takto?
[Obrázky: Fotografie0075.jpg]
Avšak, ti kteří zhotovili toto zařízení již nežijí. Stejně před nimi musíme smeknout.
JK
to už je ale medomet Blush
Původní otázka tak trochu odporuje názvu tématu, nešlo o striktní nepoužití nějakého technického zařízení na vytěžení medu z plástu, šlo o jednoduchý způsob ve chvíli, kdy se např. nevyplatí "špinit" medomet. Může se hodit pro včelaře, který má jedno či dvě včelstva pro radost. Podle mě připadá v úvahu vykapání, lisování, ale i vytočení udělátkem, jako je uvedeno v příspěvku JKL, popřípadě jiným.
(05.11.2012 23:45)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Když už jsme u těch vynálezů, já bych udělal stejnou krabici ale s trychtýřem a bajonetem na sklenici. To vše bych uvázal na bidlo a točil. Jen bych s tím nesměl bouchnout o včelín.

Ta krabička na tyči není žádný nový vynález ale naopak jde o oživení předchůdce medometu. Někde v nějakém dokumentu z Anglie předváděli právě tento nástroj - dřevěná hůl, a na dvou provázcích přivázaná dřevěná krabička - naši předchůdci byli již v dobách minulých (bez elektřiny a železa) koumáci.

Jinak princip medometu je na následujícím videu a cca od 1:50 je demonstrace = i tak se dá "vytáčet".

Ta rotující krabice na tyči je dobrá legrace, ale spíše jako technická zajímavost. Za tu cenu se dá sehnat cínovaný medomet ve velmi dobrém stavu. Pokud Vám jde o zařízení, které šetří místo a je po ruce k příležitostnému vytočení pár plástů, tak je spíše lepší koupit minimedomet, který se pak dá použít i jako stáčecí nádoba. Dá se sehnat celoplastový, nebo nerezový.
Marně jsem se pokoušel najít nějaké zařízení pracující na principu vibrační extrakce medu (vyklepání). Něco jako krabička s dvojitým dnem umístěná na šikmé podložce, která by oscilovala ve vertikálním směru a to tak aby zdvih byl rychlý a sestup pomalejší (prostě přes vačku) a tím by se simulovalo "vyklepávání" tak, že by zrychlení v dolní úvrati bylo srovnatelné s odstředivým zrychlením v medometu.
Bohužel to asi neexistuje - pokud ano tak bych přivítal nějaký link. Pokud by to fungovalo, jakože by mělo, tak by ten princip byl využitelný v automatizaci (v nějaké vytáčecí lince) ale i v malých domácích zařízeních "na stůl" pro jeden dva rámky.
Myslím si, že by mohlo být zajímavé využití vodního lisu . Jen by bylo třeba upravit tu speciální tkaninu, co je na vnějším plášti a použít vodu o cca 40°C (nebo nějakou mezní teplotu: ještě pevný vosk, ale co nejtekutější med) pro snadnější tok medu. Možná by to pak vycházelo celkově časově rychleji než vyplétání rámků v kombinaci s odvíčkováním (stavbu včel neuvažuji), ale otázka je na kolik by byla drť propustná, jak by to šlo rychle a jaká by byla výtěžnost. Vidím to osobně dost skepticky, ale když už mě to napadlo, hodím to do placu zkušenějším.
(02.11.2012 8:06)Boris napsal(a): [ -> ]Zdravím,
hledám inspiraci, jak získat malé množství medu - např. 5 kilo, kdy se "nevyplatí" použití medometu. Máte někdo nápad/zkušenosti?

Plastový rámek, tupý příborový nůž a cedník.
Koukám že se lis na med vyrábí již jako profi pomůcka pro včelaře:
http://www.safnatura.com/eng/prodotto-de...c29461b2be
..to bude asi originál na odviečkovance,taliani ich zvyknú lisovať..ale med z plástov pôjde samozrejme tiež Smile
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :