Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Účelový příspěvek do Svépomocného fondu - Nerozumím
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Jak jsme se z posledního oběžníku dozvěděli tak všichni členové ČSV mají zaplatit jednorázový účelový příspěvek 4,-kč do Svépomocného fondu.
Nikde ovšem již není napsáno pro jaký účel to je.SF je dlouhodobě ve výrazném přebytku a tak je mi to celé nějak podivné.
Poslal jsem dotaz na vedení ČSV a jsem moc zvědavý na zdůvodnění.Ti kteří mají zájem si mohou tento dopis přečíst zde:
http://vcelaribruntal.webnode.cz/news/uc...vi-rv-csv/

Jaký na to máte názor vy ostatní včelaři, kteří jste členy ČSV?
Dobře, že Jste vedení napsal tento dotaz, také jsem moc zvědavý na odpověď. Když účelový příspěvek, mělo by být členům jasně sděleno, za jakým účelem je vybírán. Ale to mělo vedení správně objasnit hned v oběžníku.
Ano, to jsou informace, které "prosákly" ven, ale proč to není oficiálně uvedeno v oběžníku (tedy ten účel) nebo na webu ČSV...?
Co jsme se dověděli na výroční schůzi naší ZO, tak se jedná opravdu o to, že za bývalého ředitele v Nasavrkách nebylo hospodaření zcela v pořádku. Byly špatně proúčtované nějaké dotace, tuším, že za rok 2008 a proto byla vyměřena fin. úřadem pokuta ve výši 2 mil. Kč,- což ČSV vzala z pomocného fondu a ted potřebuje do pomocného fondu peníze zpět. Takže za tunel jiných teď vybírají peníze. Navíc se to zjistilo až při odchodu ředitele a předání funkce, takže je otázka, co se dělo roky následující. Asi by to chtělo nějaké pořádné trestné oznámení, protože tohle se týká všech členů ČSV. Ten postup není v pořádku. Místo aby byla řádně vyvozena zodpovědnost, tak to prostě zaplácnou odjinud. A zde to určitě dohledat půjde. ... Takže asi tak.

A jestli někdo máte možnost jak s tím na veřejnost a nějak s tím zatřást, tak do toho. A stejné poměry jsou prý i v časopisu, původní ředitel je sice pouze redaktorem, ale časopis a co v něm bude stejně řídí on. Tak nevím.
Ale v NASA spíš peníze přebývaly, než chyběly a zato moc ředitel nemůže. A kdyby nemusel "odejít", tak by tam možná byly ještě. Kdopak byl u vesla v tý době? A takhle nebo podobně se hospodařilo za rudejch, modrejch, oranžovejch. Teď se najde někdo, kdo chce trochu pořádku a je oheň na střeše. A kdo je u vesla teď? Jeden tunel ve Včele nestačil, teď jde jenom o svaz. Ani garnitura se moc nezměnila. Podobnost čistě náhodná. Hodně smutný.
To je přesně stav naší společnosti bohužel.... Za rudejch se kradlo, ale jenom cihly.
Dnes, dnes se kradou miliony dělají se tunely a odpovědnost nikdo nemá a co, on to zaplaťí daňový poplatník.
Osobně budu dělat dusno při schůzi naší ZO, a budu chtít vědět zaco platím a kdo tento "zásek" provedl. A pánové, mělibychom se ptát všichni! Protože ptatit něčí nezodpovědnost to tedy NE!
Podnikám, a každý "průser" si patím SÁM! Tak proč je to v tomto případě jinak???Huh
Asi ti to dusno nebude nic platné.Poslal jsem dotaz na právničku svazu na její právní názor a ten zní asi tak že RV CSV má právo činit takovéto kroky a ty jsou nadřazené a závazné pro nižší stupně.Pokud jsi členem organizace a teď to napíšu sušně neuděláš s tím nic.
Nemůžu se smířit s tím, že mě někdo nazve nižším stupněmHuhHuh
V ČSV jsou jiní lidé-nadlidé?? Vezměme to tak, že pokud budeme pořád ohýbat záda a nezvedneme se a nebudeme protestovat a dělat
"dusno" tak budou pořád přikládat a budou vědět, že se nebude nic dít....
(20.11.2012 13:34)Petr Machoň napsal(a): [ -> ]To je přesně stav naší společnosti bohužel.... Za rudejch se kradlo, ale jenom cihly.
Dnes, dnes se kradou miliony dělají se tunely a odpovědnost nikdo nemá a co, on to zaplaťí daňový poplatník.

