Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pastovací zařízení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
máte někdo zkušenosti s velkokapacitním pastovadlem s ohřevem? Konkrétně se mi jedná o toto od fy Mineli jde mi hlavně o to, jestli ta vrtula bude dostatečná i pro promíchávání horních vrstev
Jaké máte zařízení na pastování medu? Zatím všude nalézám jen toto:
http://www.vcelarstvisedlacek.cz/fotogal...i-zarizeni
ale já bych chtěl něco ve stylu tohoto:
http://vast-oil.lyson.com.pl/p3028572_za...v50hz.html
ale na 220V....nemám 380V
Psal jsem do Vastoilu a je možné to předělat na 220V přeprogramováním měniče, ale za to už chtějí dalších 3500,-...Sad(
Co používáte vy jako pastovací zařízení? Máte foto? Nebo víte o nějakém jiném výrobci než Lyson? Děkuji
V Havlíčkově Borové Ti to myslím udělají i na 220 V, ale zároveň Ti to vřele nedoporučí.
Motor má prostě radši motorový proud...
Než to udělátko budeš potřebovat, tak možná, že budeš mít motorový proud. Nebo spíš, už ho budeš potřebovat.
(14.11.2012 14:16)jdjd napsal(a): [ -> ]V Havlíčkově Borové Ti to myslím udělají i na 220 V, ale zároveň Ti to vřele nedoporučí.
Motor má prostě radši motorový proud...

děkuji za odpověď...vůbec mě po pravdě nenapadlo, že to nějak může souviset s výkonem...když medomety jsou běžně na 220...
máte tedy někdo pastovací zařízení na 220? já bydlím v paneláku a tady prostě 380 není...a nebude Sad
Karle, tu největší pradu pravd řekl Zdeněk Bretner. Je otázka, kolik toho budeš mít celkem a kolik z toho budeš pastovat.
Pokud to budeš dělat v malém (myšleno do cca 100 - 150 kg ročně), pak na to stačí jakákoli vrtačka s převodem - nám to stíhal bohatě NAREX. K ní koupíš (nebo si necháš udělat) dřevěný pastovací hranol a tak snadno konev během 3 - 4 dnů zmákneš. Investice řádu korun, protože nevím, jestli tu vrtačku náhodou nevyužiješ i jinak. Pokud ano, tak ji proto nepočítej. Pak je další otázkou, kolik toho dokážeš prodat. Samo osobě i tohle je potřeba domyslet. A taky to musíš někde a v něčem uskladnit. To už není v konvi, plechovce, ani v sudu, ale ve sklenicích a ty potřebují docela prostor. A to na docela dlouhou dobu.
Pokud toho budeš dělat víc, je dobré tomu uzpůsobit technologii.
Pro množství cca 300 kg je podle mne uvedený Vast oil docela akorát.
No a pokud ještě víc, tak my jsme si nechali u Havlíčkovy Borové udělat zařízení vlastně na míru - převodový motor jsme si dodali sami a cena bubnu a vlastního míchadla vyšla na dalších 15.500,- Kč. Kapacita 150 kg v jedné várce, děláme bezprostředně při vytáčení min. 4 várky ročně.
No a u jednoho mého kamaráda jsem viděl už před nějakými 10 - ti lety míchadlo původně z mlékárny, které "honil" převodový motor o příkonu 5,5 kW. Kapacita byla cca 2000 kg na jednu várku. Prostě, pokud se zpastovalo, celý provoz vytáčení medu se zastavil a dva dny se skleničkovalo.
Čili moje rada - kup pro začátek ten NAREX s míchadlem a po čase rozvíjej dál. Jako vše ostatní. Ona totiž poctivá "pasta" není mimochodem nic jednoduchého. Hlavně investičně.
Znovu - opět základní dotaz - jaké množství chceš a jak pravidelně pastovat?
P.S. Ještě k té vrtačce, či pohonu obecně. Výkon postačuje kolem 650 W, ale musí být zpřevodováno. Čím menší otáčky, tím lépe!!!!!!
Zapomeňte na elektronickou regulaci, to snížení otáček musí být převodovkou!!!!. Jinak Vám jakákoli vrtačka prostě bez milosti shoří. Sám mám na kontě už 2 ks, než jsem to pochopil.
iRP
Ta vrtačka ale silná vrtačka by se nemusela ztratit ani pro pastování většího množství.Jak tu někdo jednou již zmiňoval použití převodovky ze starého medometu na kliku a nebo flexi obráceně.
Začneš tou vrtačkou a pak to můžeš upravit tím převodem pro větší nádobu a spínacími hodinami do zásuvky jako jsem viděl u přítele pana Křapky.
Je tu určitě i fotka toho jeho pastovadla jenom nevím v jakém tématu to bylo.
Nebo si sežeň starší medomet a udělej to rovnou z něj.Pokud chceš nerez nádobu tak se mrkni na Aukro na nerezové hrnce.Dají se dobře vydražit a stačí přivařit a nebo našroubovat stáčecí ventil.Raději bych tam nějakej přivařil aby se v tom hrnci dalo i kuchtit.
Já vydražil hrnec na 100l za 1200,-i s dopravou.Tak levnou a dobrou nádobu nikde nekoupíš.
Tady je aktuální dění-http://aukro.cz/listing.php/search?sg=1&...zovy+hrnec

