Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Bodavost
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Mně se osvědčilo přejet navečer rukou po česně... Pokud je včelstvo vklidu, vyleze se podívat pár včel, co se děje, pokud je ostré, máš jich v mžiku plnou rukavici.
Nemam zemedelskou vyrobu, postriky jen jednotlivcu a jedinej kdo strika sou zahradkari az jablone a na ty je jeste brzo, taky sem to delaval ale co mam vcely tak to nedelam a vysledek stejny. Vcely co byly loni pomerne mirne sou bestie a mam podezreni i na lonske oddelky f1 vigor, coz by me strasne mrzelo. Vim ze se rika ze zimni generace je ostrejsi ale aby me nahaneli 30 m od domu to sem nezazil a to jsou 5 m nad okolnim terenem. Chodim si sedat pred cesna a snazim se urcit odkud vyleti prvni ale pri provozu co je nyni to je jen odhad, jedny meli po otevreni opakovane tezkou reakci na cokoliv a ty uz jsem novou matkou tak za 1,5 mesice napravil, snad. Nemam z toho radost

S tou barvou dobrej typ, zkusim i rukavici
Já mám letošní jedno vč zajímavé, nesnášejí rychlé pohyby, nesnášejí můj rozpěrák, nesnášejí ani kuřák a samotný kouř, ale pokud dělám v klidu, bez kouře, jen hole ruce, tak se v nich můžu lovit 10 minut a nevystartuje ani jedna, ale rychlý pohyb a mám v mžiku 5 žihadel naráz Big Grin.... Shodou okolností opět Vigor. Nemohu si na ně stěžovat, ale tu agresivitu mají oproti mým místním matkám rozhodně desetinásobnou.

Asi holkám nedovolím moc trubců...
Naprd je ze delam detsky houpacky z akatu mam jich plnou zahradu a chodej sem deti vcetne mejch. To same bazen, vcely to pouzivaj jako napajecku a nyni kdyz je odezenu tak se nedaj a utoci na hlavu a neprestanou, bud zihadlo nebo jejich smrt. Nikdy jsem s tim problem nemel ale nyni je to spatne, manzelka nadava. Jedny vcely se mi absolutne zvrhly dal jsm tam jak rikam asi pred dvema tydny jinou matku, nyni jsou na 4 vn nastavkach a nedovedu si predstavit ze by jich bylo 6 vn mesrsmitu. Na druhou stranu se mi nechce likvidovat lonske matky, kdy ty vigorky mi jsou sympaticke pri praci sedej hezky nenapadaj ale pozoruju ze brani az moc okoli.
Nicmene dnes se mi stala vec ze jsem sel vcely bodave prohlizet s deravejma monterkama na noze to byla legrace....Jednou malou dirkou mi jich tam vlezlo asi 10, no nevyhral sem ale aspon budu zdravej.
Jestli to neprestane tak taky dam sousedovy mistni matky, tomu se vigorky v okoli nelibily uz pri porizeni
Mám to samé, dřív jsem běžně sedával v okolí česen a pozoroval, to dnes už dělat nemůžu. Jsou shodou okolností ty krajní, takže si prostor hlídají a v okolí 10 metrů útočí. Není to pravidlo, ale často. A jak píšeš, neustále na hlavu dokud nebodnou.
Stražkyně mají velmi vytrvalé, dnes jsem v nich byl, pár už to přestalo bavit a dorážely, měl jsem kuklu a jinam nešly. Šel jsem do včelínu, sundal kuklu a tušil, co se stane. Dvě neustále lítaly okolo úlu a čekaly na příležitost, sotva jsem vyšel ze dveří, dostal jsem dvě na rozloučenou Big Grin
No asi tak mam sezeni 4 m u cesen sedim tam dva roky, letos jsem tam dal 3 uly techdle a uz se tam da sedet jen v klobouku, a vypozoroval sem ze z krajniho a prostredniho se vzdy prijdou podivat zabzuci a fik. Jeste zkusim ty rady shora a pak se zaridim. Loni sem je mel od cervna jako oddelky primo u baraku 5 m od pergoly a bazenu vubec nic, klidne a letos to je naprd. Treba odejdou zimni vcely a bude to dobre ale nevim.... kdyz k nim prijdu zepredu a zacnu rukou stelovat kolecko ten cesnovej uzaver tak se z obou ulu hrnou, na ruce prdej ale utoci na oblicej, ostatni krom jinech to nedelaj.
