Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pohon k medometu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Taky bych si zabastlil. koupit trafo-proste kus mědi na železe. Pár diod (4), a bombu kondík. jenže. komu se chce dneska takhle bastlit. Radši holt nějakou korunu rozumně! utratit za hotový, nebo max lehce připojitelný výrobek. čas je dneska strašně drahý, a je ho nedostatek...
Čo je to problém dnes kúpiť kvalitné trafo, spraviť usmernenia a vyhladenie prúdu? Všetko stojí len a len peniaze. Za málo penazí nemusí biť vždy dobrá hudba.. Cool
Pokud se necítíte na usměrňování střídavého napěti z trafa, tak můžete sáhnout po hotovém výrobku od Lysoně.
A ještě budete mít čím zatavovat mezistěny.
Mam medomet pohanany dynamom LUCAS 12 V na baterku.A chcel by som to poriesit aj so solarnym panelom na nabijanie a nejakym regulatorom .Ma to niekto takto spravene alebo mi vie niekto poradit nejaky link ?,lebo na forku ani na nete som to nenasiel.
Nepoužívám solar k pohonu medometu. Používám ho spíše jako náhradní zdroj. Potřebuješ solarni panel dostatečného výkonu. Měl by dávat mim. 2.2A, ne-li více, aby se baterie (předpokládám autobaterie, pokud nepřímo trakční baterie), vůbec nabíjela. Záleží na vykonu baterie. Pamatuj, že vykon solaru je ovlivněn sluneční ativitou. Pouze přímý osvit dáva nejvyšší vykon. S nižším osvitem klesá. Pak samozřejmě regulator. Reguluje nabíjení, chrání baterii před vybitím, zkratem. Bez něj to nejde. Zase musí být dostatečného výkonu, dělají se 10A i 20A. No a medomet napojiš na ten regulátor. Velmi jednoduché. Můžeš pouzit i měnič 12V/220V, ale pozor na jeho výkon. Jinak solar jsem kupoval ma 4wifi, regulátor alliexpress (Čína)
Nějaký ten odkaz dostaneš na google vyhledávači, stačí zadat :
zapojení solarniho panelu a regulatoru.
Je toho spousta. Rozhodně nešetři na výkonu jednotlivých zařízení.
(05.08.2017 23:52)leven napsal(a): [ -> ]Mam medomet pohanany dynamom LUCAS 12 V na baterku.A chcel by som to poriesit aj so solarnym panelom na nabijanie a nejakym regulatorom .Ma to niekto takto spravene alebo mi vie niekto poradit nejaky link ?,lebo na forku ani na nete som to nenasiel.

Tyto dynama ztrácí výkon když se zahřejou, také má ztráty na buzení cívek což se řešilo dát místo cívek permanentní magnety. Určitě bych zvolil jiný DC pohon.

Regulátor FV-Baterie jedině Victron. FV panely jedině polykrystalycké.

Baterie s výhodou NiCd zaplavené od cca 40-60Ah/1,2V, optimum 120Ah nebo více, nevýhoda váha. Olovo se může vyčerpat do 50%nom kapacity, potom jde při hlubokém vybíjení rychle dokopru. Takže se zase nic neušetří na váze. Li baterie musí mít zase vymyšlený správný balanční nabíjení jinak se nafouknou a pfííí vypaří se nebo rovnou shoří.

Regulace buzení a komutátoru tranzistorovou regulací nebo nouzově obyčejným přepínáním článků baterie.

Funkční to tu jeden včelař (mladý a starý) má, nabije NiCd články doma, má dvě sady. Regulaci nevím motor má podobný. Mladý si asi nato dal tranzistory, starý - jeho otec - kolega než umřel měl pod stropem obyčejný odporový drátový regulátor, potom dam dal přepínač jak píšu, říkal že ten drátový regulátor dost topí.

Přepínání článků a případně reverzace přímo na kontaktech článku baterie je dobrá volba. Stojí to jen to, najít v kovošrotě alepoň 25A vačkové přepínače, nebo jej zvolit jaký a dát objednávku do Obzoru Zlín.


Zkušenosti mám, jede mi na ze Slunce více než 50% mé spotřeby el. energie kterou potřebuji k žití. Jediný co tu ohledně elektroniky pro FVE funguje je Victron, ostatní víceméně dříve nebo později vyluzuje obláčky a nepříjemný zápach. Nebo tu jsou k dostání i švýcarské studery, ale v FVE -DC asi moc velkou nabídku nemají a jsou asi jednou tolik drahé než Victron. Victron je hlavně dobře prodejný když se dělá upgrade, nebo je snadno rozšířitelný pro paralelní zapojení.
Je tu někdo, kdo má pohon medometu „krokovým motorem“ bez převodovky? Mě ho syn postavil z dostupných komponentů. Vytáčí se s ním velmi dobře. Má plynulý rozběh, a velmi přesné otáčky. Naučil jsem se je rychle odhadovat podle dle kvality rámků.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's