Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jen tak
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743
prikrmovani pred zimou pro vcelare...Wink
kdyz skoncily prace u vcel, tak inspirace cim se zabavitWink

(23.04.2021 23:16)Frey napsal(a): [ -> ]Bohužel Kohoutovi příspěvky o tom, že nevěří, že ho někdo nepustí do dveří díky rozvoji páteřních sítí 5G byly pravděpodobně smazány a já si tak nemůžu vychutnat pocit trpkého zadostiučinění. Už i u nás Kohoute, už i u nás, nejen v Číně. Tak co Mlhové, Richterové a další... těšíte se na novou "bezpečnou" budoucnost v obdobě rozvíjejícího se systému čínského sociálního kreditu? Do které kategorie občanů budete patřit? Na pivo do hospody nebo do garáže?

Tak on se prý ten čínský sociální kredit zatím nijak nerozvíjí, protože ho v Číně nikde nezavedli.
Našel jsem “někde” na webu. Doporučuji přečíst všem.


Komunita potřebuje přestat válčit
Všichni jsme si v dětství zažili prostředí, které se na nás velmi silně poznamenalo. Ve škole jsme se naučili, že jen jeden názor může být správný a často jsme byli svědky potlačení diskuze, ba doslova zákazu mluvení. To nás jako společnost pochopitelně negativně ovlivňuje a my ztrácíme umění diskuze, umění respektovat to, že má někdo jiný názor a schopnost diskutovat s někým, kdo má jiný názor. Toto umění si v dospělosti dokáže osvojit jen malá část z nás, což je smutný fakt. Projevuje se ve všech oblastech společnosti, kryptokomunitu nevyjímaje.

Občas máme pocit, že pokud nebudou všichni dělat to, co bychom chtěli my, tak je někde chyba. Tak to ale vůbec nemusí být. Ať už je to dáno politikou a systémem, ve kterém žijeme, nebo je to snad naše přirozenost – případně od obojího trochu – chceme, aby se ostatní řídili podle nás. To se pak projevuje také na tom, že se lidé velmi striktně vymezují vůči tomu, co dělá, čemu věří a co podporuje někdo jiný, pokud to není to, co dělá, čemu věří nebo co podporuje on sám. Zapomínáme, že svobodná společnost je o tom, že si každý svobodně volí sám, pokud tím nepoškodí někoho jiného. Málo jsme se v dětství učili dělat chyby a učit se z nich, takže se ve stáří z mnohých stávají egoisti, kteří mají vážný problém chybu uznat, což je v zásadě překážka ve vlastním rozvoji.

Na tomto pozadí se válčí o to, čí názor je ten pravý, jako by vedle sebe nemohly existovat třeba dva zcela odlišné názory bez války. Stejně tak se začíná stále více válčit i v kryptokomunitě, jako by někteří příznivci Bitcoinu nemohli dát šanci i jiné kryptoměně, ať se rozvíjí a ať o jejím úspěchu či neúspěchu rozhodně čas, trh nebo cokoli o tom rozhoduje. Totéž samozřejmě platí opačně a jsem si vědom, že už tu máme první Ethereum maximalisty, Cardano maximalisty a další striktní podporovače jedné mince. Je naprosto ok, pokud jste si z kryptoměn vybrali jen jeden projekt, ale jsou ty války mezi sebou opravdu nutné?
To jsou nervy, ovlivněné geny - ty řídí všechno. I to, že individualita je na vyšším stupínku hledání nových věcí a postupů než kolektivismus který dělá z lidi ovce. Oněj, oten diskuzní kolektivismus ti jde? Víš kolik lidí se může na toto fórum vysrat jen proto, že se tu diskutuje? Lidi podtřebují řád, vládu, měnu a zdroje z kterých mohou tvořit a žít. Války nejsou otom, že se lidi hádají, jsou otom, že jedna z výše uvedených věcí co potřebují nemají. A včelařina je takovým jedním zdrojem a měnou a kdo je jako včelař ovládá řádem chce sním i vládnout. Takže v diskuzi se sdělí jen to, co je potřeba k vysvětlení tématu a zkušeností.

Proto existují úrovně poznání a množství zkušeností, a proto čím více včelstev máš, tím jsi větším včelařem a dokážeš věci lépe chápat. A to nedokáže každý ne proto že ho šokialismus naučil držet hubu, ale že držet hubu je zásadní lidská figurka v životní šachové partii rozumného člověka za jakkékoli politiky a války.
(09.09.2021 8:40)gupa napsal(a): [ -> ]Oněj, oten diskuzní kolektivismus ti jde?