Ještě dodám-tuhle vrtačku mám já a plná spokojenost-http://www.naradi-extol.cz/index.php?mai...ts_id=7519
Teď tu sedím a koukám na eBay a našel jsem to o čem jsem tu psal.Je to ten hrnec s navařeným ventilem.
Tady-http://www.ebay.de/itm/Imker-Bienen-Imke...416e2a84cf

Že by také pastovadlo??-http://www.ebay.de/itm/Tauchkorb-Kerzen-...2ec360dc9f

Další model-http://www.ebay.de/itm/Ruhrpropeller-Ruh...1c2c6567d0
Pro ty, co mají pochybnosti o 220V motoru: máte s tím nějakou zkušenost, nebo se jedná pouze o domněnky? protože se poohlížím po tomto pastovadle http://www.baranik.sk/stroje-a-zariadeni...u-70l-240v nerad bych koupil potvoru...
Nemám vlastní zkušenost, jen jsem při výběru diskutoval s výrobcem a ten mě varoval před případnými problémy s jednofázovým motorem, na který je to podle něj už "moc práce" (laicky řečeno). Finanční motivaci bych v tom nehledal, spíš snahu o to nemít problémy s reklamacemi.
Nejsem technik, možná to někdo dokáže i lépe odůvodnit - já jsem tehdy dal na radu výrobce.
Jak pracují ty míchadla co mají tu vrtuli přes celý průřez? Předpokládám, že s nějakým časovačem.

Ten Baraník má malý příkon a malou vrtuli.
Takže pokud by dokázal promíchávat celý objem nádoby není problém s příkonem a 220V, ale bude to déle nebo nepřetržitě točit..
Všechna míchadla (mixéry) mají problém, když to tuhne a nedrží pohromadě jako těsto na chleba promíchat celý objem.
Kdo má doma mixér i pekárnu na chleba a sledoval proces tak to ví.

Takže podle mě vrtačka nebo něco slabšího ale v ruce nebo jinak s tím proběhnout celým objemem, nebo prostě doufat, že nevzniknou hluchá místa kde se nebude med pohybovat a vznikne hrouda co se pak musí rozšlehat.

Samotného by mě zajímaly zkušenosti s takovými stacionárními vrtulemi co nemíchají celý průřez.
Už jenom popis říká, že to není pastovadlo, ale homogenizátor medu. Pastuje až: pastovanie poloskryštalizovaného medu.
(14.11.2012 19:25)RadimŠ napsal(a): [ -> ]Pro ty, co mají pochybnosti o 220V motoru: máte s tím nějakou zkušenost, nebo se jedná pouze o domněnky? protože se poohlížím po tomto pastovadle http://www.baranik.sk/stroje-a-zariadeni...u-70l-240v nerad bych koupil potvoru...