Musím zaklepat, mám je klidné. Můžeme sedět s rodinou bezprostředně vedle úlu a pozorovat, sekačkou jezdit okolo a nic. Na drobnější zásah do nich lezu bez dýmáku, všimnou si mě, někdy 2-3 hotovostní stíhačky vyletí, ale stačí poodejít 2-3 metry mezi stromy a je klid. Chce to ale mírné-zpomalené pohyby, nemávat rukama přímo nad otevřeným úlem. Zjišťuji, že k pohodlnějšímu listování rámky by se hodila teplá stavba. Pravdou je, že se hůře brání nájezdům lupiček.
Před dvěmi lety v průběhu sezóny začala velká bodavost a agresivita většiny včelstev, přešlo to za 10-14 dnů. Zřejmě spojitost s postřikem.
Letos jedno ostré, navenek bylo OK, začalo až po první kontrole. Ale jevilo se podrážděnější už na podzim, mám v deníku poznámku.
Díky poloze včelnice v zástavbě si nemohu dovolit potíže s okolím, zamáčknul jsem matku, spojil s rezervním oddělkem a šlo z domu.
Já jsem nikdy neměl žádný beránky a vždycky se našlo pár včelstev, kterým když jsem otevřel víko, tak hned startovaly, ale nevim čim to je(i když svojí teorii mám) ale letos nemám ani jedny takový, vloni možná jedny hned z jara a pak se uklidnily. Ta moje teorie je taková, že tim jak do nich každý týden lezu a přehazuju jim rámky, tak jak se mi to líbí, tak zjistili, že jim to dělám dobře a přestaly na mě útočit Cool Třeba včera jsem přijel domu v 9 hodin a už byla tma. Chtěl jsem se mrknout do medníku jestli tam něco přibylo a v minulosti jsem měl zkušenosti, že jakmile včelstvo otvíráš za tmy, tak se jim to hodně nelibí a vždy na tebe nějaká vystartuje. Včera jsem šel jen v kratasích a byly jak beránci.
Mám podobnou teorii, dávají mi to čím dál tím víc najevo, jak se jim to líbí Big Grin
Aspon nemusim mit strach ze by mi vcely nekdo ukrad.
Včera během minuty 5 žihadel do pravého kotníku. Levý nic a ani na holé ruce. Tak nevím čím je ten pravý kotník tak dráždil. Jestli jsem do něčeho šlápl ? Smile
No já měl dva roje, které mi vždycky daly tak 20 žihadel do kotníků. Chodil jsem k nim pak omotané nohy izolačkou Big Grin Ale myslím že jsem vyměnil pak matky. Teď jsou jako beránci skoro všechny včelstva, jen dvoje reagují dost podrážděně na nepěkné počasí (zataženo, nebo vítr).
Mě se líbí to rčení :Koupil jsem ..........matky ,sousedovi se to nelíbilo. Druhý rok začalo peklo.......
Zásada - když bych koupil novou linii - ten rok co nejvíce trubců a všichni do vzduchu.
Navíc když tě slovně soused napadl - zkus to samé udělat ,to co děláš před svými včelstvy u těch sousedovic. Abys nebyl překvapen. F.V.
Jestli to myslis na me tak me slovne nenapad jsme pratele, jen z toho nemel radost a rekl mi to, mam matky i jeho. A bohuzel jsem u nej pred cesnama byl, nepotrebujes tam klobouk, to muzu jen zavidet. U me to je nyni opravdu peklo, nevim cim to je ale loni pohoda a letos na.....Postriky tu nikdo nedela, nevim co se zmenilo. Pockam 14 dni a budu to muset resit.
Včera jsem nasazoval medníky. Bez dýmáku. 11 včelstev naprosto v pohodě, jen to jedno vybočovalo. Nastartovaly na mě desítky včel. Přitomo v sobotu při práci v plodišti naprosto v klidu. Teď je nechám v klidu a při podsazování dalšího medníku uvidím...
No je treba si uvedomit ze ted sposuta zahradkaru strika,strikaj uz koleje nekde ve mestech chodnik ono vubec je rozdil na jednom stanovisti si me ani vcela nevsimne na druhem vzdalenem nedaleko klid ale z ulu kde jsou naprosty beranci se zvedene 5-8 prudilek neni to jako pisou nekteri ale proste otravuji a dorazeji..Tohle pozoruju uz dlouho ale souvislost s cimkoli jsem nenasel.pritom snuska vic nez slusna...pozdeji se to samo zklidni..
Vydrzim to je jasny
I včely mají den blbec.
u mě včera taky nebyly moc milý Smile asi jsem je včera ráno moc přechválil
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Referenční URL's