Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plánky na úl MiniOptimal
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
A na Minioptimal tu nekdo plany nema? Diky.
Zdravím,taky bych rád získal plánky na minioptimal,bohužel všechny odkazy co najde mr.G jsou již nefunkční. Ale zde se jistě někdo najde kdo je má doma v šuplíku. Dle hesla ulož na dno,najdeš snadno. Díky
Plánek na MiniOptimal s komentářem.
Moc pěkné, dle tohoto plánku by šel sestrojit i miniLang ne? Zajímavé, že ač Lang je zde 150 let dosud nikde jsem o takovém miniúlku neslyšel. Zkoušel to někdo? Z jakého materiálu se tento miniúlek dělá? Syrodur nebo dřevo? K čemu všemu lze ten úl použít? Přijde mě to zajímavý úlek na oddělky, ale nějak se mi nechce věřit, že se v tom dá zimovat tak malé včelstvíčko. Dále by mě zajímalo jak se takový miniúl dá využít jako opylovací jednotka do skleníků, někde jsem četl, že včely ve skleníku nemohou žít, neboť sklo odfiltruje tu ultrafialovou složku, dle které se včelky orientují.
Minulý rok som vyrobil jeden minioptimal zo styroduru, spodná doska z odrezku kuchynskej dosky hr. 40mm (kvôli stabilite). Moc sa neosvedčil, vkladanie rámikov zhora vo zvislej polohe je dosť nepraktické. Na rozmnožovacie účely je lepšie urobiť niečo podobné naležato.
Na rozmnožovací účely je skutečně nejjednodušší rozdělit nástavek přepážkou a obsluhovat shora. Snad jen navíc vyvrtat ve druhé polovině očko navíc. Minioptimal je ale primárně určen pro zimování minivčelstvíček, resp. zimování rezervní matky. A tak je k němu nutno i přistupovat. Bylo by to ale možné zkonstruovat tak, že by otevírání bylo normálně, t.j. od horních louček a na zimování ho prostě postavit na výšku. V případě manipulací ho jednoduše položit, otevřít, provést zásah, uzavřít a znovu postavit nastojato.
Možná by stála za to i varianta zhotovit ze styroduru normální nástavek, ten rozdělit přepážkou a používat nastojato klidně jako dvojče.
Jsou dlouhé večery, a ještě nějakou chvilku vydrží - tak do toho!!!
iRP
(05.12.2012 15:43)Mlha_cz napsal(a): [ -> ]... Zkoušel to někdo? ... Přijde mě to zajímavý úlek na oddělky, ale nějak se mi nechce věřit, že se v tom dá zimovat tak malé včelstvíčko. ...

Zkoušel jsem to na míře L159, ale klasicky - tedy ne postavené na výšku, ale z pohledu rámků v normální poloze. (Někdo z optimalistů - tuším, že K. Čermák, ale je možné, že se mi to už plete - zmiňoval, že to funguje i takto a není potřeba úlek stavět na výšku. Včely se posunou po délce rámků.)
Zazimoval jsem 14 hezkých oddělků, vyzimoval jednoho chcípáčka. Úlky byly z 3cm styroduru.
Takže moje zkušenost nic moc, ale mám pocit, že jsou i opačné. Zkuste K. Čermáka nebo I. Dibuse.
Pak tedy nezbývá, než založit pokus a zkusit to , řekněme 5 tak a 5 onak. A uvidíme, jaký bude výsledek. Investice do tohoto pokusu nemusí být nijak závratná - mimo úlky 4 - 5 kg cukru na včelstvíčko - ono se tam stejně ani víc nevejde.
Použít (já bych muset speciálně vyrobit) nástavek ze styroduru, dát přepážku např. z DTD desky (těch mám zase dost), dát víko z čehokoli (stačila by opět DTD deska) a přibít dno - opět cokoli. To dno dvoudílné, aby bylo možno koncem ledna vybrat měl na brouky. No a řekněme koncem srpna (aby si včelstvíčka dokázala uložit cukr nahoru) postavit nastojato a přiložit 2 desky ze styroduru, aby včelstvíčka měla stěny zateplené všechny stejně. Protože ty desky ze styroduru by byly jen přiloženy, nějak upevnit. Ono by stačilo obyčejnsky omotat sisalovým provázkem, aby to šlo zase snadno rozebrat. Otázka přeléčení je nepodstatná - lze udělat očkem.
Doslova takovou konstrukci vidím před očima.
Já osobně bych ale s vysokou pravděpodobností vsadil na to, že výsledek "na stojato" by měl být podstatně lepší. Je totiž z logiky včelstva přirozenější. Co Vy na to?
iRP
Přiznám se rovnou, že pokus příští sezónu neučiním(nepatřím mezi průkopníkyWink), ale přikláním se k názoru, že "na stojato" včelstvo i včelstvíčko vyzimuje lépe. Slyšela jsem o tom i na přednášce př. Sedláčka z Bučovic. Rozhodně je takovéto zimování včelstvu přirozenější. Jen nezapomenout na očko ve stěně.
Zvažoval jsme takové zimování, nejejdnodušší mi vyšlo na šikmo už ke konci nebo během celé sezony.