Ne.
Zkvašený med
Zdravím všechny včelaře, nepovedlo se mi nahrát příspěvek do sekce med tak píši sem.
Letos jsem vytočil v červnu med, který měl 18% vody. Po vytočení jsem ho nechal asi 5 dní v garáži kde bylo 26°C (byl v uzavřeném kýblu, který byl asi z 3/4 plný). Po pěti dnech jsem sebral pěnu a začal stáčet. Manželka stočila do cca 20 plastových medvídků. Jenomže jak mají malé hrdlo a výpusť z kýble byla velká tak jí to občas ulítlo a popatlala celého medvěda medem. Tak jsem jí řekl, že zbytek dodělám sám. Připevnil jsem si pod výpusť trychtýř a přes něj jsem začal plnit vetší plastové flašky. Již při stáčení bylo patrné že med do sebe při skládání uzavíral poměrně dost vzduchových bublin a já flašky uzavíral víčky hned po naplnění flašky.
No a nyní zhruba 3 měsíce od stáčení mi začaly velké flašky co jsem stočil já lehce kvasit. Malé, co naplnila manželka jsou v pohodě (víčka byla zavírána také ihned po naplnění flašky). Myslíte, že by to mohlo být tím vzduchem uvnitř?
Rád bych příští rok neudělal stejnou chybu jako letos, jenomže sám nevím, co jsem udělal špatně Big Grin Jo a med nebyl filtrován přes uhelon, takže i po vyčeření a sebrání měl v sobě trochu pylu a dalších částic.
Prosím o radu.
Honza
Jen jestli to není karma...

A teď k faktům:
  • Uhelon nezbavuje med pylových zrn.
  • Teplota (v garáži) není až tak podstatná, spíš vlhkost.
  • Medvídci byli naplněni medem že spodních vrstev odstátého kýble, sklenice z vrchních.
  • Nezačnou medvídci kvasit taky, jen o něco později?
Tak 18% vody nebývá problém. Pro pastování je to na hraně. Ale odpovídá naměřená hodnota skutečnosti? Jak a čím bylo měřeno? Nemohl med dodatečně natáhnout další vlhkost v garáži?
a byly ty flasky a kybl poradne vymyte? 18% vody pokud to bylo mereno spravne jw bohate v norme, vzduchem ani teplotou to neni, tak duvod muze byt jinde.
Měření kalibrovaným refraktometrem ? Já svůj letos oddělal, rozpadl se. Objednal jsem nový a musel jsem ho o 1 % stáhnout dolů. Kalibrováno Tim spec olejem a hranolkem. 18% med nekvasí.
Pri meraní je dôležitá teplota, čas od vytáčania a odberové miesto. Odoberať vzorku z bunky je zavádzajúci údaj. Med postupne kryštalizuje, niektorý rýchlo iný vôbec. Ak ho zmeráte hned a po týždni, tak nameráte rôzne hodnoty. Ak med neprečepávate, alebo inak nemiešate, môže sa v nádobe diferencovať riedka horná vrstva, ktorá je redšia = má viac vody a to sú tie posledné flašky.
Ale aj tak mám novú skúsenosť. U nás nebývajú silné znášky a ak som o 10.00 začal zbierať medové plásty, tak včely prinášali čerstvú sladinu a nakoniec som po dvojdňovej robote musel vytočený med vrátiť včelám na zahustenie.
Aj nezaviečkované plásty majú zrelý med. Neťahá sa po stenách ale vyzerá ako čierna perla.
18 mi nikdy nezkvasil, nejmin co mi lehce nakvasil mel 19.8 (ponechano pro vlastni spotrebu, konzumace bez problemu)
Tak to mě už zkvasilo několik kýblů 18,5....stačí je skladovat v pokojové teplotě a delší dobu a malér je na světě....
(21.09.2021 3:14)honzaa555 napsal(a): [ -> ]Zkvašený med
Zdravím všechny včelaře, nepovedlo se mi nahrát příspěvek do sekce med tak píši sem.
Letos jsem vytočil v červnu med, který měl 18% vody. Po vytočení jsem ho nechal asi 5 dní v garáži kde bylo 26°C (byl v uzavřeném kýblu, který byl asi z 3/4 plný). Po pěti dnech jsem sebral pěnu a začal stáčet. Manželka stočila do cca 20 plastových medvídků. Jenomže jak mají malé hrdlo a výpusť z kýble byla velká tak jí to občas ulítlo a popatlala celého medvěda medem. Tak jsem jí řekl, že zbytek dodělám sám. Připevnil jsem si pod výpusť trychtýř a přes něj jsem začal plnit vetší plastové flašky. Již při stáčení bylo patrné že med do sebe při skládání uzavíral poměrně dost vzduchových bublin a já flašky uzavíral víčky hned po naplnění flašky.
No a nyní zhruba 3 měsíce od stáčení mi začaly velké flašky co jsem stočil já lehce kvasit. Malé, co naplnila manželka jsou v pohodě (víčka byla zavírána také ihned po naplnění flašky). Myslíte, že by to mohlo být tím vzduchem uvnitř?
Rád bych příští rok neudělal stejnou chybu jako letos, jenomže sám nevím, co jsem udělal špatně Big Grin Jo a med nebyl filtrován přes uhelon, takže i po vyčeření a sebrání měl v sobě trochu pylu a dalších částic.
Prosím o radu.
Honza
Mám chápat že pěna je bordel z vosku a včel nebo jde opravdu o pěnu? Med normálně nepění. Jen když se zahřívá.