Peter, za socializmu nehovorilo že kradneme, ale len že "premiestňujeme", pretože to ostávalo v republike. A ľudia si pomohli, veď aj tak by to bolo vyšlo na skazu.
Dostal jsem odpoved od předsedy, že rozhodnutí o mimořádném jednorázovém účelovém příspěvku vyplývá z předešlého rozhodnutí RV ČSV a že prostředky, které čerpal ČSV na úhradu mimořádných výdajů spojených s platbou DPH, v době kdy se stal plátcem DPH, a které bylo možno získat pouze ze SF, budou do SF jako účelové vráceny.
To je také smyslem příslušného rozhodnutí RV ČSV.
Také uvedl,že v letošním roce se podařilo pro včelaře právě s poukazem na předchozí neočekávané finanční zátěže ČSV, získat podstatně vyšší prostředky na výplatu dotace 1.D., než tomu bylo v předcházejících letech.
Dále pověřil tajemníka aby mi podal podrobnější zprávu.
tak čekám na to podrobnější vysvětlení.
Přítel předseda je sice vysokoškolsky vzdělán, ale matematiku používá jak potřebuje. Možná, že svaz získal vyšší prostředky na výplatu dotace D1, než v předcházejících létech, ale nezapoměl si z toho vzít rezervy na své průsery a tak v podstatě, včelař dostává míň, než v předchozích létech. Dnes 5% administrace a 4Kč "je potřeba zabezpečit svaz",jednou DPH, podruhé penále, po třetí, aby někdo mohl zase něco vymyslet. Spíš by pomohlo udělat průhledný pořádek. A nemuselo by se nikomu nic vysvětlovat.
(20.11.2012 15:23)Petr Machoň napsal(a): [ -> ]Nemůžu se smířit s tím, že mě někdo nazve nižším stupněmHuhHuh
V ČSV jsou jiní lidé-nadlidé?? Vezměme to tak, že pokud budeme pořád ohýbat záda a nezvedneme se a nebudeme protestovat a dělat
"dusno" tak budou pořád přikládat a budou vědět, že se nebude nic dít....

Hlasuj nohama...
V případě tak velké a tak se chovající organizace je to podle mě jediný skutečně účinný způsob vyjádření názoru.
Navíc má blahodárný vliv na nervovou soustavu hlasujícího Wink
Naše ZO odhlasovala, že pověřujeme zástupce kraje, aby vznesl dotaz na vypracování vysvětlení, kdo konkrétní za to tu zodpovědnost nese. To samé mohou udělat i ostatní ZO samozřejmě. Jinak ty peníze mají hlavně od nás a pokud vím tak členství je dobrovolné ... Ale komu by to prospělo, kdyby se členská základna rozpadla ?
(20.11.2012 16:44)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]Přítel předseda je sice vysokoškolsky vzdělán, ale matematiku používá jak potřebuje. Možná, že svaz získal vyšší prostředky na výplatu dotace D1, než v předcházejících létech, ale nezapoměl si z toho vzít rezervy na své průsery a tak v podstatě, včelař dostává míň, než v předchozích létech. Dnes 5% administrace a 4Kč "je potřeba zabezpečit svaz",jednou DPH, podruhé penále, po třetí, aby někdo mohl zase něco vymyslet. Spíš by pomohlo udělat průhledný pořádek. A nemuselo by se nikomu nic vysvětlovat.

Nebudu obhajovat předsedu a jeho matematiku.

Co mám informaci - vyššími získanými prostředky je myšleno navýšení 5% k administraci, které vyjednal p. Mandík jako odškodnění za zmiňované uhrazení DPH. Ale jinak tě nebudu v rozčilování zastavovat Smile
Pravda je, že Mandík má jisté zásluhy o peníze, ale z těch si svaz na rozdíl od jiných let nechává 5 % za administraci. Nebýt toho, tak by D1 byla o to vyšší. Ale i já to považuji za logické. Ani kuře....Spíš je smutné, že nato přišli až teď.
Navíc v mém minulém příspěvku, je mnohem důležitější fakt a to průhlednost finančních toků. A nemusel by přítel nic vysvětlovat, i kdyby počítal jak chtěl, a také by to pomohlo i obrazu svazu.
PS. nerozčiluji se, jen velice opatrně sděluji svůj názor. Hlavně o některých lidech, tam ze svazových výšin.Big GrinBig GrinBig Grin
Né nerozčiluji se a v mnohém s vámi se všemi souhlasím. Tedy (aspoň) s tím co je názvem tématu. Wink
Informovanost "z hora" ke svým členům nulová, byrokratických tiskopisů a odvodů peněz stoupající - jak je nakládáno s penězmi ze SF "utajená", ani řešení "hašení" rozum nebere.
(20.11.2012 19:24)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]Pravda je, že Mandík má jisté zásluhy o peníze, ale z těch si svaz na rozdíl od jiných let nechává 5 % za administraci. Nebýt toho, tak by D1 byla o to vyšší. Ale i já to považuji za logické. Ani kuře....

A těch 5 % skočí jako kde? Na centrále, nebo nedej bože u těch, kteří celou tu otrocku práci zatím bezplatně (ostatně jako vždy) vykonají a centrála jen dá počítačově dohromady sumární údaje......
iRP
Jakpak to asi vyřešili z nečleny kteří mají též na dotaci nárok?Zřejmě si prostě těch 5%odečtou z celku.Aspoň v oběžníku není žádný formulář pro případnou srážku.Také pořád není jasné jestli těch 133 je už po odečtení či před odečtením.To bude jasné až peníze fizicky přikvačí na účet.
Rosťo víš sám, že v minulých létech nic podobnýho svaz nepraktikoval. Co se sehnalo k D1 to se rozdělilo. Letos, ale je tam těch 5% a dostane se snad i na ZO pokud vše správně vyfakturují,(nesmí v tom být občerstvení) a tím se pro každého jednotlivce D1 musí zákonitě snížit. Takže matematika přítele předsedy: sehnalo se víc, v reálu znamená, že člen dostane míň. Zrovna tak v tom jeho blogu. Servis nemůže zajišťovat vedení, ale svaz. Kdo je tedy svaz. ZO, které z "medvěda"dostávají nejmíň, ale odvádějí pro včelaře nejvíc práce. Tak to konečně bylo vždy.(ZO 2,4Kč, OO 2,4Kč a 4,8Kč v Křemencárně.)
Tomu by právě pomohlo to "křitálově čísté". Jen ne Grosovo.Big GrinBig Grin
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's