Tedy vzít nástavky, dát vedle sebe. Jakio dno požívám někdy z nouze tvrdý polystyren a jako víko taky.
A zadní kládu posunout o dost výš tak aby byly k česnu asi ve sklonu 30°až 45°. Co by to bezpečně vydržlo bez skluzu.

Krmení bych dělal husím krkrm do kanystrů co by stály pod tou šikminou.

Ale je to jen varianta že by se ukázaly jako výhodnější něž vysoké rámky Žákovo plast. NN. Zatím mi tady vychází nejlépe "dadant" - nejjednodušší zimování, oddělky atd.
A pro pozdně oplodněné matky a oddělky které by se zde normálně dělaly v NN rozdělených a položených vedle sebe. Tedy jenom bych to naklonil.

Jinak u NN provozu v malém bych zůstal u zimování nad produkčním, případně v polovičních NN na poloviční - menší počet plástů a nad sebou a vedle sebe. Jako v paneláku. Alew já si svážím oddělky na chov k domu - jinak zde včely už nemám a ty co potřebují péči si tady nechám - tedy ty pozdní.

Až bude PC se čtečkou z opravy dodám fotku jaký mám panelák z plemenáčů - tedy na kládě 3*9 oddělků a ohřívají se navzájem.

U rozpříčovaných oddělků v NN bych taky zvažoval po nakrmení převoz na jednu "kládu" a naskládání do výšky aby se navzájem hřály. A na jaře pak zase rozvezení nad vytypovaná včelstva a spojení s nimi.

U VN 45*30 mám trochu odzkoušeno zimovnání ve 4dnech. Ale je s tím blbá manipulace. Proto letos ty plemenáče, když je mám.

A a tedy na závěr, podle mě je dobré když se minivčelstva vyhřívají nejen vedle sebe ale i od spodu - tedy panelák, ne řaďák.
hezký večer

rád bych opět rozpruodil diskuzi na tomto vlákně ohledně Minioptimalu. Nakoupil jsem styrodur a podle výše uvedeného příspěvku nahrubo rozkreslil jednotlivé části. Láká mě vyzkoušet několik pozdějších oddělků do Minioptimalu zazimovat a tak bych případně porosil kamarády včelaře, kteří již tuto cestu prošlapávali aby se podělili se svými zkušenostmi. Jakmile pokročím ve výrobě nebo se sbíráním vlastních zkušeností, rád se o ně podělím zde
Na principu minioptimalu jsem zkoušel před cca 3-4 lety zimovat 13 včelstev, resp. oddělků. Vyzimoval mi jeden chcípáček... Měl jsem je vodorovně, tedy ne nastojato. V styrodurových plemenáčích na 5 rámků L159. Česno kruhové, 25 mm průměr, excentricky umístěné, dole. Pevné dno. Nadmořská výška cca 550 m n. m., Vysočina (v zimě tu bývá sníh i zima, ale hory to nejsou). Na 5 R NN míry už to asi zkoušet nebudu... Undecided
Ja bych sa odradit nenechal, protoze kdyz dva delaji totez, neni to totez ;]
(04.08.2013 21:18)jdjd napsal(a): [ -> ]Na principu minioptimalu jsem zkoušel před cca 3-4 lety zimovat 13 včelstev, resp. oddělků. Vyzimoval mi jeden chcípáček... Měl jsem je vodorovně, tedy ne nastojato. V styrodurových plemenáčích na 5 rámků L159. Česno kruhové, 25 mm průměr, excentricky umístěné, dole. Pevné dno. Nadmořská výška cca 550 m n. m., Vysočina (v zimě tu bývá sníh i zima, ale hory to nejsou). Na 5 R NN míry už to asi zkoušet nebudu... Undecided