V jakém momentě měl 18%? V momentě průtoku kohoutku z medometu, nebo z kyble po pěti dnech pod pěnou, nebo měřena nějaká buňka z plástu? To je ta chyba si myslím. Základem je nevytahovat z úlů med který stříká a to může být i med pod víčky. Druhá zásada je nevytáčet med teplý z úlu jak je, musí si oddýchnout. Měřit med zcelený ale nepromíchaný, mít představu o jeho sedimentacích a stratifikaci vrstev podle hmotnosti. Teď jsem četl víkendového včelaře kde to je jako rada točit teplý med aby dobře prý se odstředil, jakýsi překlad a je to celkově publikace nanic. Prostě jsou rady a myšlenky, které tvoří nekvalitní med už od začátečníka. Také když je teplo a sucho, med nezakrývat hned a nechat ho dodýchnout v tom kyblu. Nenasaje vlhkost zpět a nedojde k tzv. jak říkám k zapaření medu dokud nevychladne zakrývat až vychladne. To bývá podle teploty od 6 hodin do 24 hodin od odstředění. Pokud je viditelně zářijové chladno a pozdní chladné medobraní, samozřejmě po vychladnutí zakrýt dříve.
Med normálne pení pokial je to Agátový, iný nie.
k čomu je to dobré davať do fliaš a ešte plastových?
Med sa točí pod 18% vody a potom žiaden problém.
Čo teraz keď už začal kvasiť???
Ja to vidím tak že pokial v nom chcem zachovať neporušenosť bez zahriatia, si zohnať sušený peľ. Med vyškriabať s pohárov a dať do nádoby a tam dať na 1 kg medu/ 200 g sušeného peľu. A začať to miešať každý deň miešadlom. To zastaví kvasenie a každý deň konzumovať.
Dalšia varianta je to vyberať s pohárov a zohriať na + 41 C a je po kvasinkách.
Dalšia varianta spraviť medovinu.
Dalšia varianta spraviť pálenku Medovec 64 - 91% alkoholu.
Dalšia variantta denne zjesť 1 kg medu a za chvílu je po mede
Z medu sa nepriberá a kto myslí že priberie je brouk Pitlík...Cool
Nejvíce se mi líbí ta medovina nebo pálenka . 1 kg medu bych denně nedal , ale litr medovice na tu bych si troufl.
denne si môžeš dať 6 x 250 g medu a nie je to nemožné lebo je to norma na odtučnovanie ludského tela..Cool
merkuri...to by mě tedy zajímalo co je to za normu nebo zdroj té informace, že 1 kg medu denně nepovede k tloustnutí u běžně aktivního člověka, který k tomu bude jíst navíc ráno snídani, vpoledně oběd a večer nějakou byť i lehkou večeři. Chápu, že když denně díky fyzické i mentální činnosti spálím spoustu energie, tak kilo medu denně možná k nabrání váhy nepovede, ale při běžné aktivitě, činnosti / nečinnosti kilo medu denně se nějak na váze projevit musíSmile.......nebo je to celé postavené na tom, že med není cukr ale sacharidy a ty tělo zpracovává jinak?

Chtěl jsem se zeptat už včera, ale dneska mi to už nedalo a tak se ptám, jak to přesně je?
dík za vysvětlení.
Merkuri si z nás dělá prdel, že a stále se najde někdo, kdo mu na to skočí Smile
a uz ste to nekdo zkouselSmile?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743
Referenční URL's