Podle výrobce je to pro homogenizaci a dekrystalizaci a pro výrobu invertu. O pastování ani ťuk. To není pastovač._gp_
Pro Radima Š (a celou řadu dalších). Upřímně nevím, proč by měly být jakékoli pochybnosti s pohonem motorem na 220 V. Je to motor, jako každý jiný. Tím více, že se jedná o výrobek renomované včelařské firmy MINELI, která to přece nevyrobila v jediném exempláří, nýrlix týrlix zrovna pro Vás. Musí to mít prostě dlouhodobě vyzkoušeno. Dokonce bych si dovolil říci, že případná regulace takovéhoto motoru je i konstrukčně a i finančně jednodušší (a teď mě cupujte).
Navíc - výkonově to docela odpovídá. Náš pastovač se 150 kg medu má motor s příkonem 370 W, avizovaný MINELI 180 W na cca 70 litrů (tedy odhadem plus minus 80 - 100 kg). Uvažuji ne zcela plnou nádobu - otázka, co vlastně je těch 70 litrů.
My jsme použili motor na 3 x 380 V, protože ta PŘEVODOVKA S NÍM TAKOVÁ BYLA, proto jsem to neřešil. Jediný problém byl, že v té místnosti, kde pastování dnes probíhá, nebyl ŽÁDNÝ rozvod elektřiny. Proto bylo celkem jednoduché tam udělat m.j. rozvod na 380, stejně jako zásuvkové, nebo světelné okruhy. I kdybych ten pohon měl jen na 220 V, stejně bych tam tu 3 x 380 rozvedl, protože člověk nikdy neví, co tam (někdy) bude páchat.
K těm pastovadlům obecně mám ale jinou, docela závažnou připomínku. Všiml jsem si totiž, že praktiky všichni výrobci (a nejen na těchto pastovadlech) používají vesměs střihové uzávěry. Tu nejblbější konstrukci, která jde u tohoto typu zařízení použít.
Střihový ventil - alespoň pro nás - při trvalejším používání na plnění spotřebitelských obalů (sklenic) začne protékat kolem a doslova ulemtává každou skleničku. Proto jsem ho od letoška na našem pastovači vyřadil a nahradil klasickým kulovým. A od té doby je pokoj.
Tyto ventily obecně nevadí ve spoustě aplikací, ale tam, kde se plní skleničky je prostě tento problém. Velkým kladem je ale vyhřívání. To po zkušenostech ocení každý, kdo chce pastu dělat jen trochu ve větších objemech. My to vyhřívané nemáme, ale velmi bych tuto možnost uvítal. Vím, o čem mluvím.
P.S. Jen ještě srovnejte ceny, výše uvedené zařízení by mohlo být jinde levnější i přes nabízené slevové kupóny.
iRP
Pro neelektrikáře 220 V se už v rozvodné síti nepoužívá,zrovna tak 380 V. Je to 230 V a 400 V. (prosím nereagovat Idea )
(14.11.2012 16:07)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Karle, tu největší pradu pravd řekl Zdeněk Bretner. Je otázka, kolik toho budeš mít celkem a kolik z toho budeš pastovat.
.....................................
................
Zapomeňte na elektronickou regulaci, to snížení otáček musí být převodovkou!!!!. Jinak Vám jakákoli vrtačka prostě bez milosti shoří. Sám mám na kontě už 2 ks, než jsem to pochopil.
iRP

Děkuji za názor, zatím mám 4 včelstva, chci jich mít 9 (mám již vše připravené) čili opravdu malé množství. Ale třeba mě časem čtenáři MV(sorry musel jsemSmile))) přesvědčí, že nízké nástavky jsou lepší a bude jich časem i více. Prostor mám. A mám rád, když vše funguje jak má. Nejsem z těch, kteří nejdříve vydělají a pak kupují další. Já mám včelařství jako koníčka a stejně tak jak v rybářství si koupím ten lepší naviják nebo prut tak i u včel chci dělat pro radost. A s hezkejma věcma. Chci tedy koupit pastovač tak do těch 70 lt. ale trochu profi, ne vrtačku. Za prvé, nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci a nemám tolik času, abych stejnou věc řešil dvakrát. Za druhé ještě příští rok je možnost dotace a byl bych sám proti sobě, když bych jí nevyužil. Proto i hledám informace. Samozřejmě nepůjdu a nekoupím pastovač za 100 litrů, ale musí mít nějakou užitnou hodnotu cena/výkon. Ale nemám v baráku 380, tedy 400 V....každopádně moc děkuji za normální názor....hezký den
Tak si budeš muset koupit i pořádný rozvod do bytu.
Ten Slovenský pastovač určitě není pastovač ale homogenizátor - tedy míchadlo tekutého medu.
A pastovadla zabírají velkou plochou vrtule a momentem a tedy mají velkou proudovou špičku po startu a proto tam každý dá raději 3f motor. Jendofázový to blbě zvládá - tedy rotáčet pod plnou zátěží.

A pastovadlo jaké si nechám dělat já - protože mám slabší motory s převodovkou budou otáčet malou vrtuli, ale protáčet i nádobu, aby se vrtule dostala všude, tak takové jsem na trhu neviděl.

K dotaci EU - letos po loňských 50% kterých jsem se bohužel neúčastnil letos 40%. Takže v posledním roce? Vyjde mi rozumnější si to namalovat a nechat udělat podle mých představ bez DPH za hotové. Ale až to budu potřebovat.
jak budeš dělat to točení nádobou? máš to namalované?
Môj osobný názor je,že včelár ktorý má do 9 včelstiev a má zdravé ruky, nepotrebuje žiadne pastovacie zariadenie.Peniaze sa dajú investovať pri tomto počte včelstiev aj pre iné potreby.Ono pastovanie medu nie je až taká veda,stačí drevený pastovací hranol, ktorým dva krát denne približne 30 pohybmi pohneme a premiešame med. Na 4 deň môžme plniť poháre a med je jak máslo,bez žiadnej investície.Ak sa jedná len o využitie dotácie,pričom si zároveň uľahčím prácu,tak taká hračka ako pastovač sa zíde,ale ide to krásne aj bez nej i pri väčšom počte včelstiev ako 9.
Pastovanie medu je lahke, problemom je vytvorenie pasty z uz skrystalizovaneho medu. Tam pomoze iba vykonna vrtacka a silne ruky.Cool
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Referenční URL's