Nebyl právě v tomto problém?
iRP
Také jsem to zkoušel. Pokud pouze 5 plástů nízké rámkové míry, tak zásadně nastojato. Je takto možno uchovat přes zimu matky pro jarní výměny. Zázraky však nečekejme. Pak jsem objevil kouzlo "nástavkových plemenáčů. Do září 3 - 4 nástavky po pěti plástech jsou již schopné záložní včelstvo. Takové můžeme využít pro pozdní výměny matek, či jarní nápravu včelstev, která v zimních měsících přišla o matku, nebo pokud na jaře ve včelstvu zjistíme vadnou matku. Výměna matky spojením se záložním včelstvem je naprosto bezproblémová.

[Obrázky: R_zn_2008_009.jpg]

JK
Já k tomu přidám ještě jeden postřeh. Pokud ten 5 - ti rámkový oddělek posílíš 2 - mi rámky plodu a trochu slušněji pokrmíš, do konce září vznikne včelstvo, které bude obsedat min. 2 nízké nástavky, bude mít uloženo cca 20 kg cukru a bude skýtat vysokou pravděpodobnost bezproblémového vyzimování. Vyhneš se navíc dalšímu zbytečnému "harapáku" se silně nejistým výsledkem.
Jde jen o to, jak to člověk pochopí.
Na jaře se pak rozjedou samy, zatímco včelstvíčko v MiniOPTIMALU je velká sázka do loterie se silně nejistým výsledkem. Lze ho použít pouze jednoúčelově, což se o včelstvu zazimovanému na 2 NN říci nedá. To je se schopno za jen trochu rozumných snůškových podmínek výsledkově přiblížit kmenovým včelstvům. Při spojení s jakkoli poškozeným včelstvem na jaře (bezmatečné, trubčice...) dá rekordní výsledek.

Celý rozdíl je v použití několika medníkových souší, které stejně z medníků vyndáváme a svým způsobem docela pracně řešíme jejich skladování a několika málo kg (15 - 20) cukru navíc. Nebudu - li počítat práci, pak při 20 kg cukru á 22,90 Kč/kg, tedy cca 450 Kč (zhruba 4 kg medu......) mám na jaře mnohonásobný výsledek. Ale to si už každý musí spočítat sám.
iRP
(04.08.2013 21:59)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Nebyl právě v tomto problém?
iRP

Asi ano, kontrolní skupinu nastojato jsem ale neměl. Vycházel jsem z informací, že je to tak také možné. Bohužel teď nemohu dohledat zdroj a z hlavy si jím nejsem 100% jistý, takže jen anonymně, ale byl důvěryhodný. Můj pokus to nepotvrdil, byť nebyl kdovíjak velký. Pro sebe jsem si to uzavřel tak, že z pohledu zimování oplozených matek to chce jiné cesty, stejně jako u záložních včelstev. Takže můj příspěvek byl cíleně pro Podolíčka, aby je případně postavil rovnou nastojato, že tuhle odbočku už jsem vyzkoušel...
vyrobil jsem prototyp z extrudovaného polystyrenu tloušťky 3 cm jako vylepšení jednoduché verze, do které jsem umístil na podzim vyloupené včelstvo, kterému se zatím zdá se daří dobře

obrázky z výroby jsou ke zhlédnutí na http://bouzovskevcelareni.blogspot.cz/
Miro, aj ja som rozmýšlal nad týmto úlikom, len mi nejde do hlavy jedna vec, včely stavajú bunky pod 5° -ňami,ak im tam dám súše , alebo dokonca zaplodované plásty, nebude im to vadiť ak tam budú ukladať zásoby na zimu a neskôr tam aj plodovať? Aké máš stým skúsenosti, alebo aspoň postreh ztohto zimovania, veľmi ma to zaujíma, aj ja som túto zimu robil 5 rámkové záložné včelstvíčka k jari, hlavne som zvedaví aký budú mať jarný rozvoj.
Ďakujem za odpoveď a držím palce, z pozdravom Rasťo
zkušenost zatím nemám žádnou,zkusmo jsem vyrobil jeden úlek na podzim pro 2x po sobě vyloupené včelstvo, kterému jsem nakonec doplnil zásoby medem. Jak to bude vypadat na jaře dám vědět
Stran: 1 2
Referenční URL's